Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 688
  • 956
  •   1
Отговори
# 645
  • в страната на чудесата
Олив, съвсем забравих за вас! Стискам палци!!

# 646
  • София
Значи за НВО-то не знам, но на Захари Карабашлиев му горят ушите в момента 😂

В много грешна посока се канализира всенародният гняв.

Кажете какво не е наред с този разказ. Не е Вазов, факт, но темата е съвсем разбираема за 13-14 годишен човек. Трудностите, идващи от липсата на кой знае какъв сюжет и от многото детайли, са за всички така или иначе. Имам чувството, че подценяваме децата.

# 647
  • София
Какво трябва да разберат от този разказ? На мен ми е адски скучен, ако го погледна с акъла на 13-годишен. Като цяло са ми неприятни разкази, които се дават на деца, а са написани с акъла на чичковци, изказващи душевните си терзания на кризата на средната възраст. Леле, ама той специално за изпита бил написан! Нищо не му е наред на този разказ. Нищичко! Навремето се ядосвах на разказа с дванайсетте котки, но той поне беше по-интересен.

# 648
  • София
Напротив, разказът си е чудесен. Помислих си, че едно дете в 7 клас няма да го разбере и почувства  по начина, по който го усещам аз, сега, на 50+. Аз по същия начин се чувствам в Пловдив, когато цъфтят липите. И правя същите неща…

# 649
  • София
Именно, няма да го разбере едно дете, да не говорим да го запомни, че и да го преразкаже. Кога дете на 13 ще разбере някакви неща за смъртни актове, делби и терзания на 40-годишен мъж, явно заминал заради конфликт с баща си?

# 650
  • в страната на чудесата
Не пречи да опитат. Всички участници са на 13-14 Wink
А кой е захари карабашлиев?

Последна редакция: ср, 16 юни 2021, 22:48 от Leika_moja

# 651
  • София
Е, аз помня преди години за разказ за една Сливкотрънка (или Трънкосливка.. забравила съм), която се извисявала с 12 епитета. Беше се паднал 2-3 години преди моя изпит и му правихме преразказ. Ами аз половината думи не ги знаех какво означават, а как се очаква и да ги преразкажа?! Половината ми приятели дори не знаеха какъв вид храст е това. С разказа за Черешите установявам, че нищо не се е променило Sad

Успех на всички седмокласници в темата и здрав черен дроб на родителите Grinning

# 652
  • София
Авторът на “Хавра” и “Опашката”. Миналата година беше commencement speaker на дипломирането в АК, има видео на АК канала в YouTube..

# 653
  • София
Само се чудят каква да е поредната глупост да тормозят децата. И за какво, за да ги орежат после здраво. На едното моето с глупавите котки му бяха подчертали вярното, някакво прилагателно сиво-син или нещо такова и му бяха взели две точки, да им се не види! И някаква друга дреболия също, колкото да ядат, да ядат точките. Много яд ме хвана, не че пълната шестица е била цел, ама е гадно да ти вземат точки за нищо, освен гадния разказ. Понякога ми се иска най-злобно тези възрастни да ги посадя пред същите задачи и да ги видя колко ще им се вдигне кръвното.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 07:14 от Andariel

# 654
Понеже не съм наясно - този разказ не се учи по учебна програма и се изчита на децата в деня на изпита, а те трябва да го преразкажат, така ли?

# 655
  • София
Произведенията на изпита не се изучават в училище, те трябва да са непознати за децата. През минали години се даваха различни разкази, вече издадени или откъси от други произведения, примерно при второто дете се падна нещо от Толстой. Случвало се е някое произведение да е давано в някоя школа като пробен преразказ. Тази година разбрах, че са направили вече банка с произведения, специално писани за изпита. Което е доста тъпо за мен, защото сега ще се чудят какви да ги измислят и ще вземат тлъсти хонорари.

# 656
Произведенията на изпита не се изучават в училище, те трябва да са непознати за децата. През минали години се даваха различни разкази, вече издадени или откъси от други произведения, примерно при второто дете се падна нещо от Толстой. Случвало се е някое произведение да е давано в някоя школа като пробен преразказ. Тази година разбрах, че са направили вече банка с произведения, специално писани за изпита. Което е доста тъпо за мен, защото сега ще се чудят какви да ги измислят и ще вземат тлъсти хонорари.
Тази глупост с хонорарите как пък я измисли?

# 657
  • София
А какво мислиш, че работят за без пари ли тези писатели?

# 658
Благодаря, Анди. Значи сега "далаверата" е да се докопаш до списъка със заглавията от банката...
Прочетох разказа от любопитство. Струва ми се, че няма много за преразказване, т.к. няма особена динамика, а не ми е ясно по какви критерии се оценява преразказ на описания ("злата коприва", бурените, акацията...). Разказът може да е вълнуващ за наборите на автора, но как съвременно 13-годишно ще разбере носталгията по безгрижните лета на село и горчилката от обезлюдяването на селата.

# 659
  • София
И колко са тези "тлъсти" хонорари, хайде като кажем "А", да продължим нататък?

Общи условия

Активация на акаунт