Ваксини

• 72 082
  • 781
  •   1
Отговори
# 720
Не няма как с пик на нап, това са си две отделни системи. Аз бях в регионалната здравноосигурителна каса и си извадих достъп. Но информацията за поставените ваксини трябва да бъде вписана и в личната амбулаторна карта и/или здравноосигурителната книжка на детето (т.нар синя книжка)
Информацията от линка е за препоръчителна имунизация не за задължителна!

Коя ваксина срещу пневмококови инфекции се прилага у нас за препоръчителна имунизация?

В България се прилага конюгираната ваксина Prevenar 13 (Листовка).

Тя е показана за защита срещу инвазивно заболяване, пневмония и остро възпаление на средното ухо, причинено от Streptococcus pneumoniae, при деца, родени преди 2010 г. и за активна имунизация срещу инвазивно заболяване и пневмония, причинени от Streptococcus pneumoniae, при възрастни на и над 18 години и в старческа възраст.

Официална информация да са сменили синфлорикс с превенар 13 за бебетата като задължителна ваксина не намирам.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 08:48 от AlisonParker

# 721
Не ми се търси да си самоцитирам поста, но миналата година се възмущавах как е възможно да се движим десетилетие след "нормалните" държави. Когато те сменят Превенар 13 с 20, ние от 2025 година сменяме Синфлорикс с Превенар 13.

Така се получава, че учените са в непрекъсната надпревара с бактериалната еволюция. Въвежда се ваксинация срещу най-сериозните пневмококови серотипове, които причиняват инвазивни инфекции, и те биват ерадикирани. Добавят се нови щамове във ваксината, ерадикират се и те. PCV-13 ваксините са от 2009, в момента най-опасните за деца щамове се съдържат в Превенар 20, не в 13, 13 е по-добре от нищо и все пак дава някакъв кръстосан имунитет и за невключени в нея серотипове, но е ужасно далеч от оптималното.

Бога ми, непродаваеми ваксини ли се "чистят" у нас, защото разликата в цените между превенар 13 и 20 не е голяма, в порядъка 20-25 лв на доза (115 лв срещу 140 лв)? Колко "спестява" държавата с това си решение? А иначе антибиотиците са безплатни.

Поводът за това е ужасен и трагичен, но едното положително нещо от последните дни е, че се заговаря за ползата от допълнителните ваксини, дано има достатъчен натиск върху МЗ поне да се внася Бексеро в България. Вдига се и ваксиналното покритие, това пази всички деца, не само ваксинираните. При 250 лв на доза и нужни няколко, не ми се вярва да започне да се покрива от НЗОК, но пък да помечтаем...

# 722
gerka няма как да е твоето дете с превенар 13, тя се купува също. Със синфлорикс се ваксинират бебетата, това е задължителната ваксина за България.  И всъщност ти знаеш ли с кои ваксини е ваксинирано, та предполагаш?

Предполагам, защото прочетох (тук - https://plusmen.bg/bg/optional/streptococcus) че за пневмококови инфекции, за които имаме вече 2 игли, в България се прилага Превенар 13. Но не съм сигурна защото не съм питала педиатъра, нито мога да влезна в електронното здравно досие на детето да видя. Вие как влизате? Нямам електронен подпис. Не виждам опция с ПИК на НАП.

Изтеглете си еЗдраве, а за електронен подпис изтеглете Evrotrust.

# 723
Не няма как с пик на нап, това са си две отделни системи.

Точно с ПИК от НАП влизам през сайта на НЗОК в ел.досие Simple Smile
И двете институции са свързани, FYI.

# 724
Не няма как с пик на нап, това са си две отделни системи.

Аз успях да влезна в собственото си здравно досие с ПИК на НАП, но в сайта https://pis.nhif.bg/main/. А там никъде няма опция да си избера детето.

Доколкото разбрах за детето трябва да ползвам https://my.his.bg/login, а там от падащото меню за вход няма опция за ПИК от НАП.

Не мога да разбера защо в едното става с ПИК, в другото не. Нали и двете са едно и също, електронно здравно досие?🤨

Макарон, освен всичко, което си написала, бих казала, че и педиатрите в България са зле защото дума не обелват по темата. Аз щях да закупя въпросната 20 валентна ваксина ако имах представа. Иначе дано поне осигурят бройки в аптечната мрежа от менингококовите, на повече аз лично не се надявам. Който иска по-добро здравеопазване, да се мести към скандинавските държави, ама то е за сметка на други работи ☹

# 725
Имате достъп и до детето. Още като се впишете има поле където да въведете ЕГН на лице до 18г.

# 726

Имах предвид че не може през сайта на нап.
С пик от националната агенция по приходите никога няма да ми хрумне да влизам на друго място та дори в сайта на здравно осигурителната каса 🤦🏻♀ поредната простотия. Аз си ползвам приложението еЗдраве. И голям зор за това здравно досие - в моя профил няма абсолютно нищо нито ваксини, нито престоя от раждането, нито един частен преглед (въпреки че и те са задължени да попълват) резултати от лабораторни изследвания са непълни…  за детето също липсва информация за болничен престои, за ваксината Варивакс писах наскоро че не е вписана… Обичайно за нашата страна - нищо не е направено като хората
Иначе във вторник ще има по складовете Нименрикс

# 727
  • Sofia
Макарон, освен всичко, което си написала, бих казала, че и педиатрите в България са зле защото дума не обелват по темата. Аз щях да закупя въпросната 20 валентна ваксина ако имах представа. Иначе дано поне осигурят бройки в аптечната мрежа от менингококовите, на повече аз лично не се надявам.
Не само че дума не обелват, но и когато ние си ги намерим, отказват да ваксинират децата.

Нашата педиатърка първо отказа да ваксинира малката с противогрипна. Била малка (беше на 1г и половина), а инжекционната форма е разрешена за деца над 6м. Впоследствие стигнахме до две хоспитализации за по-малко от месец и пневмония (не знам дали им връзка, но си имам едно наум). Следващата година отказа да сложи назалната противогрипна. Едвам се съгласи да й сложи една инжекционна (при първоначално ваксиниране против грип, дозите трябва да са две), втората отказа да я сложи - една била достатъчна. А за Превенар 20 ни каза, че се била слагала само в чужбина, дъщеря ми била със Синфлорикс и не й трябвало Превенар 20 и отказа и нея да я сложи.
Големите ми са на 12г и почти на 10г - и за ЧПВ нищо не ни е споменавала. А моят АГ ми казва, че са направо задължителни и за момичета и за момчета.
Думи нямам...
И затова търсихме на частно кой да слага препоръчителните ваксини.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 12:23 от Brin de muguet

# 728
Аз мисля във Понеделник да звънна на нашата лична и да коментираме за тази ваксина против
менингококи.
Ще изчакам малко за да мине време да е добре и да я поставим евентуално.

# 729
  • София
Потресаващо е невежеството на много от личните лекари по темата имунопрофилактика.... Моята отдавна не я питам за препоръчителните ваксини, дежурният ѝ отговор е: "Аа, не искам да поемам отговорност!". Като го изтърси това пред някой колебаещ се родител, ще го остави с убеждението, че страничните ефекти на ваксините са нещо много страшно и различно от тези на останалите лекарствени продукти. Интересно как поема отговорността да изписва антибиотик и инхалации с кортикостероид за всеки сопол и купища хранителни добавки. Отделно, че масово ваксини се отлагат заради леки неразположения на детето или боледуване на друг член на семейството (??!!), не се поставят наведнъж както е по ИК, а през някакви произволно съчинени интервали, забранява се къпане след ваксинация, абе мъка голяма.
Както и да е, влизам в темата, за да благодаря на Макарон - от постовете ѝ разбрах за ваксината Превенар 20 и миналата седмица дъщеря ми (набор 2021) беше набодена с нея. Синковецът (набор 2024) преди два дни получи последната доза Синфлорикс и след около месец ще му запиша час при д-р Атанасов за Превенар 20. Разговаряйки с него, разбрах, че на родените 2025 вече слагат Превенар 13, вместо Синфлорикс. Кога ли ще излезем от пещерата...

# 730
  • Sofia
hatred, само имай предвид, че за два дена (!) часовете при Атанасов се запълниха за повече от месец напред.
Последния път, когато погледнах в Супердок, първият час беше за 5-ти май.

А, да, и за Превенар 20 носи картона на детето, защото ваксината няма код и не може да се запише в електронното досие.

# 731
  • София
Ооо, много е неприятно това, че графикът на Атанасов е запълнен. И то не толкова заради отлагането на ваксината, а защото разчитах на него и за боледуването на децата. Не съм попадала на друг толкова научно базиран педиатър в София, който не изписва АБ и онази прелест - инхалации с кортикостероид, току така.

# 732
  • Sofia
Ние бяхме вчера (28-ми) при него - първи час. Сутринта все още имаше часове за 2-ри/3-ти април. И изведнъж докато чакахме, започнаха да звънят като луди и всичките бяха за менингококовите ваксини. За отрицателно време му се запълни графика за април.

# 733
  • София
Ние бяхме вчера (28-ми) при него - първи час. Сутринта все още имаше часове за 2-ри/3-ти април. И изведнъж докато чакахме, започнаха да звънят като луди и всичките бяха за менингококовите ваксини. За отрицателно време му се запълни графика за април.

За малко сме се разминали. И ние бяхме на 28.03 от 11:20. Аз бях за третата доза Гардасил, а младежът - за Хаврикс. Съгласувахме кога да му постави Превенар 20 и последната доза Бексеро и явно докторът не предполагаше какво ще стане с графика му. Опасявам се обаче, че сред записалите час има хора, които не са посочили изрично за коя ваксина са, а наличности за всички едва ли ще има.

# 734
Извинете, че нахлувам така в дискусията ви относно др. Атанасов - да разбирам ли, че при доктора има налични ваксини срещу менингококи? Включително Бексеро?

Моля да споделите колко дози са необходими от Бексеро и през какъв интервал, за бебе над 6м.

Hatred, слагате Превенар 20 въпреки завършен пълен курс (т.е. 3 игли) със Синфлорикс?

Общи условия

Активация на акаунт