Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

 • 70 357
 • 1 974
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 237
Сина ми е от втората група присъствено, до вчера. Скъсаха ги от контролни, по всички възможни предмети. Той даже не можа да си искара двете седмици до края (9 учебни дни ако трябва да съм точна). Изкара 7 дни и се разболя - хрема и болно гърло. Как да не наричам после училището бациларник. Той боледува често. Миналата пролет през локдауна не се разболя нито веднъж, а по принцип пролетта боледува по-драматично от есента. Като започнаха септември докато излязат ДО се разболя два пъти. Сега отиде за малко и пак се разболя. Не знам вече. А иначе не е като да не сме ходили по зимни курорти и да не се е въргалял по снега до премръзване, но тогава изобщо не се е разболявал. Стъпи ли в училище (преди това градина) и след седмица е болен.
То не че го наричате бациларник, така си е.
Няма как да е иначе. Много хора, натъпкани на закрито , по двама на чин, без дистанция, БЕЗ маски, защото в 90% от училищата са под брадичката и се дърпат или слагат за малко при забележка.
Абсолютно ненужен риск при пандемия.
Както казвате ДО няма да е без край и не е фатално.
А незрели, психически нестабилни индивиди винаги е имало и ще има и без ДО, и без пандемия.

# 46
 • София
 • Мнения: 4 863
Санака, аз им вярвам на тези хора, че в очите им нещата стоят точно така. Факт, че много хора не разбират каква е разликата между присъствието/загубата на време/в училище и "чудесното" обучение у дома. Твърди се, че е все едно дали учителят си отваря устата пред компютъра или в реалната класна стая.
Това означава, че в масовото бг училище, учителите са просто едни фигурки, които не взаимодействат на живо с децата, не се интересуват от тях като личности, не работят за успеха им. Говоря си с приятелка, тя ми казва, масовото училище е така, излез от собствения си балон! Е, как да изляза, като аз не познавам такива учители и училища? И основното, и гимназията на детето ми, имат своя политика и ценности.
Все повече и в мен се затвърждава мнението, че маса родители са изпращали децата си на училище, просто защото няма какво да ги правят вкъщи и сега откриват, че е по-добре все пак да образоват децата си сами, въпреки неудобствата.
Аз не мога да дам на детето си това, което е получило от много от своите учители. Не говоря за образование, за други неща иде реч, но тъй като е дефицит изглежда, малцина ще ме разберат!
За съжаление, тази ковидна обстановка, още веднъж доказа, че в българското училищно образование има елитарност.
И други разсъждения имам, свързана с потребностите, но мястото им не е тук. Smirk

# 47
 • Мнения: 1 442
Приницпно не харесвам дистанционното обучение заради липсата на жив контакт и стоенето пред екран, но минахме на него заради ковид. Трбва да призная че ДО в реално време е по-добро отколкото асинхронния вариант, защото детето има достъп до урока, който се преподава на живо на другите деца. Детето се чувства част от класа, макар да е вкъщи. Може би защото е 4 клас е по-лесно - има малко учители, а те влагат сърце в работата си. Смениха ни класната в началото на октомври, за късмет новата учителка се оказа чудесна. Работят по учебниците и учебните тетрадки. Включва се точно в началото на всеки час с камера към нея, синът ми може да се изключи след 20 минута, но може и да стои, тя не изключва камерата. Синът ми не трябва да е с включена камера по време на преподаване. Чува я ясно като говори, чува добре и децата, той също може да участва и да покаже какво е направил. Учителите по английски и компютърно моделиране също се включват. Следобед се изпращат снимки на домашните работи. Контролни и тестове му се задават като работен лист или споделен файл със срок края на учебния час. Миналата година ДО за класа беше под формата на задания като съобщение в школо и се изискваше всичко да прочетат като писмено обяснение или презентация, да връщат план на урока или решени задачи и писмени упражнения със срока края на всеки час, и после имаха срок следобед в 16 часа за домашните. Реално въпреки усилията на госпожата някак нямаше този контакт и беше много трудоемко. Сега все едно е в клас. Аз също и аз предолях първоначалното нежелание да опосредстваме обучението с устройство, но това, което според мен прави нашето ДО успешно е реалния контакт с учител, който да го ръководи и ползването на хартиени материали, които да не изискват постоянно гледане в екрана. Така е почти идеално, като изключим липсата на контакт с връстници в междучасията. Не ми се иска много време да е на ДО, дано се кротне вируса като се затопли, а и ваксинациите да дадат ефект. Според мен класа изкара вируса през ноември, но новите щамове а и вирусите през зимните месеци ме накараха да го оставя в къщи.

# 48
 • София
 • Мнения: 875
Слънчевата, наистина си извадила късмет с училища и е трудно да разбереш разликата. Щерката мина през основното училище (приемащо с изпит в 1 кл) като в стандартно квартално - влиза учителят, изпява си урока, в следващия час изпитва и приключва. Никаква политика към развитие на интересите на децата в една или друга посока. За всички- еднакво. Сега, в гимназията виждам съвсем друго отношение - преподава се разчупено, с хъс, с внимание към интересите и възможностите на всяко дете. И това е еднакво и в ПИ, и в ДО. Но да не ти го обяснявам. Ти го знаеш това. Проблемът за мен са пропилените 7 години, през които не разви траен интерес към определена област, а се водеше от симпатията/антипатия към отделни учители.

# 49
 • Варна
 • Мнения: 2 368
Аз харесвам ДО точно защото свестните учители дават на децата ни много чрез общуването и преподаването, без значение от формата - т.е. ДО не повлия негативно по никакъв начин на тяхното преподаване, но изключи риска от заразяване. Но още от миналата година те държат да общуват с децата през включени двупосочни камери. И понеже репликата за отворената уста беше моя, държа да отбележа, че тези, за които беше насочена не успяха да видят иронията в нея - защото за мен е непонятно как един Педагог може да е прекрасен в класната стая, а пред монитора да мълчи. И затова неведнъж съм казвала, че учителите са същите и в класните стаи, и пред минитора - който си го може, го може. Синът ми има учители и в предпенсионна възраст и въпреки това използват технологиите пълноценно, преподават, дискутират и непрекъснато общуват с децата, даже и през ДО.

Накрая се оказва, че щом учителите си вършат работата, проблемът с ДО е в психическата неустойчивост у хората - разсейвали се децата, екстовертите ги стягала душата, интровертите -станали мнителни. Пандемията просто обостри дефиците, не ги създаде.

Та не ми се струва нормално при тази завишена заболеваемост да се правим, че вирус няма, кръчмите да са отворени, курортите -също и тикаме децата в училище.  Защото училището в сегашния му вид е голям риск и неудобство - през изминалите две седмици прозорците са били непрекъснато отворени, независимо  че температурите бяха ниски; децата бяха естествено смесени и е факт, че на втория ден от ПО за 11 кл, започнаха да  карантинират цели паралелки заради заболели деца. Ествествено, че са се заразили преди това извън училище, обаче разпространяваха вируса в училище, а от там - и в къщите на хората.

# 50
 • София
 • Мнения: 4 863
Sparkles, асинхронното ДО изобщо пък не го визирам. Това си е самостоятелна форма на обучение отвсякъде! Къде е ролята на учителя в него и защо така отчетоха успехите му от МОН миналата година? Това е пълна загадка за мен, при положение, че с изключение на големите градове, масово се провеждаше по този начин.
Лейди, така е! Затова и се опитвам да вляза в обувките на някои потребители тук, което не означава, че съм съгласна с това, че ДО трябва да е за всички. Но и нямам голям избор, защото никой няма да допусне вече училищата да решават сами.

# 51
 • Мнения: 4 114
Слънчевата, не зная в какво училище учи детето ти, може би в частно. Моите спомени от училище са точно както го е описала Fair Lady - влизат, пеят урока, изпитват и толкова. И сега при сина ми е така. Казваш "Това означава, че в масовото бг училище, учителите са просто едни фигурки, които не взаимодействат на живо с децата, не се интересуват от тях като личности, не работят за успеха им." Ами така е всъщност и за това много хора тук се изказаха, че не правят разлика между ДО и ПО по отношение на преподаването.

# 52
 • Мнения: 8 575
Благодаря за новата тема и аз. Flowers Hibiscus
Аз също съм доволна от ДО. Вече осма седмица, една от които междусрочна ваканция, дъщеря ми учи от вкъщи. Часовете вървят гладко и спокойно, без да се губи излишно време за глупости. Часовете протичат така, както биха протекли, ако децата бяха в училище- преподаване, изпитване, работа в клас, тестове и задаване на домашна работа.

# 53
 • Мнения: 70
А пък на мен детето ми казва, че повечето от класа преписват. Включително и моето каза, че го е правило два пъти. Страхотно обучение, много неща ще научат, няма що. Някои сега ще кажат, че е до съвест. Ами децата са си деца, нормално е да търсят по-лесното. Пищови винаги са съществували, ама сега могат да си ги използват без проблем. Някой, който си преписва през целия срок, ще има по - висок бал, от друго дете, което не преписва. Страхотно!

# 54
 • Мнения: 1 456
Ами щом искат да преписват, нека си преписват. То липсите си остават за тяхна сметка, щото оценките знания не дават, най-много да си ги лепнат на челото и да ги разхождат гордо навън.
В училището на сина ми доста деца бяха изпратени на етична комисия поради този тарикатлък.
На учителите им е пределно ясно кой преписва и кой знае. И това може моментално да се установи с устно изпитване в час.

# 55
 • София
 • Мнения: 50 989
Възрастните също търсят лесното.

# 56
 • Мнения: 70
Ами щом искат да преписват, нека си преписват. То липсите си остават за тяхна сметка, щото оценките знания не дават, най-много да си ги лепнат на челото и да ги разхождат гордо навън.
В училището на сина ми доста деца бяха изпратени на етична комисия поради този тарикатлък.
На учителите им е пределно ясно кой преписва и кой знае. И това може моментално да се установи с устно изпитване в час.

О, да! Много липси на знания ще се установят след тази учебна година. Затова съм против ДО.

# 57
 • Мнения: 237
Санака, аз им вярвам на тези хора, че в очите им нещата стоят точно така. Факт, че много хора не разбират каква е разликата между присъствието/загубата на време/в училище и "чудесното" обучение у дома. Твърди се, че е все едно дали учителят си отваря устата пред компютъра или в реалната класна стая.
Това означава, че в масовото бг училище, учителите са просто едни фигурки, които не взаимодействат на живо с децата, не се интересуват от тях като личности, не работят за успеха им. Говоря си с приятелка, тя ми казва, масовото училище е така, излез от собствения си балон! Е, как да изляза, като аз не познавам такива учители и училища? И основното, и гимназията на детето ми, имат своя политика и ценности.
Все повече и в мен се затвърждава мнението, че маса родители са изпращали децата си на училище, просто защото няма какво да ги правят вкъщи и сега откриват, че е по-добре все пак да образоват децата си сами, въпреки неудобствата.
Аз не мога да дам на детето си това, което е получило от много от своите учители. Не говоря за образование, за други неща иде реч, но тъй като е дефицит изглежда, малцина ще ме разберат!
За съжаление, тази ковидна обстановка, още веднъж доказа, че в българското училищно образование има елитарност.
И други разсъждения имам, свързана с потребностите, но мястото им не е тук. Smirk

Има голяма елитарност и разликата между отделните  училища е наистина огромна.
Иначе наистина, това, което може да даде добрият учител като ползи от общуване, поведение, гледна точка, пример и стимул, е различно от просто знания . Тези учители, много интересни като личности, истински авторитети, не са никак много и резонно са привлечени от по- елитните училища, предлагащи им по- добри условия.
В масовият вариант, учителят е просто някой, присъстващ и надзираващ , често тотално незаинтересован.Зная за не един и двама, които дори и опит да преподават не правят, просто си ровят в телефона и оставят децата да  правят каквото искат или гледат филми.....
Та какво остава да се интересуват от личността им.....Сигурна съм, че вашите впечатления, не идват от такива училища.
Така често, естественият стремеж към знания у децата, не само че не е стимулиран, а бива унищожен...и то при присъствено обучение.
Друга, тъжна тема е това.
Дано, след пандемията има фокус върху тези неща в ПО, защото те вече наистина съсипват образованието.

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 18:25 от loska

# 58
 • Мнения: 1 456
Ами щом искат да преписват, нека си преписват. То липсите си остават за тяхна сметка, щото оценките знания не дават, най-много да си ги лепнат на челото и да ги разхождат гордо навън.
В училището на сина ми доста деца бяха изпратени на етична комисия поради този тарикатлък.
На учителите им е пределно ясно кой преписва и кой знае. И това може моментално да се установи с устно изпитване в час.

О, да! Много липси на знания ще се установят след тази учебна година. Затова съм против ДО.
Завиждам Ви на илюзията, че при ПО е нещо различно...
В началото на учебната година, на родителската среща, учител с над 30 годишен стаж сподели, че си е водил записки за изобретените начини за преписване 😆

# 59
 • Мнения: 70
Айде сега, ясно ни е, че при ПО е доста по- трудно. Вие пък, за мезе ни взехте, ходили сме на училище.

Общи условия

Активация на акаунт