Ваксини

• 72 333
  • 781
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
Боцнахме каката за варицела днес.
Колко трябяа да е интервала между двете дози 4-8седмици четох.Понеже на 8.08 пак сме на док за малката и ще са минали точно 4седм и малко препоръчително ли е пак да я боцна голямата,не ми се чака идва септември после и ще започва градина и ще ми по-напрегнато...апък и да подейства малко.
Мисля, че минимумът е 8 седмици.
На малката сложихме Варивакс в края на май и педиатърката ни вика за втората доза в края на юли.

А колко време трябва да мине от леко боледуване (кашлица без температура) преди да сложим Нименрикс. И хубаво ли е всички вкъщи да са здрави, за да ваксинираме детето? Искам да ваксинирам сина ми, но малката ми дъщеря е с ужасна кашлица и хрема.

# 601
Над три месеца не ходи на градина,първа група,спрях я да не заразява бебето съответно и тя да е здрава за варивакс.Здрави сме всички.Никакви изследвания не  са й правени.
Ще пиша тези дни дано няма реакции.
Иначе си яде, скача вс ок.
Ревна на самото убождане само.

# 602
  • София
Brin недей по-добре. Нашата лична никога не слага ваксина, ако има болен в семейството. Знам, че е много тегаво, защото понякога има един омагьосан кръг от болести и все някой не е ок.
В листовката мисля, че пишеше каква трябва да е паузата между двете ваксини за варицела.

# 603
  • Sofia
Brin недей по-добре. Нашата лична никога не слага ваксина, ако има болен в семейството. Знам, че е много тегаво, защото понякога има един омагьосан кръг от болести и все някой не е ок.
Да, ние така една година, за да изчакаме всички да са здрави по едно и също време, изпуснахме срока да се ваксинираме срещу грип.

Сега големият беше нещо болен,оправи се. След него малката се разболя. Очаквам, че след това ще цъфне и каката. Та не му виждам края.
Но май наистина е по-добре да изчакам.

# 604
Здравейте , почти на 4м сме. Преди 2 дни ни сложиха втора доза хексацима. Всичко протече както и при първия път, с лека температура първия ден и мрънкане, нищо повече. Но днес има зачервяване на мястото, където е поставена иглата. При някой друг случвало ли се е??? Първия и втория ден нямаше нищо, чак днес се появи

# 605
Над три месеца не ходи на градина,първа група,спрях я да не заразява бебето съответно и тя да е здрава за варивакс.Здрави сме всички.Никакви изследвания не  са й правени.
Ще пиша тези дни дано няма реакции.
Иначе си яде, скача вс ок.
Ревна на самото убождане само.
Вече минаха 5 дни от ваксината за варицела.Както писах и горе няма реакции,нито т.нямя промяна от горното написано за щастие 🌞

# 606
Здравейте, детето ми е на година и осем месеца. Приключихме с всички задължителни ваксини, Юни месец сложихме Варивакс първа доза. Искам да сложа Хаврикс, Бексеро и Нименрикс. От коя да започна първо и могат ли да се сложат две дози в един ден? Ваксините могат ли да се поръчат от Аптека Промахон? Благодаря предварително.

# 607
Здравейте! Знаете ли кога горе-долу се слагат назалните противогрипни ваксини? С рецепта ли се купуват?

# 608
Наесен се слагат и не е необходима рецепта.

# 609
Здравейте! В петък на каката й тръгна сопол. Малкото пък в събота вечерта вдигна температура и му тръгна и на него сопол. Трябваше вторник да сложим втора доза Варивакс на единия, а четвъртък на другия. Но сега като са (били) болни, трябва ли да отложим за по-натам? Много е сложно това с отлагането, защото личният лекар записва часове чак за след месец. Трябва да слагаме и две дози противогрипни ваксини и изобщо не знам как ще им нацелваме здрави периоди. Каката ходи на градина, малкото пък трябваше да тръгне да ясла в сряда....

# 610
По принцип хремата не е противопоказание, НО във вашия случай, щом са им втори дози Варивакс, бих изчакала първия възможен момент, когато са здрави, за да сложа първа доза противогрипна ваксина. После след месец - втора доза противогрипна, а втората игла Варивакс да я отложа във времето.

В много държави Варивакс се поставя само в една доза или пък втората доза е доста отложена във времето, примерно след година-две, и стига на ваксините, които сте купили, да не им изтича скоро срокът на годност, не е проблем да почакате. Дори една доза Варивакс дава висока защита срещу заразяване и много висока защита срещу тежко прекарване на болестта, тъй че противогрипната ви е (според мен) по-приоритетна.

При вас трябват две дози, тъй че ако към 20 октомври дадете първа доза противогрипна, ако дотогава децата са здрави, на 20 ноември - втора доза противогрипна, към началото на декември трябва да са изградили достатъчен имунитет, за да са предпазени за грипния сезон. Иначе ще закъснеете за грипа.

Дъщеря ми доказано с изследване имаше много, много образувани антитела след първата доза варицела. Чак се колебаех дали да слагам втора, ама реших да съм сигурна, да не би да отслабнат след 20на години, когато е в детеродна възраст. Но със сигурност бяха достатъчно, за да има пълна защита в детска възраст.

# 611
Макаронче, много ти благодаря, помогна ми да си избистря нещата, направо ги подреди!

Ако към 20-ти са здрави, трябва ли да ги задържа още малко вкъщи, знаеш ли? За ваксината против Варицела например, в групата за Ваксините пише, че няма нужда детето да бъде спирано от градина.

И малко ми е неспокойно с тези ваксини в хладилника. Страх ме е да не ги "прецакаме". Имам 2 Варивакс, 4 Флуенз и 1 Инфлувак Smiley

# 612
Не, няма нужда да ги спираш от детско заведение, но имай предвид, че може да се появи бистър секрет от носа като страничен ефект от ваксината. Обикновено - 2-6 дни след поставянето й, с пик на начало на симптоматиката на 72 час. Аз мисля да я поставя някоя сряда сутрин, за да може евентуално с малко късмет този бистър секрет да се появи събота сутрин и до неделя вечер да е отшумял, за да не ми я върнат от градината все едно е болна. Миналата година точно на третия ден почна да киха и кашля и за два дни отмина.

# 613
  • Sofia
При нас се получи така, че ни се обадиха от болницата да заведем големия (11г) в сряда за Ковид ваксина (явно тогава ще има достатъчно деца, за да отворят един флакон). Обаче и педиатърката го вика в сряда за противогрипна.
Малко ме притеснява да му бият двете ваксини в един ден. Това дали ще е проблем?

А и като цяло се чудя за Ковид ваксините.
Вие ще си ваксинирате ли децата против Ковид?

# 614
По принцип, двете ваксини са съвместими. Миналата година се ваксинирахме възрастните именно така - едновременно за двете неща. Тази година също част от семейството едновременно се ваксинираха за ковид и грип, нямаха странични ефекти.

Личното ми предпочитание е да изчаквам между ваксините, когато се касае за детето.

Да, разбирам, че от научна гледна точка няма статистически значимо увеличение на постваксиналните странични ефекти, но когато се касае за моето дете, а не за цяла кохорта, дори статистически незначителните увеличения имат значение. От една страна предпочитам да не вдига температура, да чувства отпадналост и главоболие, ако може да й се спестят. От друга страна - което за мен е по-важно - най-редките и плашещи автоимунни странични ефекти от ваксините, които засягат ЦНС и са толкова редки, че са практически извън статистиката, никой не знае точно какво ги причинява, адювант ли, генетична предразположеност ли, друго ли. Има хипотези и някакви неконклузивни данни, че те може да се случват по-често при "струпване" на ваксини. Та затова, аз изчаквам 2-3 седмици.

Съзнавам, че може би звуча антиваксърски, не съм - дъщеря ми има всички задължителни и препоръчителни за възрастта й ваксини. На 12 септември сложихме Ковид, на 5 октомври сложихме Превенар 20, началото на ноември ще сложим и противогрипна. Но просто няма да е наведнъж.

Общи условия

Активация на акаунт