Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 617
  • 956
  •   1
Отговори
# 60
Проблемът на СГ са новите /вече стари/ собственици от Евроинс/Еврохолд... Но там е тъмна Индия.

# 61
  • София
Тинки, беше по-скъпо от СС, не помня колко, но не беше някаква съществена разлика, поне не ми беше изобщо фактор за избора на училище. Удавеното момиченце беше по времето, когато дъщеря ми още беше в детската градина.

# 62
  • В офиса
Удавеното момиченце бе набор на дъщеря ми. Всъщност, моя е грешката при смятането на възрастта на твоето момиче, реших че е 11-и клас.

# 63
  • София
И моят най-голям син ходеше в детската градина на Чуден свят. Много я харесвах, но не исках да им се доверя за училището, защото то беше твърде ново и нямаше завършен випуск, цената беше почти двойна на тази на Св. София, с сградата в Хладилника беше ужасен компромис. После започнаха много мащабен проект в Княжево със страхотна сграда, докараха го до грубия строеж и нещо се случи и спряха. После вече ги купиха Еврохолд.

# 64
Старата собственичка си беше учителка. Не беше на ти с правилата на бизнеса, но си разбираше от работата. Имаха проблем с базата и накрая намери начин да кешира, осребрявайки труда си. Когато беше тя, училището все пак имаше някакво приемливо ниво. Макар и страшно скъпо на фона на останалите. Привличаха тогава с няколко нейтив преподаватели.
А Евроинс се възползваха и без каквито и да било собствени инвестиции придобиха училището. Честно казано не ми се рови пак, но ставаше въпрос за страшно много милиони в евро по европейски проект за сградата.
Старата собственичка познавах задочно покрай близки роднини и когато търсехме училище беше доста активна да ни убеди да отидем на среща.

# 65
  • София
Удавеното момиченце бе набор на дъщеря ми. Всъщност, моя е грешката при смятането на възрастта на твоето момиче, реших че е 11-и клас.
Набор 2004 е, но е родена в началото на годината /февруари/, вероятно оттам идва объркването. Wink
Страшна драма беше случката с момиченцето. Още ми се подкосяват краката, като се сетя за писмото, с което ни уведомиха. Но към детската градина нямах никакви забележки - бях доволна от организацията, от обучението, от учителите и персонала, от атмосферата, абе - от всичко. Е, вярно, за трите години, в които дъщеря ми беше там, смениха 3 сгради, но все в същия район, та и това не ми беше проблем. Просто вече имах по-голямо дете в СС, бях доволна от училището и не виждах причина да го сменям за второто дете. Ако не беше такъв случаят, можеше и да ме убеди Даниела. И после да съжалявам. Joy

# 66
Излязоха резултати от кенгуруто и понеже е едно от най-масовите състезания, където често се явяват цели випуски, а не само математици, реших да погледна резултатите разбити по училище.  Погледнах само 1ви клас, тъй като там е най-масово явяването.  Хипотезата ми е че резултати донякъде ще отразяват нивото на преподаване по математика, както и предварителния подбор на децата в конкретното училище.  Резултатите позволяват съпоставяне на различните частни училища, а и на различни ДУ срещу ЧУ.  Надявам се да се получи добра и уважителна дискусия с повече факти и по-малко лични пристрастия.

За най-бързо гледах средните резултати по училище.  Изненадах се че СС се беше представила най-добре с 58.5, а не Питагор.  Нямам съмнение че Питагор е най-доброто математическо училище до 4ти клас, но техния среден резултат от 50.5 ме изненада.  Явили са се 30 деца, което не знам дали е цял випуск без отсъстващи предвид новата сграда и увеличените бройки прием.  Някои родители бяха изразили притеснение, че новите завишени бройки може да доведат до по-ниско ниво.  Нямам съмнение че нагоре в класовете до 4ти, Питагор води.  ЕСПА и ТЕ са  се представили подобно като Питагор.  Изи - 57, Азбуки - 45, КО - 42.8, Прогресивно - 43.2, Британика 46.8, БШ - 40, Уве - 44.4, Дружба 40.6 , ПБ 39.4, Веда -37, СГ - 33

Тук изненадващите резултати са високите на Изи и ниските на КО.  Направи ми впечатление че на Воеви децата учат в Изи, което е похвално и дава надежда че това училище ще изгради така необходимата история, а няма да изчезне само с обещанията.

Ето и няколко спрягани държавни за съпоставка и сравнение:  107 - 37.4, НУКК - 36.4, 20 ОУ - 32, 145 -39.5, 128 СУ - 44

Изненадата тук е 128 СУ, което се представя по-добре от много частни.  НУКК е много ниско предвид много сложното входно ниво и големия наплив за 1ви клас.

# 67
  • софия
И какво излиза? 20-то доста слабо?! Нищо бе, то си има плюса, че е в центъра. Друго не му трябва Bowtie

# 68
  • Отвъд алеята зад шкафа
Все пак ДУ нямат селекция на входа. Имат и по-малък хорариум по математика. Така че Кенгуру не мери просто "преподаването" в училище.

Относно Иззи - браво. Толкова отскоро, а вече водят спрямо други ЧУ, които са от доста повече години.

# 69
maikon като майка на дете преминало през много математически състезания ще ви споделя че Кенгурото е далеч от математика. По скоро това са интересни логически задачи. Колкото повече задачи решаваш толкова по-добър ставаш.
Математиката която се учи в училище е от части заложена в състезанията Коледно и Великденско.

Когато моето дете се яви на Кенгуруто в 1 клас - друго частно училище имаше фантастични резултати. Между другото Кенгуруто се провежда в много държави и излиза доста преди нашето. Задачите спокойно можете да ги купите в нета ден-два преди него.
Не се е явявало никога повече на това състезание.

Та с две думи - не си правете тези изводи - нямат нищо общо с реалността Simple Smile

# 70
  • В офиса
Aз няма да потвърдя казаното от Hope for Two. Да, логически задачи са, не, не мисля, че много тренировки водят до по-добър резултат.
Детето ми, което е във възраст за това състезание, се яви без да се е записало предварително, просто вдигнало ръка, че иска да участва в деня на състезанието, т.е. респ. изобщо не е решавало задачи извън училище. Учудващо за мнението ми за математическите му способности, се е справило чудесно. Все пак може би точно благодарение на училището, или пък е узряло за математиката, това ще разберем в бъдеще.

# 71
Излязоха резултати от кенгуруто и понеже е едно от най-масовите състезания, където често се явяват цели випуски, а не само математици, реших да погледна резултатите разбити по училище.  Погледнах само 1ви клас, тъй като там е най-масово явяването.  Хипотезата ми е че резултати донякъде ще отразяват нивото на преподаване по математика, както и предварителния подбор на децата в конкретното училище.  Резултатите позволяват съпоставяне на различните частни училища, а и на различни ДУ срещу ЧУ.  Надявам се да се получи добра и уважителна дискусия с повече факти и по-малко лични пристрастия.

За най-бързо гледах средните резултати по училище.  Изненадах се че СС се беше представила най-добре с 58.5, а не Питагор.  Нямам съмнение че Питагор е най-доброто математическо училище до 4ти клас, но техния среден резултат от 50.5 ме изненада.  Явили са се 30 деца, което не знам дали е цял випуск без отсъстващи предвид новата сграда и увеличените бройки прием.  Някои родители бяха изразили притеснение, че новите завишени бройки може да доведат до по-ниско ниво.  Нямам съмнение че нагоре в класовете до 4ти, Питагор води.  ЕСПА и ТЕ са  се представили подобно като Питагор.  Изи - 57, Азбуки - 45, КО - 42.8, Прогресивно - 43.2, Британика 46.8, БШ - 40, Уве - 44.4, Дружба 40.6 , ПБ 39.4, Веда -37, СГ - 33

Тук изненадващите резултати са високите на Изи и ниските на КО.  Направи ми впечатление че на Воеви децата учат в Изи, което е похвално и дава надежда че това училище ще изгради така необходимата история, а няма да изчезне само с обещанията.

Ето и няколко спрягани държавни за съпоставка и сравнение:  107 - 37.4, НУКК - 36.4, 20 ОУ - 32, 145 -39.5, 128 СУ - 44

Изненадата тук е 128 СУ, което се представя по-добре от много частни.  НУКК е много ниско предвид много сложното входно ниво и големия наплив за 1ви клас.

Струва ми се, че състезанията в първи клас отразяват, по- скоро, натрупаните знания преди приема, отколкото тези в съответното училище. За да се добие по- пълна представа, е добре да се съпоставят и следващите класове, за да се види какви са тенденциите.
Част от изброените училища:  НУКК - 36.4 и 145 -39.5, са такива с прием,
в други: 107 - 37.4, имат за част от децата нещо като школа по математика, в която се подготовят допълнително за състезания.
В трети- 20 ОУ - 32 и 128 СУ - 44, приемът е на териториален принцип и доколкото ми е известно, поне 20- то, нямат никакви допълни часове, извън задължителния хорариум.
Тук идва отново загадката, над която разсъждавам от дълго време. Как може деца, приети в НУКК с изпит на основата на логически задачи, да постигат на състезания, дори и още от 1 клас, резултати, сходни с тези на деца, подбрани на случаен териториален принцип.

# 72
  • София
Харесвам Кенгуруто. От всички математически дейности децата ми обичаха да ходят на Кенгурото и на официалните олимпиади от училище. Кенгуруто е по-скоро логически задачи, за които на детето трябва му "щракне". За някои от задачите не успявах да се сетя, но детето ми казваше защо и как е верен точно този отговор.

# 73
  • София
Aз няма да потвърдя казаното от Hope for Two. Да, логически задачи са, не, не мисля, че много тренировки водят до по-добър резултат.
Детето ми, което е във възраст за това състезание, се яви без да се е записало предварително, просто вдигнало ръка, че иска да участва в деня на състезанието, т.е. респ. изобщо не е решавало задачи извън училище. Учудващо за мнението ми за математическите му способности, се е справило чудесно. Все пак може би точно благодарение на училището, или пък е узряло за математиката, това ще разберем в бъдеще.
Тинки, този път в училището много ги готвиха. Моите също са се справили прекрасно без нито една решена задача у дома. Но знам, че в училището доста решаваха.

# 74

Навремето и аз мислех, че едва ли не ей така детето само ще измисли как се решава задачата или с училищни знания ще изкара страхотен резултат. Да ама не Simple Smile
Готвят се децата и още как. С течение на времето ще разберете много неща за тези масови състезания. И защо масовката е 1 -2 клас а после децата стават все по-малко. И в 5 клас вече ходят единици.
Хубавото на тези състезания е ако може детето да претръпне с тях. Но има и кофти обрати Simple Smile
С течение на класовете ще виждате нещата по много по-различен начин Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт