COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 275
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 22 065
  • София
Аз мога да предложа друго обяснение на това защо в Гърция са в подем, а при нас още нищо не се усеща.
Факт е, че за разпространение на новия вариант на коронавируса е важно колко интензивно той се внася отвън, за да може да плъзне навсякъде. На този процес на внос противодействат мерките - отрицателни тестове за пристигащите, но е от значение и потокът на влизащите в страната от чужбина.
При нас тестовете при входа не са от най-стриктните, но и пътникопотокът при нас е много по-малък от този в Гърция. Щом даже нашенци избират гръцкото море пред българското, то чужденците да не са по-глупави?
Та Гърция пламна първа, България да се готви.
Лично мнение, не споря и нямам доказателства.
PP Като прочета пак за тия пейки, ми иде да вия. Аман! Пак ли? Докога?  ooooh!

# 22 066
Днес като гласувах се изненадах, че членове на избирателната комисия в стаята, в която гласувах са без маски. Имаше плексигласов параван и явно на това разчитат, може и да са ваксинирани. Две жени без маски и двама с такива под носа. Иначе поне бързо и лесно се гласува, почти не съм чакала. Осигурени бяха ръкавици, имаше дезинфектанти.

И в моята секция беше същото.
Дезинфектант имаше 3 бр.
От комисията взимаха лични карти с ръкавици, обаче бяха без маски.
Пред всеки член имаше плексигласова преграда с прозорче долу. През прозорчето подаваш личната карта.

Едната госпожа от комисията я жегнах какъв е смисъла да е с ръкавици, а да е без маска. “Аз съм ваксинирана, БЕ”...

# 22 067
  • София
Днес като гласувах се изненадах, че членове на избирателната комисия в стаята, в която гласувах са без маски. Имаше плексигласов параван и явно на това разчитат, може и да са ваксинирани. Две жени без маски и двама с такива под носа. Иначе поне бързо и лесно се гласува, почти не съм чакала. Осигурени бяха ръкавици, имаше дезинфектанти.
Е, в нашата секция нямаше никакви прегради, не за гледах дали има отворени прозорци, но един ок комисията беше без маска, останалите с маски под носа. Един почти се беше опрял в мене да ме наставлява, въпреки че със сигурност съм много по-наясно от него за компютри и други подобни джаджи.
Е, с маска с висока степен на защита за няколко минути няма да се заразя.
Друго - никой не дезинфектираше машината. Поне няколкото гласуващи бяха с добре поставени маски.

А ти защо не му каза, че нямаш нужда от наставления? Освен това, машината може и да не се дезинфекцира, но всеки с мозък гласува с ръкавици или си носи дезинфектант в чантата.

# 22 068
При делтата не е точно да се приравняват преболедували и ваксинирани. При вторите има доста пробиви. При делтата изглежда, че преболедуването дава по-добра защита.
Линк към научно изследване.
В противен случай е призив към заразяване с опасен вирус, което май може и да попадне под ударите на закона.
Ако ти си преболедувал/а леко, някои мои познати вече ги няма. А други месеци влачат проблеми, без голям шанс да се възстановят напълно.
Ние имаме голям процент преболедували и малък процент ваксинирани. Статистиката на новите случаи показва доста ясно при преобладаващи в България  Делта и британец как се справя естествения имунитет. Ясно се вижда и какво е положението в страни с висок процент ваксинирани. Там новите случаи рязко се увеличават.

# 22 069
Е, казах му на този, който ми висеше почти до главата и ме наставляваше, че съм компютърен инженер с 38 годишен стаж, но не, продължи да нарежда и да вика да не извадя разпечатката преди да спре звуковия стигнал. Това в идеалния център на София.
Дезинфектанти не ползвам заради кожни проблеми. Имам достатъчно сапун в къщи, а гадината се разпространява по въздуха, а не по повърхности.

# 22 070
смяташ ли, че процентът преболедували плюс ваксинирани в България е по-голям от проента на преболедували плюс ваксинирани в Гърция?
Да!

# 22 071
Цитат

Явно пейките поддържат психиката на много хора и тези рани лесно няма да зарастнат.

При положение, че всички страни се лутаха, в Турция също бяха махнали пейките, на много места не пускаха и по парковете и пак се търси вина за минали неща и то при положение, че тогава, с прекалените ни мерки, имахме прекалено добро протичане - изключително ниско разпространение. Но това сега го смятаме за лошо...
Никой не пищи, че през ноември пейки и паркове си ползвахме на свобода, а пълнехме болници и едни други места.
Странно и тъжно е.

# 22 072
  • Mostly in my mind
Аз не разбирам какво е това очакване от "младите" да следват мерки до безкрай. Събрали се на купон, отишли на парти, нагъчкали се - о, ужас, как можело. Да де, оказа се, че не само нашите тийнове са някакви разхайтени хаймани, дето носят маските като chin diaper. Все повече ще се неглижират мерките - първо от младите, после и от по-възрастните. Дори и в "белите държави". Проста и елементарна психология уан оу уан, икскююз май френч.
Не казвам, че е правилно, но си е така.
Абсолютно вярно.
Вече ми омръзна да слушам как сме най-лошите едва ли не. Ами не сме единствени. Просто сме свикнали да опираме пешкира българите. Затова сме и със самочувствие под земята.
Имам позната в Нидерландия. Тяхните младежи се събира на някакви фестивали,  мероприятия, не знам точно, от по 10-20 000 души. За да влезнат им изисквали qr код. С този код обаче се оказало, че могат да минават доста хора, не само един както е трябвало. 90% от заразените в Нидерландия били 20-30 годишни. Цели студентски общности...
  Значи все пак  не само българите сме тарикати, както все обичат да ни набеждават.

Последна редакция: нд, 11 юли 2021, 21:38 от Лолита

# 22 073
  • При семейството си
Какъв е процентът напълно ваксинирани в Испания, Италия, Франция?

Много интересно за 90 г. белгийка, заразена с двата щама и починала, без да има придружаващи заболявания. Доста активен и преди и по време на пандемията живот явно е водила.

# 22 074
В Швеция изпаднахме в някакво лятно блаженство, нищо не напомня че сме в пандемия. Откакто вдигнаха тавана на публичните събития и публичните събирания на обществени места от 1-ви юни, кажи-речи всичко си е постарому, ако не броим табелите в търговските обекти, напомнящи ни да спазваме дистанция.

Кривите продължават да потъват, в интензивното останаха към 20 пациенти и още около 100 хоспитализирани.

През последните 7 дни Швеция има по-малко нови случаи на 1 млн. души от Дания, Норвегия и Финландия.

Дания - 635
Финландия - 283
Норвегия - 227
Швеция - 128

Единични смъртни случаи в Швеция:
- през последните 7 дни починали 2 души в Швеция (България е с 56 починали през последните 7 дни)

Към 9 юли 67,4% от възрастното население е получило поне една доза ваксина, 43,5% са напълно ваксинираните.

Единственото негативно е, че през юли Швеция ще получи само 1 485 000 дози от Pfizer, през май и юни доставките бяха по 2,5 млн. дози от Pfizer и ще се забави ваксинацията някъде до средата на септември. Над 2 млн. души чакат за втора доза, а има още желаещи за първа доза. Вече се предлага ваксина на всички над 18 години. Швеция отдавна използва само Pfizer и Moderna и затова се надява да предложи ваксина на всички над 18 години до средата на септември.

# 22 075
PURE, какво е твоето предположение за това, че кривите падат и за сега няма разпространение на Делта в Швеция?

# 22 076
Аз мога да предложа друго обяснение на това защо в Гърция са в подем, а при нас още нищо не се усеща.
Факт е, че за разпространение на новия вариант на коронавируса е важно колко интензивно той се внася отвън, за да може да плъзне навсякъде. На този процес на внос противодействат мерките - отрицателни тестове за пристигащите, но е от значение и потокът на влизащите в страната от чужбина.
При нас тестовете при входа не са от най-стриктните, но и пътникопотокът при нас е много по-малък от този в Гърция. Щом даже нашенци избират гръцкото море пред българското, то чужденците да не са по-глупави?
Та Гърция пламна първа, България да се готви.
Лично мнение, не споря и нямам доказателства.

Най-стриктно се проверяват тестове при влизане в България от всички други европейски страни. Плюс, че има изискване и кои тестове се признават, съответно производителите. Не знам от къде ги черпите тия невярни информации, но очевидно не е и от опит. Ето защо и масово българи не искат да се приберат за лятото, защото едно семейство се тества и за пътуване към Бг и за напускане на същата страна. Не във всички европейски страни са безплатни пср тестове, ако не се изисква от лекар. Проблемът е, че в България всеки го кара сякаш вирус няма.  Стига с това внушение, че все някой ви вкарва лоши неща от Запад и ние сме троянски кон. Сериозно, омръзна ми от това вменяване на вина за всичко.

# 22 077
  • Там,където се събуждам щастлива.
Nani82, по суша няма никакъе контрол. В петък влязох през Сърбия.

# 22 078
Nani82, по суша няма никакъе контрол. В петък влязох през Сърбия.

Мои приятели преди 10 дни са влезнали през Сърбия в Бг и каза, че никой не им е искал тестове, но на българско яко проверяване - сверяват по два пъти. Аз се върнах от България преди 2 седмици и двата пъти си бяха сериозни проверки и мерки на летището, че даже щяхме да си изпуснем полета, защото вместо да минаване с бордните си карти от телефона (с ръчен багаж!), от летището решиха, че е по-добре да сме с книжни и се наредихме всички вкупом на една дълга опашка да се регистрираме. Проблемът не е по митниците, хората си вършат работата, проблемът е сред хората, които не искат да разберат, че има болест, която мъчи света и умират хора за Бога!

# 22 079
  • Там,където се събуждам щастлива.
За летища знам, че е строго, но би трябвало и по суша да е така. Обаче, явно не е. Сега е още по-голямо натоварването с турците и си оказва влияние.

Общи условия

Активация на акаунт