COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 143
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 6 885
Уж април месец ще докарат доста бройки на Пфайзер, който иска може да чака. Аз не съм сигурна дали ще има за всички и ще дойде ли тази бройка и дали ще успеем да се доредим. Реших, че по-добре Астра Зенека, отколкото още около месец без никаква ваксина. От коноравируса повече ме е страх.

# 6 886
Само разкарват хората, да спрат избора на ваксина временно няма ли да е по - добре Sad
Брат ми е записан през портала за другата седмица, казах му да не се надява  на избраната ваксина
Ами няма вече избор в портала, вчера се регистрирах втори път. Но ако за пети път ми предложат АЗ, за пети път ще откажа!

# 6 887
Какви предпочитани ваксини, хора? То и децата разбраха, че избор няма. Няма как и да има сега, защото ваксини няма достатъчно. Ако ще има избор, то ще е напред във времето, не днес.
Не знам колко пъти го обясниха това.
На този етап, при този недостиг, избор няма как да има, освен при някаква случайност. В темата за ваксините съфорумка наскоро писа, че се е ваксинирала с РНК през портала в не помня кой град. Тази отметка във формуляра е точно за това – ако случайно има възможност да се сложи ваксината, която си отбелязал.

Не знам къде са го обявили и обяснили, може би в темата, но нямам възможността да следя всички страници, прегледах последните 10.
По медиите казват друго и да, подвеждащ е порталът.
Мой познат се ваксинира с първа игла на Модерна вчера, не е от "ВИП" групите, имало е много малко останали от Модерна и никакви на Pfizer.

# 6 888
  • Варна
Какви предпочитани ваксини, хора? То и децата разбраха, че избор няма. Няма как и да има сега, защото ваксини няма достатъчно. Ако ще има избор, то ще е напред във времето, не днес.
На мен ми е интересно какви са нагласите за ваксината на Янсен, която ще е в България април месец, и с която ваксинацията може да напредне заради това че изисква само една доза.
Дали ще има желаещи  интерес/предпочитания пред другите ваксини.

# 6 889
TheAxe, ето сама пишеш, че твоят познат се е ваксинирал на късмет. Обяснявано е и в темата и по брифингите, и къде ли вече не. Всеки си знае, ще чака или ще се възползва от каквото има или пък ще извади точния късмет.

Danny_J, и на мен ми е интересно за Янсен.

# 6 890
Аз бих си сложил Янсен. Карал съм ковид преди 5 месеца. Имам анти-тела. Искам след още 2-3 месеца да се ваксинирам. Не ми се ходи 2 пъти да се бутам в болници. Същевременно, за хора като мен излиза все повече информация, че една доза е достатъчна дори от другите ваксини. Да не говорим, че е ефективна срещу ЮАРския щам, например.

За хора в моята позиция Янсен е перфектен избор, но не знам дали ще има...избор.

# 6 891
Янсен е хубава ваксина, въпреки че предполагам, че и тя ще бъде нарочена като ваксина за "бедните и глупавите".
Но за тези, които само искат сертификат или преболедувалите според мен тя е най-подходяща, защото е еднодозова.

# 6 892
  • София
Аз точно нея се чудех дали да не я чакам, защото преди няколко месеца си бях мерила антителата и се оказа, че имам. Но в крайна сметка реших да не чакам и се ваксинирах с АЗ.

# 6 893
TheAxe, ето сама пишеш, че твоят познат се е ваксинирал на късмет. Обяснявано е и в темата и по брифингите, и къде ли вече не. Всеки си знае, ще чака или ще се възползва от каквото има или пък ще извади точния късмет.

Danny_J, и на мен ми е интересно за Янсен.

Питах, защото не знаех, макар и да следя новини.
Постоянно се говори как пристигат от всички ваксини.
Нямам много познати, които са ваксинирани, затова реших да питам тук, за да не се разкарвам и за трети път напразно Simple Smile

# 6 894
Моя колежка и тя реши да изчакат със съпруга и незнам си коя ваксина, та дочакаха финално ковид и двамата.

# 6 895
Ковида не е точно смъртна присъда, ако не сте разбрали.

# 6 896
Ковида не е точно смъртна присъда, ако не сте разбрали.
Ако можех да върна времето назад, да мога да се ваксинирам и да не го изкарам - естествено,че бих го предпочела. Сега и аз изчаквам с ваксината, но ако не бях преболедувала, със сигурност на първия ден от зелените коридори щях да се бодна с Астра.

# 6 897
  • София
За Janssen очаквам същите дилетантски приказки - 60 процента ефективност, ваксина за бедняци, че и еднодозова. Народът както се плашеше от това иРНК като дявол - от тамян, така реши, че иРНК ваксините са неговото нещо. Живи и здрави, април чакаме три по 60 хил. бройки от Pfizer. Сега се надяваме Кирилов да борави умело с английския и да договори още.

# 6 898
Избор на ваксини има , но просто са само за техни хора и връзкарство.
Чух за няколко места дето им правят списъци за ваксини по НАП, Съдебна система и други и на тях не предлагат Астра Зенека.
Там само Модерна и Пфайзер, иначе всички ваксини са хубави
Искам да попитам колко политици от България излязоха и казаха, аз искам АЗ
Simple Smile
Днес погледнах 2 минути от брифинга и обвиняват персонала в дома в Опанец , че не бил ваксиниран и в следващото изречение казват.
Да, ние знаем , че ваксинираните заразяват.
Е като заразяват ваксинираните, защо обвинявате персонала, че не бил ваксиниран.
И да е , пак ще ги зарази.

# 6 899
Комисията по безопасност на EMA свиква среща на 29 март по казуса с ваксината на "АстраЗенека"

Европейският лекарствен регулатор (EMA) заяви в четвъртък, че неговата комисия за безопасност на лекарствата за хора (PRAC) ще свика среща на експерти на 29 март, за да продължи да проучва докладваните случаи на образуване на кръвни съсиреци, свързани с ваксината срещу Covid-19, разработена от "АстраЗенека" и Оксфордския университет.

Очаква се външни медицински експерти и двама публични представители да дадат своите виждания относно възможните причини за съсиреците, как те се появяват, и други възможни рискове, каза Европейската агенция по лекарствата.

PRAC продължава своята оценка на докладваните случаи, се посочва на сайта на EMA.

В този контекст Европейската лекарствена агенция свиква "ад хок" експертна група на 29 март, за да предостави допълнителен принос в оценката за докладваните след ваксинация с "АстраЗенека" случаи. Външни експерти в областта на хематологията (тромбоза и хемостаза), сърдечно-съдовата медицина, инфекциозните болести, вирусологията, неврологията, имунологията и епидемиологията ще се срещнат, за да представят своите становища на PRAC по различни аспекти като: правдоподобен механизъм на действие, възможни съпътстващи рискови фактори и всякакви допълнителни необходими данни за по-задълбочено разбиране на наблюдаваните събития и потенциалния риск. Тази експертна група ще включва и двама представители на обществеността.

Резултатът от експертната среща, заедно с по-нататъшен анализ на докладваните случаи, ще бъдат включени в текущата оценка на PRAC.

Актуализираната препоръка на PRAC по въпроса се очаква по време на пленарно заседание през април (в периода 6–9 април).

От EMA напомнят, че прегледът на тромбоемболичните събития с ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" се извършва в контекста на сигнал за безопасност и при ускорен график. Сигналът за безопасност е информация за ново или непълно документирано нежелано събитие, което е потенциално причинено от лекарство като ваксина и което изисква по-нататъшно разследване.

Прегледът се извършва от Комитета за оценка на риска за фармакологична бдителност (PRAC) на EMA, комисията, отговаряща за оценката на проблемите на безопасността на лекарствата за хора. След като прегледът приключи, PRAC ще направи всички препоръки, необходими за минимизиране на рисковете и защита на здравето на пациентите.

През миналата седмица комисията по безопасност на лекарствата на EMA -  PRAC приключи предварителния си преглед на случаи на образуване на кръвни съсиреци, включително много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци с необичайни характеристики като нисък брой тромбоцити, при хора, имунизирани с ваксината на "АстраЗенека".

Тогава комисията PRAC потвърди, че ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от образуване на кръвни съсиреци и че ползите от ваксината в борбата срещу все още широко разпространената заплаха от Covid-19 продължават да надвишават риска от странични ефекти. Комисията по безопасност на лекарствата препоръча да се включи повече информация и съвети за здравните специалисти и обществеността в информацията (листовката) за ваксината.

Изменената информация за продукта вече е достъпна на уебсайта на EMA.

https://bnr.bg/post/101442608/komisiata-za-lekarstvena-bezopasno … a-na-astrazeneka?

Общи условия

Активация на акаунт