Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 378
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Бутон "Заяви с КЕП" ще се вижда след удостоверяване на всички обстоятелства, служебните проверки и др. прикачени документи. Тук се изисква определено време, след това директорът натиска бутон "Запиши". После при родителя се визуализира бутон "Откажи". Извършват някаква проверка и на самия КЕП. Нещата не се случват бързо и веднага.
Може ли дете с постоянен адрес да бъде изместено от дете с настоящ. Няма диференциация постоянен/настоящ.
При адрес, който не е включен в нито един прилежащ район. Имат над 10 подобни заявки. Родителят да се обади на посочените телефони /сега има ли такива и къде са посочени?/ Проверяват нещо ръчно и предлагат решение.
3 500 деца имат заявено само едно училище и желание.
Кога ще обявят класираните след 17 часа ли

# 541
  • СОФИЯ
Не могат да гарантират, но трябва да е в същия ден. Така пише и в календара, нали щели да го спазват.

# 542
За гаранциите от гледна точка издържливост трафика на системата. От Сирма посъветваха да ви напиша "затворени в транзакция", ИТ родителите щели да разберат. Ако някой разбира какво означава това, моля да преведе за нас лаиците. Керезов каза, че до момента в пикови моменти за ДГ системата е имала 15% натовареност.
След малко чуденка какво са имали предвид с "затворени в транзакция" най-накрая осъзнах какво са имали предвид. По-правилният превод е "затворена транзакция" от "Closed Transaction". Не знам дали ще мога да го обясня по прост начин, затова няма и да се опитвам, а просто с две думи - по този начин се спестява ресурс относно визуализацията на самата система.
Не знам как при 15% натовареност и таман да влезеш в сайта и при следващата страница да те изкара, но добре...

Ако случайно искате малко по-подробно да го обясня... ще се опитам... само кажете...

# 543
  • София
Аз все още се чудя... Дете, неприето по първо желание, което ще участва на второ класиране, не се записва в училище, в което е прието. Трябва ли родителите да отбележат нещо, някъде, или системата автоматично ще му търси място отново? Няма промяна в желанията.

И аз имам същото питане и ще се радвам, ако някой ни отговори. Ако детето е прието по 2-ро желание трябва ли да се запише? И как да продължи в следващо класиране за 1-во желание?

Това е много тънкия момент наистина! Ако детето е прето на 2 или 3-то желание, трябва ли да го записваме на първо класиране и да се записваме ли пак за 2ро класиране? Или просто като запишем детето и то отпада от следващи класирания? А ако не го запишем, то реално може да загуби мястото и във въпросното 2-3то желания.
Има ли някъде пояснение за това?

# 544
Ясно е написано, че детето участва в следващи класирания, ако не е прието никъде или не е записано там, където е прието. Нали затова скочиха родителите!

# 545
Ясно е написано, че детето участва в следващи класирания, ако не е прието никъде или не е записано там, където е прието. Нали затова скочиха родителите!
Аз лично не съм срещнала подобна информация, затова се чудех как се процедира.
Къде е написано?

# 546
https://kg.sofia.bg/#/article Алгоритъм за класиране и записване на ученици в първи клас.Точка 12.

# 547
  • София
https://kg.sofia.bg/#/article Алгоритъм за класиране и записване на ученици в първи клас.Точка 12.
Благодаря!
Поредната глупост, която са сътворили! Rage

# 548
Благодаря!
Поредната глупост, която са сътворили! Rage

т.е. ако детето е прието някъде си и го запишем там само за да не остане изобщо без място, нямаме право да участваме в следващо класиране за по добро място, така ли?

допълнение: в системата има някакво съобщение от днешна дата - секция новини, но на мен ми излиза на "маймуни"

# 549
Така излиза. Тепърва ще има скандали по темата.

# 550
  • СОФИЯ
Това е от новини

Присъствие на граждани на първото централизирано електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища - 02.06.2021

Уважаеми родители,

На 04.06.2021 г. (петък) от 17.00 часа в сградата на Столична община, ул. „Московска“ № 33, ет. 5, Заседателна зала "София" под граждански контрол ще се извърши първото централизирано електронно класиране на ученици в първи клас в общинските училища.

Осигурени са 5 (пет) свободни места за желаещи граждани да присъстват на събитието.

Моля, изпращайте заявки за участие, съдържащи имена и телефон за контакт на e-mail: so_isodz@sofia.bg. На първите пет, заявили участие, ще бъде изпратено обратно потвърдително съобщение.

Събитието ще бъде излъчвано на фейсбук страницата на Столичния общински съвет.

Столична община

# 551
Това означава, че родителите ще могат да видят дали детето им е прието и къде чак след 18 ч., предполагам.

# 552
https://www.facebook.com/events/495079275033687/

Протест за липса на места в ДГ.
То май трябва да се обедини с протест за липса на места в училищата..

# 553
Коя е фирмата изпълнител, И къде гледате подробно техническата спецификация към договора? То може в "допълнителните точки" да е заложено или да е възложено допълнително да се добави поредност на желания.
Кой ги знае какво точно е договорено? Thinking Може да е анекс , а да са публикували само основният договор.
Иначе има логика в поредност на желания, що да класират куп деца, които няма да се зашишат някъде а другаде... Така беше преди, без системата.. .Чакаше се 2ро 3то класитане да се наместят всички и то куп деца...

Договорът го намерих в Регистъра на обществените поръчки, а фирмата - изпълнител е Сирма Медиа. Към договорът няма анекс. Към самия договор е прикрепена и техническата спецификация и там няма допълнителни точки. Спецификацията е 118 страници, има много компютърни спецификации, но си има отделна точка "Класиране". Там е именно мястото да се напише общината какво иска от фирмата да й изработи, за да се осъществи класирането. И там няма нищичко за желания.
Сега, на мен не ми ясно как точно извършват класирането, там където едно дете е класирано в няколко училища , го изтриват от другите и го оставят в по-желаното, после на тези места, които е освободило се прилагало същото за другите деца...изобщо нищо не разбирам, ръчно ли ще се трият, кой ще ги трие, кога ще ги трие, за толкова много деца, желания и училища какво ще се получи накрая. Ако системата автоматично го прави, то тогава трябва да е заложено в самата система, т.е. трябва да е възложено чрез техническата спецификация. А такова нещо няма.

Monza, те са казали така, но в някакво разяснение (Алгоритъм), а дали ще е така никой не знае. Сега, като излязат класиранията (след дъжд качулка) ще видим реално колко деца са приети по първо, втроо желание, без да са били първ група. Иначе аз не знам как ще разберем със сигурност съобразявали ли са са с желанията или не.

Monza, Редактирам се - имам предвид, че тепърва ще видим дали деца, които са посочили като първо и второ желание училище, където не са първа група, ще влязат или директно ще бъдат класирани там, където са първа група, без да се прави опит да влязат в по-високите си желания. Не знам дали го обясних добре.Защото, ако системата не е разработена така, че да се съобразява с желанията ни, то аз ще бъда приета на 9-тото си желание, понеже там съм първа група без да се гледа, дали в някое от предишните 8 училища няма шанс да стигнат и до мен.
Много благодаря на мама Сання за разясненията и за всичко!

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 15:48 от Nelita111000

# 554
Нелита, всичко е черно на бяло и няма как да не приемат едно дете в училището по първо желание, ако му стига бала. Ако е на лотария може да го приемат, а може и да не го приемат. Всичко това може да се провери след класирането. По начина по който е описан алгоритъма, аз лично нямам съмнение, че ако групата и точките са достаъчни, детето ще бъде прието по първо класиране. В моите очи проблемите ще започнат след първо класиране. Вчера прочетох, че след него общината ще реши къде да открие нови паралелки и места. Въпросът е кога ще ги обяви? За да участва едно дете във второ класиране не трябва да се записва. Ако не е ясно къде и колко места ще бъдат открити как родителите могат да преценят какво да правят. Може да се случи някои родители да си запишат детето в съседно училище и после да открият паралелка в близкото, но системата да е вече затворена и после ще влязат деца от къде ли не, а тези от района пак ще трябва да ходят по съседните квартали.

Децата от районите в които има достатъчно места няма да рискуват мястото си. В други райони много родители не биха рискували мястото си в съседното училище при голям риск нито да влязат в близкото, нито да ги приемат повторно в съседното. Направо руска ролетка.

Общи условия

Активация на акаунт