COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 327 319
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 875
Ще си публикувам мнението, макар че може да го изтрият. Много се трие в тази тема и не искам да си губя времето.

Аз съм възмутена, че в Англия не може да се избира ваксина. Уж все за демокрация голяма минаваме, пък май всички други развити демокрации позволяват избор, докато Англия е на принципа: "избираш к'вото ти даваме". Моите роднини в България всички са с Модерна и Файзер. Вече с пълна защита. Аз, диабетикът, в Англия, ще чакам до 11 юни за втора доза и след първата 20 дена бях на тръни, че болката в гърба и врата няма да минат. Това, че трябва да се пазя до 11 юни и (!!!) още три седмици след това ще ми създаде огромни проблеми в работата.

Да не говорим, че южноафриканският щам се разнася вече в Лондон и в северозападната част на страната. С тая Астра, ако ни почне 3 вълна с южноафриканския, ни е съборила от раз.

# 10 876
Според последните две проучвания по темата британският вариант е само по-заразен, но не е по-смъртоносен от оригиналния. Също така вирусният товар е по-висок, но пак това не го прави по-смъртоносен.

# 10 877
  • София
Никъде не позволяват избор, объркала си се.

Е, освен в България почти само на теория.

# 10 878
Цитат
И каква е вероятността да получиш тромбоза от хормонални противозачатъчни. Аз примерно ги ползвам не само като противозачатъчни, но и с лечебна цел.
Вероятността от всеки медикамент да се получи нежелана реакция, дори летален изход съществува. Разликата е, че тази вероятност е записана и не се променя в рамките на дни. Начина, по който се подходи с ваксината на АЗ беше неубедителен, което породи недоверие в хората.
Дали е война за пазар, печалба или нещо друго изобщо не касае хората пряко, но ги касае косвено.
Пет пари не давам, че аспирина, противозачатъчните и т.н. имат същите странични ефекти. Интересуваме какви са тези на ваксината. В момента недоверието ми към АЗ стигна до там, че няма да я ползвам. Подмятанията за Пфайзер, че има същите странични ефекти, също поражда съмнения. Като добавя и 10% от хората, които са ваксинирани,но не дават отговор т.е. нямат защита, съмненията ми към ваксините изобщо, нарастват.
Ако информацията продължава в тази посока и по този начин, мисля, че докато дойде времето ми за ваксиниране, ще ме накарат да се откажа.
"Ваксината е единствения ни шанс" не ми е убедително вече.

# 10 879
Цитат
И каква е вероятността да получиш тромбоза от хормонални противозачатъчни. Аз примерно ги ползвам не само като противозачатъчни, но и с лечебна цел.
Вероятността от всеки медикамент да се получи нежелана реакция, дори летален изход съществува. Разликата е, че тази вероятност е записана и не се променя в рамките на дни. Начина, по който се подходи с ваксината на АЗ беше неубедителен, което породи недоверие в хората.
Дали е война за пазар, печалба или нещо друго изобщо не касае хората пряко, но ги касае косвено.
Пет пари не давам, че аспирина, противозачатъчните и т.н. имат същите странични ефекти. Интересуваме какви са тези на ваксината. В момента недоверието ми към АЗ стигна до там, че няма да я ползвам. Подмятанията за Пфайзер, че има същите странични ефекти, също поражда съмнения. Като добавя и 10% от хората, които са ваксинирани,но не дават отговор т.е. нямат защита, съмненията ми към ваксините изобщо, нарастват.
Ако информацията продължава в тази посока и по този начин, мисля, че докато дойде времето ми за ваксиниране, ще ме накарат да се откажа.
"Ваксината е единствения ни шанс" не ми е убедително вече.
Съмненията Ви към ваксините не намаляват факта, че рискът да пострадате от ковид е неимоверно по-голям. Това няма да се промени и да изчезне.
Винаги си казвам - тези 200 души, дето умряха вчера (примерно), ако можеха сега да избират и разсъждават, дали биха се поколебали да сложат и най-скапаната ваксина на света. Отговорът се подразбира.

# 10 880
Сутринта имаше интервю с проф. Станева по бтв по повод АЗ. Водещата каза, че са отправили запитване до ЕМА, защо разследват само АЗ и Янсен за тромбозите, при условие, че има данни за такива при Файзер и Модерна. Да видим, ще им отговорят ли.

# 10 881
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Тук дават сравнения между цените на ваксините и тяхната защита

Pfizer-BioNTech
Type: mRNA
Doses: 2, 21 Days Apart
Price: $19.50 per dose for first 100 million doses
Efficacy: About 95%. Apparently 100% at preventing hospitalization and death.
Variants: Lab data suggest “quite effective” against the UK variant as well as the South African and Latin American variants.

Moderna
Type: mRNA
Doses: 2, 28 Days Apart
Price: $25-$37 per dose
Efficacy: About 95%. Apparently 100% at preventing hospitalization and death.
Variants: Lab data suggest “quite effective” against the UK variant as well as the South African and Latin American variants.

AstraZeneca-University of Oxford
Type: Adenovirus-based
Doses: 2, 28 Days Apart
Price: $2.15 (U.S.) in the EU; $3-4 (U.S.) in the UK and U.S.; $5.25 (U.S.) in South Africa
Efficacy: Currently about 70% overall.
Variants: At least one study finds it has little effect against the South African variant, but appears effective against UK and Brazilian variants.

Johnson & Johnson
Doses: 1
Price: $10 per dose
Efficacy: In J&J’s global clinical trial, it demonstrated 66% efficacy at preventing symptomatic COVID-19 infections. In the U.S. it was slightly higher, 72%. Appears to be 100% effective at preventing hospitalizations and death.
Variants: Based on clinical studies in Africa, UK and Latin America, there is evidence the vaccine is effective against the variants, although less so against the South African and Latin American strains

Russia’s Sputnik V Vaccine
Doses: 2
Price: $10 per dose
Efficacy: 91.4%
Variants: Unknown. Clinical trial data was largely conducted in Russia prior to the emergence of major variants.

Sinovac Biotech
Type: Inactivated SARS-CoV-2 virus
Price: $60 per dose in China ($29.75 per dose)
Efficacy: 50.38% to 91.25%, depending on the clinical trial
Variants: Unknown, although a study in Brazil demonstrated 50.4% efficacy at preventing symptomatic infections.

Novavax
Type: Protein-based vaccine
Price: $16 in the US
Efficacy: 89.3%
Variants: Effective against UK and South African

CanSino Biologics
Type: Viral vector, loading an antigen from the SARS-CoV-2 virus onto an adenovirus.
Doses: 1
Price: Unknown
Likely EUA Date: Not applicable in the U.S.
Efficacy: 65.7% at preventing symptomatic cases; 90.98% efficacy in preventing severe disease.
Variants: Unknown

# 10 882
В момента сякаш се очертава ваксиниране на милиарди с бустъри всяка година, което естествено са огромни печалби за фирмите. Затова ми е любопитно дали пък толкова бързо изчезва имунитета след ваксините, колкото твърдят. Последно от Израел имаше статия, че до три месеца след двете дози Пф. на много медицински работници им спаднали антителата до ниво на неваксинирани и се говореше за по две дози на всеки 6 месеца. Не ми е убедително изобщо, особено ако смятаме и клетъчният имунитет.
Освен това с пробива на двете платформи - векторна и рнк - се очертава много от досегашните ваксини в плана да преминат към тях, така че борбата е жестока.
Ако сме толкова загрижени за безопасността на индивида, защо драпат да ваксинират децата с непроследени достатъчно във времето ваксини, като ковид не е проблем за тях.

# 10 883
  • Бургас
За мен най-убедителни са статистиките за страните с над 50% ваксинации като Израел и Обединеното Кралство-драстичен спад на нови случаи и смърт, у нас - днес   200 починали, разбира се, допускам, че ваксините може да не са 100% ефективни и може да има някакъв малък процент починали, но между двете злини - ковид или ваксина избирам по-малката - да се ваксинирам, пък каквото стане. Не съм лекар или възрастен болен и в началото на годината даже не съм се и надявала да бъда ваксинирана до лятото, но благодарение на българските недомислици с фазите, моя милост  в началото на април вече е с две дози, каквото и ваксина да ми се  беше паднала - щях да я сложа, догодина като има много ваксини и избор - тогава ще се кумя коя точно.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 10:52 от bur02

# 10 884
  • Bristol
Soul78963, никъде по света в момента няма избор, защото има недостиг на ваксини. В България просто отказват АЗ и чакат за друга. 3 седмици след първата доза АЗ вече имаш някаква защита, но дори и с две дози, официалната политика във Великобритания е да продължаваш да се пазиш.

Mama_Nana, така е, затова е хубаво, че го включиха в листовката. С всички лекарства това се случва, като са нови още няма достатъчно информация, въпреки че са минали тестване. Чак когато се пуснат в масова употреба и милиони ги пробват, тогава вече и редките странични ефекти не остават скрити.
И разбира се, че ваксината не е единствената опция, да се разболеш и развиеш имунитет е друга опция или живееш изолирано и се пазиш, докато отмине епидемията.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 10:52 от Merry

# 10 885
Да не говорим, че южноафриканският щам се разнася вече в Лондон и в северозападната част на страната. С тая Астра, ако ни почне 3 вълна с южноафриканския, ни е съборила от раз.

Ако това е вярно, значи след няколко седмици и у нас ще прелети този вариант, просто няма как да останем незасегнати. Може би за бразилския ще почакаме още малко да се окажем на пътя на някои плажуващи и почиващи в онзи континент...

Вчера от мед. сестра научих, че всички пациенти, на които е прозвънила последните дни, след като личният лекар е взел ваксина (само АЗ) са отказали да се ваксинират. Говорим за около 100 души.

# 10 886
Каква е ефикасността на ваксините в Израел и във Великобритания ще видим след месеци.

Ние, в Англия, отворихме вчера пъбове, ресторанти, магазини.

Ще говорим отново след месец.

# 10 887
  • София
Защо след месеци? И в двете държави вече се вижда съвсем ясно.

# 10 888
В УК също имаш възможност да откажеш и отложиш часа са ваксинация, и да чакаш, докато в избрания от теб ваксинационен център се появи друг вид ваксина. Също така можеш и да не се ваксинираш.

# 10 889
Защо след месеци? И в двете държави вече се вижда съвсем ясно.

Очаква се имунитетът да е кратък. Мисля, че това има предвид.
Аз също съм на мнение, че ваксинирането ще е периодично.

Общи условия

Активация на акаунт