Ваксини

• 76 958
  • 796
  •   1
Отговори
# 135
Не, не е (само) това. Предполагам се притесняват, и то основателно, да не лепне детето някой вирус точно сега, "прясно" ваксинирано. Колкото до пренасянето на зараза от ваксинирани с тази ваксина - има изследвания, че се изолира в назо-фарингиалната област понякога, цитирам виден бг лекар. Ако някои проваксъри, особено доктори, престанат да неглижират проблемите около ваксините, може би ще си възвърнат загубеното доверие на хората, поне част от него.

# 136
  • София
Единствената причина да не го събирам с хора същия ден е, ако е кисел и с температура. Просто на детето няма да му е комфортно.

# 137
За Пфайзер, детската ковид ваксина:

* Над 12г се ползва възрастната ваксина
* 5-11г се ползва само детският и вариант >> 10 microgram (mcg) dose.

Пфайзер ваксините за възрастни и за деца не са взаимозаменяеми! Различни ваксини са!

Детето ще се нуждае от втора доза Pfizer-BioNTech на минимум три седмици след първата доза.
Тоест, деца на възраст от 5 до 11 години трябва да получат 2 дози, с интервал от поне 21 дни.
Вторите дози трябва да се прилагат възможно най-близо до препоръчания интервал (21 дена, или 3 седмици).

Дози, дадени по невнимание, и с интервал от по-малко от 21 дни, не е необходимо да се повтарят.
Ако втората доза детска ковид ваксина се слага след препоръчания интервал, не е необходимо да рестартирате серията!

И двете дози трябва да са Pfizer-BioNTech COVID-19 ваксина- тоест, специфичната - >>> или детската, ИЛИ възрастната.

"Детската" и "възрастната" ваксини, не са взаимозаменяеми! Различни ваксини са!

Ако детето навърши от 11 до 12 години в интервала между първата и втората си доза, втората доза трябва да бъде ваксината Pfizer-BioNTech за хора над 12 години. Въпреки това, ако детето по случайност получи за втора доза детската ваксина Pfizer-BioNTech COVID-19 (възраст от 5 до 11 години), не е необходимо да повтаряте втората доза с ваксината за възрастни.

Две дози е засега схемата.
Това е засега информацията към 10/12/2021.

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 21:47 от Birdie

# 138
  • Terra incognita
Бърди, благодаря за информацията.
Аз имам един може би странен въпрос.
Ако теоретично детето е в инкубационен период с Ковид по време на ваксинация с МПР, това би ли имало някакви лоши последствия?

# 139
Здравейте. Бебчето ми е на 3 месеца и две седмици и сложихме втора доза Хексацима онзи ден заедно с втори прием на Ротарикс. Педиатърката каза, че другия месец ще довършим Хексацима и след това започваме Синфлорикс. Питането ми е  дали това е ок? След това Синфлорикс два месеца подред ли ще се поставя или с интервал от два месеца и реимунизация на 12м?

# 140
Никненето на зъби счита ли се за пречка за поставянето на ваксините? (ако бебето изпитва дискомфорт) (искам да отложа последната шествалентна и пневмококите към 6я месец на бебето).

# 141
  • Terra incognita
Никненето на зъби счита ли се за пречка за поставянето на ваксините? (ако бебето изпитва дискомфорт) (искам да отложа последната шествалентна и пневмококите към 6я месец на бебето).
Не, разбира се.

# 142
Здравейте. Бебчето ми е на 3 месеца и две седмици и сложихме втора доза Хексацима онзи ден заедно с втори прием на Ротарикс. Педиатърката каза, че другия месец ще довършим Хексацима и след това започваме Синфлорикс. Питането ми е  дали това е ок? След това Синфлорикс два месеца подред ли ще се поставя или с интервал от два месеца и реимунизация на 12м?
Synflorix, и ако започвате на тази възраст, се слага:
* три начални дози, през минимум два месеца
* "подсилваща", последна доза, на възраст 12-15м

Ако Ви е възможно финансово, закупете си и поставете вместо Synflorix >> Prevenar 13- последната покрива три щама в повече.

За хекса-ваксината, и началната ваксинация:

*Хексацима ваксината съдържа Хепатит Б съставка-следователно, третата доза Хексацима не може да поставите на по-малко разстояние от 2м от предишната и доза и, внимание, на по-малко от 4м (четири месеца, 16 седмици) от първата доза Хексацима. Третата доза Хексацима, не може да поставите, ако бебето Ви не е навършило 6 месеца (24 седмици)!!
Ако не спазите това- Хеп Б ваксината ви МОЖЕ да не "проработи".

Ваксините се правят паралелно- поставяте Хексацима, след  седмица- Синфлорикс.
Няма изобщо такова нещо "свършвам с едната, почвам с другата". Това води до хаос и закъсняла имунизация!

Цитат
Ако съм изпуснала момента да сложа Превенар 13 вместо Синфлорикс за първоначалната имунизация на бебето преди да навърши 6 месеца, възможно ли е поне буустера, който се слага около годинка, да е Превенар 13? Предполагам няма да компрометира защитата срещу щамовете, които са покрити от Синфлорикс, но пък може и да няма пълна защита за допълнителните три щама, които са в Превенар.
Хм, интересен въпрос- преди над 12 години (около, може и да бъркам), когато за пръв път влезе Превенар 13, препоръчваха след дози Синфлорикс, бустер с Превенар13. Да, може и така. Но понеже Синфлорикс не се ползва масово от много отдавна (изцяло се замени с Превенар 13 някъде от 2011), няма вече "свежи" препоръки. Но да, в рамките на "миналите времена", може бустер с доза Превенар 13. Нищо не компрометира бустера с Превенар 13. Синфлорикс си е чудесна ваксина! Просто науката отиде напред, и това си е.

https://www.has-sante.fr/upload/docs/application/pdf/2018-07/sum … florix_022018.pdf

Още нещичко, потвърждаващо моята правота:
https://www.mda.org.nz/media/ab270d2f-3065-44f2-b9ca-b24c3177376 … 70807V01Final.pdf

Цитат
Имате ли представа дали 15-валентната версия на Синфлорикс, за която вървят изпитания в момента, ще е пусната в употреба 2022?
Няма информация за това, простете.

Цитат
Birdie, благодаря за разяснението. Ако може още едно питане. Обмисляме менингокови ваксини - има ли смисъл да се слагат и Нинмерникс и Бексеро? Знам че са за различни причинители. Също кога би било удачно да се вмъкнат в нашия имунизационен календар?
Не се ползва Нименрикс под 11г възраст.

Бексеро, 12м възраст, две дози, през минимум 2 месеца една от друга.
Нейсвак-С- след 12м възраст- само една доза поставяте.
На 11г възраст- поставяте Нименрикс, или Менвео.

Последна редакция: сб, 11 дек 2021, 21:35 от Birdie

# 143
Birdie,

Ако съм изпуснала момента да сложа Превенар 13 вместо Синфлорикс за първоначалната имунизация на бебето преди да навърши 6 месеца, възможно ли е поне буустера, който се слага около годинка, да е Превенар 13? Предполагам няма да компрометира защитата срещу щамовете, които са покрити от Синфлорикс, но пък може и да няма пълна защита за допълнителните три щама, които са в Превенар.

Имате ли представа дали 15-валентната версия на Синфлорикс, за която вървят изпитания в момента, ще е пусната в употреба 2022?

Много се ядосвам, че не прочетох навреме за различните опции и следвах стандартната ваксинационна схема.

Последна редакция: сб, 11 дек 2021, 19:57 от Макарон

# 144
Birdie, благодаря за разяснението. Ако може още едно питане. Обмисляме менингокови ваксини - има ли смисъл да се слагат и Нинмерникс и Бексеро? Знам че са за различни причинители. Също кога би било удачно да се вмъкнат в нашия имунизационен календар?

# 145
Намерих отговори на въпросите си в темата Ваксини за менингит.
Birdie, по ваша препоръка днес, няколко дни по-късно след Хексацима, поставихме и Синфлорикс, за да не закъсняваме с календара. Благодаря 😊
Реших и да сложим Бексеро по схемата с двете дози започвайки от 6м и след годинка да търсим и тази, която препоръчвате за тип С. Бях чела ваше мнение за Бексеро, че зависи с каква игла се слага и как, за да се минимизират страничните реакции. Имате ли някаква препоръка при кого можем да отидем да я постави в София? ЛЛ на детето каза, че ще я сложи, но не вярвам да се поинтересува как е най-добре.

# 146
Birdie, по ваша препоръка днес, няколко дни по-късно след Хексацима, поставихме и Синфлорикс, за да не закъсняваме с календара. Благодаря 😊
Реших и да сложим Бексеро по схемата с двете дози започвайки от 6м и след годинка да търсим и тази, която препоръчвате за тип С. Бях чела ваше мнение за Бексеро, че зависи с каква игла се слага и как, за да се минимизират страничните реакции. Имате ли някаква препоръка при кого можем да отидем да я постави в София? ЛЛ на детето каза, че ще я сложи, но не вярвам да се поинтересува как е най-добре.
За съжаление, нямам препоръка "при кого"- стига да се разберете с някой Педиатър да Ви я постави- и "Бексеро", и "Нейсвак С" са законни ваксини, с Европейска лицензия!

За иглите- ако поставяте всички детски ваксини с тези игли- няма да съжалявате!
Носите си ги- давате "на място"-просто, тези са изключително остри, и детето почти нищо не усеща. Във всички ваксини (опаковки) може да има същият размер, но не такова качество- там е разликата.
"NIPRO, Made in Japan", 25G x 5/8” - 0.5х16mm
https://medicalcare.bg/nipro-igli-za-ednokratna-upotreba-25g-x-1 … -8-16mm-100-broya

Цитат
Birdie , изтървала съм . Извини ме ! Педиатър ли си ?
Да. Отдавна. Мъж, не жена.

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 21:01 от Birdie

# 147
Birdie , изтървала съм . Извини ме ! Педиатър ли си ?
За съжаление, нямам препоръка "при кого"- стига да се разберете с някой Педиатър да Ви я постави- и "Бексеро", и "Нейсвак С" са законни ваксини, с Европейска лицензия!

За иглите- ако поставяте всички детски ваксини с тези игли- няма да съжалявате!
Носите си ги- давате "на място"-просто, тези са изключително остри, и детето почти нищо не усеща. Във всички ваксини (опаковки) може да има същият размер, но не такова качество- там е разликата.
"NIPRO, Made in Japan", 25G x 5/8” - 0.5х16mm
https://medicalcare.bg/nipro-igli-za-ednokratna-upotreba-25g-x-1 … -8-16mm-100-broya

# 148
  • Пловдив
Казаха ми, че BEXSERO трябва да се съхранява на определена ниска температура, поради което транспортирането от Гърция се обезсмисля.
 Тоест тябва в Гърция да ни я поставят….

Така ли е?

# 149
Казаха ми, че BEXSERO трябва да се съхранява на определена ниска температура, поради което транспортирането от Гърция се обезсмисля.
 Тоест тябва в Гърция да ни я поставят….

Така ли е?
Не. Приказки и митове.
Хладилната чантичка е ок докато стигне при Вас.

После на вратата на хладилника Ви е ок...тоест, там, където вътре е "най-висока температурата". За да не се замрази.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/bexse … nformation_en.pdf
p.35

Общи условия

Активация на акаунт