COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 896
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 13 035
Не ми се вярва да отпаднат маските скоро. Поне като слушам какво се говори. Иначе тамън се връщам от мол, бях по работа там. Направи ми впечатление, че нямаше човек без маска, точно това гледах и само един  младеж без видях. Минах покрай магазин точно за електроуреди и си имаше хора доста вътре, изобщо и не влязох, а имаше за какво. Може би през седмицата ще е по-спокойно.  Аз направо  като свърших каквото трябваше бързо си излязох. Почудих се как има хора седнали в мола без маска вътре на кафе. Поне да беше на открито, а то баш в мола на закрито, обаче пълно кафето.

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 20:32 от daisy12

# 13 036
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз навсякъде, където ходя, изрично гледам за маски, защото тук все коментирате как не се спазват мерките...ами гледам, гледам, все са с маски хората. В Мола, в кварталния Lidl, в SLS ходих за дрехи.....Дори вчера в зоната за хранене на Парк центъра хората бяха с маски по опашките, някои и на масите. Днес в метрото също всички бяха с маски. Няколко пъти сядам в ресторант- персоналът е с маски. Явно в моята зона на движение е така. А, в училището на голямата ходих няколко пъти да я взимам - всички деца, които излизаха през вратата бяха с маски.

# 13 037
  • На изток от Рая
И аз пазарувам онлайн, много по-удобно е от блъсканицата по магазините.

Аз не разбирам какво става с мерките, с хората,  наистина...
Дано повечето чужденци да анулират почивките си в България, не за друго, но наистина трябва да ни "удари" по джоба, за да предприемем някакви мерки, като се провали летният сезон, може да се осъзнае някой от управляващите, или поне се надявам...

Днес говорих с други колеги - учители, масово родители пускат заявления за ДО, за да не  карантинират децата им, предпочитат да се обучават дистанционно.
В Русе е много зле положението, болниците са препълнени, всеки ден по 3-4 починали, но спазващи мерките са много малко, повечето носят маската като "пропуск" - на брадичката.

Аз се изморих от всичко, отчайвам се като гледам какво става, наистина на човек му омръзва - пътува ми се, искам да се веселя, стопирах всичко от година, но усещам какви усилия ми коства всичко, като виждам и безсмъртните около мен...

# 13 038
  • sofia
Нали уж трябваше да има ограничение за 1 човек на 8 кв.м. в магазините?! Слушам за моловете, чух и за друг магазин за джунджурии извън мол, че е бил пълен...
Пуснаха публика на стадионите. Съответно, за дербито утре чакат един до друг на опашка за билети. Без дистанция и маски...
Детето тръгва в понеделник присъствено. В класът от вчера има болно дете, с положителен тест...

# 13 039
Впечатленията ми са основно от центъра на София, инцидентно и от ГТ.
В последно време (няколко седмици) все повече хора виждам с маски с висока степен на защита, дори и на открито. Много рядко някой нос на вън. Май в тази вълна (в София я бяхме до карали до над 1000/100 000) всеки се е сблъскал с вируса - кой с близки в болница, кой с починали. И се е задействало чувството за самосъхранение.

# 13 040
Хич не сме излезли от батака. Аз си реших проблемът с електроуреда, един онлайн, а утре ще отида в магазин извън мола за другото. До банката също имам ходене, пак няма да е в мола. Явно трябва сами да се спасяваме. Не мога да обвиня хората, дълго време всичко почти беше затворено, има належащи покупки, разбирам го това, ама точно кафе да пиеш в най-голямата лудница...дано пък да са ваксинирани или с антитела хората които си го позволяват.

# 13 041
Гледах репортаж вчера за туристи от Израел идващи по морето. Един турист го дадоха да казва, че тук в България е безопасно, нямал притеснения. Това направо ме втрещи. Помислих си, по-добре да си седят в Израел там е безопасно, а не тук. Но те са ваксинирани и явно са отпуснали края.

# 13 042
  • София
Бях в мол днес по обед. Честно казано, понеже живея в центъра на София и в мола беше супер – хората с маски, нямаше тъпканица, даже отидох на кино – там на ред имаше по 4 човека, всичко живо с маски. Та на открито нали не е опасно, но тая тъпканица по улиците и без пандемия не ми е по вкуса,  а сега съвсем. Не знам как е било в моловете, до които се стига и с градски транспорт, та не съм обективна, а и към 4 и нещо вече се беше посгъстило и в този, в който бях, но пак казвам, там поне има мерки и хората са с маски и на дистанция. Навън са едни върху други просто и това не е от днес.

# 13 043
в Израел също са оповестили данни относно редки странични ефекти след Pfizer-a - онези същите от туита на Ерик Топол от 19 април
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Vaksinata-na-Pfizer-mozhe … na-10_168223.html

# 13 044
Напротив, застигнали са ни и хонгконгския и свинския грип са минали през населението на България. И не са направили нищо от това, което направи ковид. И точно затова хората не го помнят, а не защото не им пука за жертвите. Иначе наистина не разбирам каква е идеята да се говори за инфаркти, инсулти, световния глад и т.н. в темата за ковид, та от тази гледна точка правилни са забележките.

# 13 045
Аз навсякъде, където ходя, изрично гледам за маски, защото тук все коментирате как не се спазват мерките...ами гледам, гледам, все са с маски хората. В Мола, в кварталния Lidl, в SLS ходих за дрехи.....Дори вчера в зоната за хранене на Парк центъра хората бяха с маски по опашките, някои и на масите. Днес в метрото също всички бяха с маски. Няколко пъти сядам в ресторант- персоналът е с маски. Явно в моята зона на движение е така. А, в училището на голямата ходих няколко пъти да я взимам - всички деца, които излизаха през вратата бяха с маски.

В нашето не са. В час вече никой не носи.
В междучасията тук - там някой.
Иначе миналата седмица ходих при родителите си в провинцията.
Гимназията там е точно срещу прозорците на апартамента им. Беше през седмицата и бяха в час при затворени прозорци.
Ами само госпожата беше с маска!
Та явно не са и изолиран случай тези събития!

# 13 046
Относно туризма по новините даваха един хотелиер който обясняваше че вече не е важно колко е ефтино а да сме безопастна дестинция и да осъзнаем че без ваксиниране туризъм няма да има. Той е въвел изискване за хотелите си персоналът задължително да е ваксиниран. В момента в другите държави ваксинират яко в хотелиерството и в БГ са започнали да заделят ваксини за заетите в туризма. Явно ще са новата "приоритетна група", но така или иначе вече започват да пристигат големи количества ваксини и всеки желаещ ще може да се ваксинира и приоритетни групи няма да има, според мен.

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 21:09 от pril

# 13 047
A няма ли още ограничения за 15човекс на закрито? Гледам детски рождени дни в заведение тип детски клуб с над 15човека, сватби с по 70души на закрито...

# 13 048
  • София
A няма ли още ограничения за 15човекс на закрито? Гледам детски рождени дни в заведение тип детски клуб с над 15човека, сватби с по 70души на закрито...
Ами то ограничения за събирания има, но пък ресторантите могат да са с 50% капацитет, та ако заведението е за 400 човека не виждам кое в мерките пречи сватбата да е от 200. Вероятно в ритуалната зала и църквата ще са 15... Още като излязоха решенията именно за такива неща се чудех кой ги е писал, защото хем ако е свабта не може да са 200, но ако са гости в ресторант може.

# 13 049
Помните ли преди няколко дни публикувах призива на д-р Топол, че в САЩ са забелязали необичайни случаи на перикардит и миокардит след РНК ваксините, дори самият той е забелязал (той е кардиолог) и призова това да се разследва. Е явно вече се разследва.

Ваксината на Pfizer може да причини миокардит и перикардит в 1 на 100 000 случая

Един от страничните ефекти на ваксината Pfizer може да бъде миокардит (възпаление на сърдечния мускул) или перикардит (възпаление на перикарда -  мембраната около сърцето).

До такива заключения стига неокончателният доклад за страничните ефекти на ваксината на комисията на израелското министерство на здравеопазването.

Съдържанието на документа е частично оповестено вечерта на 23 април от канал 12 на израелската телевизия.

Според доклада 62 израелци са развили миокардит или перикардит малко след ваксинацията. 55 от тях са млади мъже на възраст 18-30 години, 6 са жени. Средната възраст на пациентите с миокардит е 22 години, перикардит - 24 години. 56 души са се разболели след втората доза ваксина, 6 след първата доза.

60 души, т.е. по-голямата част от тях са се възстановили и са изписани от болница в добро състояние. Те ще продължат да бъдат наблюдавани от здравната каса.

2 от 62 случая са завършили със смърт - починала е 22-годишна жена и 35-годишен мъж. И двамата преди това не са имали оплаквания. Но и в двата случая са необходими допълнителни тестове, за да е сигурно, че диагнозата е правилна.

Въз основа на получените данни комисията формулира следните  заключения в доклада:

Първо, статистическите данни са възможен страничен ефект на миокардит при 1 на всеки 100 000 души,
ваксинирани с втора доза Pfizer.

Второ, честотата на това явление може да е по-висока сред мъжете на възраст между 16 и 30 години. В тази възрастова група рискът сега се оценява на 1 на всеки 20 000 души, ваксинирани с втората доза.

Комисията подчертава, че тези данни трябва да се сравняват със средната честота на миокардит и перикардит в тази възрастова група. Необходимо е да се разбере дали има повече случаи през периода на ваксинация - или данните са подобни на миналата година и близостта по време на тези случаи и ваксинацията е съвпадение.

Данните от доклада обаче са предадени на Pfizer, американската Агенция по храните и лекарствата FDA и американските Центрове за контрол на заболяванията, които решават да проведат своя собствена проверка.

Канал 12 съобщава, че докладът на комисията е представен на генералния директор на израелското министерство на здравеопазването на 11 април, но едва вчера са  са публикувани тези данни. Докладът е подписан от експерти и висши служители от Министерството на здравеопазването и няколко болници.

В началото на документа се подчертава, че това е неокончателен доклад.

„В светлината на важността на резултатите сметнахме за целесъобразно да ви изпратим (на генералния директор на Министерството на здравеопазването) междинен отчет още на този етап от работата, който все още не е завършен“, се казва в документа.

„Тези резултати са представени на компанията Pfizer, която заяви, че на този етап не е получила аналогични резултати в останалия свят и ще проучи явлението в детайли. Възможна причина за липсата на подобни резултати в други страни може да е ниският процент на ваксинация на млади хора, особено на възраст под 30 години“, се казва в доклада.

Комисията обеща скоро да представи по-подробен доклад по този въпрос. В същото време обаче експерти от Министерството на здравеопазването препоръчват кампанията за ваксиниране да продължи в сегашния й вид - за граждани на 16 и повече години.

В същото време лекарите отбелязват, че подобен страничен ефект в бъдеще може да се появи и при юноши на възраст 12-15 години, ако и при тях започне ваксинация.

В заключителните бележки към доклада експертите отбелязват, че все още липсват достатъчно данни, за да се установи дали случаите на миокардит при младежите наистина са свързани с ваксинирането им.

„Създава се впечатление, че има ръст на заболеваемостта, особено сред младите мъже с честова 1:20 000 след ваксинацията. Възможно е появата на миокардит да е свързана с получаването на ваксината (особено втората доза)“, заключават експертите.

„Документът свидетелства за много професионалната и сериозна работа на комисията. И затова Министерството на здравеопазването трябва да инициира публикуването й. Това може да укрепи общественото доверие в Министерството на здравеопазването, здравните каси и самата ваксина“, подчертава д-р Ади Нив-Ягода, специалист по здравна политика и член на експертната група по програмата "Маген Израел".

Израел е държава с една от най-успешните ваксинационни програми в света. В четвъртък тя отчете нито един смъртен случай в резултат на Ковид-19 на дневна база за първи път от 10 месеца.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Vaksinata-na-Pfizer-mozhe … a-10_168223.html?

Коментар: сега ми е много интересно държавите, които спряха Астра Зенека дали ще спрат Файзер докато разследват и чакат изявление от ЕМА. И дали също така ще ограничат ваксината по възраст.

Освен това според моето лаишко мнение ваксините изглежда наистина са предозирани за по-младите, които получават повече реакции както обичайните, така и тези редки реакции. За възрастните действат много добре и стимулират много добър имунитет, но при младите може би дозите трябва да се намалят.

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 21:30 от LillyM

Общи условия

Активация на акаунт