COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 327 453
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 710
  • София
Антеа, и аз съм така.
Преболедувала, с първа доза АЗ, ако втората е различна, ще е тройна комбинация. Rolling Eyes
И аз. Реално нямаме нужда от втора доза, но...

# 10 711
Е да де ама голяма част от хората които са я поставили са под 60. Това е проблема. Европа ни притиска, изцяло да е спрем за хора под 60, те и затова експерти ще обмислят и ще изязат с решение какво да правим с 2-ата доза. Тя така или иначе, АЗ вече е бита карта на наша територия, заради тотално сринато доверие, самият Ангелов казва че бройките са символични на желаещите да си е слагат, няма смисъл да се мъчиме да правиме нещо с нея оттук нататък.
Ти знаеш ли че Джонсъна още при клиничните проучвания имат смъртен случай от инсулт и синусна венозна тромбоза при 25 годишен? Като тромботични събития имат 15 при ваксината срещу 10 при плацебото.

При АЗ с две дози и две отделни клинични проучвания не е изплувал проблема с тромбозите по време на проучванията. Имат 4 при ваксината срещу 8 при плацебото (друга ваксина) при едното проучване.

Ами няма да се забързам за момента да се хвърля на Джонсъна, защото не съм убедена че е по-безопасна, освен това различен вектор значи втора серия силни странични ефекти, вместо минимални.
Освен това няма да има и достатъчно бройки от нея.

# 10 712
Аз смятам, че първо трябва да дадат възможност който иска втора доза АЗ, който обаче иска може и друга. Така всички ще са доволни.

Второ ако я ограничават за хората под 60 години, това да е само препоръка, тоест не я препоръчваме, но не я забраняваме и който иска може да си я сложи, доколкото знам и в Германия и в УК е така.

И трето днес четох една статия за възможен механизъм на действие на въпросните редки тромбоцитопении. Ако се потвърди, че е това, тогава можем да очакваме да го има и при другите векторни ваксини, които съдържат ДНК. Накратко става дума да това, че някои аденовируси могат да се разпаднат и от тях да излезне въпросното ДНК, но това става извън клетките. И тогава свободното ДНК да се свърже с тромбоцитен фактор 4 - PF4, защото са с различни заряди. Оттам се задейства имунната система и така се получават въпросните антитела срещу PF4, което води до тромбози. Но защо това се случва толкова рядко и при какви други условия не е съвсем ясно.
Според учените, които предполагат това, проблемът може да бъде решен като дозата на ваксината се намали наполовина. Те предполагат, че е възможно ваксината да е предозирана.
На естествено засега всичко това са хипотези.

https://www.sciencemag.org/news/2021/04/hard-choices-emerge-link-between-astrazeneca-vaccine-and-rare-clotting-disorder-becomes

# 10 713
  • В заешката дупка
Ние до края на Май трябва да ваксинираме по 100 000 на делничен ден и по 10 000 на почивен, а не по 10 000 на делничен и по 1 000 на почивен.

По този повод тъкмо днес четох, че целта на Дания (почти 6 млн. наслеление) е да ваксинира по 100 000 души на ден сега като се засилят доставките. И днес им е първият “тестов” ден, в който целта е да се достигне тази бройка.

Иначе в Исландия (360 хил. население) само за сравнение, онзи ден бяха вакинирани малко над 6500 души. Най-големият брой досега. (Транслирано към 6 мил. е малко повече от 100 000).

# 10 714
Аз разбрах, че някакъв португалски министър изразил мнение, или не съм разбрала добре? Когато се ваксинирах, не я препоръчваха над 55. Онзи ден за под 30 се говореше. А все пак има 3 седмици още, те мненията се сменят през 3 дни  Simple Smile
От португалското председателство на ЕС искат да я спрем. Общо взето ЕС тази ваксина оправдано или не тотално я съсипа. Проблема е че на нас ни е основната ваксина във ваксинационният портфейл. След всичко което се изписа и се изговори, за нея е нормално да не я искат хората и да не и вярват. Единствената причина все още да не я изтегляме от употреба са че нямаме достатъчно ваксини от другите видове с които да покриеме и вторите дози на Астрата.

Ангелов:
"Интересът към ваксината на "Астра Зенека" спадна до символични нива, единици искат да си я поставят. От медицинска гледна точка тя е сигурна и ефикасна, но причините за отлива всички вие ги знаете.

Да се ограничи изцяло поставянето й на хора под 60-годишна възраст. Това ни казаха с едно писмо от португалското председателство. В момента правим спешно проучване с наши специалисти какво да направим у нас.

Има няколко неясности. Едната от тях е какво трябва да направим с хората, които имат първа игла и с тези които желаят "Астра Зенека" като втора, ако я спрем на територията на страната"

# 10 715
Лили, да, нека имаме право на избор.

# 10 716
  • Немция
Нали в Германия щяха да слагат РНК ваксини, като втора доза на АЗ - какво стана?
Няма промяна. Който е с една доза АстраЗенека, се препоръчва РНК ваксина. При желание може и втора доза АстраЗенека.

Тези, които нямат проблем втората доза да е РНК  ваксина, получават час с един месец по-късно. Тоест при първоначален час за края на април(минали са 10 седмици от първа доза на АстраЗенека) , часът за втората игла с РНК се измества за края на май.
Имам познати, които в момента трябва да решат с какво да е втората доза, затова и съм запозната.

# 10 717
  • София
Антеа, и аз съм така.
Преболедувала, с първа доза АЗ, ако втората е различна, ще е тройна комбинация. Rolling Eyes
И аз Sunglasses Не знам вече кое е по-добро. Да слагам втора АЗ, втората да е иРНК или да не слагам. Няма и кой да ми каже от познатите ми лекари.

# 10 718
Илко Гетов каза, че трябва да се довърши ваксинационния цикъл и да се сложи втора доза.

# 10 719
  • София
Антеа, и аз съм така.
И аз Sunglasses Не знам вече кое е по-добро. Да слагам втора АЗ, втората да е иРНК или да не слагам. Няма и кой да ми каже от познатите ми лекари.
Предлагам да минем направо на Блъди Мери за трета доза.

# 10 720
За вас преболедувалите и 1 доза от която и да е ваксина е достатъчна. Но от 3-та доза (за вас е все едно трета) нищо няма да ви стане, отново ще си опресните имунитета, но просто ще е малко излишно.

# 10 721
Нали в момента тестват една доза АЗ с една доза Спутник? На Спутник по начало векторите в двете дози са различни. Ако заменят втората доза АЗ с Янсен, няма ли да докарат някакво Западно подобие на Спутник?

Разбирам, че няма изследвания във Фаза 3 и не са спазени всички стъпки, които едно клинично проучване предполага. Подозирам, че заради това хора като акад. Петрунов не смеят да подкрепят това по-различно решение. На теория, обаче, изглежда интересно. Дори може да се окаже с по-голяма ефективност от две дози АЗ.

# 10 722
Илко Гетов каза, че трябва да се довърши ваксинационния цикъл и да се сложи втора доза.
Бе той хубаво е казал, ама това значи нашите да кажат на Европа, гледайте си работата няма да е изтегляме от употреба за под 60. За над 60 не мисля че ще има проблем да се сложи 2-а доза Астра. Но като цяло скоро приключваме с Астрата, усеща се.

# 10 723
  • В заешката дупка
В Исландия например доколкото разбрах всички АЗ са сложени на възрастните хора.

Не всички. До 11 март се слагаше само на по-млади от 65 г. В началото нали проблемът беше, че АЗ не беше достатъчно тествана сред възрастни. На млади хора с професии от първа линия се даваше тогава. После се спря употребата ѝ за две седмици заради неяснотата около редките съсиреци. От 26 март я възобновиха за всички над 70г. Но вече бяха вакинирани голяма част (над 90%) от над 80г. Та възрастовата група межу 70-80 г пое АЗ. А от онзи ден вече може да се слага на всички освен на жени под 50г.

# 10 724
Нали в момента тестват една доза АЗ с една доза Спутник? На Спутник по начало векторите в двете дози са различни. Ако заменят втората доза АЗ с Янсен, няма ли да докарат някакво Западно подобие на Спутник?

Разбирам, че няма изследвания във Фаза 3 и не са спазени всички стъпки, които едно клинично проучване предполага. Подозирам, че заради това хора като акад. Петрунов не смеят да подкрепят това по-различно решение. На теория, обаче, изглежда интересно. Дори може да се окаже с по-голяма ефективност от две дози АЗ.
Да не сме опитни зайци! Безотговорно е към хората, ваксинирали се с първа доза АЗ, да бъдат принудени на такъв вариант. Производството на АЗ вероятно няма да спре. Нищо не пречи да се осигури втора доза на тези, които вече имат първа доза. Те не са милиони.  Сигурно ще има хора, които ще си останат с една доза, но не ми се вярва да са болшинството. Ако смят, че занапред хората няма да се ваксинират с АЗ, да прекратят, а не хората да се чудят, какво да правят.

Общи условия

Активация на акаунт