COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 330 691
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 050
Гледам под статията за починалата 32-годишна бременна хора недоволстват. Кому било нужно това да се съобшава, колко млади си умирали от рак...Още се питам защо ковид трябва задължително да се сравнява с рак или още какви ли не болести. Никое заболяване не трябва да се подценява...Явно  много хора предпочитат да им се спестява реалността в момента и да живеят без да се съобразяват с нищо и никого.

Ами противно на ширещото се тук мнение според психологията точно така се проявява страхът от болестта.
Ако всичко лошо случващо се покрай ковид се спестява.  И примерно хората, които губят живота си след заразяване не получават никаква гласност никъде, по-добре ли ще бъде?

Не, разбира се. Но много хора с по-лабилна психика не могат да понесат истината, че зараза има и тя може да засегне и тях. Затова и засядат във фазата на отричането на проблема. Както малките деца - не ви ли се е случвало, като му кажеш, че няма да му купиш шоколад, то демонстративно да си запуши ушите "Не те чувам, пак ще ти кажа, че искам шоколад".Simple Smile

# 1 051
Оооо, Тесла, радвам се пак да чета мненията ти. Къде се беше затрил?

Вашето обяснение на разпускането, за да има ниска избирателна активност не ми е логично.
Хората, които наистина се интересуват от вируса и биха се притеснили да идат да гласуват, са точно хората, които няма да гласуват за т.нар. опозицията а.к.а. партиите с участието на Мангъровци.

Не ми се струва логично, властта да се опитва да си съсипе шанса за нов мандат.
По-скоро се надяват, че мислещите, че не е истинско ще се насочат към тях, защото те са пуснали всички.

Аз имам час за другата седмица за ваксина.Tada
При първите коридори чаках, за да не съм сама с бебето на следващия ден. Те пък свършиха. При вторите ММ се оказа контактен. Доброволна карантина.
Вчера са приели още един негов колега в болница. РЗИ мълчи. Ако до 11 нямаме симптоми, ще ида. Ако трябва да изчакам всичките му колеги да се изредят болни, ще чакам до зимата. С това разпространение, нещата стават страшни.
Не мога и не искам да разбера хората, които си искат техният си живот, и неглижират смъртта. Би трябвало точно аз да съм претръпнала, предвид, че допреди година това ми беше ежедневието. Смъртта никога не е честна. И все пак, всеки път, когато прочета поредната статия, за поредният млад човек, ми се крещи.
Крещи ми се, когато чета коментарите на хора, които казват, че им било време. Липсата на емпатия е убийствена.

Лошото е, че не е само в България. Тук като че ли е усилено, но го има навсякъде. Все си мислех, че човечеството е по-разумно.
Мисля, че психиатрите ще имат материали за размисъл и всякакви тезиси и изследвания за години напред. Не мисля, че резултатите ще са хубави.

# 1 052
Какво ни интересува Нидерландия какво е одобрила, какъв аргумент е това? И разбирам западните държави да бяха за пример за справяне с пандемията, да гледаме от тях, а то...
В Русия от край време се вихри сериозно антиваксърство, това също не е аргумент.
И да пропаганда е, Русия използва ваксината с цел реклама и геополитическо влияние. Отново това нас не би трябвало да ни интересува, дори можем да се възползваме, за нас на първо място би трябвало да стои да осигурим ваксини възможно най-бързо, всички останали неща би трябвало да са второстепенни.

# 1 053
Не съм за БСП, но в тази борба не може да има партии...

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31135062.html  
Няма да помогне в настоящата ситуация Спутник. Дори и да действаме бързо, да не чакаме разрешение от Европа, т.е. да не вървим след събитията а преди тях, защото според мен с оглед данните на ваксината (Спутник е 3-тата най добра ваксина в света като ефективност, с никакви нежелани странични ефекти (бях пуснал в началото на годината данните на Сърбия които оперират и ваксинират и със Спутник, и с Файзер и с Китайската ваксина, най малко нежелани странични реакции предизвиква Спутник в техните данни), но докато се договорим с Русия, докато дойдат техни ваксини, ще мине доста време. А и ние уж нали сме поръчали 13 000 000 дози ваксини ако не греша. Т.е. ние вече сме поръчали и платили за ваксиниране на цялото население с 2 дози, и има икономическа логика да купиваме от Русия ако се откажеме от вече поръчани ваксини на Астра Зенека примерно, ама не знам как стои финансовият въпрос, плати ли сме вече за всичко поръчано, имаме ли право да се отказваме, може ли да ни връщат пари за платени ваксини и т.н. За настоящата ситуация има само едно решение, трябва бързо да действат и да се връщат мерки. Колкото и абсурдно да звучи броени дни след отварянето на заведенията, трябва да ги затварят, а според мен и всички ученици трябва обратно на ДО, плюс промяна на учебният календар, преместване на пролетни и великденски ваканции през март, да се съчетаят с ДО, за да може да се учи повече присъствено през пролетта, на пролетно топло време и непрекъснато отворени прозорци.

# 1 054
LillyM,
А какво ни интересува , че Орбан и още двама от 27 са решили да действат напук на ЕС.

# 1 055
Ковид изкара наяве най-лошото от хората. Съдя не само по коментарите на непознати хора във фейсбук, форумите, ами и на хора от моя "френд лист".

Понеже не намирам тема за ваксините (ваксинираните), искам пак да попитам - колко време след пъвата ваксина с АЗ се образуват някакви антитела? За сега сме спрели децата от училище (каката е онлайн, добре, че имат такава опция в училището) и ясла. Като гледам ситуацията, почвам да си мисля, че и другата седмица ще трябва някак да се справяме вкъщи с тях, но се чудя до кога...А отделно и многото болни деца ме притесняват. Във фейсбук групите за ДГ се коментира усилено как при положително дете не се карантинира групата - само дезинфекция и само положителното детенце вкъщи. Втрещена съм Sad

# 1 056
rose_tattoo, 3 седмици .
Tesla, тези 13 милиона ваксини са имагинерни. В момента само 3 са одобрени, а някои от другите няма да са на пазара скоро, ако изобщо стигнат дотам.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 15:00 от Arizona

# 1 057
Ами аз по принцип не харесвам Орбан, но животът и здравето на хората са ми по-важни. И щом е възможно, не виждам никаква основателна причина досега да не сме го направили. Ако си свалиш идеологическо-политическите очила, тогава може би ще видиш по-ясно кое е по-правилното и по-разумното в случая.

# 1 058
LillyM,
А при фатални случаи, кого те викнат да защитава решението , че се ползва неодобрена ваксина от ЕМА.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 16:09 от Не се сърди, човече

# 1 059
Разрешението за употребата на руската ваксина може да го даде и България, ЕМА не е единствения орган в света, който одобрява ваксини и лекарства.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 16:09 от Не се сърди, човече

# 1 060
Гледам под статията за починалата 32-годишна бременна хора недоволстват. Кому било нужно това да се съобшава, колко млади си умирали от рак...Още се питам защо ковид трябва задължително да се сравнява с рак или още какви ли не болести. Никое заболяване не трябва да се подценява...Явно  много хора предпочитат да им се спестява реалността в момента и да живеят без да се съобразяват с нищо и никого.

Ами противно на ширещото се тук мнение според психологията точно така се проявява страхът от болестта.
Ако всичко лошо случващо се покрай ковид се спестява.  И примерно хората, които губят живота си след заразяване не получават никаква гласност никъде, по-добре ли ще бъде?

Не, разбира се. Но много хора с по-лабилна психика не могат да понесат истината, че зараза има и тя може да засегне и тях. Затова и засядат във фазата на отричането на проблема. Както малките деца - не ви ли се е случвало, като му кажеш, че няма да му купиш шоколад, то демонстративно да си запуши ушите "Не те чувам, пак ще ти кажа, че искам шоколад".Simple Smile
Виждам доста примери затова. Не мога да разбера това отричане месеци наред - има страхливи хора, които не отричат проблема. Взимат мерки, пазят се, други обаче се успокояват, че не е толкова страшно и търсят конспирации, които да подкрепят думите им и да ги успокояват. Не знам обаче що за психика е това отричане, че има вирус вече една година, това вече в извън здравия разум.

# 1 061
  • София
Аз честно казано нямам вяра на българската държава да взима еднолично решения за нещо толкова важно като ваксините.
Освен това според мен малко се надценява броят на хората, които чакат именно "Спутник"-а. Не са стотици хиляди, че да си скубем косите как трябва на секундата да я внесем тая ваксина, че иначе сме погинали.

# 1 062
Разрешението за употребата на руската ваксина може да го даде и България, ЕМА не е единствения орган в света, който одобрява ваксини и лекарства.
Лили, Богдан Кирилов точно това обясни вчера на пресконференцията, че ИАЛ няма капацитет да оценява ваксини и Спутникът трябвало от ЕМА да се разреши. Аз лично възприемам Спутник и като възможност да се комбинира с АЗ като втора доза. Ако преценят специалистите, че е удачно разбира се.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 16:10 от Не се сърди, човече

# 1 063
След Швеция, Дания също разрешава употребата на ваксината Астра Зенека за всички над 18 години.

Вчера дойде новината, че руската ваксина Sputnik V сега се преглежда от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за възможна употреба в ЕС.

Мати Салберг, професор и биомедицински анализатор от университета Каролинска, смята, че това е добре, казва той пред Vetenskapsradion.

Той смята, че работата по прегледа ще отнеме поне два месеца.

Ако Sputnik премине прегледа, би било възможно да се комбинира с ваксина, която вече се използва в Швеция днес, казва Мати Салберг.

https://sverigesradio.se/artikel/sputnik-pa-vag-till-sverige

# 1 064
  • Буркина Фасо
Лили, Богдан Кирилов точно това обясни вчера на пресконференцията, че ИАЛ няма капацитет да оценява ваксини и Спутникът трябвало от ЕМА да се разреши. Аз лично възприемам Спутник и като възможност да се комбинира с АЗ като втора доза. Ако преценят специалистите, че е удачно разбира се.
и като наште не могат да оценяват ваксините защо не се доверят на сръбските или унгарските оценители?
защо непременно трябва да са еврогейските? видяхме как оцениха поръчката на трите ваксини.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 16:10 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт