Студенти в Нидерландия - 9

• 56 952
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
Недоумявам обаче защо в сайта им не намирам нищо за ваксинираните.... или не знам къде да търся.

Все още няма решение за ваксинираните. Така както подозирам, няма да е никакво преимущество (в крайна сметка ваксината не те предпазва да не се заразиш и боледуваш) и вероятно пср ще бъде искан при всички положения. Но това са си мои предположения.

Здравейте,аз отново се включвам с питане за квартира в Грьонинген,защото ще бъда първа година студентка през Септември.Благодаря предварително!
Сподели къде си търсила, горе долу бюджет, за да можем да помогнем.

# 361
Недоумявам обаче защо в сайта им не намирам нищо за ваксинираните.... или не знам къде да търся.

Все още няма решение за ваксинираните. Така както подозирам, няма да е никакво преимущество (в крайна сметка ваксината не те предпазва да не се заразиш и боледуваш) и вероятно пср ще бъде искан при всички положения. Но това са си мои предположения.

Здравейте,аз отново се включвам с питане за квартира в Грьонинген,защото ще бъда първа година студентка през Септември.Благодаря предварително!
Сподели къде си търсила, горе долу бюджет, за да можем да помогнем.

Ами пробвах с фейсбук рупите,но беше тотален неуспех.Идеята ми беше тук ,благодарение на факта,че тук всички сме българи и можем да си помогнем по-лесно

# 362
  • ВАРНА
Въпрос към пътувалите с Уиз до Айндховен. При чекирането за полето утре не получихме бордна карта както преди. Предполагам че се получава при предоставянето на пср на летището. Права ли съм?

# 363
Да,права сте

# 364
Iliana, опитай през агенции, SSH, https://roomfinder.athomeingroningen.com/Search_results.html, студентския хотел (цените са по-високи), Funda, Kamernet, Pararius, Lefier.

# 365

Здравейте, моят син завършава 1ва година в Гронингени е в общежитие. Общежитията са само за първокурсници. Препоръчвам ви го като за 1ва година, регистрирате се към SSH и те ви слагат в списък. Можете да се откажете от общежитието ако междувременно си намерите частна квартира. Колкото по-рано, по-добре, защото може да си изберете сграда и стая, която ви харесва повече или е по-близо до университета. В общежитието има много студенти от цял свят, много повече контакти и приятели ще намерите. В частаната квартира сте ограничена до хората, които ви се паднат. Важна подробност за общежитието е, че подписвайки договор, имате ангажимент да платите първият и последният наем за следващата година, но имате сигурно жилище до края на първата година. След това е много по-лесно да си намерите частна квартира с приятелите, с които искате да споделяте жилище.

# 366
Как да намеря квартира за българин? Има ли някакви сайтове?
 Търся за сам мъж до 500 евро северно от Zwolle, в района на Meppel, Hoogeveen, De Wijk, Dedemsvaart.

# 367
Почнах да пиша наръчник за начинаещи майки "Как да намерим квартира в Нидерландия", но не ми остава време да го довърша. Затова ще пиша на части. Информацията е от много (десетки) изчетени сайтове и от старите теми в бг-мамма.

Наемодатели те са 3 основни вида - частни квартири, общежития (кампуси) и жилищни корпорации (housing corporations) - нещо като регулиран пазар за социални жилища.

Сайтове за частни квартири (private market):
1.   pararius.nl;
Това е портал. Предимство - има обяви от много агенции за цяла Нидерландия. Но както казва друг потребител: „Регистрирах се в pararius, но там само ме препраща към сайтове на агенции, които искат да се регистрирам при тях и да платя one time fee.“
Аз лично ползвам за ориентиране в цените и за начално търсене  Виждам името на агенцията и отивам на техния сайт по две причини: обикновено има още малко информация и най-важното, там 1-2 дена по-рано обявяват, че стаята е запазена или вече наета.
2.   kamernet. nl
нямам опит личен опит. Друг потребител казва: „Регистрирана съм в Kamernet, бях харесала там и писах на доста обяви. Някои те игнорират, други любезно те пращат по дяволите, трети уговарят срещи“
3.   directwonen.nl;
4.   Friendly Housing
5.   Funda
6.   holand2stay
7.   househunting.nl;
8.   housing.expatica.com;
9.   housingxl.nl;
10.   kamers.nl;
11.   Lefier
12.   stadhuis.nl
13.   vestide
14.   zah.nl;
15.   https://www.klikvoorkamers.nl/en/home - за Бреда и Тибург
Важно: повечето агенции искат различни такси и комисионни. Четете внимателно условията им и питайте точно какво дължите с ДДС.
Обикновено (95% от случаите) стаите са необзаведени. Може дори да се дават под наем 6 напълно голи стени - без подова настилка, осветителни тела, пердета, т.е. абсолютно нищо. Най-често мебелите на снимките са на предния наемател, но той може да ви ги продаде на старо, ако се договорите.
И не вярвайте на размера на стаите - ориентирайте се по снимките.

Международни студентски общежития
Това са частни компании/организации, обикновено работят (имат общежития) в няколко страни.
Предимства: най-лесното настаняване - всичко е организирано и стаите са обзаведени. Не трябва да се ходи до Холандия предварително. Повечето от тях имат право на субсидия, ако доходите на родителите са ниски. За съжаление няма списък - питате тях.
Недостатък по-високи цени от частните квартири
Давам пример с описание на една от тях: SSH е нестопанска организация, която действа като посредник при намирането на временно и обзаведено настаняване за международни студенти. Те предлагат стая за максимален период от дванадесет месеца. Можете да се регистрирате в SSH, веднага щом получите вашето (условно) писмо за приемане.
SSH има няколко международни студентски общевития и навсякъде има (холандски) помощник за пребиваване. Той или тя е първият ви контакт, преди да пристигнете в стаята си. Повечето от тях ще живеят в същото общежитие.

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 01:14 от biborana

# 368
Важно: повечето агенции искат различни такси и комисионни.

От това, което съм чела, ако агенцията работи за наемодателя,т.е. рекламира негов имот, искането на каквато и да било такса обслужване по наемане или пренаемане от наемателя (в случая студента), е незаконно. Може да бъде искан депозит (първи и/или последен месечен наем, дължими суми по неспазено предизвестие, ремонти). Доста съм се ровила по въпроса - имат действащо разпореждане на Върховен съд и последващ съдебен акт. Нека бъдещите наемататели на частни квартири бъдат по-упорити в търсене на правата си.

# 369
Да допълня:
https://housinganywhere.com/
Международна агенция, имаща договори с някои университети.
Безплатна регистрация, малка такса при наемане. Работи на принципа на AirBNB - плаща се на нея, а тя превежда парите на наемодателите след като си се настанил, ако си доволен.

Цитат
Booking a room via HousingAnywhere happens via their Secure Booking System. As a student you pay the first month rent to HousingAnywhere instead of the landlord for safe-keeping. After you arrive in your room you have a 48-hour period to check if the accommodation is as advertised. Only after this time will your money be transferred to the landlord should no issues arise. HousingAnywhere charges a small fee for this service.

TIP: If you arrive later than planned you should inform Housing Anywhere about this so that they can adjust the 48-hour period to the date of your arrival.

От 10 човека, 9 отговарят. Не се правят огледи - агенцията гарантира за верността на информацията и снимките.
Почти всички стаи са обзаведени. Има добри филтри, лесно може да се изберат такива с включени в цената сметки. Условията са ясни и без скрити плащания на пръв поглед.
Това и SSH са единствените по мое мнение адекватни агенции в Нидерландия, през които не се занимаваш със самозабравили се наемодатели.

Реални лични впечатления засега не мога да дам - първата година сина ми ползва SSH, идващата година ще ползва тези - избра втората стая, на която писа, плати първи наем и такса, предстои да се нанесе и вземе договора през лятото. Всичко - преглед, избор, кореспонденция, резервация стана за 2-3 дни.

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 07:26 от kodbg

# 370
Здравейте,
Мисля че мога да помогна за студентска стая в гр. Айндховен, за девойка.Близо до Фонтис от 7 юни.

# 371
Има ли българчета, които ще учат във Вагенинген тази година?

# 372
Здравейте, ще съм студентка (втора година) в Грьонинген. Търся свободна стая (до 400 евро) и ще съм много благодарна, ако някой знае информация за такава или даде съвет относно къде мога да разгледам такива Smile

# 373
Важно: повечето агенции искат различни такси и комисионни.
От това, което съм чела, ако агенцията работи за наемодателя,т.е. рекламира негов имот, искането на каквато и да било такса обслужване по наемане или пренаемане от наемателя (в случая студента), е незаконно.
Скрит текст:
Може да бъде искан депозит (първи и/или последен месечен наем, дължими суми по неспазено предизвестие, ремонти). Доста съм се ровила по въпроса - имат действащо разпореждане на Върховен съд и последващ съдебен акт. Нека бъдещите наемататели на частни квартири бъдат по-упорити в търсене на правата си.
chervenokoska_2, напълно вярно, но искам да допълня кога и как може да се наложи да се плати на агенция/сайт.

Комисионни за агенции:
Разрешено е да плащате комисиона, само ако направите заявка агенцията да ви намери квартира. В повечето случаи цената е наем за един месец + 21% данък.
Важно: когато говорите с някой агент, внимавайте да не би да ги наемете случайно – например да ви попитат какво търсите и да предложат да ви пратя още оферти, а вие да приемете. В този случай дължите комисиона.
Оплаквания
Например Гронингенският студентски съюз (GSB), SOG, KAB и общината са направили уебсайт с подробна информация за разходите за медиация и формуляр за оплакване и въпроси: www.steunpuntbemiddelingskosten.nl. GSB предлага и безплатни правни съвети на студенти, които изпитват проблеми с жилищата и имат разногласия със своите хазяи.
Но агенциите измислят различни такси
Предполагам, че са законни. Хубавото е, че срещу тях получавате допълнителни услуги. Давам пример с тази агенция https://maaslandrelocation.nl/en/faq. Начинът им на работа е странен, но агенцията е с положителни отзиви (и в темите, и от други хора, включително холандци).
1.   Такса за право на оглед или координати: Понякога се налага да платите €30-50 годишен абонамент на агенцията, преди да направите оглед или месечен абонамент на сайта, за да виждате как да се свържете с наемодателя.
Сумите не са големи, но набъбва солидно, ако платите на 5-10 места.
Важно:
1.1 предварително питайте (по телефон или имейл) дали предлагат видео огледи. През август 2020 г. за ниския ценови сегмент агенциите ме информираха, че наемодателите масово отказват видео огледи, защото имат голям интерес за огледи на живо, които те предпочитат. Така си спестих няколко излишни такси.
1.2. Четете внимателно дали абонаментът се тегли автоматично от сметката ви, ако не направите изричен отказ.
2.   Допълнителни пакети:
например горната агенция предлага три пакета: основен (0 евро), Плюс (37,50 евро) и Премиум (60 евро) – има списък с услуги за платените пакети, най-важните са – 2-3 дена по-рано се виждат офертите, официален превод на договора на английски, изготвяне на искане за субсидия, ако е възможна за тази квартира и др.
3.   Такса за договора: от € 75,00 for letter / third party (задължителна в този пример).
В заключение, ако наемете квартира от тази агенция ще платите поне 125 евро, а с премиум пакет - 185 евро.

Едит: Не съм против таксите, за всеки труд трябва да се плаща. Но внимавайте (четете, питайте), за да не бъдете неприятно изненадани.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 00:37 от biborana

# 374
Напълно съм съгласна с всичко написано по-горе. Много е важно ние, като чужденци, да знаем какви са правата ни, а не просто с цел да се намери квартира, да се хвърлят едни пари.

Общи условия

Активация на акаунт