COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 918
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 225
То Спутник не е само да го искаш, трябва и да ти го дадат. Това едно и второ - въобще не им стиска.

# 226
Аз се надявам топлото време /сезона да помогне.  Иначе също съм на мнение, че училищата имат основна роля, а от заведенията рискови според мен са - тип нощни/дискотеки или при празнуване на поводи с много народ. Тези неща може да се ограничат, т.е. да работят при някакви мерки за дистанция.

# 227
Скрит текст:
Аз се надявам да напреднем с ваксините. Не искам да затварят нищо.
Всички това искаме. То просто трудно се издържа вече.
Днес прозвъних всички кабинети в Бургас - няма ваксини. Как се очаква да я наваксаме така?
Не разбирам и защо Спутник не го искат управляващите. Има сигурно 5%, които държат да се ваксинират точно с него. Ако спрат да политиканстват и работят до сега да са заявили желание за внос и употреба. Обаче нали е руска, значи не я искаме. Тези неща ми идват една идея в повече. Твърде много политика имаме при управление на здравна криза. Твърде много.
Защото трябва да я платят. Всички разбрахме, че в нашата държава не се осигуриха и безплатни тестове, какво остава при платени, дори недоставени ваксини, да плащаме още.
Да просим назаем сега е изключително " умно", да не кажа жалко.
И да се фалим колко добре управляваме нещата.

# 228
  • София
След изборите пък хептен не очаквайте мерки. Това ще са кървави избори, след които много трудно ще се раздели баницата и ще се състави правителство. Даже не изключвам ноември да ходим на "2 в 1".
Та каквото беше - беше с мерките за тая пролет, ако питате мен.
Според мен също. Няма да затварят повече, най-много децата да върнат вкъщи. Няма да има правителство, няма да кой да плаща на затворените бизнеси - кой се пази - пази. Кой не - не, това е. Пак казвам - максимум да речаш да върнат всички ученици вкъщи до края на май, но не вярвам.

# 229
  • Бургас
Ваксините на този етап не могат да изпреварят вируса, а ваксинираните са все още капка в морето.
Ясно е, че не могат да я изпреварят. Не могат и на 50% да я наваксат дори, но е факт, че още една налична ваксина ще ускори процеса и ще добави % ваксинирани. Все пак е медикамент, като всеки останал. Просто ми се струва безумно да има вариант и да не се използва.

Скрит текст:
Скрит текст:
Аз се надявам да напреднем с ваксините. Не искам да затварят нищо.
Всички това искаме. То просто трудно се издържа вече.
Днес прозвъних всички кабинети в Бургас - няма ваксини. Как се очаква да я наваксаме така?
Не разбирам и защо Спутник не го искат управляващите. Има сигурно 5%, които държат да се ваксинират точно с него. Ако спрат да политиканстват и работят до сега да са заявили желание за внос и употреба. Обаче нали е руска, значи не я искаме. Тези неща ми идват една идея в повече. Твърде много политика имаме при управление на здравна криза. Твърде много.
Защото трябва да я платят. Всички разбрахме, че в нашата държава не се осигуриха и безплатни тестове, какво остава при платени, дори недоставени ваксини, да плащаме още.
Да просим назаем сега е изключително " умно", да не кажа жалко.
И да се фалим колко добре управляваме нещата.
Тъжна и грозна картинка е. А вероятно цената за вноса няма да е по - висока от тази за няколко километра междуселски път.
Затова казах твърде много политика и липса на здрав подход. Попаднах и на подобно политиканстване от страна на една партия. Настоявали за Спутник. Защо не настоявахте в закрит разговор? Градивен. Ами пред медия и т.н. Настояват, за да печелят  гласоподаватели.  Абе да се хванат най - накрая заедно да работят, не да си трупат точки. Ситуацията ми напомня умиращо животно полазено от мравки. Няма нужда да казвам кое е животното. Всеки си гризва, за да е сит.

# 230
  • София
Колкото и да се отрича училищата са в основата на покачването. Очевидно е, че точно тяхното затваряне и в последствие отваряне води до промяна в кривата. Нито са заведения, нито са молове. До 3 седмици ще “берем плодовете” на гимназии + заведения. Но за мен основен двигател вече два пъти доказано с проба - грешка остават училищата.
Училищата (заедно с ясли и ДГ) работят от 4 януари.

Не е точно така. Само 1-4 клас са от 4 януари. 5-12 клас започнаха от 4 февруари по график.
Кое не е точно? Първи – четвърти клас също са част от "училищата". И ходят на училище от началото на януари.
Ами точно толкова време трябва, ние сме в ръст от средата на януари, не от днес.

# 231
Как да следим епидемията в БГ?

1. R (статистически изведена оценка на предаването)

2. нови случаи / заболеваемост на 100 хил. за 7 дни

3. заболеваемост за 14 дни (по стабилен, но тромав индикатор, неподходящ за взимане на решения в динамична обстановка)

4. нови хоспитализирани [не се публикуват като отворени данни (само общ брой, без нови, без регионални разбивки)]

5. смъртни случаи [не се публикуват като отворени данни възрастови и регионални разбивки]

6. свръхсмъртност сред населението (надвишена смъртност по всички причини / excess all-cause mortality) [НСИ не публикува ускорена разбивка по МКБ класификация, както правят други държави с епидемия]

Всеки следващ от изброените индикатори показва все по-точно какво се случва, но и с все по-голямо закъснение спрямо предаването на вируса*. Дори (1) и (2) са с ~двуседмично+ закъснение. За да предотвратим катастрофа, трябва да се водим от (1) и (2), като следващите ги използваме само за калибриране и корекция на курса, но не и като водещи показатели. Колкото по-голяма е заболеваемостта, толкова повече трябва да се осланяме на R, защото извеждането става по-точно, а рисковете—по-сериозни.

Чехия изглежда е допуснала грешката да се води по хоспитализациите [https://boulevardbulgaria.bg/articles/kak-chehiya-popadna-v-covid-kapan-pravitelstvoto-narushava-pravilata-a-mediite-davat-glas-na-konspiratsiite]. Ние не е ясно на какво ниво допускаме грешката. Хоспитализациите изглежда не са достатъчни, така че може би пак си искаме смъртните случаи.

Разбира се, не се водим от R или случаите/заболеваемостта. Днес минахме границата 1500 случаи/ден на Витанов (разглеждам 7-дневно средно). Още на 24 февруари минахме границата 200 заболеваемост (14 дни) на Ангелов. На 25-ти имаше брифинг, но за да няма "конфликт" ни поднесоха стойността на показателя отпреди 11 дни (156), вместо актуалната заболеваемост (218). Реалната стойност (218) се потвърждава и от детайлната справка, публикувана от държавата като неотворени данни на https://coronavirus.bg/bg/772. Но не ми е известно данните от брифинга да са оттеглени или коригирани, съответно, от възможна грешка, те се превръщат в лъжа. Би трябвало да съдим тези хора. Ние ще ги преизбираме.

_______
* При изчерпване на капацитет, неравни критерии или фиктивни настанявания, хоспитализациите може да лъжат повече от заболеваемостта.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10160680086952785&id=601707784

# 232
Ще затворят. Просто ще изчакат до последния момент както при предишната вълна.
Другата седмица най-късно мисля, математика е.

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 11:47 от Cygnus

# 233
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Струва ми се, че нарастването на смъртните случаи започна:

# 234
Тези, които искат Спутник, много бързо ще се откажат от него в момента, в който стане достъпен. "Аз чакам Спутник" за повечето, които го твърдят, означава, че искат да се ваксинират, ама друг път.

# 235
  • София
Ще затворят. Просто ще изчакат до последния момент както при предишната вълна.
Другата седмица най-късно мисля, математика е.
Абсурд. Вчера отвориха заведенията.

# 236
  • София
Да не се чудите защо не одобряват "Спутника" - https://www.investor.bg/analizi/91/a/misteriiata-okolo-pregleda- … k-v-ot-es-321903/

# 237
Много са ми смешни такива като почнат с това РНК, което щяло да им промени генома (за тяхно съжаление зарът вече е хвърлен и това няма да се случи). Те какво точно си въобразяват, че ще направи вирусът, ако ги срещне? Ще ги гъделичка по палците на краката? Ще си вкара РНК-то в де що клетка може да докопа и няма да се копира веднъж, а милиарди пъти и не само един спайк протеин, а още много протеини, които могат да объркат имунната система по все още непознати за науката начини.

# 238
Стига вече с тази паника в темата, аман. Хората ясно ви го казват: всичко е под контрол, светът говори за българския модел за справяне с коронавируса.

# 239
  • София
Ако някой се интересува какво става с шумно рекламираната електронната система за заявяване на желание за ваксинация и запазване на час - споко, Шъ стане работата... другата седмица.
Жени Начева,  заместник-министърът на здравеопазването: "До края на седмицата ще бъде представена електронната система за заявяване на желание за ваксинация и запазване на час" от ТУК
До края на коя точно седмица? Нали беше от 1-ви март?
Това, което става в момента покрай ваксинирането при ЛЛ и в т.нар. "зелени коридори" в болниците си е чиста гавра с хората. Не че е за сефте, ама аман вече... докога този хаос?

Общи условия

Активация на акаунт