Студенти в Нидерландия - 9

• 56 478
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
По принцип карантината е задължителна, но спазването й все още е оставено на съвестта на пристигащите, като не се правят проверки. Решението за проследяване, налагане на глоба при неспазване и вписване в полицейското досие все още не е приятно и се очаква решение в най-кратък срок

# 346
Здравейте,

Нещата с тестовете са ясни, но да попитам за карантиниране.
В сайта на https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-t … -abroad/checklist
пише че е нужно да се самокарантинират за 10 дни, или на 5-я се прави теста и се освобождават от карантина.
Правилно ли съм разбрала. Спазвали се карантината, правят ли проверки и т.н.

Никой не проверява. Въпрос е на самосъзнание. Сега им разхлабиха мерките, не би трябвало човек да си позволява да не спазва карантина и да рискува пак да ги затворят.

# 347
някой наясно ли е какво казва буквата на закона относно карантина и кратки посещения, в които трябва например на третия ден да си тръгнеш обратно?
Влиза в противоречие да пътуваш обратно в период, в който трябва да си в карантина, а съм сигурен, че четох някъде по правителствени сайтове, че е допустимо, но не мога да го намеря в момента?

# 348
Kodbg,
на база на тази официална информация:  https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-t … antine/exemptions
имахме дълга дискусия. Моето мнение е,  че карантината не се прилага за cross-boarder" студенти от България, т.е. учещи там и с резидънс у нас. Те могат да отидат за няколко дена, да си свършат работата и да се върнат. Всеки сам взима решение как да тълкува и прилага изискванията на нидерландското правителство.
Ако ще ходи родител при детето си - има такова изключение в последната точка на линка, но е за изключителни обстоятелства.  

На база на cross-border student, тази седмица дъщерята ходи за няколко часа от Брюксел до Маастрихт с влак (около 120 км). Няма резидънс нито  Белгия, нито в Холандия (т.е. нейният е все още в България). Във влака не е имало проверки (има ли тест, декларации), изобщо никой за нищо не я е спирал или питал - нито в едната посока. Все пак Маастрихте е на самата граница - не знам дали, ако се пътува към вътрешността с международен влак има проверки.

# 349
Продължава да ми е неясно Simple Smile
Да се надяваме, че от юни ще има адекватни условия за пътуване на ваксинирани и няма да се налага да се търсят детайли за абсурдни ситуации.

Просто се очертава по едно и също време
1. Активен присъствен интершип в България.
2. Необходимост за изнасяне на багаж от една квартира и внасянето му в друга.
Възможността е преместването да се направи в рамките на един уикенд.
Причините са на практика неотложни - нито може да не освободиш квартира, нито да не ходиш на работа.
Шантав свят, трябва да мислиш за какво ли не.

# 350
Здравейте,
синът ми освобождава квартира в Маастрихт до края на май.
В стаята ще остави легло,бюро и стол.До неговата стая също се освобождава още една,но напълно празна.Ако някой се интересува пишете на лични.

# 351
Kodbg,
лично мнение (т.е. така бих посъветвала и детето си), че студентът попада в това изключения от карантина "they are registered with a foreign educational institution and live permanently in the Netherlands" и "they are required to be physically present at the educational institution."
Със сигурност (по т. 1), ако се върне от интершип в България - не се налага карантина, но трябва да си носи документи за участието и че е присъствено.
Следствие на това е, че може да излиза на всяко основание, вкл. да смени квартира. И бих добавила, че това е неотложно ДОГОВОРНО обстоятелство. Западняците уважават договорите, за тях те имат силата на закон. В смисъл, че за излизане по точка 2 е допълнителен аргумент, за да няма карантина.

Ако родител иска да отиде, за да помогне  - 50:50. Нямам идея как биха го приели нидерландските власти. Ако наистина се налага (няма как да наема фирма или човек за помощ), бих отишла, дори с риска да платя глоба.

# 352
1) Под cross-boarder се има впредвид, такива на които им се налага ежедневно да преминават границата, защото работят или учат в съседна държава

2) Все ощеняма закон, с който да могат да те задължат да се карантинираш и е оставено на твоя отговорност. Законът е в момента за одобрение от втората камара. Не знам колко ще им трябва, за да го вкарат в действие Карантината е силно препоръчителна! Но задължителна с глоба за неизпълнение ( към 500 евро), ще стане след като въпросния закон влезе в сила.

3) Към момента ( два пъти кацам за последните два месеца в Нидерландия), никой не ми е проверявал ПСР теста дори на летището. Изборно все пак ги видях, че проверяват. НО абсолютно никой не ме е записал или предупредил, че трябва да съм в карантина. Не ми е записвал имена или каквито и да било данни.

Интерпретациите са каквито ви се иска, но ако трябва да сме реални, при идване от България , си в карантина.
Работа/ учене те освобождава, ако касае Белгия или Германия

Последна редакция: пт, 07 май 2021, 23:01 от rosss

# 353
Всъщност може би не се разбра въпроса ми.
Аз не питам дали е или не е в карантина по време на престоя си в Нидерландия.
Питам за забелязани текстове за пътуване към друга държава преди да е изтекъл срока на карантината.

# 354
Не мисля, че някой може да ти отговори на този въпрос.
Карантината означава да не мърдаш от мястото, на което си карантиниран, камо ли да влезеш в затворено малко пространство с поне още 100 души ( ако пътуването е със самолет).
От друга страна не знам дали остава следа в системата кога и къде е пътувала тази лична карта или я сканират само дали е истинска.
А и докато този закон не влезе в сила, не мисля , че имат законово основание да ти направят нещо ( не съм напълно сигурна)
Имаш право да си направиш ПСР на 5 тия ден и да ти отпадне карантината

# 355
  • ВАРНА
Един въпрос относно ПСР - резултатът на хартия ли трябва да е или може и на телефон?

# 356
Здравейте,аз отново се включвам с питане за квартира в Грьонинген,защото ще бъда първа година студентка през Септември.Благодаря предварително!

# 357
  • No Line On The Horizon
Един въпрос относно ПСР - резултатът на хартия ли трябва да е или може и на телефон?

Не е проблем да е на телефон.

Negative tests results
If you are travelling to the Netherlands, you may be asked to present one or more of the following documents:

an official negative NAAT (PCR) test result for COVID-19
This applies to almost all travellers on passenger transport. The NAAT (PCR) test result must meet certain requirements. You may present it on paper or digitally, for example on a smartphone.
an official negative rapid test result
This applies to all travellers coming from high-risk countries by aircraft or ship who are unable to present a negative NAAT (PCR) test result based on a sample collected less than 24 hours before boarding. The negative rapid test result must meet certain requirements. These are different to the requirements for the NAAT (PCR) test result.
a completed health declaration
This applies only if you are travelling by air. Some airlines allow you to complete this health declaration digitally when you check in. Travellers under 13 also require a completed health declaration.

# 358
  • София
Недоумявам обаче защо в сайта им не намирам нищо за ваксинираните.... или не знам къде да търся.

# 359
Здравейте, къде следите за актуална информация относно ковид, тестове, карантина, ... освен в сайта на министерството БГ. Мисля ,че е добре да се следят и Нидерландските официални източници.
Ние още нямаме отговор, но предполагам, че скоро ще дойде и трябва са започна да следя.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт