COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 309
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 6 345
  • София
Стойностите, представени на картата, отчитат 14-дневната заболяемост на 100 000 към 21.03.2021

14-дневната заболяемост на 100 000 души в София и в Бургаско е на път да стане четирицифрено число.
В кривата на 14-дневната заболемаемост няма и намеци за плато.
Болниците се препълват.
Пита се в задачата кого лъжем, като обявяваме 10-дневно затягане на мерките. И какво очакваме да стане след 10 дни - някакво чудо? Всичко беше ясно, още когато се надигаше вълната, а управниците ни твърдяха как здравната ни система е готова, а кръчмите ще се отворят на 01.03., каквото и да става - защото така е решено.
И какво излезе накрая? И кръчмите затвориха, и на "занзибарци" карантина сложиха, а болниците са пълни и черната статистика расте.
Кому беше нужно това, какво се постигна?
Нямам претенции да знам как трябва да се управлява пандемията у нас, знам обаче как не трябва.
А накрая и отложиха затягането на мерките до понеделник, да можели да си изпразнят ресторантьорите хладилниците...  ooooh!
Думи нямам.

# 6 346
Лили, ако имахме достатъчно ваксини от Модерна и Пфайзер нямаше да се лишава никой от ваксини, докато паузираха Астра Зенека. Не може само на един вид да заложиш, защото винаги има риск ако нямаш резервен план.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 13:54 от Не се сърди, човече

# 6 347
Когато нямаш милиони други ваксини обаче, тогава не съсипваш тази, която имаш без основателна причина. И да причината не беше достатъчно основателна.

Като се сетя, че и аз се бях шашнала малко в началото, помислих, че кой знае какво се случва. Два-три дена докато се разбере какво точно се разследва.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 14:12 от LillyM

# 6 348
  • В заешката дупка
Точно така, и в момента даже има дефинирани групи за АЗ, които са ралични в различните страни. Къде политически, къде не, къде заради предпазливост, точно защото данните не са толкова категорични дори и за учените, та какво остава за тук пишещите.

Ясно е че, проблемните случаи с АЗ са изключително редки и че ползите надвишават многократно рисковете за обществото в условията на бушуваща епидемия. Това две мнение няма.

Дали може да се дефинира група от наличните данни, която е по-рискова обаче в момента се проучва. Поне в северните страни.

# 6 349

"MHRA съобщи, че петима от 11 милиона инжектирани британци са развили мозъчна синусова венозна тромбоза (CSVT). Случаите са всички мъже на възраст между 19 и 59 години, а един е фатален."

Това по какъв начин се връзва с данните от Германия, където почти всички случаи са на жени? Никак. Затова се гледат всички данни, за да се направи някакво категорично заключение може да става дума и за съвпадение. Което не изключва, че може да има и някакви, неизвестни засега местни фактори. Това би обяснило и защо има неравномерно разпределение. Всичко засега обаче е в сферата на хипотезите.

# 6 350
  • Далечният изток
Моето обяснение за случаите в Благоевград е, че най-вероятно са се заразили между първата и втората доза. Или непосредствено преди/след поставянето на втората доза...

МЗ публикува листовка и характеристика на ваксината на Janssen:
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/listovka-i-kratk … a-vaksina-na-ja1/

Относно нежелани лекарствени реакции:

Безопасността на COVID-19 Vaccine Janssen е оценена в едно текущо проучване фаза 3 (COV3001). Общо 21 895 възрастни на възраст 18 и повече години са получили COVID19 Vaccine Janssen. Медианата на възрастта на участниците е 52 години (диапазон 18-100 години). Анализ на безопасността е извършен след достигане на медианата на продължителността на проследяване 2 месеца след ваксинирането. Налично е по-дълго проследяване на безопасността >2 месеца за 11 948 възрастни, получили COVID-19 Vaccine Janssen.

В проучване COV3001 най-често съобщаваната локална нежелана реакция е болка на мястото на инжектиране (48,6%). Най-честите системни нежелани реакции са главоболие (38,9%), умора (38,2%), миалгия (33,2%) и гадене (14,2%). При 9% от участниците се наблюдава пирексия (определена като телесна температура ≥38,0°C). Повечето нежелани реакции възникват в рамките на 1-2 дни след ваксинирането и са леки до умерени по тежест и с кратка продължителност (1-2 дни).

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 14:42 от AIDA_N

# 6 351
  • Варна

"MHRA съобщи, че петима от 11 милиона инжектирани британци са развили мозъчна синусова венозна тромбоза (CSVT). Случаите са всички мъже на възраст между 19 и 59 години, а един е фатален."

Това по какъв начин се връзва с данните от Германия, където почти всички случаи са на жени? Никак. Затова се гледат всички данни, за да се направи някакво категорично заключение може да става дума и за съвпадение. Което не изключва, че може да има и някакви, неизвестни засега местни фактори. Това би обяснило и защо има неравномерно разпределение. Всичко засега обаче е в сферата на хипотезите.

Ох, Лили , пуснах го ,защото се твърдеше ,че Великобритания криела данни. Ами не, има такива, това че по пол случаите не отговарят не съм коментирала.

# 6 352
Може би не съм се изказала съвсем правилно.
Личен лекар (медицинско лице) предписва Авирон и казва, че той ще ги пази и няма нужда от карантиниране, изолиране и т.н. Затова е моето възклицание, че Авиронът трябва да се забрани. Естествено, че никой няма да забранява препарата де.
И, да, естествено, че се касае за колосална безотговорност на всички по веригата!

Но това не е първият път, в който хора със симптоми пият някакви хранителни добавки и им придават чудодейни функции. Често тези добавки са предписани от лекар, а не от кого да е. Това е сектор, който според мен има нужда от лека до умерена регулация, това е.

Извинявайте, ама при положение, че не им пука за (айде, по-меко, не се замислят за здравето на) родителите им, не очаквам да имат достатъчно капацитет да разберат какво точно им казва лекарят. По-склонна съм да вярвам, че лекарят е казал едно, а те просто са чули и разбрали каквото си искат от безхаберие и безотговорност. Нямам думи.

# 6 353
Ново: Астра Зенека потвърди съобщенията в пресата, че тяхното американско проучване съдържа данни до 17 февруари. Обещава, че ще даде най новите данни за ефикасността до 48 часа.

Скрит текст:

https://twitter.com/BNODesk/status/1374339896656211968

# 6 354
Ей, ама и тези от АЗ хич не си помагат. Все нещо объркват, все нещо са забравили. Нещо много им куца комуникацията и документацията.

# 6 355
Изминаха 12 месеца, откакто Великобритания влезе в локдаун.

Ето някои от данните от пандемичната година на Великобритания, в която се наблюдава най-високият скок на смъртните случаи след Втората световна война и най-дълбоката икономическа криза от 300 години насам.

-365 дни от обявяването на първото национално заключване на Великобритания

-3 национални заключвания в Англия - обхващащи повече от половината от годината

-4 301 925 потвърдени случая на COVID-19 във Великобритания

-126 172 официално регистрирани смъртни случаи от COVID-19

-Смъртните случаи в Обединеното кралство през 2020 г. надвишават средното за пет години със 7,2%

-30 милиона дози ваксини, приложени в Обединеното кралство до 22 март

-Дълг като дял от БВП: 97,9%, най-високото ниво от началото на 60-те години

-360 000 безработни през януари в сравнение с година по-рано

-£ 352 млрд., Отпуснати за финансова подкрепа за работници, бизнес и обществени услуги

# 6 356
Това е интервю за ваксините по френската телевизия с проф. Люк Монтание (носител на нобелова награда и откривател на Хив). Понеже е с българско аудио, го пускам с линк от предаване по Алфа тв. Ако не ви се гледа предаването превърнете на 1:06:28
https://m.facebook.com/tvalfa/videos/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0 … /493632745131467/

# 6 357
И като се отчете, че малките населени места нямат лекари и мед.помощ, не се тестват, не се отчитат заразени и починали от вирус...

"България е на първо място в Европа и на второ в света по смъртност от коронавирус сред заразените. Това сочат данните на университета "Джонс Хопкинс".
Данните показват процента на починали от официално регистрираните заразени с коронавирус от началото на пандемията, предава Би Ти Ви
Според статистиката 9% от хората с коронавирус в Мексико умират, а второ място в света по този критерий е България с 4% починали от заразените.
От европейските страни България оглавява печалната класация за процент починали от заразените с COVID-19."

https://vtorifront.bg/article/rabota-rabota-rabota-prvi-v-evropa … vgjBp1-yHQQJTrUdk

# 6 358
  • Под сянката на разлистените кактуси
Аризона пуска ваксините за всички желаещи  над 16 г. от утре. Досега ваксинираха групите с предимство, от утре сме юруш на маслините. 2,904,159 COVID-19 дози са били поставени досега, 1,831,456 people (25.5% от населението на щата) са получили 1 доза и 1,136,413 и двете дози. Три стадиона са преобразувани в пунктове за ваксинация и ще работят 24/7 (държавните, иначе има и няколко други места, както и някои от аптеките) . Регистрираш се на портала, дават ти час и място на което да отидеш, всички данни са попълнени предварително. И аз съм подала документи като доброволец да слагам ваксини. Ще рапортувам как върви. Случаите са намалели драстично от януари насам:

https://ktar.com/story/4201307/arizona-opens-up-covid-19-vaccine … ty-to-all-adults/

# 6 359
Питам се защо затвориха детските градини, като се водят децата при баба и дядо сутринта, вечерта ги вземаме и ако сме се заразили как точно ще опазим баба и дядо?

Общи условия

Активация на акаунт