Ваксини

• 72 150
  • 781
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте,
Искам да попитам, някой запознат ли кои са ваксините, които се слагат на бебе на 2 месеца? Имам дете на 3 г., на което му слагаха Синфлорикс и Хексацима. Сега имам бебе на почти месец и личната лекарка ми каза, че били нови ваксините.

# 691
Не знам какви ваксини в момента са по календар, но ако финансово можете да си позволите Превенар 20, по-добре да ползвате нея вместо Синфлорикс. Превенар 20 покрива 10 щама повече - на практика 10те опасни щамове, които могат да причинят опасни пневмококови усложнения като менингит, сепсис, пневмония, хронични отити и пр. Синфлорикс е стара ваксина, по-добре от хич, но до там.

# 692
А какво се случва документално след като Синфлорикс е задължителната ваксина за България, а не Превенар?

# 693
Възможно ли е отново да се върнат коликите и болките в корема след Ротарикс? Така не е бил от първите седмици, свива се, плаче, разстроен е. В четвъртък изпи първата доза, на три месеца е. Да не говорим, че по принцип след ваксини поддържа 37 и нещо няколко дни. За колко време отшумява това неразположение?

# 694
Напълно си е възможно. По спомен до седмица-две отминава ако е само от ваксината, но колики може да има до късен етап, включително да спрат и при захранването пак да започнат.

# 695
А какво се случва документално след като Синфлорикс е задължителната ваксина за България, а не Превенар?

Нищо, вписва се Превенар в картона и детето се води напълно ваксинирано, просто е с по-добрата ваксина.

# 696
  • Sofia
Само че в момента Превенар 20 не излиза в здравно-профилактичната карта на детето (демек в електронното досие), защото все още няма код. Трябва да се види с ЛЛ на детето как може да бъде добавена, защото предполагам, че ДГ ще си я търсят.

При нас Превенар 20 фигурира единствено на амбулаторен лист от преглед, но мен това не ме притеснява, защото малката си е минала курса със Синфлорикс.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 07:48 от Brin de muguet

# 697
И мен не ме притеснява, моето съшо има Синфлорикс, Превенар ще слагаме сега. Питах защото беше препоръчано изобщо да не се слага Синфлорикс. Иначе при нас в електронното досие и Варивакс не фигурира, само в картона на детето и в книгата на лекарката. Предполагам си е пропуск на лекарката, а не че няма код и за тази ваксина? При вас фигурира ли?

# 698
Не знам защо ми трябваше да търся с търсачката, но попаднах на тема "Вредата от ваксините" и...предпочитам да не бях попадала Rolling Eyes

А търсих информация за Тетраксим. На дъшеря ми тази година й предстои реинунизация. Да я слагаме ли или има по-добър "ъпгрйднат" вариант?

# 699
  • Sofia
Alison, да при нас Варивакс фигурира в електронното досие и следователно в здравно-профилактичните карти, които издават. Нименрикс също фигурира.
Превенар 20 и Бексеро (все още) нямат кодове и не могат да бъдат въведени.

Барбалена, от доста време следя въпросната тема. Моят съвет - не я чети. Там е пълно с антиваксъри, които са просто против ваксините, без да казват защо точно. Малко са полезните коментари. В края на краищата от всяка ваксина може да има някаква реакция или някакво усложнение. Но щом са пуснати вече на пазара, че и са част от задължителните ваксини, значи тези рискове са сведени до минимум и са изчислили ползата/риск. Оттам нататък си е до дете.

ПП : а историята с Тетраксим е била преди доста години, ако говорим за същия случай. Ваксините постоянно ги подобряват.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 11:29 от Brin de muguet

# 700
Питах защото беше препоръчано изобщо да не се слага Синфлорикс.

Защото Синфлорикс е по-добре от нищо, но до там. В най-уязвимия си период бебето ще бъде защитено срещу 20 пневмококови щама, вместо само с 10, ако се чака да се завърши ваксинацията със Синфлорикс и тогава тепърва се добави Превенар 20 като допълнителна четвърта доза.

# 701
Моето дете няма Правенар, но има други незадължителни ваксини. Не му излизат в досието и когато го записвах в яслата, личната я дописа в извадката от системата и сложи печат. Както и пресне страницата от картона, където са залепени стикерите.
За варивакс става въпрос. И ми направи впечатление, че ротатикс фигурираше в системата, нищо че е незадължителна, а варивакса не.

# 702
макарон моето дете е родено 2021 и няма как да е бил ваксиниран в превенар 20, която се продава от 2023 в България. Въпроса ми беше ако наистина някоя майка предпочете да не слага Синфлорикс, как биха стояли нещата документално, за да няма проблем с получаването на детски надбавки и запис в учебни заведения (за което се изисква документ с поставени задължителни ваксини в от българския имунизационен календар, каквато е синфлорикс) Като знам колко е тромава бюрокрацията навсякъде в страната ни, като нищо да направят проблем, въпреки че реално детето ще има по-добра защита

# 703
И моето е 2021 и също има две дози Синфлорикс, докато се осведомя добре какво им слагат. Третата доза обаче е Превенар 13, вижда се само с подпис, печат и стикер на ваксината в картона на детето. Посещава държавна градина и не сме имали проблем, явно от градината са били достатъчно запознати. Сега есента Превенар 20 се явяваше четвърта доза.

# 704
Как се понесе нименрикс при вашето дете?
Смятам да я сложа другата седмица на детето ми на 3г.

Общи условия

Активация на акаунт