COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 406
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 8 655
  • София
Коя ваксина срещу ковид  в света е жива???

# 8 656
Нормално е групите по плана да се ваксинират с ваксините с по-кратък срок между дозите. Там, където ги има, разбира се. Ние сме от малкото страни с толкова видове ваксини. Малко на брой са самите ваксини, но бая видове, чак всеки иска от скъпите.
Ако имаше еднодозовата на Джонсън, без да е скъпа, групите по план щяха основно с нея да се ваксинират. Иначе не съм фен на управлението, но тук не сте прави.

Бояна, проблемът не е в това, че групите по плана се ваксинират с "бързите" ваксини(според мен това е главното предимство на РНК ваксините). Проблемът е загадъчното определение кои влизат в приоритетни групи и що за план е това, при който шуренайката на някой работещ хоум офис служител на IT компания безпроблемно е с приоритет пред най-уязвимите по възраст и здравословно състояние.

# 8 657
  • София
Приятелят ми мина в коридорите барабар със служители на БНТ. Със Зенека са ги ваксинирали...

# 8 658
Проблемът е, че във всички групи има доста хора, които категорично не искат да се ваксинират с АЗ, както и хора, които изобщо не искат да се ваксинират.
Така се получава, че близки се възползват и минават с групата.

# 8 659
4та група се нуждаят от ваксина, която не е жива! За разлика от първите 3 групи.
В предните постове обясних защо жива ваксина лесно може да убие човек с автоимунно заболяване, ако обострянето му води до задтрасяващо живота състояние.
За нещастие АЗ е жива ваксина. Така тук въпросът е на живот и смърт.

Извинявай, не съм лекар. Това важи за цялата 4-та група? Т.е за всички хора над 65?

# 8 660
Не е точно жива, но това, което обикновено наричат така - една от трите китайски. Не помня коя точно. Не я изнасят.

# 8 661
  • В заешката дупка
Всеки може да се ваксинира в момента, освен ако не е възрастен много и неподвижен, но предполагам и там би могло да се организира посещение от личен лекар.

Организацията с лично посещение или каквото и да е за трудноподвижни е като всичката ни организация. Калпава. И, да, много близък личен пример имам.

# 8 662
Не е точно жива, но това, което обикновено наричат така - една от трите китайски. Не помня коя точно. Не я изнасят.

До момента няма нито една жива ваксина против ковид, дори в Китай. Това, за което говорите Вие се нарича attenuated virus (буквално: отслабен вирус). Подобна е MMR всксината. Китайските, които имате предвид, са с inactivated virus (“убит” вирус). И те не са живи ваксини.

Векторните не са живи, защото векторният вирус не може да се реплекира. Няма проблем да се слагат на повечето хора с авто-имунни дефицити.

# 8 663
Аз така и не можах да намеря подробна информация за случаите във Великобритания, но вижте какво пише Гардиън:

Цитат
Според експертната комисия по хематология на Британското общество по хематология кръвните съсиреци с ниски тромбоцити след ваксинация срещу коронавирус са подчертани като засягащи пациенти от всички възрасти и от двата пола. Синдромът на кръвни съсиреци и ниски тромбоцити изглежда подобен на състоянието, което понякога се наблюдава при пациенти, на които е даден хепарин, който разрежда кръвта, добавят те.

https://www.theguardian.com/society/2021/apr/02/covid-further-ra … zeneca-recipients

Интересно, държавите, които ограничиха АЗ за младите, но я разрешиха за възрастните на каква база взеха това решение? На база на това, че случаите от Германия са предимно на по-млади хора и повечето от тях жени? Ами ако си ваксинирал само млади хора и повечето от тях са жени (медицински работници) то и случаите очаквано ще са все такива.

# 8 664

До момента няма нито една жива ваксина против ковид, дори в Китай. Това, за което говорите Вие се нарича attenuated virus (буквално: отслабен вирус). Подобна е MMR всксината. Китайските, които имате предвид, са с inactivated virus (“убит” вирус). И те не са живи ваксини.

Векторните не са живи, защото векторният вирус не може да се реплекира. Няма проблем да се слагат на повечето хора с авто-имунни дефицити.

Именно. Но тях масата, която не прави разлика между отслабен и убит вирус, нарича "живи".
С останалото съм напълно съгласна:)

# 8 665
  • София
Дано най-сетне да стигнат и до хората с автоимунни, където векторните ваксини не са препоръчителни.

къде сте прочела или чула такова твърдение? не е вярно това!
всички ваксини са подходящи за хора с автоимунни заболявания. това го повтарят непрекъснато и нашите лекари-имунолози.
И аз това исках да питам. Аз съм с автоимунно и съм ваксинирана с АЗ.
Ето това е проблема - нашите “експерти” повтарят всичко, което им се спусне. Що глупости чухме.
Автоимунните заболявания са различни. При тях основното е, че автоимунната система напада части от човешкото тяло. Когато в организма навлезе вирус тогава автоимунното състояние се обостря, защото освен че се бори с вируса, имунната система засилва и атаките към това, което неправилно приема за нашественик.
Векторните ваксини вкарват истински аденовирус. За нормалните хора това не е проблем. При хора на имуносупресивна терапия обаче това не е така - дори този невинен вирус, който носи части от коронавируса може много тежко да ги събори и да боледуват тежко както и да обостри основното им състояние. Това не е проблем дори за повечето автоимунни.
Какво правим обаче ако автотелата са насочени срещу жизненоважни органи? Аденовирусът много лесно може да доведе въпросния човек до критично състояние и до лош изход. Заради това хора с компрометирана имунна система, както и възрастните, е желателно да се ваксинират с рнк или антигенна(още ги няма на пазара)
Моето автоимунно засяга дишането. Ако се обостри спешно ще трябва да ме интубират. Вероятността това да се случи при текущата ситуация с болниците е много малко вероятна...

удебелената от мен фраза е ваша - тя изчерпва всичко. автоимунните заболявания са много и различни. общи препоръки няма и не може да има. много малко от пациентите с автоимунни заболявания са подложени на терапия с имуносупресия или биологични лекарства. не може да обобщавате, че за "автоимунните не е препоръчителна векторна ваксина", защото просто не е вярно.

още повече, че аденовирусът не е човешки, а заразява шимпанзета. няма как да ви разболее вас.

за съжаление, ако сте на имуносупресия, най-вероятно няма да образувате антитела, дори и да ви ваксинират с РНК ваксина.

# 8 666
Интересно, държавите, които ограничиха АЗ за младите, но я разрешиха за възрастните на каква база взеха това решение? На база на това, че случаите от Германия са предимно на по-млади хора и повечето от тях жени? Ами ако си ваксинирал само млади хора и повечето от тях са жени (медицински работници) то и случаите очаквано ще са все такива.

Швеция конкретно взе това решение на базата на това, че в Швеция има много малко смъртни случаи в групата под 55 години, които умират от covid-19 и в техния случай рисковете от ваксината надвишават ползите (цитирам Тегнел). При по-възрастните групи е обратното - ползите от ваксината надвишават рисковете.

# 8 667
Самият аденовирус доколкото знам е направен така, че максимално да избягва имунния отговор. Имунитет към вектора е нещо, което по принцип не е желано заради ефикасността на следващите приложения на ваксината.

Но да жива ваксина е такава, която може да се размножава, макар и слабо. Живи ваксини са срещу морбили, варицела, БЦЖ, ротавирус, старата за полиомиелит и т.н. Ваксините срещу ковид, които използваме са много далече от живите ваксини, които действително не се препоръчват за хора с потисната имунна система (не такива просто с автоимунно заболяване) заради макар и малкия риск живият вирус да направи проблеми при такива хора.

# 8 668
И аз не искам да влизам в полемика кой е по-по-най измежду третата фаза, но все пак съжалявам полицаите, които вдруги ден ще виснат да охраняват секции и секцийки, имунизирани само с по една доза астра, защото на тях това им се предложи.

Съжалявам и всички хорица, които ще са част от СИК, РИК и прочие и на които им се предложи ваксина толкова късно, че някои вече се бяха разболели, а други успяха само първа доза да сложат.

И ако утре не експедирам ММ да се боде вече, blueeyes да не ми е прякорът!

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 15:33 от blueeyes

# 8 669
  • София

Бояна, проблемът не е в това, че групите по плана се ваксинират с "бързите" ваксини(според мен това е главното предимство на РНК ваксините). Проблемът е загадъчното определение кои влизат в приоритетни групи и що за план е това, при който шуренайката на някой работещ хоум офис служител на IT компания безпроблемно е с приоритет пред най-уязвимите по възраст и здравословно състояние.
Според нашият български план най-уязвимите не са приоритет. Планирани са за есента, евентуално. Така, че зелени коридори и прочее са на първо място. Без никой да е ничия шуранайка всеки може да се ваксинира.

Общи условия

Активация на акаунт