Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 46 401
  • 768
  •   1
Отговори
# 750
Не, не е задължително, но е хубаво да се провери със сигурност.

# 751
Не е задължително, колежката ми с 900-1000, ЯМР с контраст и няма аденом, но още не могат да определят какво качва пролактина. Не е бременна, деца няма.
Моят го откриха при пролактин 1500 и ЯМР с контраст, аденомът ми е 2мм и ми казаха, че без контраст е нямало да се хване - т.е. при съмнение за аденом ЯМР без контраст е излишно упражнение, защото в повечето случаи аденомите са малки и ги хваща контрастът. До изследването се стигна заради това, че цикълът ми стана по-оскъден и АГ ми назначи всякакви изследвания и там се видя троен пролактин. Отделно имах много подути и болезнени гърди, но не го свързвах с това - получих дребнокистозна мастопатия, която ми обясниха, че вероятно е от завишените нива на пролактин, който отговаря за лактацията и просто се запушват каналите на жлезите и така стават кистички. Откакто почнах лечение гърдите ми се оправиха, цикълът си ми остана оскъден, но нямах проблем да забременея.

# 752
Аз се чудя в такива случаи дали аденом няма или просто не са го видели. Лекарите от образна диагностика и решенията им как да настроят машината са водещи за това какво и колко добре ще се види на изображенията.

# 753
Здравейте, януари месец имам изследван пролактин, който беше със  стойности 1200, седмица по-късно бях на второ изследване-980, след което имам правен ямр с контраст, при което не беше открит аденом на хипофизата.  Сега месец по- късно правя трето, което ме посъветваха че трябва да е между 2 и 5 ден на менструацията и е 718.  Симптомите, които  имам са 2 пъти нередовна менструация за последните 6 месеца и главоболие. Нямам проблем със щитовидната жлеза и диабет. Всички нужни изисквания преди изследването също са спазени. Скоро ми предстои преглед за предполагаемо лечение. Бих искала да попитам някой, който се е сблъсквал със същия проблем каква е била причината при него, как е преминало лечението и на какви други изследвания сте ходили във връзка с предполагаема причина за висок пролактин, защото лекарката която ме преглежда ми дава изключително оскъдна информация и мисля че ми претупва прегледите.

# 754
Здравейте. Някой може ли да ми препоръча лаборатория в София, в която изследват пролактин и макропролактин. Но преди това да легнеш да починеш и да си се спазват изискванията за това изследване. До сега само в Prolabor са ме карали да лежа. Но те не изследват макропролактин.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 18:24 от N-i-a

# 755
Здравейте. Някой може ли да ми препоръча лаборатория, в която изследват пролактин и макропролактин. Но преди това да легнеш да починеш и да си се спазват изискванията за това изследване. До сега само в Prolabor са ме карали да лежа. Но те не изследват макропролактин.

Здравей, не е пълен отговор на въпроса - но ако става дума за София, миналата година когато съм изследвала пролактин, са ме оставяли 20тина минути да полежа в Мед Диа (в Дървеница), както и Цибалаб (но конкретно тази която е в Инвитро клиниката на др. Владимиров). Обаче като им гледам ценоразписите, сякаш не предлагат макропролактин и 2те

# 756
Здравейте. Някой може ли да ми препоръча лаборатория в София, в която изследват пролактин и макропролактин. Но преди това да легнеш да починеш и да си се спазват изискванията за това изследване. До сега само в Prolabor са ме карали да лежа. Но те не изследват макропролактин.
Ако става въпрос за София - Бодимед на ул."Здраве"19. Оставихме да лежа 20-30 Мин и ми взеха кръв в това положение,без да ставам.

# 757
Мен в МБАЛ Света София ме оставиха да лежа, а в Рамус да поседя известно време. За  Рамус се съмнявам във всяка лаборатория да го спазват, по-скоро ако се падне читав лаборант.

# 758
Рамус не изследват макропролактин.
Мен в МБАЛ Света София ме оставиха да лежа, а в Рамус да поседя известно време. За  Рамус се съмнявам във всяка лаборатория да го спазват, по-скоро ако се падне читав лаборант.

# 759
А да, извинявам се, не обърнах внимание на тази част от въпроса.

# 760
А като ви влезе в норма пролактина, продължавате ли да го пиете и пак ли същата доза ? Как процедират при вас лекарите ?

# 761
При мен казаха, че трябва да го държим дори под долна граница, за да не се подхранва аденомът (при наличие на такъв), та дори когато ми беше около 100 си продължавах на съща доза, с уговорка, че ако на следващото ЯМР аденомът още е там дори ще ми увеличи дозата. Не стигнахме до такъв момент, защото забременях и към момента ми е спрян Достинекс.

# 762
Здравейте, проблемите с хипофизата и нейната функция само чрез пролактина ли се появяват? Питането ми е поради проблеми с предменструално кървене, което започна вече още от овулация да се проявява, и не мога да разбера дали подобни симптоми са индикация на проблем с хипофизата. Като цяло имам ниски повечето хормони (на долната граница са ми) като кортизол, прогестерон, естроген, тестостерон. Пролактина ми е в норми, но имам това кървене и главоболие. То се чудя дали може пак да е свързано с това.

# 763
При мен казаха, че трябва да го държим дори под долна граница, за да не се подхранва аденомът (при наличие на такъв), та дори когато ми беше около 100 си продължавах на съща доза, с уговорка, че ако на следващото ЯМР аденомът още е там дори ще ми увеличи дозата. Не стигнахме до такъв момент, защото забременях и към момента ми е спрян Достинекс.
А пиеш ли нещо, докато си бременна ? И като разбра, че си бременна веднага ли го спря ?

# 764
  • Пловдив
Симпли, не съм чула за такава връзка...Иди на лекар и разпитай.

Общи условия

Активация на акаунт