Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 4
Здравейте,
Аз съм на 23 години, от 5 години водя полов живот, а преди 2гд родих прекрасно момченце. Проблемът е, че при самото проникване не усещам почти нищо, никакво удоволствие. Прегледа ме гинеколог, каза че всичко ми е наред, но аз се притеснявам. Дори, когато сама мастурбирам, вагинално не усещам нищо, мога да свършвам само клиторно. Нормално ли е това, може ли да се говори за фригидност в този случай?
Благодаря!

# 46
 • Мнения: 36
Здравейте! С мъжа ми сме от няколко години заедно, на по 27 години сме. Още в началото на връзката ни, 1-2 месец, се случи, че една вечер загуби ерекция и от тогава няма никакво желание за секс. Ходи известно време по лекари, пратиха го на изследвания и установиха, че тестостерона му е в много ниски нива. След това отказа да ходи на прегледи и съответно не започна никакво лечение. Така вече я караме от 4-5 години. Не е проявявал никаква инициатива и много трудно се отпуска. Като цяло правим секс през месец, два. Сега си предписа самолечение с Трибестан. Казва, че чувстватал подобрение, но не знам дали в неговия случай нещо такова има смисъл? Има ли начин да му помогна?

Здравейте,

Проблемите с ерекцията при мъжете, често са извор на много срам и неудобство. В тази връзка ми се струва нормално партньорът Ви да е изгубил желанието си за секс или възможността да се отпусне. Причините за ЕД (еректилна дисфункция) може да са много и е добре да се работи лично с човека, но от Ваша страна бихте могла да :

- Говорите с него и да подчертаете нуждата си от близост.  Обърнете внимание, че тази близост не е необходимо да включва пенетрация
- Премахнете напрежението и страхът от провал като се разберете дори да не опитвате пенетрация или неща, за които е необходима ерекция
- Обсъдете варианти на сексуална игра, за които не е необходимо да има ерекеция - било то орална любов или просто докосване, включване на играчки в секса, стимулация с пръсти и се съсредоточите върху това
- добре е за него да знае, че оргазмът му е възможен дори без ерекция

В момента егото му е силно наранено и той най-вероятно вярва, че не може да Ви задоволи. Покажете му че е обратното. Уверете го, че ерекцията не е условие за секс и покажете желанието си за близост с него.

Поздрави, Ванина

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 16:54 от Ванина Цонева

# 47
 • Мнения: 36
Здравейте,
Аз съм на 23 години, от 5 години водя полов живот, а преди 2гд родих прекрасно момченце. Проблемът е, че при самото проникване не усещам почти нищо, никакво удоволствие. Прегледа ме гинеколог, каза че всичко ми е наред, но аз се притеснявам. Дори, когато сама мастурбирам, вагинално не усещам нищо, мога да свършвам само клиторно. Нормално ли е това, може ли да се говори за фригидност в този случай?
Благодаря!

Здравейте,

Причините за Вашето оплакване може да са много, и трудно бих могла да помогна с конкретен съвет без да навлизам по-дълбоко в контекста и ситуацията.

Би било добре да си отговорите на няколко въпроса, които да лимитират възможните причини. Най-основният въпрос, на който да отговорите е дали винаги е било така? Дали загубихте чувствителност след раждането? Или нямате чувствителност откакто водите полов живот и/ли откакто мастурбирате? Случило ли се е нещо в миналото Ви, което по някакъв начин да е повлияло на сексуалността Ви - било то травмиращо събитие или порастване със срам и вина около секса и сексуалността? Нарушавани ли са Вашите граници по един или друг начин, което е довело до нежелана пенетрация? Притенсявате ли се от пенетрация и успявате ли да останете в тялото, когато тя се случва или или стягате мускулите на таза, дисоциирате се, заключвате се в главата си?

Надявам се тези въпроси да Ви дадат насока.

  # 48
  • Мнения: 36
  Отговарям на анонимно зададен въпрос:

  Цитат
  Здравейте, имам 2 въпроса към Вас, като моля да остана анонимна. Първият е свързан с тонуса на влагалището след две естествени раждания - чувствам се "по-широка" и ми се струва и че партньорът ми не се стимулира достатъчно, освен при проникване в гръб. Може ли нещо да се направи по този въпрос (неоперативно)?
  2. Партньорът ми е нов и обича да го докосвам по тестисите. Как мога да му доставя по-голямо удоволствие там?

  Здравейте,

  По принцип след раждане е възможно мускулите на тазовото дъно да са по-разтегнати и да се получава  усещането за “широта”, което изпитвате. Има редица упражнения за подобряване на тонуса на тези мускули, като най-популярните са кегел упражненията. При кегел упражненията свивате и задържате мускулите на тазовото си дъно като по този начин ги тонизирате и развивате. Кегел упражнения можете да правите сами по себе си, с кегел топки или с йони яйца. Ето и кратко видео - https://www.youtube.com/watch?v=OpWbEzucZqQ за това как да използваме кегел топки. Практиката на тези упражнения ще ви даде по-голям контрол върху тазовите мускули и влагалището, ще засили усещанията при пенетрация и би могла да доведе до по-интензивини оргазми.  Относно втория Ви въпрос - това, че новият Ви партньор не се стеснява да сподели с Вас желанията си е страхотно! Да, тестисите са супер чувствителни, и имат адски много нервни окончания. Те могат да бъдат стимулирани по безброй начини - с уста, ръце, крака, играчки и т.н. Също така не е задължително докосването на тестисите да е задължително и само в сферата на удоволствието - не малък брой хора харесват усещания на болка или интензивен натиск там, но задължително говорете с партньора преди да опитате нещо подобно.

  Някои идеи за стимулация с ръце са:
   - Леко подръпване и мачкане
   - Движете ги в ръцете си като чифт зарчета
   - Потупване в ритъм с пръсти
   - Галене с пръсти
  Ако решите да използвате уста препоръчвам леко смучене и стимулация с език. Ето и няколко позиции, които дават допълнителна стимулация не тестисите и може да се харесат на партньора:
   - Кучешка - добра стимулация и за Вас и за него
   - Вие отгоре с лице към краката му - по този начин имате достъп до тестисите му

  Горещо препоръчвам и употребата на играчки - особено пръстени за пенис (cock rings) с екстра вибрация в основата.

  Приятно експериментиране!

  # 49
  • Мнения: 36
  Отговарям на въпрос на лично съобщение:

  Цитат
  Здравейте,
  не знам вече дали искам да е анонимно или не, просто съм стигнала до такъв етап, в който просто имам нужда някой да ми помогне.
  Мисля че Ви беше зададен подобен въпрос,с подобен проблем, толкова много неща изчетох,че не помня вече..
  Мисля че терминът на моето състояние е "вагинизъм". На 27 години съм,имам приятел,вече годеник,от 7 години. Подразбира се,че в сексуално отношение са 7 години на мъчение,болка,търсене на решения,много плач и т.н. Не знам през годините колко специалисти посетих. Някои ме караха да се чувствам ужасно,други ми казаха,че се преструвам,трети ме убедиха,че имам нужда от оперативна намеса. И да,оперирах се, направиха разрези от всички страни, за да ме "разширят" , но уви... проблема не е разрешен. След като мина операцията докторът ми каза ,че сега всичко е в моята глава и да пробвам с 2 чашки алкохол..
  Обожавам мъжа си,привлича ме,търпелив е,възбужда ме, но в момента, в който идва проникването.. болката е неописуема.
  На 27 съм, ставам с плач и лягам с плач,защото се чувствам като безполезна жена. Искам да съм нормална,да имам деца,да имам поне малко самочувствие и желание за живот..
  Не искам да звуча драматично,просто имам нужда някой да ме разбере и да ми помогне.

  Здравейте,

  Благодаря за въпроса - това всъщност е нерядко състояние от което жените се оплакват. И да - вагинизмът и болката по време на секс са изключително неприятни и могат да доведат до тотална липса на желание за секс и да се отразят като цяло на качеството ни на живот.

  При всички случаи, тъй като причините и методите за работа със случаи на вагинизъм могат да бъдат много и различни, препоръчвам работа със специалист.

  Ето и някои от основните причини и въпроси които можете да си зададете за състоянието в момента.
  Винаги ли е било така или е нещо със специфичния партньор/в специфичния времеви период?
  Имало ли е някаква травма, която ви кара да се плашите и страхувате от предстоящата болка? Тази травма може да е отключила болката.
  Как се чувствате като цяло в тялото си? Усещате ли напрегнатост, болка, може би дори хронична такава?

  Някои от възможните решения, които мога да ви посъветвам да разучите:
  - Релаксация и отпускане на мускулите (докато правите упражнения за релаксация на мускулите, обърнете внимание на това как усещате цялото си тяло, има ли напрежение, стрес, болка?).
  - Дихателни упражнения и дишане по време на секс  - дихателните упражнения са много важни за това да усетим тялото си. Те могат да помогнат както за цялостното ни състояние, така и да ни върнат в действителността, в момента. Дишането по време на секс, е нещо на което не обръщаме достатъчно внимание, и често задържаме дъха си. А всъщност, правилното дишане може да помогне много за релаксацията на мускулите ни и за засилване на усещанията ни.
  - Базисни сескуални желания - Разберете дали сексът който правите е сексът който искате да правите
  Разберете какво докосване, каква динамика и каква интеракция ви харесва и я споделете с партньора
  Фантазирайте, намерете еротична литература, която Ви харесва, ако искате гледайте порно. Свържете сексуалната възбуда с мозъка си, намерете вдъхновение
  - Правете всичко 2 пъти по-бавно и по-дълго от колко до сега. Целуването, галенето, стимулацията с език или пръсти могат да бъдат толкова по-интензивни когато са по-дълги и бавни
  - Премахнете пенетрацията като част от секса - съсредоточете се в това да намерите какво Ви харесва и да се наслаждавате на него

  # 50
  • Мнения: 13
  Здравейте!
  С мъжа ми сме заедно от 8 години, имаме и дете. Той винаги е твърдял, че не е толкова сексуален, колкото мен. Инициативата за интимност идва в 99% от случаите от мен. Бях се примирила с всичко това.
  Проблемът е,че преди около 2 месеца попаднах на видеа в сайт за онлайн секс чатове, които той е гледал. Освен това дава и бакшиши на моделите, които гледа понякога. Когато се опитам да поговоря с него на тази тема той избухва, отрича всичко. Не гледа нещо по-странно или различно от това, което правим в сексуален аспект ние. Опитах с разнообразяване на секса. Твръди, че сексът с мен му харесва, но не може да го прави толкова често, колко на мен ми се иска.
  След това научих, че той гледа порно с часове при всяка възможност. Отново се опитах да поговоря с него, но той не говори за тези неща. Приема ги явно като нещо срамно и отрича въобще да има проблем. За него е нормално ние да правим секс 4 пъти в месеца, което за мен е абсурдно. Просто вече не знам как да подходя и имам чувството, че цялата тази ситуация в крайна сметка е напълно способна да разбие брака ни.
  Благодаря за отделеното време!

  # 51
  • Мнения: 36
  Здравейте!
  С мъжа ми сме заедно от 8 години, имаме и дете. Той винаги е твърдял, че не е толкова сексуален, колкото мен. Инициативата за интимност идва в 99% от случаите от мен. Бях се примирила с всичко това.
  Проблемът е,че преди около 2 месеца попаднах на видеа в сайт за онлайн секс чатове, които той е гледал. Освен това дава и бакшиши на моделите, които гледа понякога. Когато се опитам да поговоря с него на тази тема той избухва, отрича всичко. Не гледа нещо по-странно или различно от това, което правим в сексуален аспект ние. Опитах с разнообразяване на секса. Твръди, че сексът с мен му харесва, но не може да го прави толкова често, колко на мен ми се иска.
  След това научих, че той гледа порно с часове при всяка възможност. Отново се опитах да поговоря с него, но той не говори за тези неща. Приема ги явно като нещо срамно и отрича въобще да има проблем. За него е нормално ние да правим секс 4 пъти в месеца, което за мен е абсурдно. Просто вече не знам как да подходя и имам чувството, че цялата тази ситуация в крайна сметка е напълно способна да разбие брака ни.
  Благодаря за отделеното време!

  Да, факт е че порното предоставя много по-интензивна стимулация в сравнение със секса с партньор - моментално получаваш това, което искаш, без натиск и притеснение как ще се представиш. За това не е учудващо, че много хора прибягват до порното вместо секса, което обаче често се отразява на отношенията им с партньора. Проблем също се появява когато това поведение се случва компулсивно - т.е. Когато човекът не може да контролира импулсите си и има необходимост да гледа порно. Бих посъветвала да се опитате да говорите още по въпроса и дори да се видите със специалист, ако той е склонен. Да установите дали това поведение е компулсивно, кога и при какви обстоятелства се случва то.

  Относно партньорския секс и фактът, че това, което той гледа не е кой знае колко различно от това което правите заедно. Това ме навежда на мисълта, че не е типът секс, където той търси разнообразие, а лекотата и липсата на натиск и притеснение, когато този секс се случва в онлайн видео с човек, който не го познава. Ако Ви е възможно се опитайте да поговорите за това кое го привлича като емоция и усещане или липсата на такива в порното и онлайн видеата. Разпитайте го каква е емоцията и усещането, които свързва със секса с Вас. Чувства ли се притиснат, има ли елемент на задължение, на вина и срам? Има ли усещането, че трябва да се представи добре и да Ви задоволи, за разлика от видеата или порното, където се концентрира върху собственото си удоволствие?

  Преди да отоговорите на тези въпроси и реално да проведете няколко разговора по въпроса, ще е трудно да промените каквото и да било в партньорските отношения.

  Поздрави,
  Ванина

  # 52
  • Мнения: 8
  Здравейте г-жо Цонева,
   да започнем така, аз съм на 20 години, имам връзка с момче, с което живеем заедно от 2 години, а сме заедно от 5 и от скоро имаме бебче *на 2 месеца*. Като цяло аз се намирам за доста сексуална личност, накратко обичам секса. Да не кажа, че за мен е най-важното, ще кажа, че е едно от най-важните неща в една връзка. За разлика от приятелят ми... Той не е много фен на това така нормално и приятно занимание... Още в началото на връзката ни си бяхме така.... не докоснати може би 1 година, не съм сигурна. За сметка на това той си пада по по-различни неща например "просто"свирка. Правим секс по рядко от веднъж месечно което е истинско мъчение, или го направим 2-3 пъти за 1 седмица и после пълен застой за поне 2 месеца. Казва ми харесвам те просто не искам да си омръзнем и такива глупости, поне за мен това е пълна глупост, отрича да има проблем! Излиза си с извинението, че свършва прекалено бързо и просто няма смисъл, защото няма да ми е хареса ... Един вид Ако няма да е всичко, по-добре да бъде -Нищо... През цялата бременност 9м. до сега (станаха 11) не сме правили абсолютно нищичко... И да, сигурна съм, че си няма любовница, не гледа порно, дори не излиза без мен, затова и съм сигурна, че не си "търси щастието" извън дома ни.. . Какво да правя?

  # 53
  • Мнения: 36
  Здравейте г-жо Цонева,
   да започнем така, аз съм на 20 години, имам връзка с момче, с което живеем заедно от 2 години, а сме заедно от 5 и от скоро имаме бебче *на 2 месеца*. Като цяло аз се намирам за доста сексуална личност, накратко обичам секса. Да не кажа, че за мен е най-важното, ще кажа, че е едно от най-важните неща в една връзка. За разлика от приятелят ми... Той не е много фен на това така нормално и приятно занимание... Още в началото на връзката ни си бяхме така.... не докоснати може би 1 година, не съм сигурна. За сметка на това той си пада по по-различни неща например "просто"свирка. Правим секс по рядко от веднъж месечно което е истинско мъчение, или го направим 2-3 пъти за 1 седмица и после пълен застой за поне 2 месеца. Казва ми харесвам те просто не искам да си омръзнем и такива глупости, поне за мен това е пълна глупост, отрича да има проблем! Излиза си с извинението, че свършва прекалено бързо и просто няма смисъл, защото няма да ми е хареса ... Един вид Ако няма да е всичко, по-добре да бъде -Нищо... През цялата бременност 9м. до сега (станаха 11) не сме правили абсолютно нищичко... И да, сигурна съм, че си няма любовница, не гледа порно, дори не излиза без мен, затова и съм сигурна, че не си "търси щастието" извън дома ни.. . Какво да правя?

  Здравейте,

  От това, което сте написала оставам с впечатлението, че има разминаване не само в дефиницията за секс, която двамата имате, но и в желанието и нивото на това желание. Някои въпроси, които бихте могли да си зададете, за да изясните тези неша са: Как Вие дефинирате секса? А той? Трябва ли да включва пенетрация? А оргазъм? До колкото разбирам той предпочита да правите други неща като орален секс  - което е ок, но лишава ли Ви това от Вашите нужди? На Вас какво Ви харесва? Какво Ви възбужда и какъв контекст Ви кара да мислите за секс? А него
  ? Може би Вие имате нужда от пенетрация и ако това е Вашата нужда е добре да се разберете за компромисен вариант, в който и той и Вие да получавате това, което Ви харесва.

  В същото време той се притеснява че свършва бързо от този вид стимулация. Ако това е така - не прибягвайте до нея веднага. Дайте си време за игра, за целувки и дуги тип стимулация (било то с ръце, играчка каквото и да било) и то такива, които са съсредоточени върху Вас и Вашето тяло. Под време нямам предвид 5минути, а поне 20-30минути. Дори ако и двамата имате желание за това - правете секс без пенетрация.

  И последно - говорете за фантазии и секс, който искате да правите. Възможно е да има големи разминавания, но и доста общи неща, които все още не сте разучили.

  Като заключение бих обобщила, че са три насоките, в които Ви съветвам да тръгнете: А. Разширете понятието за секс и излезте извън схващането за пенетрация, като видите и на Вас какво Ви харесва Б. Забавете темпото и вкарайте повече “предварителна” игра в сексуалните си отношения, където той да обръща повече внимание на Вас. Отложете пенетрацията по време на секс, колкото е възможно повече - т.е. разчитайте повече на “предварителна: игра, от колкото на пенетрация. C. Говорете за това какъв секс се харесва на Вас и на него за какво фантазирате, какво Ви възбужда.

  Поздрави,
  Ванина

  Общи условия

  Активация на акаунт