Ваксини

• 72 227
  • 781
  •   1
Отговори
# 675
  • Sofia
Brin по инструкции за ваксината срока за поставяне е в календарната година на навършване на 12 годишна възраст.
така че мисля сестрата не е права в случая.

Да, разбрах какъв е случаят.
Обадих й се. Съгласи се с мен, че срокът за нас е до края на годината. Но каза, че от РЗИ са ги подгонили да слагат в кратки срокове ваксината за морбили, защото имало бум. Е, от РЗИ ми казаха друго, но няма значение.

# 676
Може ли да споделиш какво са ти казали от Рзи?

# 677
  • Sofia
Едната жена от РЗИ ми каза, че има коклюш и затова искат да поставят ваксините с коклюш (нищо не спомена за морбили).
Другата жена от РЗИ ми каза, че има две кампании за ваксинации - едната е сега, а другата септември. Като през лятото избягват да ваксинират, защото са в отпуски. И най-вериятно затова са ни пришпорвали сега да ваксинираме детето.

# 678
  • София
Кой е в отпуска? Ваксините не се ли слагат от личните лекари?

# 679
Моят син през август навърши 12г. И понеже исках да ги разделя, да не се поставят в един ден, сложихме коклюша през юни, а морбилито през септември. Но, да, поставят се в календарната година, когато се навършва възрастта, може и преди да стане на 12, а ако детето е родено през януари, може и почти на 13г.

# 680
  • Sofia
Кой е в отпуска? Ваксините не се ли слагат от личните лекари?
ЛЛ.
От РЗИ това й беше обяснението - имало две кампании за ваксини, затова ни викали сега.

sweet_memory, двете ваксини не се поставят заедно. Трябва да имат поне един месец отстояние.
И аз това исках да направя - юни и септември.
Но от февруари сестрата ни гони да го ваксинираме. Постави ни срок до края на март. Като й казах, че скоро сме му сложили друга ваксина, каза тогава най-късно април! Всички други били вече ваксинирани, само той - не. Чудя се кои са тези "всички".

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 01:05 от Brin de muguet

# 681
Не знам, но на всички приятели на сина ми ги поставиха наведнъж, и нашата ЛЛ искаше така, но аз и на малкия ги слагах по една, та беше подготвена, че няма да мине номера при нас.

# 682
  • София
Не знам, нашата ЛЛ почива точно две седмици лятото. Аз го предпочитам като сезон за ваксини, защото боледуват с една идея по-малко. 😃

# 683
  • Sofia
Не знам, нашата ЛЛ почива точно две седмици лятото. Аз го предпочитам като сезон за ваксини, защото боледуват с една идея по-малко. 😃
Това беше другата причина да не искам баш сега да го ваксинирам. При педиатърката в момента е  страшно.

# 684
Здравейте! Вчера сложихме ваксините, които се слагат на 4 месеца. През нощта бебето ми вдигна температура 38.7 градуса. Днес няма голямо желание да стои по-корем. Това, което най-много ме притеснява е, че започна да си върти главата много бързо наляво и надясно в легнало положение. Случвало ли се е на някой друг, дали ще отмине или е силна реакция?

# 685
Моето дете правеше нещо подобно, но нямам спомен да е било от ваксина. Беше на около 6-7м. Обикалях педиатри, тук във форума търсех информация и питах и накрая стигнах до извода, че е от зъбите.

# 686
Здравейте, планирам на малката (1г. и 4м.) да се постави Нимерикс, както и Бексеро, казуса ми е с пренасянето и съхранението, знаете ли къде в София има лекар при когото са налични и мога да отида и да я боднат без да се налага да пренасям, съхранявам и треперя за ваксините 🥲😁

# 687
В ДКЦ Вита се поставят. Може да звъннете все пак да попитате.

# 688
И при нас го има това въртене на главичката /1.3м/, но не е слагана скоро ваксина, а преди 2 месеца. Тези дни се показа зъбче, но не е пробило напълно и го прави. Дали е от това не знам ..
Преди време пак го правеше, но имаме 6 избили напълно зъбчета и не съм следила дали е било от тях.

# 689
  • Sofia
Нименрикс си я закупихме от аптеката като противогрипните. Само че си я поръчахме, защото я нямаха налична в момента. Сложихме я в хладилна чанта с охладители и направо при педиатърката.
Бексеро не се внася в България и не може да се закупи от аптечната мрежа, което ме навежда на мисълта, че е вероятно Вита да не предлагат тази ваксина. Когато исках да ваксинирам дъщеря си с Превенар 20, от Вита ми казаха, че имат само Превенар 13. Тоест нямат налични всички ваксини. Но, да, по-добре да се обадите във Вита и да попитате.

Само да отбележа, че за деца преди ваксинация, във Вита е задължително да се мине преглед (не минава по Здравна каса, не се поема от фонд), който при нашата педиатърка е 90 лв. Така за една противогрипна платихме над 130 лв (около 30 лв ваксина + 90 лв преглед + 15 лв поставяне).
За сравнение при педиатърката ни по Здравна каса за Нименрикс платихме 110 лв (100 лв ваксина + 10 лв поставяне). А за противогрипна - под 40 лв (близо 30 лв ваксина + 10 лв поставяне). Ако трябваше да поставим Нименрикса във Вита, щеше дани излезне над 200 лв. А Бексерото само ваксината (едната доза) е около 250 лв.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 09:28 от Brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт