Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 47 696
  • 768
  •   1
Отговори
# 135
Бях при гинеколог, правих и Цитонамазка обаче не ми харесва резултата и другата седмица ще го посетя пак.
Каза че ще направим биопсия, обаче в съседната тема прочетох че е хубаво да се направи тест за чпв щамове, а той не ми каза нищо такова.
Скрит текст:
Да го попитам ли според вас или ?

По принцип имам фамилна обременост от жлезата (с хипофункция съм), сега в събота ще направя обременяване с глюкоза(трикратно), за да видя как е там положението.

Да ти кажа честно аз половината изследвания които съм си пускала са благодарение на групите и момичетата, от лекар трудно би дошло подобно предложение. Поне това е моето наблюдение,аз все ги ръчкам и съм предварително запозната..Кажи му,че желаеш да си пуснеш и това изследване.

# 136
  • Пловдив
Ямр на Хипофизата ендокринолог ли назначава?
Другата седмица имам час при двама, тъй като искам да чуя две различни мнения.

Здравей.
Само ендокринолог може да назначи ЯМР на хипофизата, ако искаш да си по фонд или здравна каса.
Не е вярно това. През януари правих ЯМР на хипофизата, назначен от невролог. Чрез невролога подадох молба в РЗОК и после той ми издаде направление за ЯМР.
Чак след резултата отидох на ендокринолог, за да обсъдим евентуалното лечение.

# 137
Ямр на Хипофизата ендокринолог ли назначава?
Другата седмица имам час при двама, тъй като искам да чуя две различни мнения.

Здравей.
Само ендокринолог може да назначи ЯМР на хипофизата, ако искаш да си по фонд или здравна каса.
Не е вярно това. През януари правих ЯМР на хипофизата, назначен от невролог. Чрез невролога подадох молба в РЗОК и после той ми издаде направление за ЯМР.
Чак след резултата отидох на ендокринолог, за да обсъдим евентуалното лечение.
[/quote
Значи моята информация е грешна, (имам я от лекар) но ето,че опита казва друго и благодаря,че споделихте!

# 138
  • Пловдив
Ако ендото е в отделение всичко си минава по касата и не се търси друг лекар. Приемат те и всичко от-до се следи.

# 139
А как правите ЯМР, с контраст ли ? Четох противоречиви мнения, едни казват задължително с контраст, други без… та не знам как да го искам.

# 140
Скрит текст:
А как правите ЯМР, с контраст ли ? Четох противоречиви мнения, едни казват задължително с контраст, други без… та не знам как да го искам.

Само една страница по-назад е коментиран същият въпрос! Задължително с контраст, защото иначе може нищо да не се види при разчитането и просто няма никакъв смисъл да се прави без.

# 141
  • Пловдив
Къде намери 2 мнения по въпроса???
Абсурд е без.

# 142
Така е, днес и в лабораторията ми потвърдиха, че трябва да е с контраст, така и го направих. Резултата е микроаденом около 3,5 мм Лекарката, която беше разчела ЯМР ми каза да не се притеснявам, че нямало нищо страшно и че се пият лекарства. Следва да посетя ендокринолог.
Въпроса ми е, има ли шанс да се стопи с лекарства или някакъв друг вариант. Трябва ли да се изследва нещо друго в тази насока. Пролактина си го пуснах случайно и излезе завишен, от там ЯМР и така. След колко време трябва да правя контролен, че това забравих да питам.

# 143
  • Пловдив
ЯМР се прави всяка година, така 3 поредни пиейки лекарство. После почивка и пак ЯМР...това според моя ендо. Контрола на Пролактина на всеки 3-4 мес, за да се контролира дозата и така...няма страшно, да...идеята е да спре да расте.

# 144
А лекарството Достинекс има ли някакви странични ефекти, влияе ли на останалите хормони или на нещо друго, което пък после ще трябва да оправям, заради достинекса ?
Напълнява ли се от него ?

# 145
  • Пловдив
На мен ми е ок...
Теб кое те накара да пуснеш Пролактин в изследване? Оплаквания имаш ли някакви?

# 146
Аз го пия вече 10години.Аденома си стои на същите размери, но и пролактина скача като направява пауза.Очаквам и Дорис да се включи с коментар.

# 147
И моят пролактин скача като спра достинекса. Дозата ми в момента е ужасно малка, държи хормона в норма, така че не смятам да правя почивки.

# 148
Нямах оплаквания, правих си кортизол ритъм и понеже 30 Мин преди това трябва да се лежи, казах на лаборантката да пусне и пролактин. Изобщо не съм очаквала да е висок, предвид че миналата година съм го изследвала, а и предишни години и винаги е бил в норма. Та затова се чудя каква е причината да се появи така изведнъж. Има ли някакво обяснение ? От какво така изведнъж се появяват тези аденоми?

# 149
  • Пловдив
Аз трябва сега да отида след 3г пауза от ЯМР и да видя има ли някой още там Simple Smile  ама се услушвам.

Общи условия

Активация на акаунт