COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 165
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 860
Между другото, какво стана със секвенирането на пробите от "занзибарци"?

# 7 861
Приблизително половината от хората в UK вече имат антитела срещу Covid, било чрез инфекция или ваксинация, показват тестове, проведени от Службата за национална статистика (ONS).

По-голямата част от тях е чрез ваксинация - над 30 милиона души са получили поне една доза.
https://www.bbc.co.uk/news/health-56576094

# 7 862
След ограниченията за ваксиниране на Астра Зенека в клиники в Берлин - включително Charité, ръководителите на пет от шестте университетски клиники в Северен Рейн-Вестфалия призовават за временно спиране на ваксинациите на по-млади жени (от други източници "под 55 години") с АЗ.  Рискът от по-нататъшни смъртни случаи е твърде висок, се казва в съвместно писмо до федералния министър на здравеопазването и този на провинцията. Държавните клиники в Берлин от своя страна, вече няма да ваксинират граждани на възраст под 60 години с АЗ.

https://www.n-tv.de/panorama/14-08-Soeder-Astrazeneca-freigeben- … icle21626512.html

В същото време премиерът на Бавария призовава да разрешат на всеки който иска да се ваксинира с АЗ, при спазване на приоритетите. Т.е. не като в България, а в рамките на приоритетните групи, "който иска и който се осмели" да бъде ваксиниран, а не ръководни лица да спират ваксината, за която той като цяло имал добро усещане.
От същия линк.

# 7 863
След ограниченията за ваксиниране на Астра Зенека в клиники в Берлин - включително Charité, ръководителите на пет от шестте университетски клиники в Северен Рейн-Вестфалия призовават за временно спиране на ваксинациите на по-млади жени (от други източници "под 55 години") с АЗ.  Рискът от по-нататъшни смъртни случаи е твърде висок, се казва в съвместно писмо до федералния министър на здравеопазването и този на провинцията. Държавните клиники в Берлин от своя страна, вече няма да ваксинират граждани на възраст под 60 години с АЗ.

https://www.n-tv.de/panorama/14-08-Soeder-Astrazeneca-freigeben- … icle21626512.html

В същото време премиерът на Бавария призовава да разрешат на всеки който иска да се ваксинира с АЗ, при спазване на приоритетите. Т.е. не като в България, а в рамките на приоритетните групи, "който иска и който се осмели" да бъде ваксиниран, а не ръководни лица да спират ваксината, за която той като цяло имал добро усещане.
От същия линк.

Ясно е, че всеки има мнение и "усещане", но каква е официалната държавна политика, или всяка клиника е оставена да прави каквото реши, а хората да се "осмеляват"?

# 7 864
  • София
Между другото, какво стана със секвенирането на пробите от "занзибарци"?

Нищо не казаха. Изследваха специално за южноафриканския щам, ако го имало, щели да кажат. Остава да се надяваме, че не е този вариант на вируса.

# 7 865

Ясно е, че всеки има мнение и "усещане", но каква е официалната държавна политика, или всяка клиника е оставена да прави каквото реши, а хората да се "осмеляват"?

Корона хаусът в Германия е безобразен, в това число и относно ваксинирането. Макар че Шарите е високо престижен университет и те също спряха АЗ. Като цяло обаче, всеки си прави нещо, след малко си променя мнението и така.

# 7 866
  • София
Това е цяла година. Има обаче и сега вече нови щамове.
https://m.dir.bg/dnes/svyat/eksperti-vaksinite-sreshtu-covid-sle … i-novite-shtamove

# 7 867

Корона хаусът в Германия е безобразен, в това число и относно ваксинирането. Макар че Шарите е високо престижен университет и те също спряха АЗ. Като цяло обаче, всеки си прави нещо, след малко си променя мнението и така.

Лошо е когато няма единно обосновано мнение - така трудно се постигат цели.
Германия още преди одобрението от ЕМА си имаше негативна позиция спрямо АЗ.
Продължавам да се чудя защо не се отказват от "услугите" на АЗ и не си предоставят дозите на държавите, които имат интерес, а продължават с разнопосочните послания....

# 7 868
Преди малко освободих два часа за ваксинация във ВМА за 15.04. в 15.20 ч.
Само за информация, ако някой иска да се запише!

# 7 869
Скрит текст:

Продължавам да се чудя защо не се отказват от "услугите" на АЗ и не си предоставят дозите на държавите, които имат интерес, а продължават с разнопосочните послания....

Не само това, но и в същото време Европейската Комисия се разправя, заплашва, че ще спира износа на АЗ, организират се проверки по заводи и т.н.

# 7 870

Горното и на мен ми е интересно. Мисля си, а какви ли ще са реакциите и към другата векторна ваксина, която се чака? Така се хули АЗ, а може всички векторни да са като нея. Не знаем. Та затова сигурно си я пазят.

# 7 871
Шведската статистика през последните два месеца кърти - най-много инфекции на 1 млн. души в Западна Европа, но смъртността е на другия полюс - на последните места по смъртни случаи през последните 14 дни.

Ето тук последният доклад на  Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията

втората таблица е за последните 14 дни - Швеция е в двете крайности
https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

От първи февруари Швеция дори има подсмъртност, сравнена със средната стойност на общата смъртност за периода 2015-2019 год. (преди пандемията).

Ето графиката - червената линия е общата смъртност през 2021 г., жълтата линия е починали с covid-19 през 2021г., синята линия е средната стойност за периода 2015-2019 год. Вижда се, че от първи февруари има подсмъртност.

Скрит текст:

Днес бяха докладвани 29 нови смъртни случаи след последния доклад в петък и 16 427 нови случаи пак за събота, неделя и понеделник. Хоспитализираните в момента са 1552, плюс 305 в интензивни структури. 107 000 ваксинирани за събота, неделя и понеделник.

Смъртността през последните седмици според датата на смъртта:

Седмица 5 - 266 починали
Седмица 6 - 204 починали
Седмица 7 - 172 починали
Седмица 8 - 143 починали
Седмица 9 - 128 починали
Седмица 10 - 133 починали
Седмица 11 - 88 починали
Седмица 12 - 31 починали
Седмица 13 - 5 починали

Последните две седмици ще се допълват.

И една сравнителна графика на смъртните случаи на Израел, UK, Швеция и България. Задала съм период от декември досега, т.е. това е периодът, когато започва масовото ваксиниране в Израел и UK. Швеция е постигнала същата смъртност, макар все още да е много назад с ваксинацията. България за съжаление е много зле в момента със смъртността (отделно има и още излишна смъртност извън ковид статистиката).

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?z … n~ISR~GBR~SWE~BGR

# 7 872

Горното и на мен ми е интересно. Мисля си, а какви ли ще са реакциите и към другата векторна ваксина, която се чака? Така се хули АЗ, а може всички векторни да са като нея. Не знаем. Та затова сигурно си я пазят.

Нещата не са толкова сложни. Германия е федерална република и провинциите могат да правят почти каквото си искат. Че политиците се оказаха много неподготвени е факт, но АЗ я спират лекари и учени, не политици. Преди малко цитирах премиерът на Бавария че лансира АЗ, малко след това обаче ваксинациите с АЗ за хора над 60 спряха и в столицата Мюнхен.

# 7 873
Днес е ден с твърде много заболели и починали, в който се разхлабват мерките.
Начинът, по който обясниха многото починали ме остави без думи - повечето днес били от предните дни неподадени. Е? Значи предните дни са били повече. Ако бяха малко, щяха и днес да са малко.

Цитат
Явно Pfizer не са 100%  ефективни срещу хоспитализация и тежко протичане. В Израел към момента 11% от хоспитализираните са хора,  получили и двете си дози ваксина. От тези, които са на апаратна вентилация също не малък процент са с приключена ваксинация - 8%.

За съжаление първо очаквахме, че над 90% ще е ефективността срещу заразяване. В последствие казаха, че това ще е процента срещу тежко протичане и хоспитализация. Май с ваксина имаме хоспитализации в % като при първия щам без ваксина.

# 7 874
Papi6, погледнах предишните 2-3 страници, но не виждам откъде е цитатът. Има ли линк към такава статистика за Израел?

Общи условия

Активация на акаунт