Студенти в Нидерландия - 9

• 56 437
  • 753
  •   1
Отговори
# 375
Червенокоска, съгласна НЕ трябва да сме будали.
Но трябва да помним, че не познаваме правилата и обичаите на техния пазар - например не може да очакваме да ни дадат договор на английски език, а преводът от холандски си е наша грижа. Ако перефразирам - с питане и квартира ще наемем.

# 376
Здравейте,
Получихме мейл от университета за плащане на такса. Младежът ще е 1 год. в Амстердам.
Може ли да ми кажете кога се плаща, защото няма дати. А и сумата е 542Е което не пише, че е част. Да не би да са намалени таксите (но чак толкова не ми се вярва)?  Освен това синът ми ще кандидатства за субсидия за таксата, а аз четох че унито си дърпа таксата от холандска сметка. Дано да успявам да обясня ...
Ето част от мейла:
Dear student,

Therefore, you hereby receive confirmation of the tuition fee due. As we received one or more requests for enrolment, we hereby send you a confirmation of the tuition fee due.

Studentnumber: 2728466
Date: 11.05.2021
Study year: 2021/2022
Tuition fee: € 542.00

The tuition fee is based on the current information known from Studielink and DUO. If this information changes it is possible that the amount of the tuition fee may also change.

Statutory Fee

The statutory fee is a fixed amount by the government. You pay the statutory tuition fee if you are enrolled as a student for a public funded program and meet the following two requirements:

- First degree requirement: You have, not been awarded a degree in Dutch higher education that is equivalent of your current programme of study, since 31 August 1991. In case you have an uninterrupted registration for a second (or more) programme before finishing your first programme, you pay the statutory fee for the second (or more) programme after you have finished the first programme as long as your registration for this programme is uninterrupted. In addition, an exception applies for programmes in the field of Healthcare and Education. After you have obtained a non-healthcare or non-education degree, you are permitted to obtain one more degree in healthcare or education.
- Nationality requirement: You have an EEA/EU, Swiss or Surinamese nationality or you meet the other requirements mentioned in article 7.45a, paragraph 1(b) of the WHW.
Съжалявам за дългия пост

# 377
  • No Line On The Horizon
Това в таксата за 1 курс, намалена е наполовина. Трябва да я платите, а след като синът ви се регистрира в Нидерландия и си извади банкова карта, може да кандидатства за кредит за тази сума, като ще му се превежда на месечни вноски.

# 378
Намалени са наполовина

# 379
  • дядовата ръкавичка
Доколкото виждам, все още не е официално
The tuition fee is based on the current information known from Studielink and DUO. If this information changes it is possible that the amount of the tuition fee may also change.
А таксата ние плащахме, ако не бъркам, чак в края на август.

# 380
Ние потвърдихме, че ще платим таксата през август. Там пишеше, че ще я дръпнат на 26 септември, т.е. след началото на учебната година.
Но имаше избор да се плаща на вноски - и точно пишеше на коя дата ще дърпат парите.

# 381
  • София
Ама тя тая такса излиза половината на половината.... Или защото е първокурсник и техните такси са наполовина поначало?

biborana Изключително добра информация си насъбрала. Мисля да я събера накрая и да я сложа в първия пост на следващата тема.... ако нямаш нищо напротив.
Изобщо наблюдавам доколкото ми е възможно мненията и където видя нещо важно си го отбелязвам за целта....

# 382
Така ще са таксите догодина. Всички наполовина, а първокурсниците - четвърт. Така или иначе текущата учебна година не е приключила и има време това решение на правителството да бъде гласувано в парламента. Тепърва предстои новоприетите студенти да минат от условен в безусловен прием. Начинът на плащане може да бъде променян. За плащане на вноски задължително се изисква да се предостави холандска банкова сметка (поне така беше до миналата година). Всеки университет има своя схема на теглене на вноските - може да варира броя им от две до пет.

п.с. Относно познаването на разпоредбите в Нидерландия, е добре човек да се порови. Има цялата нужна информация, а тук неведнъж е писано по много от темите. Ако даден родител не ползва английски, препоръчвам да се натисне бъдещия студент да съдейства и да даде своя дан при подготовката. Доброто планиране спестява доста време,а и средства. Аз, например, много обичам да ровя, чета и да се информирам и чак след това да питам, ако не ми е ясно нещо. Знаех за договорите на холандски точно от темите тук, затова явно ние сме имали голям късмет - всички документи и цялата кореспонденция винаги е била на английски. Ако мога да помагам с информация, винаги съм насреща.

# 383
Синът ми ще бъде втори курс през следващата година.Днес ми звънна, че  е получил писмо от университета с което го канят да се запише във втори курс и го уведомяват, че таксата е 1080 Е, не съм сигурна в точната сума, че не го слушах внимателно а сега  работи и не мога да го попитам.

# 384
Да завършим темата за квартирите - спомням си, че преди време имаше спор дали данъка на сградата се плаща от собственика или наемателите. В новия договор на щерката има клаузата по-долу. В Енсхеде доколкото тя обясни се плаща на торба боклук и е резонно наемателят да си плаща, но ми е чудно това property tax. Назад в темите имаше информация, че е задължение на собственика, но не можах да го намеря.
Някой с опит по въпроса? (то и тази такса може да не е данък сгради и аз да бъркам понятията, така че всяко инфо е добре-дошло да не сме изненадани в предвиждане на бюджета за следващата година)

Taxes and Other Duties
8.1 Unless this is not permitted by law or regulations arising therefrom, the following will be at the expense of the tenant, even if the landlord is assessed for this:
the property tax and ......(описани такси а боклук, мръсен канал...)

# 385
Да допълня молбата на Silent Smile  - споделяйте и размера на тези данъци/такси по градове, за да го включа в наръчника.

Каlista, за мен ще е чест да ме включите в първия пост.
Не си прави труда да събираш нищо за квартирите, аз го правя. Последните 2-3 страници събрах (и вече попълних) много интересни неща. Включила съм и субсидиите, които дискутирахме преди месец, с бонус - формула за размер на субсидията (мисля, че я разгадах). Подготвям още няколко глави - разходи, housing corporation, договори и др.
Преди новата тема ще ти пратя всичко обобщено. 

Последна редакция: вт, 11 май 2021, 23:16 от biborana

# 386
  • София
Благодаря ти и много ще се радвам!

# 387
Понеже търсенето на квартири е най-актуално в момента, споделям 2 полезни линка (на един и същ сайт):
Списък със сайтове за търсене на стаи - национални и по градове. Има кратко описание и оценка на няколко сайта,  включително колко струва абонаментът за тях. Отварят се страници и по градове: има линкове към файсбук групи и сайтове на организации, но не и на агенции и за имоти (поне за Маастрихт не видях)
https://dutchstudentunion.nl/finding-a-room/
Калкулатор за цена на стая: https://dutchstudentunion.nl/rentcheck/ иска доста подробни данни, които няма да видите в обявата, но е интересно какви са критериите,

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 16:09 от biborana

# 388
Здравейте,
Мисля че мога да помогна за студентска стая в гр. Айндховен, за девойка.Близо до Фонтис от 7 юни.
Здравейте  ,може ли малко повече подробности за стаята в Айндховен и само за момиче ли е ?Ще пиша на лични..

# 389
Здравейте, дъщеря ми е приета условно в университета в Бреда.Ако някой знае за свободни квартири
да ми пише.Започваме да се оглеждаме.

Здравейте,
В къщата където живее дъщеря ми в Бреда се освобождават квартири на завършили студенти. Ако не сте намерили ми пишете за да ви свържа с нея. Може да помогне.

Общи условия

Активация на акаунт