COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 229
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 655
Между другото във фейсбук хората се оплакват, че не можеш да сложиш Файзер след първа доза Астра Зенека. Уж обявиха, че можело, но понеже няма официална заповед, в центровете отказват. Поредната недомислица.
Те май сега го решиха, може би от понеделник ще е официално.
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/05/09/vtora-igla-s-rnk-vaksi … -84-ia-den.489589

Скрит текст:
В петък сложих 2 доза Астра Зенека в Цибалаб. Без да повдигам въпроса, ми предложиха АЗ, Модерна или Файзер.

# 14 656
Проф.Балтов каза,че българка сложила първа игла пфайзер в Испания,днес се е ваксинирала с втората в Пирогов.
Попадали ли сте на информация,възможно ли е така да се процедира в страни в ЕС?Слагам в София първата,местя се да живея в Нидерландия или Австрия и на място като му дойде времето,там ми слагат втората.Знам,че действат по протокол,но дали са възможни и такива врътки?Чувам,че много американци се прибират за месец да се ваксинират,понеже в зап.Европа,където живеят,процедурата е много тромава и трябва да чакат до края на лятото да  се ваксинират.

Аз на това се надявам поне. Тук ми сложиха първата ваксина, но май няма да сме тук за втората, а в друга държава. Та се надявам там да я сложат по местоживеене.

Я да си допиша.
Норвежците открили някакъв ген в хромозома номер 3 в 30% от жителите на Пакистан, Индия и Бангладеш, който води до по-тежко каране на коронавируса. Само 7% от бялото европейско население има този ген. Статия в националния тв канал.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 00:21 от Fenris

# 14 657
Пък българите имат един ген, заради който се напиват много по-бавно от норвежците и после нямат дълъг махмурлук като тях.
Много големи откриватели напоследък навсякъде има.

# 14 658
https://www.bgonair.bg/a/4-world/226081-samo-2-pochinali-vav-vel … slednite-24-chasa Положителни данни от Великобритания - Само 2 починали във Великобитания от коронавирус за последните 24 часа

"Само двама души, дали положителна проба за коронавирус през последните 28 дни, са починали за изминалите 24 часа във Великобритания, предаде Ройтерс, като се позова на правителството. През последната седмица смъртните случаи в страната, свързани с Кoвид-19, са 67 - с 39 процента по-малко в сравнение с предходната седмица.
Великобритания е на пето място в мрачната статистика в света и първа в Европа, с над 127 хиляди починали от началото на пандемията. Страната преживя опустошителна втора епидемична вълна, която достигна своя пик в края на януари, но оттогава броят на смъртните случаи рязко намаля, паралелно с успеха на ваксинационната кампания - една от най-бързо напредващите в света.

Над 35 милиона британци, или малко повече от две трети от пълнолетното население, са получили поне една доза ваксина срещу Кoвид-19. От тях над 17 милиона, или една трета от всички пълнолетни жители на Великобритания, вече са напълно ваксинирани, предаде БТА. Новите случаи на коронавирус за изминалите 24 часа в страната са 1770. Общият им брой през последните седем дни е под 15 хиляди - с 4,3 процента по-нисък в сравнение с предходната седмица.
С общо близо 4,435 милиона потвърдени случая на коронавирус, Великобритания, с население от около 66 милиона души, е на седмо място в света по този показател."                                                        
В същото време - "СЗО: Индия неглижира коронавируса и може да произведе проблем за целия свят"
https://www.google.com/amp/s/www.actualno.com/amp/szo-indija-neg … news_1591893.html

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 01:15 от daisy12

# 14 659
Още няколко почивни дни и изпреварвам Израел!

291 996 ваксинирани с две дози
💉 5 645 поставени дози за деня
💉938 064 общо поставени дози
Общо 5 853 тестове за последното денонощие, от които:
🔬 2653 PCR проби
🔬 3200 БАТ проби
📊4,12% положителни (241 общо)
👥 81 PCR нови (3,05% (+))
👥 160 БАТ нови (5,0% (+))
👤8 деца/ученици
👤66 в София-столица
👤10 в Русе
👤16 в Бургаc
👤17 в София
🧑‍⚕4 медици
🏥 +30 хоспитализирани
🩸 -4 интензивни
🍀207 излекувани
🕯️27 починали
183.28 души на 100 000 население е 14-дневната заболяемост
14.7 души на 100 000 население е 14-дневната смъртност

# 14 660
Да де, ама има хора, които вече имат 12 седмици от първа доза АЗ и не им дават да сложат Файзер/Модерна. Дано скоро да го променят.

# 14 661
Има покачване на хоспитализираните, и това не е добре. Дано да е инцидентно.

# 14 662
Цитат на: Andariel [quote
Скрит текст:
link=topic=1308546.msg42811401#msg42811401 date=1620590522]
Само няколко поста или страници назад писа някой за Швеция. Чуха се и за други държави същите неща. А ти по-спокойно с личните нападки към мен - само цитирам това, което съм чула в новините, пък ти както щеш!
Аndariel,  в никакъв случай не те нападам! С повечето твои мнения съм съгласна.
Опитвам се само и аз да кажа, че истинската причина за неподновяването на договора с АстраЗенека, според мен, дори не са и доставките, а "нокаутиране" на един от конкурентите на европейския пазар на ваксините. Виждаме, че отказват Янсен, отказват Валнева. Какво друго би си помислил човек, ако става дума за друг пазарен продукт, например?
Но просто, който малко е слушал/чел, изказванията на  бюрократите от ЕК и другите структури на ЕС, няма как да не забележи, че никога не казват официално нещата направо - използват все витиевати "формуриловки"..
Сигурна съм, че ако нямаше други ваксини, а само Астрата, каквито и странични ефекти да има, щяха да я хвалят и рекламират.
Фаталните странични ефекти (колкото и редки да са, все пак) на Астрата дойдоха като "щастлива" случайност за ЕК, за да има вече и по-сериозно основание - ние сме загрижени за здравето. Е, няма да кажат, че я спират заради тези странични ефекти, защото и другите ваксини имат странични ефекти - засега, дай Боже!, да не са фатални. Макар че може и да греша, миокардитът също остава доживот. Но все пак може би не е животозастрашаващо състояние.
Иначе, непредубеден човек, няма как да не забележи, че атаките към АстраЗенека започнаха много преди случаите с тромбозите.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 09:39 от Анонимен

# 14 663
Здравейте! Извинявам се ,че пиша с курсив, нямам такъв навик, но сега съм объркана тотално и вече в пълно отчаяние, защото не мога да взема решение, а лекарите ми както винаги във важни моменти ме объркват ,вместо да ми помагат. Накратко: с автоимунни съм и на тежка имуносупресия. Преболедувах и имах антитела, но изчезнаха. Сега искам да си сложа ваксина. Най-напред се обадих на гастроентеролога, който ме наблюдава и тя каза: Не! Свързах се с другия си лекар, който ме диагностицира, той каза: Може, но задължително Пфайзер и само една игла, не две. Сега се чудя какво да правя. Достатъчна ли е една игла за имунитет? Някой преболедувал получавал ли е такъв съвет? Между двете игли има само 20 дни и няма да мога да проверя дали съм образувала антитела, а няма да посмея да си сложа втора при това положение .Боже, какво да правя?! Не мога да реша нищо, а трябва вече да се запиша за ваксина при джипито. Тя няма да вземе никакво отношение, страх я е, ще направи само това, което са казали гастроентеролозите......ПП. Ревматологът ми каза ,че трябва да решат гастроентеролозите, а тя приема тяхното мнение. В шах съм отвсякъде.Има ли някой преболедувал, получил съвет да си сложи само една игла? Има ли антитела след нея?

# 14 664
  • София
Няма какво да мислиш за втора игла като още първата не си сложила. На друго място ти писах - вътрешно ти си взела някакво решение вече, въпросът е дали да го изпълниш. Ако сложиш първа игла, за двайсет дни можеш да решиш какво да направиш.

# 14 665
  • София
Има ли някой преболедувал, получил съвет да си сложи само една игла? Има ли антитела след нея?
Мой познат сложи една Модерна след преболедуване и го посъветваха след две седмици да си пусне антитела. Пусна, установиха, че са бая и му препоръчаха да не слага втората. Това лекарите, които го ваксинираха. Самият той е от лекарско семейство.

# 14 666
Достатъчна е само една доза за преболедувалите, но в твоя случай честно казано не знам, защото имуносупресията може да повлияе, така че сложи си ги и двете.

# 14 667
Моето мнение е че сами си го направиха от Астрата.
Първо не беше достатъчно тествана върху възрастни хора, за да се знае дали действа добре и при тях.
Второ, объркаха дозите. Слагали по половин доза и т. н. по време на тестването.
Трето, наляха сума ваксини към UK, а не си спазиха задълженията към ЕС.
И накрая проблема с редките тромбози беше черешката на тортата.
Ами на хората им писна да се занимават с тях и техните неточности, неспазвания и т. н.
И защо ли да го правят, при наличието и на други ваксини на пазара и производители, готови да си спазват договорите.
    От Африка пък отказаха Астрата, защото почти не действа при южноафриканския щам.
    Ама същия щам си го имаме от няколко месеца и в Гърция.
     Аз сега как да се ваксинирам със АЗ, и да съм на тръни после с кой щам ще се сблъскам и като как ще ме опази.
      Ясно е че пълна гаранция няма и при другите ваксини, ама като опре до избор, бих избрала друга ваксина.
      На всичкото отгоре съм и с предразположение към тромбофилия и съвсем я изключвам тази ваксина от списъка.

# 14 668
Ън, защо не попиташ и във Фейсбук групата на Крон, там мисля, че имаше хора с ваксини, също и в Организацията на ревматологични пациенти.

# 14 669
Цитат на: Ън [quote
Скрит текст:
Скрит текст:
link=topic=1308546.msg42812377#msg42812377 date=1620628926]
Здравейте! Извинявам се ,че пиша с курсив, нямам такъв навик, но сега съм объркана тотално и вече в пълно отчаяние, защото не мога да взема решение, а лекарите ми както винаги във важни моменти ме объркват ,вместо да ми помагат. Накратко: с автоимунни съм и на тежка имуносупресия. Преболедувах и имах антитела, но изчезнаха. Сега искам да си сложа ваксина. Най-напред се обадих на гастроентеролога, който ме наблюдава и тя каза: Не! Свързах се с другия си лекар, който ме диагностицира, той каза: Може, но задължително Пфайзер и само една игла, не две. Сега се чудя какво да правя. Достатъчна ли е една игла за имунитет? Някой преболедувал получавал ли е такъв съвет? Между двете игли има само 20 дни и няма да мога да проверя дали съм образувала антитела, а няма да посмея да си сложа втора при това положение .Боже, какво да правя?! Не мога да реша нищо, а трябва вече да се запиша за ваксина при джипито. Тя няма да вземе никакво отношение, страх я е, ще направи само това, което са казали гастроентеролозите......ПП. Ревматологът ми каза ,че трябва да решат гастроентеролозите, а тя приема тяхното мнение. В шах съм отвсякъде.Има ли някой преболедувал, получил съвет да си сложи само една игла? Има ли антитела след нея?
[/spoiler][/spoiler][/quote]

Ън, не мога да ти дам съвет, но ако четеш английски, ето някои линкове - ако ще ти помогнат да решиш.
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety.html
Последно, четох, че при имуносупресия не се препоръчва ваксиниране с която и да е ваксина.
Доколкото помня, ти беше изкарала вируса. Нали, поне до момента, казват, че в този случай няма нужда от втора доза. Щом си имала антитела, би трябвало да имаш клетъчен имунитет - той си остава, нищо, че антителата спадат.
Не се паникьосвай! Аз след преболедуване нямах антитела, затова се ваксинирах (с АЗ ) - някъде около 45-50 ден след първата доза вече имах вирус-неутрализиращи антитела. Ако след 12-тата седмица все още имам вирус-неутрализиращи антитела, не смятам да си слагам втора доза.
В крайна сметка, направи това, което ти подсказва интуицията.

Общи условия

Активация на акаунт