Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 83 499
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 1 590
Стон, учебната година за 1-4 клас официално е удължена до 23.06. На сайта на МОН в раздел ваканции е.

Най-най-малките свършват училище на 21 юни.

Аз си мисля, че 12 клас ще се върнат още на 5 април, а другите след ваканцията - по обявения график.
Стаматов нали спусна нещо като план вчера.
Малките от 12.04 на училище, гимназистите - пак ротация, а 12 клас от 5-ти. Не е идеално, но пак е нещо, на фона на пълното мълчание до оня ден.
Ротацията щяла да е 5/5 дни, което е добре за децата, въпреки че няма грам противоепидемичен смисъл. Но те мерките отдавна смисъл нямат, та вече нищо не ме учудва.

# 1 591
  • София
Щом е удължена учебната година за малките може би има някаква надежда за поне мъничко присъствено.

А за ваксинираните – ще бъдат 50% лятото, ама кое лято...

# 1 592
По седмица е по-добре да се въртят, така повече има надежда да минат всичките випуски. На две седмици може пак някои да не си доизкарат.
Личният риск също намалява, би трябвало да е пропорционален на времето, прекарано в транспорт, колектив и прочие...

Но всичко зависи кога и доколко ще намалее заболеваемостта, в момента е зле положението, особено в София.

# 1 593
  • София
Без съответните мерки няма как да се въртят изобщо. Синът на моя близка е по-зле и от моя, само един ден е бил на училище, защото на следващия класа беше в карантина. Освен маските, ако искаме да са присъствено, карантина трябва да има на повече от 3 случая в класа. Иначе отиват присъствено, за да заслужат стоенето 10 дни в затвора на карантината. В този смисъл предпочитам ДО, защото поне може да ходи на спорт и да излиза от вкъщи. Не искам и да си представям 13-14 годишни момчета в карантина.

# 1 594
В какъв смисъл при трима, ако има един позитивен да чакат да има още двама? Не разбирам.

# 1 595
  • София
И аз съм на същото мнение, Бояна. Предпочитам ДО пред карантина.
И за момичетата ще е ужас.
Мерки, мерки, мерки.
Сутринта гледах репортаж от Враца. Понеже често сме там, имаме къща в близко село, та имам поглед. Някакъв инспектор обясняваше, как хората спазвали мерки, научили се. Смях в залата. В момента излизам от магазина. Смях в залата, друго нямам какво да кажа.

# 1 596
  • София
Щом е удължена учебната година за малките може би има някаква надежда за поне мъничко присъствено.
Удължена е и за прогимназията:

1-3 клас - до 23.06.
4-12 клас - до 30.06.

Отделен въпрос е, че учениците до 4-ти клас най-малко имат нужда от удължаване на годината.

# 1 597
  • София
В какъв смисъл при трима, ако има един позитивен да чакат да има още двама? Не разбирам.
Смисълът е, че при трима може да се подозира, че се предава зараза в класа. Иначе е доказано, че ако са с маски другите няма да се заразят, децата се заразяват вкъщи. От ноември при случай тестват класа и съвсем не карантинират без нужда. Иначе е невъзможно да се ходи присъствено, тук го доказахме. За няколко дни всички класове са в карантина в ситуция дори не като настоящата.

# 1 598
  • София
Леле, юни месец ще трябва да ставам рано? Ужас!

# 1 599
Какво значи без нужда... Да кажем, моето(да не е някое чуждо) дете се оказва позитивно. Класът се карантинира, за да може, ако е предало заразата на най-близкото си другарче, то да не я разнесе нататък. Според вас класът трябва да продължи да е контактен, докато задължително се заразят повече от три деца. Сега се поставям на мястото на майка на контактно дете и хич не съм съгласна.

В карантина десет дена може да издържи всеки, гадно е но се налага. По гадно е да е болен баща му и да се върне след десет дена от Токуда дишащ по същият начин, по който е влязъл, защото за настаняване чакат други, какъвто пресен пример се разиграва с мои близки.

Учудена съм , че и нашите  никакви карантинирания пак изглеждат много.

# 1 600
Добре де , този баща не работи ли? Защо  под разбиране се приема , че децата заразяват възрастните. Нашия татко зарази мен и аз децата. Никой от моите познати не беше заразен от децата. Не е голям процента на хората хоум офис, повечето работят в колективи или с клиенти.

# 1 601
Добре де , този баща не работи ли? Защо  под разбиране се приема , че децата заразяват възрастните. Нашия татко зарази мен и аз децата. Никой от моите познати не беше заразен от децата. Не е голям процента на хората хоум офис, повечето работят в колективи или с клиенти.

В случая не, но не това е акцента на поста ми, а невъзможността  дете на определена възраст да стои в карантина и затова да не се налага такава при позитивен ученик. Като се налага, стои и то хубаво, ако само стои под карантина, а не и по доктори.

Всеки може да зарази всеки, възрастен-дете, дете-възрастен, дете-
дете и прочие... Примери имаме всички.

Другите "доказани" твърдения са чисти спекулации, според както ни изнася

# 1 602
  • European Union
Ротация през пет дни са бълнувания на Стаматов. В момента има действаща заповед, която урежда ротацията до края на април през две седмици.

# 1 603
  • София
Какво значи без нужда... Да кажем, моето(да не е някое чуждо) дете се оказва позитивно. Класът се карантинира, за да може, ако е предало заразата на най-близкото си другарче, то да не я разнесе нататък. Според вас класът трябва да продължи да е контактен, докато задължително се заразят повече от три деца.
Не е според нас, а според френската държава. И досега за цяла учебна година доказаха, че това е правилно, защото стоят плътно с маски и не се заразяват в класа. То не е като у нас – на Гошко маската му под брадата, на учителката на челото. Наистина ги носят. Вече ако са три деца става ясно, че е предадено в класа, което ми е чудно и как ще стане, при положение, че и на двора са с маски, и в коридорите и навсякъде. Само в стола са без, но обядват в точно определен състав всеки път и на дистанция.

# 1 604
Важно уточнение тук е, че у нас децата 1-4 клас НЕ носят маски в класната стая.  Задължителни са в час за деца от 5. клас нагоре. Затова и се карантират класове при един болен при малките.   Контактен се водиш само ако си прекарал повече от 15 минути без маска на по-малко от 1.5 м от болен.

Да не говорим, че в момента НЯМА механизъм, с който да се санкционира смислено неносенето/неправилното носене на маски. 
Влизате в час, 25 деца, всички са на теория с маски.  Част обаче упорито  си ги смъкват под носовете, "падат" им.  Повтаряте, поваряте, непрекъснато си я сваля Гошко.  Викате родител.  Гошко тържествено обещава, че ще си я държи на носа.... до след 10 минути, когато пак я сваля.  Няма как да му се ограничи достъпа до образовение, т.е. докато той (и родителите му) твърдят, че той ще си слага маската и че "инцидентно" е под носа/брадата, той ще бъде в стаята.  Вие сте учител по един предмет, влизате в този клас за 40 минути, Гошковците са 7, родителите им злорадстват и ги подстрекават.  В лошия вариант след Вас влиза колега, който казва, че маските са глупост и в неговия час няма нужда да са правилно поставени.   
Много се радвам, че има училища, в които се спазват мерки, но
на много места не е така.   Трябват ясни правила на ниво държава, ясни санкции за всички по веригата (родители, директори, учители, даже мен учителите без маски ме дразнят най-много)  и много, МНОГО работа от всички, за да може да се случва ПО.   

Общи условия

Активация на акаунт