Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 83 481
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 1 605
  • Върху лъчите на Слънцето.
Щом е удължена учебната година за малките може би има някаква надежда за поне мъничко присъствено.
Удължена е и за прогимназията:

1-3 клас - до 23.06.
4-12 клас - до 30.06.

Отделен въпрос е, че учениците до 4-ти клас най-малко имат нужда от удължаване на годината.
И ми е много чудно какво ще правят! Вече изобщо няма да им е до ходене на училище! Дори от средата на месец май мозъците им работят на друга вълна!

# 1 606
Много ми идват някои подигравателни мнения в темата. Особено сега, когато се пържат близки семейства с донесен от училище вирус.

Какво стана с изследването от съседната тема и заразяването на 11 деца в необезопасена класна стая от 1 болно? Някой опроверга ли го?

# 1 607
  • София
Удължаването на учебната година го виждам като някакъв опит за компенсиране към работещите родители.
Впрочем, вероятно и аз ще работя юни, а може и юли и август.

# 1 608
Какво значи без нужда... Да кажем, моето(да не е някое чуждо) дете се оказва позитивно. Класът се карантинира, за да може, ако е предало заразата на най-близкото си другарче, то да не я разнесе нататък. Според вас класът трябва да продължи да е контактен, докато задължително се заразят повече от три деца.
Не е според нас, а според френската държава. И досега за цяла учебна година доказаха, че това е правилно, защото стоят плътно с маски и не се заразяват в класа. То не е като у нас – на Гошко маската му под брадата, на учителката на челото. Наистина ги носят. Вече ако са три деца става ясно, че е предадено в класа, което ми е чудно и как ще стане, при положение, че и на двора са с маски, и в коридорите и навсякъде. Само в стола са без, но обядват в точно определен състав всеки път и на дистанция.

Няма нищо доказано. Затова затварят училищата и в Нидерландия , и във Великобритания при пик.
А там дисциплината е стриктна и правилата се спазват. Най- непреодолимият минус е че е невъзможно да се спазва дистанция.
Децата не са виновни за това, просто са си такива, не са войници.

# 1 609
  • София

Няма нищо доказано. Затова затварят училищата и в Нидерландия , и във Великобритания при пик.
А там дисциплината е стриктна и правилата се спазват. Най- непреодолимият минус е че е невъзможно да се спазва дистанция.
Децата не са виновни за това, просто са си такива, не са войници.
Във Великобритания никога не са били с маски в клас. Опитваха да правя соушъл бъбъл, т.е. като нас, уж да делят учениците и да не се сливат потоците. Във Франция и Испания са с маски в клас и то от първи клас и цяла учебна година си ходят, дори при локдаун. И понеже във Франция правят по 300 000 теста седмично в училищата, все едно тук да са по 30 000, имаме реални данни, а не предположения някакви. Та е доказано.

# 1 610
Реално според мен, дори и дисциплинираните деца няма да издържат непрекъснато с маски по 7 часа на ден. Не ги оправдавам, но... затова ги смъкват.
Когато отговарят в час, говоренето също е трудно с маска. Друго е да си седиш в офиса с маска и да си мълчиш , работейки на компютъра.

# 1 611
Не виждам какво ще прави моят шестокласник до края на юни в училище. Доколкото аз четох, когато приемаха тези чудесии, се отнасяше за две седмици за проектни дейности и разни такива компесаторни механизми, които не са задължителни. Някои училища си взеха тези две седмици през декември, когато малките бяха онлайн. Пак казвам, че в нашия град няма училище, което да го е направило. Оставиха тези седмици за проектни дейности за края на годината. Няма да участва в тях и това е. От учебника по български език му е останал 1 (един) урок за вземане в момента. Материалът си върви, а това, че аз не съм доволна от ученето на моите по време на ДО, си е отделен въпрос. Ако ще са с разни ротации, тука има, тука нема, много им здраве за учене след 15.06. В стаята ще е 30 градуса плюс, а той ще се блещи пред монитора. Юни направо съм го отписала. Две държавни първенства има тогава, по седмица всяко. Едното в началото на юни, а другото в края. За шестокласника най-официално ученето ще приключи в края на май.

# 1 612
  • София
Реално според мен, дори и дисциплинираните деца няма да издържат непрекъснато с маски по 7 часа на ден. Не ги оправдавам, но... затова ги смъкват.
Когато отговарят в час, говоренето също е трудно с маска. Друго е да си седиш в офиса с маска и да си мълчиш , работейки на компютъра.
Издържаха и издържат. Много повече от висенето пред компютъра. И след втория ден забравят за маските. Не издържа човек, който знае, че има друга възможност. Само и единствено по тази причина роптая срещу цялата година ДО, ако нямаше друг вариант щях да си мълча.

# 1 613
  • София
Скрит текст:
Щом е удължена учебната година за малките може би има някаква надежда за поне мъничко присъствено.
Удължена е и за прогимназията:

1-3 клас - до 23.06.
4-12 клас - до 30.06.

Отделен въпрос е, че учениците до 4-ти клас най-малко имат нужда от удължаване на годината.
И ми е много чудно какво ще правят! Вече изобщо няма да им е до ходене на училище! Дори от средата на месец май мозъците им работят на друга вълна!
При нас тези две седмици ще са организирани като лятното училище, което предлагат по желание всяка година, след приключване на учебната година, което означава - купон и забавления. И слава богу!

# 1 614
И при нас последните две седмици в малките класове винаги са били лагери, купон и забавления, до 15-ти юни. Мисля тази година да ги пропуснем. В трети клас вече минаха целия материал по български и сега са на упражнения, затвърждаване и части от материала за четвърти. По математика също свършиха учебника и продължават с помощни материали. Имат още за учене по ЧиО, природата май също свърши.

Пети клас не го следя толкова детайлно, но се съмнявам да за изостанали. Та, истинско учене през юни ми се струва невероятно да се случи.

# 1 615
Начален учител съм. От 15.09. сменям маската си на всеки час. Колегите също са непрекъснато с маски. Децата постоянно се мръщят за маските, които са по земята, в джобовете, в раницата - хвърлят се, тъпчат се, разменят се. На следващия ден носят същата маска, която не се пере с дни /информация от децата, а и външния вид на маската/. Ученици от 3 и 4 клас надълго и нашироко обясняват как всичко, свързано с коронавируса, е лъжа, как Бойко Борисов е измислил всичко, за да остане на власт, как пишат всички починали като починали от коронавирус, как това е една проста настинка, как в болниците всички са, защото ги е страх. Тези твърдения не са чути в училище, естествено. Единици са децата, които не говорят така.
Не е нужно да казвам, че дистанция не се спазва, дори от 10 см. Родителите са изключително недоволни /най - вече безработните и в майчинство такива/, че децата им ще бъдат вкъщи, че "писна ми вече по цял ден да се занимавам с него/нея". Когато отворя прозорец, след 30 минути получавам обаждане от родител, че ще им разболея децата. И този сценарий не се играе само в нашето малко училище. В много, да не казвам всички, е същото.
Деца идват на училище със сополи, с кашлица /ама то е алергия/, но и с няколко блистера хомеопатични лекарства в раницата.
Аз искам да учим присъствено. Присъствено, но с мерки в училище. Тези мерки не зависят само от учителя. Родителят има огромна роля в разбирането и спазването им.
Имам опит с училище в чужбина, малко училище в малък квартал.  Освен възрастта на учениците, друга прилика няма.
И от позицията на родител на малки деца: Съжалявам, но когато лично ти се случи да не дойде линейка, да ти откажат прием в болница, защото няма места, когато трябва да чакаш кислородна маска от човека, когото тепърва ще изпишат, тогава ни най-малко се замисляш за това, че децата учат вкъщи. Да, саможертва е, голяма при това, но на фона на всичко случващо се в момента, е незначителна.

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 16:30 от Анонимен

# 1 616
  • Бургас
Да удължават годината само за тези, които не са успели да си вземат материала. Тази година поради липса на грипни ваканции сме доста напред с програмата ние. По някои предмети са взели 80% от материала вече. С този темп до края на април ще са готови.

# 1 617
  • София
И аз обърнах внимание, че сме към края на 3 та учебна тетрадка по български и математика и към края на учебниците въобще.
Вероятно ще имат някакви занимания юни.

# 1 618
  • София
Хаха, колко удобно...  За едно всички накуп на ДО (без значение колко учители/деца са болни, без значение  дали се спазват или не  стриктно мерките, без значение малко или голямо е училището и какъв е съответно броят на класовете в даден випуск), а за доучване в летни месеци - избирателно. Какво като ще са взели материала, ще се упражняват/забавляват навън... СМГ от години си взимат по-рано материала за 7 клас по мат, ама не спират да ходят на училище до края на учебната година . Иначе какво - онези с кофти ДО-то ще са двойно наказани - един път с некачествено обучение през годината, втори път и с доучване само за тях..Типично по бг си теглим натам, накъдето на нас ни е  удобно/изгодно..

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 16:41 от пенсионирана русалка

# 1 619
  • Върху лъчите на Слънцето.
Че едните деца, които са имали добро ДО, с какво са виновни на другите?! Така е! Да се удължи годината само за тези, за които има нужда! Останалите имат нужда да почиват! Работили са без прекъсване!

Общи условия

Активация на акаунт