COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 327 546
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 590
Аз харесвам писанията ти.
Но все някой експерт по кризи можеше за година и нещо да напише такъв план, сценарий или както и да се нарече. Наистина заведенията ги направиха луди, но и те подлудиха цяла България как са най-важния бизнес едва ли не...

Досега всеки човек с малко повечко гънки в мозъка трябваше да е разбрал, че няма мърдане и всеки може да пипне вируса във всеки момент и дори да си замине от този свят. Ако някой не е на ясно с това, жалко за него.
И аз се надявам на ефект от ваксинацията като гледам щатите, ОК и Израел. НО ние сме в България...

# 10 591
Дано ваксинацията да се забърза през лятото, с идването на големи бройки Файзер и Модерна, че тя е спасението от цялата ситуация. Няма и голямо значение ваксините пазят ли от заразяване или не. Пазят ли от тежко протичане си решаваме проблема с вируса. Аз имам оптимистична надежда въпреки леко прибързаното сваляне на прекалено много мерки, преди да е почнал да намалява натиска към болниците, и при идващ студен фронт, че може и да се измъкнем сухи и да няма нови тежки вълни до есента. Проблема е че ваксинацията много сериозно буксува.

Часовете за ваксинация пълни, кабинетите - празни
https://offnews.bg/zdrave/e-registarat-chasovete-za-vaksinatcia- … razni-749740.html

Да се надяваме че ще се отпуши когато почнат да се предлагат и Файзер и Модерна за ваксиниране.

# 10 592
Важна тема, която често беше обсъждана тук, е ефективността на ваксините при хора на имуносупресия поради автоимунни заболявания, за което досега нямаше много информация, но вече има ранни данни по въпроса и ги поствам, именно защото темата е важна за много хора, въпреки че е доста специфична и изисква консултация с опитен специалист.

Glucocorticoids and B Cell Depleting Agents Substantially Impair Immunogenicity of mRNA Vaccines to SARS-CoV-2
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.05.21254656v1

Изследван е ефектът на ваксината на Файзър при общо 133 души с автоимунни заболявания (от които 42 с чревни заболявания, 38 с ревматоиден артрит и др.) и са сравнени резултатите с контролна група от 53 здрави хора.

Резултатите са 3-кратно понижение на антителата срещу шиповия протеин и неутрализацията на вируса при хора с автоимунни заболявания. Най-силно негативен ефект са имали терапиите за намаляване на  B клетките и глюкокортикоидите, водещи до 36 и 10-кратно намаляване на хуморалните отговори. Инхибиторите на Янус кинази (JAK), антиметаболити, включително и метотрексат, също са притъпили имунния отговор. Други прицелни терапии, като TNF, IL-12/23 и интегрин инхибиторите са имали само малък ефект върху образуването на антитела и неутрализацията.

Тези неща общо взето са в рамките на очакванията от опита с други ваксини, но те не корелират директно с определено ниво за защита, защото както знаем на този етап няма определен "протективен титър" по принцип и при тази група предстои да бъде изследван и клетъчния имунитет, като другият основен компонент от имунитета.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 13:21 от Adventurer

# 10 593
  • София
Някои нелицеприятни истини за ваксинационната кампания у нас.
Ваксинация по български - с връзки, нокти, лакти и опашки
....В трета фаза - преди пенсионерите и хронично болните, типично по нашенски бе направена услуга на близки хора и фирми, под предлог че са ключова инфраструктура. Така може да сме няколко обиколки зад останалите по ваксинирани възрастни, но нищо чудно да се окажем лидери по ваксинирани 20-тина годишни айтита, пиари и рекламни агенти.
....Тази седмица "Пирогов" ваксинираше едновременно зелени коридори, коридори за възрастни, електронно записани, хора за втора доза и адвокатската колегия (от която за три дни трябваше да се ваксинират над 1000 души). Кой сред тези хора е първи, често не знаят със сигурност и ваксиниращите. Така, независимо къде и кога сте приоритизирани и записани, крайното преживяване в голяма степен е еднакво разтърсващо. Никой от управляващите не обяснява защо в момента се пускат няколко взаимно пречещи си линии за ваксинация, вместо просто да се остави електронната система да внесе ред, включително и чрез обособяване в нея на специални кабинети само за възрастни и хронично болни. ....
Голямата и най-скандална тайна на ваксинационната ни кампания е, че докато властите убеждават населението, че най-добрата ваксина е поставената ваксина и избор няма по целия свят, избор има. Тайната, разбира се, е публична. Бегъл поглед из статусите във Фейсбук показва, че уж всички ваксини са еднакви, но "Модерна" приляга най-добре на онези висши касти, които през 1986-а първи научиха, че марулите не трябва да се ядат. Цели съсловия се ваксинират открито с "Пфайзер", без обяснение защо те имат право на избор, а всички останали - не. С много фанфари тази седмица за пръв път бяха дадени РНК ваксини и на личните лекари, но колкото само да се вдигне шум - флаконите се оказаха по четири на човек.

Управниците, сътворили всичко това, си отиват. Въпросът е какво ще ни предложат следващите...

# 10 594
За мен все още няма обяснение, защо БГ е в първите места по смъртност от ковид. Навсякъде се тиражира мнението, че това е поради липсата на профилактика на хроничните заболявания, че народа е болен от години, не живее здравословно и т.н.,  но практиката показва, че умират и доста сравнително млади и здрави хора без никакви заболявания. Започвам да си мисля, че у нас нещо не е наред със самото лечение на ковид. В другите държави така ли се лекува- тук още на 1ви -2ри ден от симптомите се предписва цял арсенал от лекарства, вкл. и антибиотици /мои приятели пиха едновременно по 2 антибиотика, без даже да имат температура/, други пък като чуят че някой е е пил даден антибиотик, купуват си го и започват.. и се коментира навсякъде, че колкото по-рано започнеш с антибиотиците, толкова по-добре..не знам това дали е много нормално...

# 10 595
При имуносупресираните пациенти, не е ли логично да се увеличат броя буустър шотове или количеството ваксина в двете дози? Второто не би било нещо ново - прави се при ваксината за грип (напр. FluZone High Dose на Sanofi). Хората над 65г получават по-висока доза, за да се постигне по-изразен ефект.

Някой работи ли по този въпрос? Има ли клинични проучвания с имуносупресирани пациенти и по-високи дози/повече буустъри?

# 10 596
За мен все още няма обяснение, защо БГ е в първите места по смъртност от ковид. Навсякъде се тиражира мнението, че това е поради липсата на профилактика на хроничните заболявания, че народа е болен от години, не живее здравословно и т.н.,  но практиката показва, че умират и доста сравнително млади и здрави хора без никакви заболявания. Започвам да си мисля, че у нас нещо не е наред със самото лечение на ковид. В другите държави така ли се лекува- тук още на 1ви -2ри ден от симптомите се предписва цял арсенал от лекарства, вкл. и антибиотици /мои приятели пиха едновременно по 2 антибиотика, без даже да имат температура/, други пък като чуят че някой е е пил даден антибиотик, купуват си го и започват.. и се коментира навсякъде, че колкото по-рано започнеш с антибиотиците, толкова по-добре..не знам това дали е много нормално...
В по-горния пост си го пише, а имаше и пост затова, че Италия е направила същото като нас - вместо да се ваксинират възрастни и болни хора, които препълват болниците, се ваксинират журналисти, банки, адвокати, айтита, персонал на наши хора.  Болниците пълни, лечение за множество хора - никакво.

# 10 597
Има логика да се ваксинират най-контактните хора първо, но при положение, че за най-контактните не е възможно то логиката леко бяга ... децата.

# 10 598
При имуносупресираните пациенти, не е ли логично да се увеличат броя буустър шотове или количеството ваксина в двете дози? Второто не би било нещо ново - прави се при ваксината за грип (напр. FluZone High Dose на Sanofi). Хората над 65г получават по-висока доза, за да се постигне по-изразен ефект.

Някой работи ли по този въпрос? Има ли клинични проучвания с имуносупресирани пациенти и по-високи дози/повече буустъри?

Увеличаването на дозите и/или бустерите по принцип е стандартна прaктика при всички рискови групи, които не получават добър имунен отговор по добре изяснени причини, но по същия начин се процедира и при иначе здрави хора, които също спадат към т.н. non-responders... 

Друг е въпросът, че може би още не сме стигнали до там... защото първо трябва да се съберат данни от изследвания на определени рискови групи, после трябва да се направят други изследвания с различни дози и бустери и т.н. знаеш вече омагьосания кръг... преди това да стане официална политика. Отделен въпрос е, ако някъде вземат други по-практични решения, за което също знаеш вече...

# 10 599
Нали още преди няколко месеца в Германия започнаха ваксинацията с гаф и доста различни дози.
Бяха объркали дозите и ги ваксинираха с 5 пъти по-големи количества на пфайзер. Назобиха ги с по един флакон.
После не знам дали се огласи какви са на тези хора резултатите и как са се отразили на защитата им и на здравето им.

# 10 600
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога

Увеличаването на дозите и/или бустерите по принцип е стандартна прaктика при всички рискови групи, които не получават добър имунен отговор по добре изяснени причини, но по същия начин се процедира и при иначе здрави хора, които също спадат към т.н. non-responders... 

Друг е въпросът, че може би още не сме стигнали до там... защото първо трябва да се съберат данни от изследвания на определени рискови групи, после трябва да се направят други изследвания с различни дози и бустери и т.н. знаеш вече омагьосания кръг... преди това да стане официална политика. Отделен въпрос е, ако някъде вземат други по-практични решения, за което също знаеш вече...

Аз пък си мисля, без да съм медицинско лице, че повече дози биха имали по- добър ефект, отколкото увеличаването им

# 10 601
Британия водещ лидер по ваксиниации в света вече си решава проблема с вируса.
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/uk/
Вчера имат 7 починали, толкова малко починали не са имали от Август насам.

САЩ които вчера са поставили световен рекорд по ударно ваксиниране за един ден с впечатляващите и направо нереални 4,6 милиона ваксинирани само за 1 ден (само вчера са си ваксинирали 1,5% от цялото население, само вчера).
Вече са ваксинирали близо 50% от цялото възрастно население на САЩ, поне с една доза и 25% са вече напълно защитени от вируса. Скоро там вируса ще стане безвреден, защото няма да има вече тежко боледуващи и кой да пълни болниците. Резултата:
Вчера имат 276 починали, до скоро имаха по 4 000. На такива нива са им били починалите през Юли. (Ефекта от отворените прозорци.Simple Smile)
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

# 10 602
Това го постигат след като си забраниха износа на ваксини.
САЩ са огромен производител на ваксини, даже и вече сигурно са натрупали в складовете над 50 милиона от АЗ, но все още не ги дават на другите, макар, че почти сигурно няма да ги ползват.
Фаучи беше казал, че ще се справят и без тях.
За да постигат тази масова ваксинация вече и модерна започна да забавя дозите за останалите и Германия щяла да получи доста съкратена пратка този месец, вероятно и при другите ще е същото.
Америка фърст, това е положението, а заводите в ЕС продължават да изнасят за къде ли не.

# 10 603
Аз пък си мисля, без да съм медицинско лице, че повече дози биха имали по- добър ефект, отколкото увеличаването им

Бива разно... може и двете заедно, може и много други неща...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4621464/

# 10 604
  • София

във Франция обмислят трета доза Модерна за ваксинираните с 2 дози Файзер трансплантирани, които не са развили антитела поради специфичната си имуносупресия. какво ще решат обаче, още не се знае.

Общи условия

Активация на акаунт