COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 132
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 6 840
  • София
И аз съм изумена, не стига колко са зле данните, ами и на 4 ден разхлабваме.

# 6 841
Дания ще удължи спирането на ваксината AstraZeneca с три седмици.

# 6 842
  • София
То вече смисъл от КПП-та няма. Цяла България пламна. Смисълът от тях е в самото начало - където пламне огнище, там да се сложат, за да не се разпространява из цялата страна. То ние границите сме отворили, всеки си заминава - връща от където си поиска, внася всякакви възможни щамове от целия свят, та КПП-та ще сложим - абсурд!

Обаче аз лично съм твърдо ЗА налагане на вечерен час в София. Но не само за непълнолетните, а за всички. И без това нищо не работи - 21.00 ч. всички вкъщи и да няма семейни/приятелски сбирки до посред нощ. Също и забрана за събиране по парковете - само разходки и то с маски. Изключение за спортуващите и хората, които са сами.

И по повод дали са виновни болните - ами разбира се, че са виновни. Не всички, обаче! Махам тези, които са се заразили на работното място, от децата си в училище /ДГ/ или в някоя болница. Обаче всички онези купонджии по празниците, дето вихриха диви хорА, онези, които се криеха из тайно работещи заведения - сакън да не изпуснат Ви Ай Пи партито, или зор да не изпуснат Занзибар, щото нали сега е евтинко там, а и Ковид нЕма, които винаги намираха начин да заобиколят някоя забрана - сега именно те пълнят болниците и не остава място за хора, които въпреки пазенето и спазването на мерките, все пак са се заразили. Ами, извинявам се, обаче изобщо не ми е жал за тях. За какво точно да ми е жал - то те не мислят за собственото си здраве, та аз сега ще ги мисля, че "Олеле горките, заразили са се". Жал ми е само за тези, които въпреки пазенето са се заразили.

# 6 843
И за магазините, и за ресторантите, и за малките деца съм потресена.
Можеха да се спасят много хора, не само с ваксините, но и с елементарни, но твърди мерки.
Ама нали все така...да не ни отнемат правата, да сме по-демократи, да се покажем, ей-на сега сме в това положение.
Малка държава, пред избори, с разклатена икономика (то никога не е била стабилна за мен поне) , с много фалити, с много починали и инвалиди...това направихме. И не, не се радвам, яд ме е, защото и нашите доходи паднаха, и ние пострадахме,  и болни инвалиди имахме, и ние сме "в кюпа".
Така и не разбрах хората. Мисля се за права обаче. Не може в пандемия, зараза...да не предприемеш нищо, да не се ограничиш от нищо, само да хленчиш, да вееш знаме, да не те е грижа за другите разбирам, ама и за своето семейство и себе си вече ми идва много.
Децата били таралежи, ми не са те, а родителите им. Ако имаше мерки, тестове, самите родители искаха безопасно обучение и бяха с разбиране към ситуацията- не викаха на всичко -не, ако правеха тестове, ако не си пращаха болни децата и криеха, ако настояваха да има проветряване, маски, дистанция, да има потоци разделени нямаше да стоят според мен затворени и толкова починали учители, заразени семейства на малките деца.
Ако хотели, ресторанти и т.н. си бяха изнесли масички на разстояние, преградки някакви да имаше подвижни дори, пак можеха нещо да спасят си мисля. Ако правеха доставки по домовете пак малко по-добре, ама не всички биха могли, но..
Ако хорате се тестваха, не криеха контактни, не се надхитряха със съседа и колегата да ходят и се развяват болни , уж само алергия или настинка нямаше да има толкова починали, толкова бизнеси да се разклатят и да се затворят.
Само се гледа на ресторанти и хотели , спа почивки, ама...това пир по време на чума са казали хората.
За занзибарците да не отварям дума. Сега тръгнали на Карибите, какви ги пишат и как се надсмиват над останалите хора, еми не ги разбирам, противни са ми. Нарочно се логнах в тази група във ФБ да видя и да си скубя косите какъв народ има около мен.
Ми стадо сме, затова и стаден принцип. Дано тук тези дето пишем, вълнуваме се, искаме да се предпазим и нещо да спасим , да можем да оцелеем. То за бизнес, доходи е ясно, поне ние да сме живи. Направо съм отчаяна.

# 6 844
А ресторантьорите,артистите певците не се ли хранят??🙄
Виж, не съм затворила аз, та да въртиш така очи. Аз лично виждам разлика между работа с физически тела и то в сферата на здраве и грижа и певици в ресторант. Нарича се приоритет. Ти, ако не виждаш - ок, все едно ми е. Даже се чудя какво ти отговарям, чуди си се сам Simple Smile

И да, видя се и къде във веригата е обучението в България. След гастрономията.

Скрит текст:
Ще добавя, че например онлайн има постановки. Аз лично изгледах четене на стихове за осми март онлайн. Според мен, ако някой иска да подкрепя културата, може. Ако някой иска да подкрепи гастрономията - пак може (проблемът е, че печелят от напитки, а не от храна, но.. такъв е бизнесът им). Ако някой иска да помага на любимата си певица, също има начин.

Но няма начин да те пострижат, обезкосмят или "козметизират" онлайн. Дано не се разсърди някой, но наистина начин няма.

Safiren, не зная дали разбра от постинга ми, че в основните училища тук тестват учениците понеделник, сряда и петък. Не е интерпретация, а число от масово тестване. В гимназията ходят два дни, като в единия ден ги тестват. Не може да се участва в учебния процес без тест. Отказ води до домашно обучение. Тоест тези 3.500 теста са резултат на истински проведени тестове за седем седмици, а не математически модели.

ПП Тук има обяснено за тестовете добре синезирано, с десен клик може да се преведе. Например в най-лошата седмица (19.03.) е имало 1,6 милиона теста в училищата, от тях са били позитивни 1.325 (на учители и деца).
Лилу, самото тестване води до ефективна превенция, т.е. вирусът не се разпространява безконтролно в училищата. И в този смисъл, не може да се прави паралел колко са заразени евентуално в бг училищата и колко - в Австрия. Естествено, че с мерки може да има присъствено обучение. У нас масово "само настинали" деца си ходеха. Да не говорим за действието на мерките като комплекс и за общото намаляване на разпространението в обществото.

# 6 845
  • Където морето целува небето...
Добре де, толкова ли е трудно да разделят децата. Има родители, които са съгласни и с мерки и с тестове, само и само да ходят децата присъствено. Разписвам се с две ръце, че желая и ще спазваме каквото се налага. Съгласявам се с тестване и детето ми тръгва присъствено. Който не иска тестване два пъти седмично на златенцето, или милинкото не може да носи маска, да остава на ДО. Сигурна съм, че изведнъж масово ще се поискат тестове в училищата.
А сега се получава обратното - който се пази, си държи детето у дома, а училищата бяха и ще са разграден двор.

# 6 846
не може да се прави паралел колко са заразени евентуално в бг училищата и колко - в Австрия.
Абсолютно съм съгласна. И пак ще ги затварят, де. Това ми беше мисълта, че, колкото и да се тества, обяснява, доказва - според мен - спират учениците, за да спрат всъщност възрастните. Но не го казват открито.

# 6 847
Може, ако се управлява по това, което е правилно. А то се управлява по това, което е популярно. И след като повечето хора не искат мерки в училищата - няма мерки.
Иначе много точна забележка за тестовете, те не са основен инструмент за статистика, въпреки че и за това ги ползваме, а са основен инструмент за контрол. Когато откриваш вирусоносителите навреме, така прекъсваш веригите на разпространение.

# 6 848
  • Deutschland/HE
В училището на сина ми вчера са тествали 147ученика и 34 учителя, за щастие няма нито един положителен. В момента в училището са 50% от пети и шести клас, както и завършващите тази година, надали са повече от 300ученика. Тестването са го направили от едната лекарска практика в града, пожелание беше.

# 6 849
Моловете отварят ли? Последно като бях въобще нямаше хора.
Толкова ли не можаха да въведат пропусквателен режим в магазините на определен брой хора според площта, ами измислят глупости.
И защо изобщо са били разрешавани свиждания по болниците по време на пандемия?

# 6 850
  • София
Добре де, колко пък хора да са се заразили в Практикер или Бриколаж? Съвсем спокойно може да се организира еднопосочно движение и ограничение до Х хора в даден момент в магазина. Колко пък да е по-опасно от Метро и Кауфланд? Освен това в обект като Практикер влизаш, купуваш каквото ти трябва и излизаш. Докато супермаркетите са ги обърнали на нещо средно между туристическа атракция и лаф мохабет.

# 6 851
Това звучи доста успокояващо. Погледнато през тази призма нещата не изглеждат толкова черни.  "За последната година умрелите са 2,72 милиона, поразените от вируса надхвърлят 123 милиона! Това звучи внушително! И дори не е преувеличено, поне доколкото може да се вярва на статистиката. Но нека видим статистиката с друг поглед. При настоящето население в света става дума за 1,57% заразени и 0,035% починали. При подобни проценти едва ли може да се говори за епидемия, камо ли за пандемия."

# 6 852
  • София
Цитат
Съвсем спокойно може да се организира еднопосочно движение и ограничение до Х хора в даден момент в магазина.
Ключова е думичката "може".
Иначе съм абсолютно съгласна с горното. Но за жалост подобни ограничения като описаните траят ден до пладне, после всичко си се връща към обичайното безхаберие - изпробвано на практика у нас многократно. Иначе би било едно добро решение, но не и при нагласите, които царуват при нас - "те ни лъжат, че ограничават, аз ги лъжа, че спазвам".

# 6 853
Добре де, колко пък хора да са се заразили в Практикер или Бриколаж? Съвсем спокойно може да се организира еднопосочно движение и ограничение до Х хора в даден момент в магазина. Колко пък да е по-опасно от Метро и Кауфланд? Освен това в обект като Практикер влизаш, купуваш каквото ти трябва и излизаш. Докато супермаркетите са ги обърнали на нещо средно между туристическа атракция и лаф мохабет.
Същото се случва и в нехранителните...Нали идеята е да няма излишно ходене на хора насам натам без нужда.
Въпреки че къщите за гости в нашия район за запълнени постоянно и се вихрят купони.Особено тези за над десет човека...За какво ограничаване да говорим.Ограничаване разбирам от работа,в магазина за хляб,на аптеката нещо ако трябва и в къщи.Почивните дни в парка,в гората,на реката...А не хойкане  навред

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 13:41 от Barsa

# 6 854
  • Буркина Фасо
пак ще има недоволни и то с право.
в ресторантите също може да се организира посещение на този принцип. те и до преди дни работеха на 50 %
от капацитета си - т.е. имаха организацията, която сега биха въвели. дали ще се шматка човек в Метро, Кауфланд и др.  в натъпкана от хора среда или пък ще си пие кафето  в непълни заведения не е ли все едно ?  аз поне не намирам разлика.
проблем е, че за едните се прави всичко възможно за да им се разреши да работят, а другите ги очаква пълно затваряне.

Общи условия

Активация на акаунт