COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 907
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 250
Починалите по възраст до края на април. Децата са 11 Sad .

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 11:03 от TafTaf

# 14 251
  • Пловдив
Честно казано, нямаме основание да очакваме намаляване. Всичко е разпуснато и разхлабено. Но най-вече няма нужното самосъзнание и отговорност при голяма част в обществото. Как да се предпазят хората, които искат да се пазят?!
Вчера сутринта ходих в Лидъл, тъжно ми стана, че дори зелен коридор вече няма и възрастните хора пазаруват рамо до рамо с кашлящи и подсмърчащи безотговорници, които не считат за нужно да си седят вкъщи заради "някаква настинка".

Честит празник!

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 21:50 от marzeliva

# 14 252
  • София
Възрастните хора не спазваха коридорите особено, ако трябва да сме честни. Иначе с пълната липса на мерки няма как да има спад, освен от някакви естествени процеси, които видяхме на два пъти. Бройките ни никога не спаднаха достатъчно и от 1500-2000 лесно пак ще качим на 4-5000. На хубавото време не разчитам аз, защото в Индия, Бразилия и прочее си е адска жега, не е просто топло и това не помага с нищо.
Ама да видим. Силно се съмнявам, че служебните министри биха взели някакви по-различни мерки, но те и без това ще са за два месеца. Да видим.

# 14 253
Ама то не става всички по софрите, без ограничения в пътувания, без вечерни часове , без затворени магазини, ресторанти, кафета и накрая нула заразени.
Има една приказка , дето няма да е пиша, че е малко нецензурна Simple Smile хем ... хем

Фактите са , че с всичко отворено последните седмици хоспитализираните паднаха от 10500 на 6 хиляди и не се наложи да си караме болните по други страни , за разлика от доста по-развити от нас членки на ЕС.

# 14 254
Не всички, а и click and collect с безплатно връщане винаги е имало.

Тази смешка, която и тук винаги е имало, никога не я разбрах.
Скрит текст:
Като че ли не мога да кликна и да ми го доставят и върна безплатно, ами ще ходя да ми дадат стоката през процеп на врата. Тук имаше и има Click&Meet, затова са тестовете, но когато и където 7 дневният индекс е висок. За ваксинирани и излекувани и това няма. Доколкото разбрах и за излекувани, които са ваксинирани с една доза.

Защото вероятно постоянно има някой във вас да получи доставката.
Предпочитам да си взема поръчката от определено място, а не да я търся по комшии, или офиси на доставчици.

# 14 255
  • София
„Софиямед“ с най-високо надежден тест за изследване на T-клетъчен имунитет
ДКЦ „Софиямед“ БЛОК1 стартира тест за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).
ELISpot тестът открива активираните специфични Т-клетки към SARS-CoV-2 вирус и по този начин може да се определи индивидуалният имунен отговор на лица, които са били в контакт с вируса и/или на които е поставена ваксина. Освобождаването на цитокини от Т-клетките, стимулирани от специфични коронавирусни антигени осигурява диференцирана картина на имунния отговор, която показва прогресията на заболяването и дали е придобит имунитет. С този тест се определя броя на клетките, които след среща с протеините на шипчето (специфичния S1 участък на спайк протеина), отговорни за прикрепяне на вируса към клетките на човека,  започват да отделят гама-интерферон. Нивото на отделения гама-интерферон е в основата на определянето на Т-клетъчния имунитет при този метод.
Тестът е подходящ, както за пациенти вече преболедували ковид инфекцията, така и за такива, които са си поставили ваксина. Информацията за Т клетъчен имунитет може да ни помогне при вземане на решение и за предстоящо ваксиниране.
Цена на теста:280лв.

# 14 256
  • Пловдив
Възрастните хора не спазваха коридорите особено, ако трябва да сме честни. Иначе с пълната липса на мерки няма как да има спад, освен от някакви естествени процеси, които видяхме на два пъти. Бройките ни никога не спаднаха достатъчно и от 1500-2000 лесно пак ще качим на 4-5000. На хубавото време не разчитам аз, защото в Индия, Бразилия и прочее си е адска жега, не е просто топло и това не помага с нищо.
Ама да видим. Силно се съмнявам, че служебните министри биха взели някакви по-различни мерки, но те и без това ще са за два месеца. Да видим.

Бояна, никой не може да отрече, че много възрастни хора не спазват коридорите. Но не трябва това да се обобщава за всички. Има спазващи и те не са малко. Ако възрастните бяха задължени да пазаруват само през коридора, щеше да е най-добре.
Аз също не разчитам на затоплящото се време. То ще окаже влияние донякъде - заради отворените прозорци и заради изнасянето на много дейности на открито. Но сега вече не сме като миналата година по това време, когато вирусът имаше доста слабо ниво на разпространение. Сега тръгваме от съвсем друга изходна позиция със силно разпространен и мутирал в по-заразен вирус.

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 12:14 от marzeliva

# 14 257
Скрит текст:
Ама то не става всички по софрите, без ограничения в пътувания, без вечерни часове , без затворени магазини, ресторанти, кафета и накрая нула заразени.
Има една приказка , дето няма да е пиша, че е малко нецензурна Simple Smile хем ... хем

Фактите са , че с всичко отворено последните седмици хоспитализираните паднаха от 10500 на 6 хиляди и не се наложи да си караме болните по други страни , за разлика от доста по-развити от нас членки на ЕС.

Това наистина е подвиг.
За сравнение в UK наложиха строгия локдаун в началото на годината при 18 000 хоспитализирани, като се покачиха  по време на пика до 31 000 и казаха, че здравната с-ма е пред колапс.
В момента хоспитализираните са 1 200.

UK е с 10 пъти по-голямо население.

# 14 258
Ами съжалявам, ама възрастните хора, вместо да обикалят само в Лидл и женския пазар да идат да се ваксинират. Аз като ходих на ваксинация имаше един доста възрастен дядо, сам си беше дошъл за втора доза. Отговорен човек. Тук не говоря за трудно подвижните, ама те така или иначе не обикалят магазините нали. Аз се опитвам да проявявам емпатия, ама вече наистина няма никаква пречка за ваксинация, така че... Това, че някой вярва в конспирации и не ще да се ваксинира, не означава, че не трябва младите да стъпват в магазин, просто всеки трябва да положи някакво усилие от своя страна, не само младите. И малко лирично отклонение - майка ми, да е жива и здрава, освен че е отдавна ваксинирана, през цялото време ставаше рано сутрин и отиваше в Кауфланд в седем ли, осем ли, не знам в колко отваря този магазин, и казваше че супер малко хора имало, много спокойно си пазарувала. Никога не се е оплаквала от нищо, нито е чакала някой да й направи коридор в десет часа или в четири часа.. сега не знам дали и е било много приятно да става толкова рано, ама каквото от нея е зависело - правила го е .. и не искам да кажа, че трябва всички мерки изведнъж да се разпуснат, защото вече има ваксини, но пък всеки трябва да постъпи отговорно и да, в крайна сметка да стигнем скоро до това "хвърляне на маските", а не да спорим за кафета и коридори.

# 14 259
  • София

Бояна, никой не може да отрече, че много възрастни хора не спазват коридорите. Но не трябва това да се обобщава за всички. Има спазващи и те не са малко. Ако възрастните бяха задължени да пазаруват само през коридора, щеше да е най-добре.

Да, собствената ми майка, която не е особено възрастна, на 65 е, си пазаруваше само в коридора, дори и след като се ваксинираха с баща ми. То е по-приятно, най-малкото, и аз бих ходила тогава. Просто казвам, че на много това не им допадна и ги виждах по всяко друго време. Но това да ни е проблема.

# 14 260
  • Пловдив
Майка ми и баща ми стриктно спазваха коридорите. Не пазаруваха извън тях. Сега са с първа доза ваксина и аз пазарувам. Хич няма да ми е драго да се разболеят между двете дози, при условие, че се опазиха до сега. Но те са умни възрастни хора, за които правилата са, за да се спазват. Не оспорваха маските, не оспорваха дистанцията, не ми обясняваха как все от нещо ще умрат, не пиеха кафе с комшиите, ресторант не са посещавали не помнят откога. Ще отидем всички заедно, след месец. И все още са с ума си. Нищо, че тотално промениха обичайното си ежедневие. Щото, нали, на психиката там нещо и ставало.....Даже смениха цялото обзавеждане и си купиха нови кресла и нов диван. Stuck Out Tongue Winking Eye Както писах още миналата пролет. Трябва да го изтърпим всичко това една година. Една година! Нищо не е завинаги. Само ако си мъртъв, е завинаги. И честно да умреш от вирус, в 21 век, и то защото няма възможност да получиш адекватна медицинска помощ, е най-нелепата смърт. А вече и децата знаят защо издъхва здравната система. Иначе, да, всички ще умрем. Но аз предпочитам да не е точно сега и да не е заради тоталното безхаберие на околните. Точно такава смърт, не желая за себе си и за близките ми.

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 17:53 от dazel

# 14 261
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
За мен тези коридори са недомислени

Харесвам идеята, но защо пенсионерите да са преди работещите семейства ?
И аз преди работа, да не мога да скона до магазина на бързо

Според мен до 10:30 трябваше да е за работещите и майките с деца и т.н, а след това до 12 да е за пенсионерите.

И без това се оправят по - бавно и за да отидат в 8:30, трябва да станат в 6, да се заобличат. Като гледам възрастните роднини, паразуването е дъго замислен и организиран процес, само обличането е 40 минути и после дкато стигнат още толкова...

# 14 262
  • София
Възрастните (а и всеки, който иска) могат да се пазят като се ваксинират и ползват хубави маски. Имат възможност и за двете. Всеки избира дали да се възползва или не.

# 14 263
  • Пловдив
Е, да, към момента има възможност възрастните да се пазят с ваксина. То затова и коридорите отпаднаха вече. Но преди това?

# 14 264
Възрастните (а и всеки, който иска) могат да се пазят като се ваксинират и ползват хубави маски. Имат възможност и за двете. Всеки избира дали да се възползва или не.
Всичко може, желание стига да има. Ама по-лесно е да се вярва на ЕЖК сякаш и приказките тип  "то каквото е писано ще стане".

Общи условия

Активация на акаунт