Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 370
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Monza, дано да сте права за алгоритъмът. Аз лично съм свикнала да вярвам на написаното в нормативен акт, договор или друг официален документ, а този алгоритъм определено не е сред тях. Ако точките и групата стигат на едно дете, то ще е прието по първо желание. Въпросът е, ако това дете има 9 желания - системата ще провери ли дали има шанс в първото, второто..и така до осмото и едва тогава, ако никъде не стигат местата за него, да се премине към деветото желание, където например е първа група и си влиза от раз. Или пък да спре до петото, защото се оказва, че там успява да се класира. Или директно го класира там, където е първа група, па макар по последно желание и това е.
А иначе сте напълно права, че след класирането ще настане страшна какафония - и въпреки това според мен повечето няма да посмеят да се отпишат и реалзно тази година ще има най - слабо раздвижване за второ и трето класиране, както и най - голям брой деца, спрямо минали години, които не учат там, където биха желали родителите им.

# 556
Нормативният акт, в който се упоменава, че ще се взимат под внимание желанията на родителите, е СИСТЕМА за централизирано електронно класиране за прием на ученици в първи клас.
Става въпрос за Раздел II - Дейности - т. 8.4. Всяко дете може да бъде класирано само в едно училище, като класиранията се извършват по реда на желанията, посочени в сайта на ИСОДЗ, ПГУ и I клас.

В договорът се упоменава за създаване на алгоритъм - не се споменава какъв. Алгоритъмът се създава въз основа на нормативния акт - в случая системата за централизирано електронно класиране, която е приета от общинския съвет.

# 557
Monza, дано да сте права за алгоритъмът. Аз лично съм свикнала да вярвам на написаното в нормативен акт, договор или друг официален документ, а този алгоритъм определено не е сред тях. Ако точките и групата стигат на едно дете, то ще е прието по първо желание. Въпросът е, ако това дете има 9 желания - системата ще провери ли дали има шанс в първото, второто..и така до осмото и едва тогава, ако никъде не стигат местата за него, да се премине към деветото желание, където например е първа група и си влиза от раз. Или пък да спре до петото, защото се оказва, че там успява да се класира. Или директно го класира там, където е първа група, па макар по последно желание и това е.
А иначе сте напълно права, че след класирането ще настане страшна какафония - и въпреки това според мен повечето няма да посмеят да се отпишат и реалзно тази година ще има най - слабо раздвижване за второ и трето класиране, както и най - голям брой деца, спрямо минали години, които не учат там, където биха желали родителите им.
В описанието на алгоритъма пише, че след всеки цикъл системата ще проверява за деца приети на повече от едно място и ще заличава по ниските желания и ще оставя най-високото. Между циклите системата е заключена, така че при следващия цикъл детето може да се класира и на други места, но не може да загуби класацията си от предишния цикъл. Класирането ще е резултата от последния цикъл, след който няма да има деца класиране на повече от едно място.
Винаги е имало деца, които не успяват да се класират в желаното от родителите училище и не виждам проблем в това. Виждам проблем там където ще има деца некласирани в училището по-район по първо желание.

# 558
  • СОФИЯ
Утре ще качат протокола от вчера, търсете го в раздел Работна група. Има правописни, стилистични и пунктуационни грешки, липсват някои по-несъществени въпроси и отговори, но решихме бързо да им изпратим ОК, за да имате възможност да прочетете. Позволявам си да копирам само този отговор, свързан с желанията.
Водещият критерий е близостта до училището, тоест водещи са групата и точките. Когато групите и точките на едно дете стигат  то да бъде класирано в две, три и повече училища, тогава се включва желанието и то ще бъде оставено като класирано на най-високото си желание, а за останалите училища, за където също му стигат групите и точките, неговите кандидатури ще бъдат изтрити и местата ще бъдат освободени и в хода на класирането започват нови итерации за попълването на тези освободени места.

# 559
Поне да имахме избор между 2 училища в района, които да попадат в първа група ( по район). Все пак е някакъв вид избор! В момента по-скоро системата определя училището.
Ако има петиция за отмяна на алгоритъма, бих я подписала.

# 560
Аз не разбрах.
Ако в едно училище детето е първа група, а друго е втора гурпа. Моето първо желание, е това в което е втора група. Има достатъчно места и в двете училища, то къде ще класират детето? Това, в което е първа група?

# 561
  • СОФИЯ
Не, във втора група по първо желание. Поне аз това разбирам.

# 562
Аз не разбрах.
Ако в едно училище детето е първа група, а друго е втора гурпа. Моето първо желание, е това в което е втора група. Има достатъчно места и в двете училища, то къде ще класират детето? Това, в което е първа група?
Ще ви класират по първо желание - тоест училището, в което сте втора група.

От това, което обясни мама САННЯ, разбрах следното, надявам се да го обяснявам на прост език.
Мисля, че ни стана ясно на всички се гледа първо основните критерий - уседналост и допълнителни точки, затова направо преминавам на желанията.

Алгоритъмът преминава през няколко няколко проверки - цикли.
ЦИКЪЛ №1
При първото преминаване класира децата на всяко едно възможно място. След това се прави проверка спрямо желанията и ако детето примерно има общо 5 желания и е прието на 2,3 и 4, то системата го "изтрива" от училищата, които на 3 и 4 желание.
След това системата прави друго преминаване и където е възможно на тези "освободени" места класира други ученици. Отново минава проверка спрямо желанията и "изтрива" там, където е нужно. После отново същата процедура - класира, изтрива, класира, изтрива.
1 цикъл = (1 класиране, 1 проверка/изтриване)

Тези цикли би трябвало да текат, докато няма вече "изтриване" и освобождаване на места.

Продължаваме с примера
ЦИКЪЛ №2
Примерно след преминаването на първия цикъл в училището по първо желание се освободи място, детето има възможност да се класира там. Да кажем се класира при осъществяването на цикъл №2, следователно тогава, детото е прието на 1 и 2 желание. Системата проверява и "изтрива" детето от училището на второ желание и детето бива класирано на първо.

# 563
Малко търпение до утре и всички ще разберем как ще става класирането:)

# 564
  • СОФИЯ
Следобед уж качиха протокола от 01.06, но от два различни компютъра и от телефона аз не го отварям. Препраща ме отново към сайта. Някой успя ли да отвори?
Класирането 1 клас утре са преместили на ул. Гурко, до кукления театър, където се помещава дирекция Дигитализация. Има достатъчно зали на Московска, мисля че го правят заради протеста за ДГ, който е утре също в 17 ч. пред Московска. Някой от потребителите тук дали е сред тези 5 човека, които утре ще присъстват на класирането?

# 565
Следобед уж качиха протокола от 01.06, но от два различни компютъра и от телефона аз не го отварям. Препраща ме отново към сайта. Някой успя ли да отвори?
Класирането 1 клас утре са преместили на ул. Гурко, до кукления театър, където се помещава дирекция Дигитализация. Има достатъчно зали на Московска, мисля че го правят заради протеста за ДГ, който е утре също в 17 ч. пред Московска. Някой от потребителите тук дали е сред тези 5 човека, които утре ще присъстват на класирането?
Влезте в новината "Отговори на въпроси, свързани с процесите по приема на учениците в първи клас" и цъкнете от там линка. Вие ще кажете, но имам чувството, че някак си е съкратен протокола...

# 566
  • СОФИЯ
Там го отворих, но не е нормално от линка в Работна група да не се отваря. Липсват някои неща, но основното е записано.
Скрит текст:
Продължават да ми бодат очите грешките в текста Ill

# 567
# 568
Здравейте! От това, което чета следва че: ако на първо класиране детето е прието по второто му желание, то за да участвам в следващите класирания не трябва да го записвам. Правилно ли съм разбрала?

# 569
Здравейте! Ако детето бъде класирано по второ желание(което всъщност му е първа група) и го запишем, наистина ли имаме право да кандидатстваме отново след това за други училища? Кога имаме право да участваме - още сега на следващи класирания през юни или на тези класирания които се очакват август ако изобщо има места или пък допълнителни паралелки?

Общи условия

Активация на акаунт