COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 631
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 060
Да, знаем, че в трета група са набутани само приоритетни.
И това го има само в България.
Канцлерът на Германия , чака 4 месеца за да й сложат в петък ваксина и то АЗ
Явно в Германия, не са поръчали достатъчно ваксини, че 66 годишна жена и дойде реда в средата на април.

# 12 061
  • Пловдив

Иначе имам спомени за голямо треперене за миналия Великден, маса хора лъгаха по КПП-тата и си отидоха спокойно и на агнета, и на софри, и нищо чак толкова не стана.

Sunshine_Reggea, разликата между миналия Великден и този е огромна. Тогава имаше увеличение на заразените след Великден, но не беше чувствително, защото разпространението на вируса беше много слабо, тъй като имахме сериозни мерки и генерал Мутафчийски не позволи да се шири заразата. В момента вирусът е много разпространен и ако има много събирания, резултатът впоследствие ще е съвсем различен от миналата година, още повече, че сега и мутацията е по-заразна от миналогодишната. Разбира се, надявам се да не съм права.
Бандит Куин, много интересен разказ. И много поучителен. Чета и се ядосвам на лекомислието на хората. Като чета за тази силно заразна индийска мутация, се сещам и за нашата българска, открита тези дни при две жени в Северна България. Дано и тук да не се случи нещо подобно. Аз не разбрах обаче, само с Астра Зенека ли отказват да те ваксинират или изобщо с която и да е ваксина? Ако лекарите смятат, че с другите ваксини няма да имаш проблем, има ли възможност да избереш друга?
антеа, и аз благодаря за разказа за Симидчиев. Честно казано, сега като нямаме щаб, неговото присъствие ми носи някаква надежда, че няма да бъдем оставени на произвола след като Ангелов престане да бъде министър.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 12:19 от marzeliva

# 12 062
Даже в Сандански мисля се раздуха случай как общински съветници са ги набутали с първите ваксини
И в Австря нкакви кметове така намазаха, после се извиняваха писмено по вестниците; обаче една лекарка, Susanne Furlan, показа кураж и отказа да лъже. Както си ваксинирала през февруари в старческа дом, дошъл кметът и искал и той. Жената казала, че не може, защото не е наред и този после пуснал едно след друго оплаквания пред лекарската камара. После имаше и интервюта с този наглец; твърдеше, че "лекарката има различно възприемане на реалността". Питаха го какво е правил въобще там на опашката, той имал други причини да чака... И така нататък.

Докато например съпрузите на рискови пациенти трява да си чакат реда. Само съпрузите на бременните пускат по-напред. В някои страни, където има повече ваксини, ваксинират семейно като unit.

# 12 063
[
Скрит текст:
quote author=Fenris link=topic=1308546.msg42701703#msg42701703 date=1618731065]
ЛилиМ, норвежците не започнаха да забелязват случаи след като Дания регистрираха. Просто тогава се случиха едновременно първите случаи и стига вече с тия инсинуации за мои подмятания. Когато цитирам някой, не значи, че аз подмятам нещо, а че цитирам чужди подмятания. Ако не можеш да разбереш разликата между "аз мисля, че" и "докторът, който лекува пациентите, мисли че" то по-добре изобщо не ми коментирай постовете.

Проблемът е точно, че досега не си дала нито един цитат, нито линк към каквото и да било. Единствено твои преразкази, затова ги наричам твои подмятания, защото са такива и защото дълбоко се съмнявам, че според норвежките лекари целият останал свят крие случаи, само те единствени в света казват истината и разследват. Затова са моите забележки. Много е вероятно да са казали, че може да не са съобщени, да не са забелязани или да не са свързани и ти да си го интерпретирала по друг начин, че нещо се крие, каквито бяха и твоите коментари.

А твърдението ти, че случаите са се случили едновременно в един и същи ден, не знам дали разбираш колко е невероятно това?

Давала съм линкове към норвежките статии, стига си лъгала. Но не давам всеки линк, защото малцина тук разбират норвежки. Вместо това превеждам и давам наготово информацията. Също така съм гледала интервютата, които няма смисъл да пускам тук, защото пак кажи-речи никой няма да разбере какво казват лекарите, а съм превеждала казаното и съм писала тук. Това, че ти не разбираш прочетеното, е твой проблем. Ако предпочиташ преводи с Гугъл транслейт, хубаво. Ама като знам как Гугъл превежда медицински термини и по принцип колко е неточен, едва ли ще ти е полезно.
Ти можеш да си спекулираш какво си мислиш ти, че те са казали, ама е смешно. Те може и да са казали, че такива случаи изобщо няма, а аз съм си измислила всичко, нали? Само и само да ти пасне на теорията. Дай по-сериозно.
Къде прочете, че норвежките случаи са се случили в един и същи ден? Нещо с Гугъл транслейт ли ти излезе?
Направи ми услуга и спри да ми коментираш постовете. Запази си спекулациите и ''ами ако'' разсъжденията за себе си.

Професорът се казва Pål Andre Holme, намери си сама интервютата с него, статии и пресконференции, пускаш Гугъл транслейт и си превеждаш сама какво точно ''инсинуира'' той.

Ето ти първите 3 линка, които ми попаднаха
https://www.nrk.no/norge/ous-forsker_-har-funnet-arsaken-til-ast … ninger-1.15422689
https://www.bt.no/nyheter/direkte/i/3Jd0RL/siste-nytt-om-korona? … innedEntry=170665
https://www.klartale.no/norge/tror-de-vet-hva-som-gjorde-helse-a … ne-syke-1.1838048

Има и още много, а някъде сигурно има запис от пресконференцията на поляната пред болницата, където той го каза преди месец, та да го чуеш и вокално.
[/quote]

Fenris,
Понеже и мен ме интересуват случаите с необичайните мозъчни тромбози, потърсих на английски информация с името на този лекар, но излизат публикации от края на март 2021 г. Не разбирам норвежки и да, с Гугъл преводач не е ясно доколко добре бих разбрала.
Дали има нова информация по тези случаи - открили ли са нещо по-конкретно към днешна дата?
Понеже на английски са по-стари публикации, но в тях се говори, че най-вероятната причина са специфичните антитела, които ваксината задейства.
Разбрира се, съвсем не си длъжна да ми отделяш време и да ми отговаряш.

# 12 064
Хайде, сега пък щели да връщат НОЩ. И така докато не се сформира друг. Не че нещо ще се промени де.

# 12 065
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Нормално да го има. Трябва да има приемственост
И стария НОЩ, да предаде щафетата на новия

# 12 066
Хайде, сега пък връщат НОЩ. И така докато не се сформира друг.

Може би е крайно време категорично и от сутрин до вечера да повтарят от телевизора, та дано стигне до съзнанието на повече хора, че вече след една година опит се установи следното:

Безконтролната циркулация на вируса води до по-чести мутации и затова са необходими ограничения;

Ваксинираните като цяло са защитени 3-4 седмици след втора доза и докато не се ваксинира поне 80% от населението с втора доза, вирусът няма как да се ограничи;

Ваксинираните след първа доза има немалък риск да се заразят и разболеят;

Поради горните две причини трябва всички да носят маски -ваксинирани, преболедували и т.н.

Колкото повече отлагаме и неприлагаме мерки, ограничения и масово вакасиниране, толкова повече мутации ще има - и няма гаранция, че няма да са по-тежки, и толкова повече време ще отнеме справянето с епидемията.

Всичко останало е връщане със 150 години назад на човечеството и оставянето ни на естествен подбор.

# 12 067
  • София
Мисля, че очакваме засилване на доставките на Pfizer точно от онези бройки "по милост" + допълнително предоставените от Pfizer към ЕС. Така че, да, ще се позасилят доставките. Важно е и какво ще реши EС за Janssen, защото тук не е САЩ в крайна сметка...
Иначе имам спомени за голямо треперене за миналия Великден, маса хора лъгаха по КПП-тата и си отидоха спокойно и на агнета, и на софри, и нищо чак толкова не стана. Да не говорим за истерията с причастието... А сега към това прибавяме Х преболедували и У ваксинирани с поне по една доза. Радка Аргирова явно има някое стъклено кълбо, но ако иска да е по-точна и да бъде възприета по-сериозно в анализите си, не е лошо да предостави и по-конкретни аргументи за съжденията си.
Стига де, това е изключително старо вече.
миналият Великден имахме по 60 до 90 случая случая на ден в цялата страна, за период от 10 дни до ок. 2 седмици беше това "свръх разпространение"! Общо към края на април имахме 800 идентифицирани заболели. Десет пъти повече да са били (1 от 8 беше казал генерала, че хващаме), сега на ден имаме почти по толкова!
 И ако тогава не знаехме точно за колко време се разпространява и какво е разпространението като цяло у нас, защото нямахме тестове, и се оказа, че тук вирус почти няма (нищо, че 50% го бяха хванали още февруари, в Милано), сега вече знаем колко е крехка ситуацията у нас....

# 12 068
ЛилиМ, норвежците не започнаха да забелязват случаи след като Дания регистрираха. Просто тогава се случиха едновременно първите случаи и стига вече с тия инсинуации за мои подмятания. Когато цитирам някой, не значи, че аз подмятам нещо, а че цитирам чужди подмятания. Ако не можеш да разбереш разликата между "аз мисля, че" и "докторът, който лекува пациентите, мисли че" то по-добре изобщо не ми коментирай постовете.

Проблемът е точно, че досега не си дала нито един цитат, нито линк към каквото и да било. Единствено твои преразкази, затова ги наричам твои подмятания, защото са такива и защото дълбоко се съмнявам, че според норвежките лекари целият останал свят крие случаи, само те единствени в света казват истината и разследват. Затова са моите забележки. Много е вероятно да са казали, че може да не са съобщени, да не са забелязани или да не са свързани и ти да си го интерпретирала по друг начин, че нещо се крие, каквито бяха и твоите коментари.

Да не би германците да не съобщиха и да нямаше доволно количество линкове в темата? Вярно, че се трие безобразно в нея, но си много активна и не може да не си ги забелязала. Факт е също, че англичаните си мълчаха дълго време за техните случаи.

# 12 069
Скрит текст:

Да не би германците да не съобщиха и да нямаше доволно количество линкове в темата? Вярно, че се трие безобразно в нея, но си много активна и не може да не си ги забелязала. Факт е също, че англичаните си мълчаха дълго време за техните случаи.
[/quote]

Soft Click,
А дали има по-нова информация по случаите в Германия?
Ако имаш възможност - да кажеш име на специалистите, по които после бих могла да потърся публикации на английски.

# 12 070
Надежда: Коронавирусът станал по-уязвим
От: Стандарт 18 април, 2021
Настъпила е първа голяма промяна в генома на коронавируса, която увеличава надеждата за победа над него, обявиха американски молекулярни биолози.
Те са установили, че мутацията D614G не само повишава неговата заразност и устойчивост на студ
, но и го прави по-уязвим към атаки на антитела, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис".  "Нашите експерименти показаха, че мутацията D614G променя структурата на протеините на обвивката на коронавируса по такъв начин, че шансовете за успешна адхезия към ACE2 рецептора и проникване в клетката са значително увеличени. От друга страна, същата тази промяна дава на антителата повече време и възможности за свързване с частици на SARS-CoV-2", пишат изследователите от Националната лаборатория в Лос Аламос (САЩ). Първата голяма промяна в генома на коронавируса настъпи в началото на март миналата година, когато в Европа започнаха да се разпространяват нови щамове на коронавируса, притежаващи обща мутация в така наречения ген S, който кодира тази част от обвивката му, пряко свързана с неговото проникване в тялото.
Сега тази мутация D614G е налична при почти всички варианти на коронавируса, циркулиращи сред населението на всички континенти на Земята.
Група молекулярни биолози, водена от Сандрасегарам Гнанакаран, изследовател в Националната лаборатория в Лос Аламос (САЩ), проучи подробно последиците от тази мутация и разкри неизвестната й досега черта, която може да увеличи ефективността на ваксините и естествения имунитет срещу ТОРС -CoV-2.
Тази характеристика на вируса може да обясни защо всички съществуващи ваксини, чието разработване е започнало още преди появата на мутацията D614G, въздействат върху носителите му толкова ефективно, колкото и при първите версии на SARS-CoV-2. Тази ахилесова пета на коронавируса може да бъде използвана при разработването на нови ваксини и моноклонални антитела, предполагат изследователите.

# 12 071
Едва ли Великден ще окаже по-голямо въздействие върху броя заразени от Коледа и НГ. Статистиката на 15 декември е 2000+ заразени от 5000+ теста. Тогава влизаха само ПСР-ите и процентът положителни гони 40. Въпреки празниците, заразените продължиха да спадат. Ако тръгнем нагоре ще е заради отхлабените мерки.

Доста хора са вече с ваксини или имунитет. Нормално е да се съберат за Великден. Моето семейство ще е от тях - опазихме се до ваксината (с изключение на ученичката, която го довлече от у-ще), опазихме се след ваксината. Баста.

# 12 072
  • София
У нас план няма и затова имаше зелени коридори за всички. Ваксинираха се и 18 годишни, и много чужденци, които са очаровани от идеята. Струва ми се нелепо едновременно да се говори за връзки, за да се ваксинира човек, и същите хора да обясняват как народа не ще да се ваксинира, та ваксини има предостатъчно. Само едно от двете може да е вярно.
Иначе хората минали с връзки още декември и януари, защото има такива, си мълчат. Всеки от останалите ваксинирани е или по късмет в коридор и/ или списък за друг момент. Но тук пустите соц стереотипи не умират и това е добра идея за рекламна кампания, да пуснат ваксините само за хора с връзки, така ще се ваксинират всички за два месеца. Когато наистина има ваксини, разбира се.

А за броя заразени – докато нямаме истински данни ще гадаем на око колко са заразените и ще разбираме много като счупим крак и няма кой да ни гипсира. Както досега.

# 12 073
Скрит текст:

Немците съобщиха чак след като други съобщиха и тогава започнаха да гледат по-внимателно и те. По тази логика и те "дълго са мълчали".
Но няма смисъл, не ми се навлиза в тъпи конспирации, които както казах са лични мнения на пишещи във форума, а не някаква официална позиция.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 12:11 от LillyM

# 12 074
[
Скрит текст:
quote author=LillyM link=topic=1308546.msg42702237#msg42702237 date=1618736602]
Скрит текст:

Немците съобщиха чак след като други съобщиха и започнаха да гледат по-внимателно и те. По тази логика и те дълго са "мълчали".
Но няма смисъл, не ми се навлиза в тъпи конспирации.
[/quote]

Момичета,
А може би наистина става дума за редки случаи в медицината, които не е имало как да свържат веднага с ваксината. И да не става дума за "покриване" на случаите.
Доколкото разбирам и от информация и от други държави - сега се връщат назад, за да прегледат данните.
Като цяло "хвърлих поглед по диагонал" на някои достъпни в интернет публикации на английски - вкл. от Аржентина - преди 2020 г., т.е. преди пандемията. От тях разбрах, че тези случаи са изключително редки, и когато започнат по-подробни проучвания на данните, включително ретроспективни, тогава излиза, че тези броят на тези случаи може да е повече от първоначално докладваните. Имам предвид мозъчните тромбози.
Линкове не мога да дам, защото не съм ги запазвала.

Общи условия

Активация на акаунт