Ваксини

• 72 105
  • 781
  •   1
Отговори
# 705
Много леко, никакви неразположения.

Виж, Бексерото беше тегавко, но в никакъв случай не съжалявам, че го поставихме, просто си планирайте така, че да е вкъщи детето.

# 706
А има ли разлика между Синфлорикс и Превернат 13? Коя е по-добра и има ли разлика в страничните ефекти?

# 707
Предполагам всички сме видели новините от днес. Зимата имаше още едно дете с инвазивна пневмококова инфекция, за което се събираха пари за лечение в Турция. Абсурдно е в страна от ЕС в 21 век да си отиват деца от пневмококи и менингококи инфекции. И то поради липса на информационна кампания и финансиране.

Синфлорикс е анахронизъм, Превенар 13 вече също в голяма степен. Превенар 20 е оптимумът в момента - защитава срещу всички 20 сериозни менингококови серотипа, включително тези, които в този момент причиняват сериозни инфекции. Крайно време е да са безплатни поне варивакс, превенар 20 и противогрипната ваксина за всяко дете и да има информационна кампания за родителите. Не да са задължителни, у нас антивакс настроенията са мейнстрийм, тъй че никога няма да имаме ваксинационните календари на нормалните страни, но поне за който иска, а не може да си го позволи, да са достъпни тези ваксини и да има достъпна информация.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 15:34 от Макарон

# 708
Не, не беше провокирано от новините, аз не гледам такива, друга тема е.
Но да, явно наистина е дошло време да я сложа. Смятах да е септември, когато ще има буфер между ясла и ДГ, но ще е другата седмица.

# 709
Макарон, за този случай ли става въпрос? Sad(( Милото детенце, горките родители, сви ми се сърцето...
https://dariknews.bg/regioni/sofiia/bebe-pochina-sled-meningokok … -v-sofiia-2414107

Очаквах в статията да споменат, че има и ваксини, но нито дума...

Ние миналата седмица бяхме в болница. Първо отидохме в Пирогов, но ни казаха, че има случай на менингит и препоръчаха да идем в друга болница...

# 710
Случайно да знаете, ако ЛЛ откаже да сложи нименрикс, къде мога да отида във Варна?
По принцип, не мисля че ще откаже, тъй като е одобрена за БГ, но все пак.. не искам да се сдобия с ваксината и да се наложи да пътувам до София или Пловдив.

# 711
В групата във фейсбук за Ваксини писаха хората от Варна че са пътували до София за ваксината.

# 712
Да, но мисля че ставаше въпрос за Бексеро.

# 713
  • Sofia
Нименрикс си я купихме от аптеката и педиатърката я постави. Даже си има код и се появява в електронните досиета на децата и в здравно-профилактичните им карти. В София сме, но това не мисля, че има значение специално за Нименрикс.
А ако ЛЛ откаже да постави Нименрикс, отидете на частно. Ние така ваксинирахме малката с втора доза противогрипна и Превенар 20 (личната отказа да ги постави).

А за този случай - казаха по новините, че менингитът е причинен от тип Б. Тоест за него трябва Бексеро.

# 714
В България вече няма налични никакви Нименрикс. Някой има ли информация колко струват васксините срещу менигококи, поръчани от Гърция, и двете (Нименрикс и Боксеро)?

Много хубаво, че обсъждате Превенар 20, изобщо не съм предполагала, че има по-добра алтернатива, моето бебе предполагам е с Превенар 13. Иска ми се да знаех по-рано, но педиатърката и дума не е обелила, явно ще следя тази тема. Има 2 дози, за третата когато дойде времето ще купя Превенар 20.

# 715
  • Sofia
Бексерото е около 250 лв едната доза.

# 716
gerka няма как да е твоето дете с превенар 13, тя се купува също. Със синфлорикс се ваксинират бебетата, това е задължителната ваксина за България.  И всъщност ти знаеш ли с кои ваксини е ваксинирано, та предполагаш?

# 717
Моето го ваксинираха този месец. Вместо Синфлорикс са му направили Превенар 13. Не ми казаха. Видях го в здравното досие и попитах. Казаха ми, че вече ще се прави тази ваксина. Страничните реакции бяха доста неприятни в сравнение а другите ваксини преди тази, но ме предупредиха и за това.

# 718
Ох, на мен слава Богу личната ми ги показва опаковани преди да ги отвори и постави и после как лепи етикета.  Значи в България пак се движим назад - сменили синфлорикса, но не с най-новото възможно - супер. С тази скорост менингококовите ще станат задължителни за бъдещите ми внуци

# 719
gerka няма как да е твоето дете с превенар 13, тя се купува също. Със синфлорикс се ваксинират бебетата, това е задължителната ваксина за България.  И всъщност ти знаеш ли с кои ваксини е ваксинирано, та предполагаш?

Предполагам, защото прочетох (тук - https://plusmen.bg/bg/optional/streptococcus) че за пневмококови инфекции, за които имаме вече 2 игли, в България се прилага Превенар 13. Но не съм сигурна защото не съм питала педиатъра, нито мога да влезна в електронното здравно досие на детето да видя. Вие как влизате? Нямам електронен подпис. Не виждам опция с ПИК на НАП.

Общи условия

Активация на акаунт