COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 313 099
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 150
Така, болен здрав носи, има си план за ваксиниране. Никъде не се класифицират преболедували, има фази и приоритетни групи.
На мен ми е интересно какво се случва в Малта след бързото вакиниране.

Според данните, събрани от университета "Джон Хопкинс", Малта има четвъртия най-висок процент на пълен обхват на коронавирусната ваксина в световен мащаб.

С 4,2% от малтийското население, получило втората доза от ваксината COVID-19, Малта се нарежда зад Израел, Сейшелските острови и САЩ. Малта има най-високия процент на пълно покритие на ваксините в ЕС.
Във вторник Малта регистрира 221 нови случая на възстановяване на COVID-19 и 191. Броят на активните случаи е 2500.

От началото на пандемията 306 души са починали от COVID-19.

Израел оглавява списъка на страните по света с пълен обхват, предоставен досега на 34,6% от населението, следван от Сейшелските острови с 22,3%.

https://www.maltatoday.com.mt/news/national/107921/malta_has_hig … Fkhw#.YDzxYWnYSyM

# 151
Да попитам: дава ли се документ, бележка, удостоверение на ваксиниралите се? С обозначена дата на първа и втора ваксина, вид на ваксината...

# 152
  • София
Да попитам: дава ли се документ, бележка, удостоверение на ваксиниралите се? С обозначена дата на първа и втора ваксина, вид на ваксината...

Това е моето картонче от ВМА, казаха, че ще се обадят за втора доза:
Скрит текст:

# 153
  • София
Дава се едно картонче с вида на ваксината, датите на първа и втора имунизация (кога да се иде за втората).

# 154
  • София
Да, издава се сертификат за ваксинация, който съдържа всички тези данни. Излиза в електронното медицинско досие след втората ваксина - генерира се автоматично. Досието е достъпно с КЕП /вероятно ще се издава и на хартия на мястото, на което е извършена ваксинацията/ - тук https://his.bg/ . Има QR код, който позволява да се извърши проверка на сертификата от всяка точка на света.

# 155
  • София
24 часа след първа доза(АЗ), без температура, но ми е студено?!,

Да, аз имах такива моменти на втория ден, втрисане и студ, без да има Т.

# 156
Да, издава се сертификат за ваксинация, който съдържа всички тези данни. Излиза в електронното медицинско досие след втората ваксина - генерира се автоматично. Досието е достъпно с КЕП /вероятно ще се издава и на хартия на мястото, на което е извършена ваксинацията/ - тук https://his.bg/ . Има QR код, който позволява да се извърши проверка на сертификата от всяка точка на света.
А който няма КЕП?

# 157
След втората ваксина може да ти го разпечата и личния лекар.

# 158
  • София
Ще може да си го получи на хартия в пункта на ваксинация /или при ЛЛ/.

# 159
  • на пистата
"Некоректни списъци от партиите за членове на СИК–ове създават затруднения и проблеми за ваксинирането в Пловдив. Това съобщи за Plovdiv24.bg д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ-Пловдив.

От Здравната инспекция звънят на членове, подадени в списък, но те твърдят, че няма да бъдат в комисии и не искат да се ваксинират. В същото време други очакват позвъняване, но ги няма в списъците, обясни д-р Аргиров. Той добави, че от партиите се обясняват, че причините са технически, станало било объркване при прехвърлянето на някакви файлове.

"Всъщност докато не се завърши с ваксинацията на членовете на СИК-ове няма как да се започне масовата ваксинация“, каза още д-р Аргиров. Те се имунизират с ваксината на "Пфайзер".

Пред РЗИ в момента чакат на опашка и семейните лекари, които получават от ваксината на "Астра Зенека". "600 са джипитата в областта“, каза д-р Аргиров. От първата пратка ваксина са взели едва взела около 50 от тях. Сега чакат всички останали. Целта е ваксина да стигне и до по-отдалечените райони в областта.

Засега зелени коридори няма, обясниха от РЗИ.

Пловдив няма да получи и от ваксината на Модерна. България е получила символично количество от нея и всичко, което е дошло остава в София.

Д-р Аргир Аргиров каза още, че засега работи и денонощния кабинет за ваксиниране към ДКЦ Пълмед, но количествата и там са ограничени."
Личната ни лекарка днес е взела ваксини от Пловдив,те я общо практикуващ в Карлово.Утре свекърва ми има час.

# 160
Ваксината на Файзер е може би по-слабо ефективна при хора със затлъстяване..

https://www.theguardian.com/world/2021/feb/28/pfizer-vaccine-les … ive-obesity-study

# 161
  • на пистата
Майка ми работи в дом за възрастни,хронично болна е и е председател на комисия.Никой не им е казал нищо за ваксина.Нито от работата нито от комисията.Пълна тъмнина.

# 162
В Сърбия се готвят за пълен локдаун.
През последните 24 часа в Сърбия са регистрирани нови 3469 случая на коронавирус и 16 починали пациенти с COVID-19.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/world/pylen-lokdaun-predlaga-krizisnija … news_1565250.html

# 163
Два флакона ваксини са 20 човека. Което не е нищо, да не говорим, че при някои лекари толкова са записалите се желаещи.
И за 200 лева на ден, ако не ще да се размърда, тогава не знам.

Опашката, разбира се е грозно нещо, но това вече е въпрос на организация - така или иначе се работи по списък на ЛЛ, така че не е кой превари, той завари.
Сериозно ли мислите, че лекарите са за тези 200лв. Може би единични случаи, но.... Че има безхаберни лекари, че има и корумпирани, че има такива които очевадно абдикираха в пандемията, но хайде да не слагаме всички “под общ знаменател” Мисля си, че трябва да се поклоним пред всички лекари, които не абдикираха, които ежедневно рискуват живота си( своя и този на най-близките си), които биха се редили на опашка за два флакона на АЗ, не заради 200лв., а защото вярват, че тези два флакона означават, че на 20 свои пациенти ще могат дарят надежда!

# 164
Обаче в Сърбия имат починали 4000 и отгоре, което е 512 на милион население. А ние имаме 1474 на милион и общ брой над 10 000 души.

Общи условия

Активация на акаунт