За хляба и месенето, да..може всеки за 20 мин. да си омеси, ама си трябва брашно поне , а то се купува, значи пак си в магазина. Пък дали можеш, дали имаш хлебопекарна, сега..важно е да можеш, не да искаме безопасност от околните и държавата.
За сертификатите. Ми то аз нямам ел. подпис, не ми е трябвало. Добре ,ще си взема -купя (защото струва пари, не знам колко) Баба Пена и тя така, ама къде точно ще ходи се не знае, но добра душа ще и помогне (срещу заплащане, то нищо не е безплатно се разбра) Сдобива се баба Пена и отива при кмета-щото той не бил частник, може значи да принтира заветния лист на цяло село баби, аз съответно отивам в Триадица и се цвъквам при кмета за прием. Да, ама то там всички заболявания на баба Пена, пък тя не иска може би да се знае , това са подробности и бледнеят пред заветния сертификат. Ми то..и в ресторант, в МОЛ дори може да се наложи с такъв да влизаш се оказва. Кмета е държавно лице, той е длъжен да обслужи бабите, хората пак дават пари за ел. подпис за една хартийка. Важно е ЛЛ , който е търговско дружество , да не искаме нищо или да си платим, така било справедливо. Обаче аз влизайки за преглед си плащам такса, веднага ме питат за ЕГН и нищо , че от години съм при един и същи и ме знае, процедурата е винаги такава (явно здр. осигуровки следи) Е да, много е да цъкна на ваксина и принтира един лист, мога и да си го нося, ама тонера...мъка, ще го изхабя. 15лв това е, справедливо било, ама утре няма да е, защото хората не са овце. (нека пак ме изтрият
За Пехоко, надявам се е добре, нека пише , че се притеснихме тук. Надявам се е разбрал, че хумористично се изразих. А колко и дали е спам, защо едни постове са тук , други изтрити...има кой да решава. Лично аз се не сърдя за моите, но и не докладвам чужди , ми демократична съм бре, с две маски ходя, оценявам свободната воля на всички, така де, нищо от никой не искам, дори от ЛЛ.
Та да не е само спам, на фона на 15 лв за един принтиран лист, на фона на свободни легла, това че било добре, слагам едно мнение по-дългичко, на наистина лекар, дето не гледа джоба на пациента и разликата е космическа в свършената работа и защитеното лекарско призвание.
ПП и да се знае не се мъчете, кога искам ще си пиша, кога искам няма. Те това е, само се ядосвате, няма шанс.
12 ч ·
Разказ от спешното отделение
7.30ч. започваме с пациент, току що постъпил със спешна помощ с дихателна и сърдечна недостатъчност.Нощната смяна се бори за живота му, докато проверяваме къде по клиниките са останали празни легла и навличаме гащеризоните, маските и т.н. екипировка. Поемаме пациента, за да освободим преуморените от нощното един лекар, две сестри, санитар. Невероятно е, че са приели през нощта 7 пациента с КОВИД в трите КОВИД отделения, които са пълни над капацитета си.
8.00ч. на екрана на компютъра изведнъж светват имената на четирима пациенти, чакащи пред спешното. Каква изненада! Двама от тях са с доказан КОВИД от седмица и имат задух, един е с кашлица и температура, третия си е правил положителен тест и четвърти ден не може да си свали температурата.Изолаторът ни е с две легла. Единият лекар с едната сестра поемат КОВИД пациентите. Другият лекар и сестра се борят за живота на пациента, който няма КОВИд, но освен дихателна и сърдечна недостатъчност установяваме ,че има и бъбречна недостатъчност.
8.30ч. през 5 минут пристигат две линейки с по една жена с задух и положителни бързи тестове за КОВИД.Преобразуваме миниатюрното спешно в една зала за неинфекциозни и два изолатора за мъже и жени.В единият има кислородна бутилка, но в другият няма.Дано не ни потрябва.......
9.00ч. пациентът със сърдечна, дихателна и бъбречна недостъчност е уточнен и успешно се приема в интензивно.Отказвам да сваля двама нещастника, докарани от линейки със сатурация на кислорода под 80%.Не, не защото не искам да им помогна, а защото не мога да им помогна. Болницата няма свободни интензивни легла. Срам ме е да погледна пациентите, близките, измръзналите колеги от линейките. На ум и на глас псувам онези от телевизионния екран дето твърдят, че легла има и всичко е под контрол. Ще трябва да живея до края на дните си с тези откази да помогна на хора в животозастрашаващо състояние. Част от КОВИД пациентите вече имат готови изследвания и снимки и се започва битката за хоспитализацията им. За съжаление само един си отива в къщи, защото не е толкова зле .Другите 5 обаче са зле, като двама са с отрицателни тестове за КОВИД19.Не, не защото не са болни, а просто са болни вече от две седмици и вирусът не е в носоглътката, а в белият им дроб и там ги убива бавно, но сигурно. Но НЗОК не изплаща клиничната пътека на пациенти без положителни тестове до 48 ч.преди хоспитализацията, нищо че са толкова с КОВИД, колкото и преди една седмица, когато са карантинирани след положителни тестове.......
Е, разказът спира, защото докато се борим да хоспитализираме, болни от КОВИД, с отрицателни или положителни тестове за КОВИД 19 от носоглътката, независимо от клиниката, идват други пациенти и още и още и така до четиридесетима, от които 18 са хоспитализирани при затворени три ковид отделения, интензивна кардиология и неврология. Как ги хоспитализирахме не помня, защото по -важното беше, че успяхме, за да им спасим живота...
Иначе легла има достатъчно и всичко е под контрол........ но само в очите на политиците и зависимите от тях експерти. Реалността е като при военна блокада - от една страна вирус -убиец, от друга страна пациенти с какви ли не болести, сковани от страхове и недоверие, от трета системата разпадаща се от трансформации и популизъм.
За това не ви каним в спешното,когато нямате или не можете да си намерите личния лекар или няма часове за консултации със специалист!Ще чакате дълго и може да си тръгнете с болест, придобита от чакането.
Очакваме ви, ако животът ви е застрашен , а ние ще направим и невъзможното за да ви помогнем, въпреки обстоятелствата!