COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 205
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 6 825
  • София
Не знам, ние бяхме с направление и не сме платили и 1 лв.
Вероятно вашата клинична пътека ги е устройвала. За други неща - принципно имат готовност, но не са им така рентабилни и ..  леко и тихомълком "у леву" .

# 6 826
В някои отделения леглата са разделени, например за белодробни болести, за ендокринни и т.н. Отделението е общо, вътрешни болести или примерно детско, но леглата си имат отделно предназначение, обезпеченост, лимити и т.н.
Също често има пациенти, които се водят лежащи, но ходят само за определени изследвания, или тихомълком си тръгват преди края на пътеката. Административно леглото е заето. Това са известни недостатъци на системата.

# 6 827
  • София
В някои отделения леглата са разделени, например за белодробни болести, за ендокринни и т.н. Отделението е общо, вътрешни болести или примерно детско, но леглата си имат отделно предназначение, обезпеченост, лимити и т.н.
Също често има пациенти, които се водят лежащи, но ходят само за определени изследвания, или тихомълком си тръгват преди края на пътеката. Административно леглото е заето. Това са известни недостатъци на системата.
Те недостатъците са си известни, не сме ги открили нито сега, нито пък ние  "изобретили". Въпросът е - какво направихме преди тези два ковид пик-а , за които също се знаеше предварително ?  Дали направихме изобщо нещо и дали направеното имаше реален ефект . До тук аз виждам че имаме с около 1000 хоспитализирани в повече от миналия пик , а ( все още ) не сме чели за грозни сценки с разхождане на линейки , претъпкани стълбища , починали пациенти оставени с часове в двора и ...

# 6 828
В момента има място за повече хора в болниците, защото има повече здрави лекари. Ноември цели отделения бяха едновременно болни и буквално нямаше кой да лекува. Не е проблемът в леглата, а в това кой да ги обслужва.

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 12:06 от Alyssa

# 6 829

Забелязано е сигурно, че следя цифрите на позитивни тестове в училищата особено често, защото обвиненията, че точно децата били заразни, не се покрива с фактите.
Всеки следи цифри най-различни и ги интерпретира според гледната си точка. Ето как интерпретират цифри в Берлин:
Техническият университет в Берлин успя в моделно пресмятане да покаже нагледно как се променя в зависимост от ситуацията, т.нар. "R-число" при КОВИД 19, т.е. колко човека заразява един вирусоносител в различните ситуации.
Самото изследване е много обстоятелствено, но дава много добра база за сравнение.
В градския транспорт R е 0,8, а в училище 11,5 без маски и с нормална посещаемост. Данните в отделните ситуации са много интересни.

Източник на немски език: https://depositonce.tu-berlin.de/…/kriegel_hartmann_2021.pdf
Източник на английски език (отваря се като .pdf): https://depositonce.tu-berlin.de/handle/11303/12592.2

# 6 830
Мога да кажа лични впечатления, част от персонала, който не искаше да се ваксинира, вече се ваксинира, доведе и близки. друга част го изкара. Някои отказваха да влизат в ковид, но се отвориха още отделения и почнаха. По-спокойно и лекуват. Има някакъв опит със заболяването.
Тоест трансформация МЗ не направи на здравната система. Самата система се понагоди, от немай къде. Не беше подпомогната от правителството никак.

# 6 831
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че от посетителите на пъбовете в бъдеще може да бъде искано удостоверение, че са ваксинирани
https://novini.bg/sviat/eu/653148?fbclid=IwAR219kYkdR0Bt05aW0DE2 … mhsMypi1hAYxMmSIc

# 6 832
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че от посетителите на пъбовете в бъдеще може да бъде искано удостоверение, че са ваксинирани
https://novini.bg/sviat/eu/653148?fbclid=IwAR219kYkdR0Bt05aW0DE2 … mhsMypi1hAYxMmSIc

Днес ще го "коментират" в парламента, както и дали да се удължи срока на закона "за коронавируса" с още 6 месеца.

# 6 833
Тъкмо и аз щях да питам откъде идва информацията.

Не съм гледала брифинга, но ще се включа в темата за българската ваксина.
България има учени. И тези учени, макар да гледат на тях, като на тъпи, са всъщност на световно ниво. Учените в България не са като Чорбанов, доктор М. и други тв звезди.
България има и достатъчно финанси, за да се създаде ваксината.
Но България няма къде и как да проведе тестовете.
Ще минем лесно мишките, може би и фаза 1, ще има доброволци. А нататък? Виждате по колко човека участват във всяка фаза.
Първо трябва да се намерят тези хора. После трябва да се проследяват. Постоянно. В рамките на месеци. За целта са нужни лекари, лаборатории, всичко. Това нямаме. Нямаме и възможност да правим изследвания в други страни, а това също е част от фазата.

Нашите учени могат да създадат най-добрата ваксина, но като не могат да я тестват е просто упражнение за мозъците им.

# 6 834
Чета сега една статия за Сърбия и с какви високи темпове ваксинират населението. Пише, че там можеш да избереш с коя ваксина искаш да се ваксинираш - Пфайзър, АЗ, Спутник или Синофарм. 20% от сърбите са ваксинирани с 1 доза и са на второ място след Великобритания.

# 6 835
У нас,не може да се докаже,че децата са разпространители,защото родителите им умишлено не ги тестват.Същото каза и проф.д-р Асен Балтов.Факт е,че разпространяват,факт е,че вече боледуват,но това си е работа и заслуга на свободолюбивите им родители.Властта,за да угоди на тези (безотговорни) шумни родители,ще пусне отново най-малките на у-ще на 12.04.Интересно,какво ще стане следваканциооно и преди Великден,когато ''жадните'' за знания дечурлига,отново тръгнат на у-ще?

# 6 836
А ресторантьорите,артистите певците не се ли хранят??🙄
Виж, не съм затворила аз, та да въртиш така очи. Аз лично виждам разлика между работа с физически тела и то в сферата на здраве и грижа и певици в ресторант. Нарича се приоритет. Ти, ако не виждаш - ок, все едно ми е. Даже се чудя какво ти отговарям, чуди си се сам Simple Smile

И да, видя се и къде във веригата е обучението в България. След гастрономията.

Скрит текст:
Ще добавя, че например онлайн има постановки. Аз лично изгледах четене на стихове за осми март онлайн. Според мен, ако някой иска да подкрепя културата, може. Ако някой иска да подкрепи гастрономията - пак може (проблемът е, че печелят от напитки, а не от храна, но.. такъв е бизнесът им). Ако някой иска да помага на любимата си певица, също има начин.

Но няма начин да те пострижат, обезкосмят или "козметизират" онлайн. Дано не се разсърди някой, но наистина начин няма.

Safiren, не зная дали разбра от постинга ми, че в основните училища тук тестват учениците понеделник, сряда и петък. Не е интерпретация, а число от масово тестване. В гимназията ходят два дни, като в единия ден ги тестват. Не може да се участва в учебния процес без тест. Отказ води до домашно обучение. Тоест тези 3.500 теста са резултат на истински проведени тестове за седем седмици, а не математически модели.

ПП Тук има обяснено за тестовете добре синезирано, с десен клик може да се преведе. Например в най-лошата седмица (19.03.) е имало 1,6 милиона теста в училищата, от тях са били позитивни 1.325 (на учители и деца).

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 12:46 от Анонимен

# 6 837
Брех, не брех, аз се впечатлих от тестването на учениците, за които писа потребителката от чужбина, и от резултатите.
Направи ми впечатление, че в районите с малкото заразени населението е предимно турско.

# 6 838
  • На изток от Рая
Правилно ли разбрах, че Джъмбо ще работи, защото ще може да сложи 2 ленти, за да няма струпване?!
Дали не живеем в паралелни светове се чудя, приемащите мерки дали слушат новини - лекари казват, че цели семейства загиват, ние обсъждаме как да "олекотим" две от общо две приети мерки?!

Някой срещал ли е нещо по въпроса - ще следят ли пациентите с тежко протичане на вируса?
Роднини се оплакват от болки в гърдите и задух, месеци след прекаран ковид. Достъп до лекар в момента няма, какво правят тези, които се нуждаят от допълнително лечение...

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 15:20 от Не се сърди, човече

# 6 839
  • sofia
Изумена съм. Започна с разхлабването на мерките. Сега, големите нехранителни магазини ще могат да работят, като просто ще трябва клиентите им да се гъчкат на по-малка площ...

Общи условия

Активация на акаунт