COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 313 138
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 9 360
  • Bristol
Това, което споменах по-горе за забрана за администриране на Астрата на лица под 30 години. Линк към Гардиън.

https://www.theguardian.com/uk-news/2021/apr/06/medicines-watchd … jab-for-under-30s

След 3 седмици, Модерна идва във Великобритания. Вероятно това е планът за заместване на Астрата.
Модерна идва, но видели ли сте колко бройки са поръчани? Няколко пъти по-вероятно е с Пфайзер да сте ваксинирани във Великобритания от колкото с Модерна.
Ами то и от аспирин се умира. Четох, че във Великобритания умират по 3 хиляди души годишно след употреба на аспирин, но не са го спряли. Защото ползите от него, надвишават рисковете.
Във Великобритания и някои други държави аналгин се изписва само от ветеринари за лечение на животни заради страничните ефекти. А в България примерно си го пием дори без лекарско предписание, течен и на малки деца го даваме. Това със страничните ефекти е много разтегливо понятие.

От 18.1 милиона ваксинирани, 30 са имали рядка тромбоза, това процентно колко е, около 0.00017%? А от тези 30 седем са починали. Хубаво е да се знаят страничните ефекти и вероятността да се случат.

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 18:53 от Merry

# 9 361
Става дума за аспирин, не за аналгин. Аспиринът се употребява често като профилактика срещу инфаркти и инсулти.  Иначе аспирин не трябва да се дава на деца. Но и аз съм чувала за аналгина, че не навсякъде го ползват, но ние в България си го пием, без да се замисляме.

# 9 362
  • Bristol
Става дума за аспирин, не за аналгин. Аспиринът се употребява често като профилактика срещу инфаркти и инсулти.  Иначе аспирин не трябва да се дава на деца.
Аналгинът беше просто друг по-куриозен пример, според мен, за лекарство забранено за употреба в някои страни заради странични ефекти, а в други считат, че тези странични ефекти не са опасни и се ползва масово по лично усмотрение, дори рецепта не е необходима.
Не е по темата Ковид, но е по темата странични ефекти предизвикани от лекарства и ваксини и до колко ни оказват влияние.

# 9 363
  • София
Лили, не ставаше въпрос, че приемът на Фраксипарин преди има връзка със случаите с АЗ. Беше пример за безконтролно пиене на лекарства у нас, за които в други държави се изисква рецепта и това се спазва. Тоест, ако в България не може да се хване, то ако имаше някаква връзка с някакви лекарства приемани преди АЗ, то лесно щяха да я открият в другите европейски страни. Очевидно такава не са открили.

# 9 364
Мери, да, интересен пример.

Sadlady, това за хепарина е във връзка със забележката на Пехоко, че не се препоръчва хора, които са на кръворазреждащи да се ваксинират с АЗ и аз обясних защо. Иначе да, хората, които са получили тази рядка реакция не са приемали хепарин. Хепарин индуцираната тромбоцитопения (ХИТ) я дадох като пример за състоянието, което най-много се приближава до реакцията след АЗ : тромбози + тромбоцитопения. Става дума за автоимунна реакция доколкото разбирам. Иначе засега не са идентифицирани някакви рискови фактори, нито лекарства, но става дума за нещо много рядко, кой знае с какво е свързано ген + куп други фактори, може и никога да не разберем.

# 9 365
ЛиЛу щеше да го чете подробно, ако го е чела може да се включи, бяхме го пускали тук преди няколко седмици, но не ми се рови пак да го търся.
Аз си намерих постинга, в скрития текст е, а тук е документът, който може да се преведе с десен клик на мишката. Всъщност предимно става дума за странични нормални ефекти. Има интересна информация в таблици; например сравняват температура и твърдят, че 1.202 с Пфайзер са пуснали сигнал за такава, докато при АЗ това са 3.870, а при Модерна само 100. Когато документът е издаден, имунизираните са били 782.730.

Скрит текст:
Както бях писала и тогава, най-най възрастните и болни бяха първите имунизирани с Пфайзер, докато с АЗ имунизираха хора под 65. Изследването е започнало на 27.12.2020, което наистина говори за една много висока възраст на имунизираните.

От въпросните починали десетина седмици след Пфайзер коментираха 21 човека, които са починали от болестите, с които са се борили преди това. Дванайсет са починали от заразяване с корона, седем още се разследваха, за трима доказаха, че няма връзка с имунизацията. Няма дадени възрасти, но пише изчислението за смъртността над 80 години, което е 3,5 на 1000. Това число не се променя дори и със случаите след въпросните имунизации; от 290 човека би починал при нормални обстоятелства (без имунизация) един на седмица (говорим за австрийската статистика за възрастни над 80 години).

Скрит текст:
Информацията е от последния доклад на официалната страница на BASG отчитащ периода 27 декември 2020 - 05 март 2021
Да, аз се сетих за кои числа може да става дума, ако мога утре ще прочета документа. Да не би да са смъртностите до два месеца след ваксината, от които бяха казали, че 21 човека са с изключително тежки заболявания? Пфайзер в Австрия слагаха на хората, които имат нужда от гледачи в домовете през януари. Имунизацията с АС започна късно и сред трудоспособни хора. Според мен не могат да се съпоставят резултатите.

Не съм за или против ваксините, нямам крайна позиция по този въпрос.
Скрит текст:
Просто виждам известна разлика между смъртта на една млада жена без заболявания непосредствено след ваксина и кончината на един деветдесетгодишен човек с тежки неврологични проблеми два месеца след това (примерно). И го пиша второто, точно защото ние загубихме такъв човек от естествена смърт - преди ваксина. Иначе щяха да пишат и нашия случай към тези, което на мен  не ми се струва правилно.

ПП Добавям и нещо, което ми се струва, че не се коментира особено. Например, че в България средно човек умира на 74 години, докато в Италия на 83, а в Австрия на 81.

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 19:24 от Анонимен

# 9 366
Случаите са толкова малко, че въобще би било доста глупаво да се забрани поставянето на тази ваксина въобще. Има хиляди лекарства със страшни странични ефекти които водят дори до смърт или инвалидизиране на пациента, но никой не повдига въпроса да се забранят заради това.

# 9 367
  • в страната на чудесата
Това за хепарина преди АЗ няма връзка с тромбозите, по-скоро е заради риск от кървене при поставянето на самата инжекция.
Хепаринът може да предизвика тромбоцитопения и тя да е фатална с последващ ДИК синдром. Това е известно отдавна. Освен това се смята, че ковид/вакс предизвикват поява на подобни антихепаринови антитела.
Гайдлайн ако му се чете има на сайта на британските хематолози.
За последните десет двадесет години са забранени доста хитови медикаменти, като христоматиен пример е забраната на авандия. Макар големи студии след това да доказаха безопасността, мисля ме все още не се прилага в Европа.

# 9 368
Някой знае ли как точно се тълкуват данните от такъв доклад? Малко се обърквам на моменти, защото има категории, свързани с дохода ?!?! Подобен доклад се показваше за АЗ, този е за Пфайзер, за периода декември-март. Директно отваря доклада, така ми излиза в гугъл и няма как да пейстна линк към страницата:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … M9FuHWJ8aGnDHENS7

Ето и скрийншот от 1 от 66те страници:

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 19:27 от tsvetunka

# 9 369
  • София
Започвам да си мисля, че е най-добре Астра Зенека да бъде забранена от ЕМА. Вариант едно е оптимистичен - ваксинираме само с иРНК и Janssen, която е от векторните, ама явно от по-яките. И може би със "Спутник", която е доста подобна на АЗ, но е руска и някой "си я чакат", защото не им пука особено всъщност.

Апропо, какво стана със Спутник? Май нямат желание ЕМА да я одобрят.

# 9 370
  • София
Скрит текст:
Започвам да си мисля, че е най-добре Астра Зенека да бъде забранена от ЕМА. Вариант едно е оптимистичен - ваксинираме само с иРНК и Janssen, която е от векторните, ама явно от по-яките. И може би със "Спутник", която е доста подобна на АЗ, но е руска и някой "си я чакат", защото не им пука особено всъщност.

Апропо, какво стана със Спутник? Май нямат желание ЕМА да я одобрят.

Тепърва щели да инспектират производствените мощности в Русия и след това ще решават (думите са на Богдан Кирилов).

# 9 371
Лейка, откъде е инфото, че ковид го предизвиква и значи ли това, че другите ваксини също може да го предизвикват?

Цветунка, това са докладваните събития след ваксина, но това са сурови данни. Специалисти анализират тези данни, за да установят дали има отклонение от това, което е нормалното при неваксинираните.  А нормалното забележи не е нула. Нормално е когато милиони хора са ваксинирани да се наблюдават най-различни събития в дните след ваксинация. Дори и ментови бомбони да раздадеш на хората пак ще наблюдаваш същите неща, които просто са част от живота. Ако има връзка между ваксината и нещо, тогава статистически ще се наблюдава увеличение на случаите сред ваксинираните.

# 9 372

Вариант две обаче е песимистичен - без АЗ ваксинацията из половин Европа се закучва малко или много. Не сме само ние, които сме поръчали от тая ваксина - евтина е, а и е лесна. Който се е уредил с по доза - уредил се. Доставят се иРНК, но не достатъчно за всички желаещи. Ваксинационният щаб пък е принуден да преразпределя дози иРНК към ваксинирани с първа доза Оксфорд.

Този вариант не е толкова песимистичен, защото държавите, които са поръчали АЗ, лагват най-вече не защото има съмнения към ваксината, а защото доставките й куцат -  май горе-долу доставят наполовина на договореното.
Докато Pfizer непрекъснато увеличава производството и доставя над договореното.

Нас ни компенсират не защото АЗ е кофти ваксина, а защото е кофти доставчик, а ние не сме поръчали дози от производителя, който си изпълнява и преизпълнява ангажиментите за количества.

# 9 373
Ако намерите един препарат/ лекарство без странични ефекти, давам 1000 лева.
Ако ваксината имаше 0 странични ефекти, щеше да се реве, че е водица и не действа.

Няма угодия.

# 9 374
Може ли линк към тази информация?
https://www.ema.europa.eu/en/documents/prac-recommendation/signa … nant-covid_en.pdf
Мисля, че в последната версия за употреба на AZ вече има такива препоръки.

Общи условия

Активация на акаунт