COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 781
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 845
Децата не боледували или го карали леко...
Да, да, ама не винаги!
Седемгодишното момченце, на което вчера са присадили черен дроб цял живот ще бъде на именосупресори и ще се пази, защото е имало нещастието да се зарази с ковид, който е увредил неговия.
Все пак е късметлия, че е съвместим с едвам втория донор за тази година.

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 12:59 от Недоволна

# 1 846
  • Отвъд алеята зад шкафа
Е дотук с личната отговорност. Ако аз ще съм зле, и другите да са зле. Щото не е честно.

Ами ресторантьорите ако поискат и другите браншове да сме зле като тях? Не е справедливо едни да работят, други не. Трябва като се затваря, да е за всички. Значи онази шофьорка от Варна, трябва да си остане без работа, пътниците също.

# 1 847
  • София

Идеята ми е, че не е ок втори път да се наказват тези, които цяла година си стоят по къщите, за да пазят останалите. Като ще има ограничения -за всички. Като се сметне, че вече е безопасно - пак да е за всички.
Абсолютно никакъв смисъл няма да е за всички, колкото и да не харесвам фашизма на историята със значки за ваксинираните. Нали идеята е да има някакви хора, които безопасно могат да работят, докато останалите са заключени. Дори не говорим за заведения, но и те за да работят, както и останалата икономика, трябват и клиенти, и служители. Може да изглежда като делене на привилигировани класи, то е и така, но няма за какво ваксинираните, които доказано не разпространяват, и преболедувалите, да стоят под ключ. Няма как да не се носят маски по обективни причини - няма как на всеки на челото да му пише, че е без маска, защото не може да пренася зараза, но за останалото не виждам полза и ваксинираните да стоят под ключ.

Съвсем друг е въпросът, че у нас това са едва 50 000 души, нищожен процент, та изобщо няма какво да го обсъждаме. Тези с антителата не знаем колко са, но едва ли са милион дори, да не говорим за повече.

# 1 848
  • София
Децата не боледували или го карали леко...
Да, да, ама не винаги!
Седемгодишното момченце, на което вчера са присадили черен дроб цял живот ще бъде на именосупресори и да се пази, защото е имало нещастието да се зарази с ковид, който е уредил неговия.
Все пак е късметлия, че е съвместим с едвам втория донор за тази година.

Ужасно е дете да страда, няма спор. Но, за съжаление, деца умират и от грип. Случаят е много неприятен, но не доказва нищо. На този етап статистиката и опитът показват, че децата го карат леко. И слава Богу! Хайде да не създаваме излишни истерии и паника!

# 1 849
Напротив, случаят доказва много. Доказва, че може някой да изтегли късата клечка и неговото дете да остане увредено или не дай си боже нещо по-лошо. И тогава няма да му пука какъв е процентът на пострадалите деца. За него ще е 100%.

# 1 850
  • Отвъд алеята зад шкафа
Така е. Но винаги е било така, не е дошло с ковид.

# 1 851
  • София
Напротив, случаят доказва много. Доказва, че може някой да изтегли късата клечка и неговото дете да остане увредено или не дай си боже нещо по-лошо. И тогава няма да му пука какъв е процентът на пострадалите деца. За него ще е 100%.

Така е, може. Всичко може да се случи. Може да си майка и на другото детенце, на което са присадили черен дроб от сутрешния репортаж, но не е изкарало ковид. И това не прави случаят по-маловажен или обществено незначим. Може и детето ти да го блъсне кола, ама пак го пускаш да излиза, нали. Постигането на общество, в което всяко едно дете е защитено от всичко е илюзия.

# 1 852
Знаеш ли колко ми дреме каква си- никак, не, следващото. Но щом моето здраве, зависи от твоето, какво предлагаш Гадамер? Да те галя по ушенцето ли?
Имаш възможност да се предпазиш и твоето здраве да не зависи от нейното. От теб зависи дали ще го направиш.
Хайде моля да ми обясните каква ми е възможността.
Примерно
Пътувам в ГТ-трамвай, стоят двама и си приказват без маски на съседната седалка-мъж и жена на средна възраст, жената седнала, мъжът над нея надвесен и аз съм зад нея с маска, но... Ставам и отивам в края на трамвая правостояща (няма места) и се качват поне 5-6 тийнове без маски врякащи, бутащи се и смеещи се деца. Оглеждам се накъде да тръгна и не виждам безопасно място. Премествам се най-напред и там уж спокойствие, но ми идва времето да слезна. През това време съм била с маска, но..маската не е панацея.
Вкъщи ...деца ученици (аз нямам, но..) били на училище и се връщат. В жилището не сте с маски в стаите вярвам, не сядате поотделно да се храните и проветрявате след всеки. Децата се хранят в училищния стол, там е ясно как и какво, седят в класните стаи без маски, ходят по разни школи, събирания за танци, езици, какво ли не... ама ходят си знам и си работят. Ами вашето дете било с маска, възпитано, обучено, всичко шест, но...това дали е достатъчно да се предпази, не вярвам. Вие няма да си прегърнете детето, да се храните с него, да го перете, пипате му вещите...това е какво е..
В асансьора, няма проветрение, пътуват много хора, дори да пипаш внимателно ти дишаш и с маска ...това пак е риск.
В работата стоиш с маска примерно, но...все за пиене на вода, за наместване я сваляш..това е риск.
Колегите..с деца , ама (техните също тренирани , нали) не се знае какво и що са пипнали, къде са ходили, че и те видиш ли имат антитела , щото някога си кихнали и това бил явно ковида се обадил, антитела, изследвания не са правили щото те са от леко прекаралите, ама безопасни видиш ли.
Отиваш все пак нещо да купиш щото трябва и да се яде в това семейство и...ми половината с маски под брадичката, пипат, кихат, плюват някои...ама те са безопасни, там няма да стоя много, минавам транзит, но...на касата се бавя, все за нещо трябва да се застоя или забравям и правя пируети с количката на пълна скорост, ама... успявам за кратко време да излезна , но...пак е риск.
Всичко е риск, никъде няма безопасност, но има свеждане на риска с отговорност. Такава нямаме. И аз не съм виновна за другите, че ми дават свободата, която искам, но не смея да си позволя. Да, страхлива съм, но и пазя точно безумните. Значи, аз съм хем загубена, хем обречена((
Преди време даваха клип в не помня коя държава -Япония или Китай...как блокират метрото, с автомати военни , направо екшън и страх да гледаш, за да....свалят пътник без маска, като терорист го третираха.
В Испания друг клип гледах на жена, дето 5-6 полицая яки едвам натовариха на колата, тя мята ръце, крака , гащи , бельо , лежи и рита, яка и бойна, ама я натовариха някак, защото беше без маска на...улицата.
От Италия..друг клип, някакъв бездомник стои на празен тротоар и пее нещо и вика. Пристигат 3коли полицейски, слизат, слагат го по лице с белезници и го товарят. Това ...тук сме демократи на демократите...ама и свещи палят някои за най-близките си и без време отишли си хора.

# 1 853
Хайде стига с това създавате паника и истерия. Онзи ден шефът на болницата в Гоце Делчев каза, че от 21 детски легла за ковид, всичките са пълни. В Шумен две годишно на кислород. Та колко леко да го карат децата? Нека все пак имаме едно на ум, че ковид не е никак безобиден и при децата.

# 1 854
Автоимунитетът след COVID-19 вероятно е свързан с вирусната имуносупресия

д-р Цветелина Великова, имунолог

https://drvelikova.wordpress.com/2021/03/09/%d0%b0%d0%b2%d1%82%d … %b2%d1%8a%d1%80/?

Всеки един от тези вируси, които ни разболяват имат някакви трикове, с които объркват, потискат,  заобикалят или се скриват от нашата имунна система. Иначе нямаше да могат така успешно да се разможават.

# 1 855
Понеже нагоре беше направен аналог с блъснато от кола дете - само че на шофьорите им се налага да спазват закони, наредби и пр. и никой не реве, че му се нарушават човешките права сам да избира как да се пази, докато е шофьор.

# 1 856
  • София
Статистиката е ужасяваща. И имат наглостта да застават пред медиите и да говорят, че всичко било под контрол...нямам думи за подобен геноцид. Време е управляващите да се изровят от пясъка и да предприемат адекватни мерки, които и да се контролират!

Геноцид или автоцид?
Ако човек поне малко го е грижа за живота и здравето му, няма да се бута като изоглавен по заведения и магазини.
Без лична отговорност никакви контроли не помагат.

# 1 857
Това със значките за ваксинираните не може да се приложи, защото е чиста форма на дискриминация. Може би, ако имаше достатъчно ваксини за всички желаещи + изключително бърз начин за ваксиниране. Междувременно - няма как.

# 1 858
  • София
Синът ми е карал толкова тежко вирусни и бактериални инфекции, при които други деца са имали само хрема, че късата клечка винаги е опция като човек няма късмет в момента. Факт, че сега децата не са рискови.

# 1 859
  • Стара Загора
Днес много пишете в темата. Вечерен час имаше в Стара Загора за кратко миналата пролет.
https://bntnews.bg/news/vavezhdat-vecheren-chas-v-stara-zagora-1046531news.html
Пейките си бяха по парковете, но бяха празни.
Кафе машините по улиците ги бяха спрели за кратко със заповед също.
Опазихме се есента, сега сме с 1 ва доза АЗ. Дано и сега се опазим

Общи условия

Активация на акаунт