Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 815
  • 956
  •   1
Отговори
# 240
Браво! Това само доказва, че в тези училища и останалите предмети изобщо не се подценяват.

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 11:40 от Fancy

# 241
  • София
И как точно да не го броим факта на посещението на целодневно училище? То е все едно като да не броим факта, че собственото жилите на младите се изплаща от родителите им, но иначе те сами си купили жилище.

Децата дори да са кръгли отличници и полугениални, пак имат нужда от допълнително внимание, независимо кой го дава това допълнително внимание. Дори повечето отличници са такива именно заради допълнителната подготовка - било целодневно частно, било занималня, било частни уроци, било някой възрастен вкъщи, който е достатъчно наясно с нещата, за да може да помага.

Изобщо не е коректен паралела с жилището на младите. Не крия, че децата посещават целодневно училище, само посочвам, че не се занимавам да следя домашни, да проверявам научено, дори не съм запозната в детайли (че и повърхностно) с материала, по който работят. Знам, че за много родители това не е така, без значение дали децата са в ЧУ или ДУ и не смятам, че подходът им е грешен, просто не е единствен възможен.

А иначе разбира се, че ако оставим едно гениално дете в гората с вълците, няма да реализира потенциала си. То и полудневното училище в най-затънтеното село пак означава, че някой възрастен се занимава с детето. Мислех, че за друго говорим.

# 242
  • София
Не си запозната с материала, защото друг се занимава с това - учителите в часовете за самоподготовка. Нали затова е в ЧУ. Затова и децата от ДУ се записват на частни занимални или им наемат частни учители. Ако родителите не искат или не могат да си позволят тези екстри им остават две опции - или не правят нищо и разчитат детето да се справя самостоятелно, или се хващат и се занимават с децата си, доколкото им позволяват знанията, силите и времето.

# 243
  • в страната на чудесата
Няма часове за самоподготовка нито в Пчмг, нито в ТЕ, анди.
Седмичното разписание е на сайта.

# 244
  • София
Не си запозната с материала, защото друг се занимава с това - учителите в часовете за самоподготовка. Нали затова е в ЧУ. Затова и децата от ДУ се записват на частни занимални или им наемат частни учители. Ако родителите не искат или не могат да си позволят тези екстри им остават две опции - или не правят нищо и разчитат детето да се справя самостоятелно, или се хващат и се занимават с децата си, доколкото им позволяват знанията, силите и времето.

Така е, нищо по-различно не казвам. Не допускам децата ми генетично да владеят материала.

# 245
  • София
Понеже непрекъснато се сравняват ЧУ само по постижения, свързани с МАТ и БЕЛ, използвам момента да похваля седмокласниците на ПЧМГ, които завоюваха златния и сребърния медал на националния кръг на олимпиадата по химия.
И близо половината от класираните деца за националния кръг на олимпиадата по физика в седми клас са пак деца от ПЧМГ. Резултатите са публикувани на сайта на МОН.

Нека да похвалим и младежа със сребърен медал от 8 клас, който въпреки трудната година с немски успява да се явява и на олимпиади по математика, химия, лингвистика и астрономия. И да направя едно обобщение, въз основа на опита 5-12 клас, че който има желание, училището дава чудесна възможност за развитие в точните науки.

# 246
Паралелка с химия и биология след 7-ми клас видях, че ще има от следващата година.

# 247
Учителка от ПЧМГ беше с децата и на двете оли по химия. На влизане им даваше кураж и насоки. Много мило ми се стори Simple Smile Предполагам е била тази, за която говорите. С къса коса.
Браво на децата!

# 248
  • София
Подкрепям впечатлението на Фран, само ще допълня, че се държеше така и на математическите състезания, на които детето ходи в ПЧНГ, с всички деца.

# 249
  • в страната на чудесата
Таня Димитрова познавате всички, чиито деца са били поне на един пробен изпит! Слънчев и невероятен човек
Огромни усилия по време на ДО, преподава от кабинета, опитите пред камерата.

# 250
Аз силно се надявам в тази тема вместо да се налага да опровергаваме глупости.... да споменаваме и обсъждаме добри практики и учители като Таня Димитрова. За мен ще е много полезно да се споменават и други имена. И далеч по- продуктивно и положително.
Възхищавам се на такива учители.

# 251
  • в страната на чудесата
Петя Тодорова - непрекъсната работа и общуване с децата. Чертежи на графичен таблет, индивидуални записки върху писмените, за да може всеки да има собствената си обратна връзка и насока, комуникация с всяко дете.
Светлана Лазарова по БЕЛ, също с усилия децата да не губят от ДО по отношение на материала. Респект.

В клас винаги е по-лесно. Който и нормален и смислен учител да попитам, всеки е безобразно изморен от ДО.

# 252
  • София
Учителка от ПЧМГ беше с децата и на двете оли по химия. На влизане им даваше кураж и насоки. Много мило ми се стори Simple Smile Предполагам е била тази, за която говорите. С къса коса.
Браво на децата!

Да.
Всъщност винаги учителят на децата по съответния предмет присъства пред училището, където има олимпиада. Първо за да пожелае успех и второ - ако възникне някакъв проблем с нещо забравено или друго да може да помогне. Да допълня, че и след олимпиадата винаги се свързват с децата за обратна връзка.

# 253
  • в страната на чудесата
Контестации ли се казваха? Ако се наложи нещо да се прави административно, мисля, че учител го прави. Ели, не съм сигурна, ти с повече опит можеш да кажеш.

# 254
  • София
Контестациите са после, ако се оспорва резултат.
Иначе по олимпиадите и състезанията почти няма училище и съответните учители, които да не придружават децата.

Общи условия

Активация на акаунт