COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 709
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 625
  • София
Последно на Занзибарци ще налагат ли 14-дневен хоум или предизборно ще ги щадят, водени от мотото след нас и потоп....

# 2 626
  • София
Т.е. дори и от чисто практична страна правилното решение е да се затегнат сега мерките а не да се чака до последно да се случи някакво чудо.
От практична гледна точка не трябваше да отваряме, но приятелите ми в Германия са пред самоубийство при подобни мерки. Във Франция също не са по-добре, но при тях поне децата са на училище, с маски и тестове всяка седмица, де, това тук не бихме го понесли.
Та трябва много неща, но тук не бихме ги понесли, а и нямаме пари да ги платим.

# 2 627
  • София
Последно на Занзибарци ще налагат ли 14-дневен хоум или предизборно ще ги щадят, водени от мотото след нас и потоп....

Последно в Бургас министърът каза за 10-дневна карантина за рискови държави. Остава само да го приложи. Макар че за мен не са проблем само занзибарците, а като цяло безсъвестните хора, които не се изолират при симптоми, отказват тестване въпреки ясно изразена симптоматика и не се притесняват от непознати хора.
Двама приятели имам с грип в момента - отрицателни антигенни и PCR тестове и положителни за грип. И двамата се затвориха сами при първите сополи. Ако всички бяха като тях (ех, фук-фук, с какви хора общувам Grinning ), драмата нямаше да е чак такава.

# 2 628
Мангъров никога няма да стане министър, за щастие, а и колкото и да не са ни стабилни институциите, ние сме парламентарна република и подобни решения никога няма да зависят от един човек. И Борисов дава вид, че той решава всичко едва ли не, но не е така. Наистина е грозно да се прави политика и предизборна кампания от трагедията на много хора – и икономическа, и здравна.
А сега не се ли взимат от един човек - най - големият епидемиолог?

# 2 629
Според мен съвсем скоро това със записването за ваксини ще приключи

Над 50% от записалите се за ваксина във ВМА не са се явили

https://bntnews.bg/news/nad-50-ot-zapisalite-se-za-vaksina-vav-v … -1099663news.html

Да връщат свободните зелени коридори и това е, явно тук това е най-добре работещия вариант.

# 2 630
  • София
Аз също съм съгласна с мненията, че срещу Астра Зенека се води по-скоро поличическа война, отколкото търговска. Факт е обаче, че АЗ сами си постлаха с некадърно направените проучвания в изпитвателните фази. Вече има по-нови проучвания с много по-добри резултати, което е доста обнадеждаващо, но лошото първо впечатление си остана.

Твърдо за РНК ваксина бях: и по лични убеждения, и по препоръка на няколко лекари. С генетична мутация, предразполагаща тромбофилия съм, с инсулинова резистентност и с предстояща АРТ процедура. Миналата година я пропилях на полусъединител, а за тази година целта беше да си сложа максимално бързо 2 игли и да изчакам 4-5 месеца до процедурата. Ако си спомняте фиаското със стразагорската УМБАЛ и изискванията за антигенен тест - РНК ваксина не получих. Седмица след това се ваксинирах заедно с баща ми (и основно заради него) с АЗ.

Три дни след първите зелени коридори мои приятели от София на 33 и 35 години, не влизащи в никакви приоритетни групи, се ваксинираха с Файзер при ЛЛ, както твърдят. Не се чудете къде потъват дозите с РНК. Освен Бебо Халваджиян, който имаше неблагозразумието да се изфука в социалните мрежи, има и стотици други, които си поставиха РНК тихомълком. Здрави, прави, млади хора със завидни доходи и/или връзки. Наши и ваши винаги е имало, имунизирането с по-желаната ваксина не прави изключение. Много искам разпределението на ваксините да се осветли напълно  и ако се направи сериозно разследване ще лъсне  истината. Ама ще имам да взимам!

Организирането пък на ваксинационния процес не е нула, ами стои вляво на нулата. Направиха ни на маймуни и искрено съчувствам на хората, които тепърва ще бъдат здраво разигравани по новата електронна схема.

Относно реакцията, която направих на 12-тия ден от АЗ - подадох си формуляра в ИАЛ. Този вторник ми върнаха обаждане от агенцията, за да потвърдя сигнала. Нямат представа дали е алергична реакция или реакция, свързана с индивидуален имунен отговор. Посъветваха ме да се консултирам с ЛЛ и ако все пак реша да поставя 2-ра доза - да бода другата ръка. На въпросът ми дали имат други сигнали за подобна реакция след АЗ, отговориха, че нямат право да ми дадат подобна информация. Така, ЛЛ не ми е виждал очите от поне 8 години. Той беше категорично против да се ваксинирам с АЗ, защото в неговите среди се спрягал процент ефективност под 50, та се наложи да му пратя по Вайбър малко опреснителна информация от различни научни журнали. Дали е в неговата компетентност да прецени дали, кога и как да слагам втора игла?! Иначе след 5 дни от реакцията и пълен 16-ти ден от ваксинацията обривът почти е изчезнал, появи се отчетливо уплътнение на мястото тип "голяма бучка" и продължавам да имам лек сърбеж. На 28-ми ден планирам да пусна количествен тест за вирус неутрализиращи антитела.

И за финал да споделя, че клипът с Мутафчийски много ми допадна. Особено на минута 3:39! Blush

# 2 631
Мак, непонятно ми е защо този човек не се е тествал за антитела, след като е бил контактен?
Ваксината не е причината за инсулта, а това, че той не си е проследил състоянието.
И без ваксина щеше да получи инсулт/инфаркт.
ММ се размина на косъм с инфаркта, добре че настоявах да отиде на кардиолог.
И той го кара почти безсимптомно.

# 2 632

https://bntnews.bg/news/nad-50-ot-zapisalite-se-za-vaksina-vav-v … -1099663news.html

Да връщат свободните зелени коридори и това е, явно тук това е най-добре работещия вариант.
Ами нормално, като нещото не е направено както трябва, а е много елементарно, само трябва да направиш следното:
1. Запис за предпочитана - проверка в теоретичните доставки (трябва да са вкарани предварително заявките за СИК) - и да се нотира първата възможност с НАЛИЧНИ такива. Например - за Файзер да даде 10 април, а за АЗ - 13.3.
2. Възможност за групово отлагане при недостиг с известяване по зададения метод. Имаш 10 април 13.00, но има забавяне - известява те, че часът ти се мести за 16 април от 10.00 (или дава възможност да си чекнеш кога има други свободни и ти е удобно).
Сега аз имам за 14 март и ще изгоря и ще трябва наново (кога ли) да се записвам... И може да изхвърча за лятото...
Зелените коридори не са за предпочитане, особено сега - блъсканица, нерви, чаканки... Но електронния портал трябва да е на ниво. Не мисля, че се различава по нещо от онлайн магазин... Ама тези на държавна службица IT-та явно са на "нашите хора" и априори келеши!

# 2 633

И аз така мисля - даде се възможност, записаха се, като не искат - не се отписват, че да освободят часовете - ами по-добре коридор.
Иначе за мен лично по-добра организация от тази с точен час и без чакане няма. Ама явно не сме дорасли за такова нещо.

# 2 634
Нека този път ако ще затварят нещо да са затворени къщите за гости и хотелите.. Защото там се работи на макс всяка седмица.

# 2 635
  • Варна
След всичко изписано и изговорено вчера по медии и от брифинга, вече се бях настроила да ми сложат каквато има ваксина (иначе имах час за днес за Пфайзер чрез онлайн-платформата).
Обадиха ми се преди обяд от ДКЦ-то, което избрах, питаха ме ще дойда ли, казаха че ПФ ще е, каквото съм посочила).
И ето ме вече ваксинираха с първа доза, втората е на 1 април Stuck Out Tongue Winking Eye

# 2 636
Сутринта ме възмути Мангъров - въпреки че ми е ясен с приказките си. Преди дебата беше с маска под носа - даваха ги всички преди да влязат в студиото(всички други бяха с правилно поставени маски). После декларира, че сменил маската си 3,4 пъти по време на предизборната кампания, седяла си му в джоба иначе. Добави, че тази в болницата уж я сменял редовно. Трябва ли това нещо да се декларира и да се показва. Нищо чудно защо има толкова фенове след тази реклама, която му правят.

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 14:51 от daisy12

# 2 637
В системата няма избор, а предпочитание. Ако има повече видове ваксини, тогава ще ти сложат тази, която предпочиташ, ако ли не, тогава тази, която е налична, аз честно казано не разбирам защо някои хора се чувстват "излъгани". Но избор  между ваксини такова нещо в момента няма никъде по света, да не говорим за 20-годишни здрави и прави. Някои хора явно не разбират каква привилегия е това да имаш достъп в момента до каквато и да е ваксина.

Но от опита с другите списъци преди това аз подозирам, че дори да беше обявена само 1 ваксина, пак щеше да се случи същото нещо с неявилите се, затова както казах да отварят зелените коридори и който иска, дори през нощта и когато му е удобно да отива да се ваксинира и това е. Това доказано работи по-добре от всичко останало досега.

# 2 638
  • София

От самото начало трябваше да има санкция ако човек доброволно се е записал и без уважителна причина не се яви. А сега, да, зелените коридори и който дошъл-дошъл. Другите явно мислят, че е като да си резервираш маса някъде и да не отидеш.

# 2 639
Viola d'Amore,
Аз се отписах и презаписах за нова дата, на която също нямам гаранция, че пак няма да ми предложат АЗ.
При новата ми регистрация не ми дава да се записвам в следващите 7 дни.
Тоест всички отписали се не освобождават час за други, да се запишат на тяхно място.
Относно износа на ваксини от ЕС , стана ясно, че за малко повече от месец от ЕС са изнесени около 40 милиона дози ваксини включително за САЩ и Великобритания.

Общи условия

Активация на акаунт