Захранване - въпроси и отговори - тема 10

• 43 745
  • 761
  •   1
Отговори
# 570
  • East Coast
Здравейте лейдис,
Предстои ми захранване на моя бебун, когато той ще бъде 5-5+ Личния лекар препоръча също захранване около 5ти. месец с оризова каша. Аз страшно се вълнувам от този нов етап и нямам търпение:relaxed:. Прочетох тази и предишната тема. Не можах обаче да си отговоря на 2 въпроса.
Горе долу имам изградена схема (странно не помня почти нищо от каката, но то беше отдавна, пък и сега доста са се изменили нещата) - първи зеленчук - 4-5дни като започвам с 2 лъжички. След тези 5 дни добавям по нещо ново на всеки 3дни.
-Мога ли още в началото да приготвя пюрето с капка зехтин/др.вид мазнина и копър, или трябва и тях да ги добавям като нова храна?
-След като съм въвела 3-4 или 5 зеленчука, продължавам ли да предлагам всяка нова храна само по 2 лъжички в началото? Например сладък картоф 5л+морков 5л+ тиква 5л. и нов 2л. или мога по равно количество да дам?

Flowers Four Leaf Clover

# 571
Здравейте, за първи път пътувамв и се налага и съвпада съсзахранването. Сутринта направих пюре от тиквичка. Беше леко топло като го сложих в термочантата. Не съм вакумирала бурканчето. Мога ли да го предложа за обяд?

# 572
  • София
Според мен - да.

# 573
  • София
Аз бих дала. То дали ще сте на път, или навън на разходка все същото.

# 574
Аз бих го дала спокойно

# 575
  • Пловдив / София
Има ли значение какво е маслото? Тоест може ли примерно да е Дойчемаркенбутер? 😁😁 И сиренето как си го обезсолявате най-добре? В хладилника в отворен или затворен съд го държите? Кусвате ли го? Оф. 😁

Избирайте по-качествено масло просто. Не знам защо масово се купува това немско масло, но то не е много ок.

Иначе сиренето го обезсолявам в затворен съд с вода, която го покрива. Аз не го опитвам, защото саламурено сирене не ям. Това е единственото, което не опитвам преди да му го предложа.

Здравейте лейдис,
Предстои ми захранване на моя бебун, когато той ще бъде 5-5+ Личния лекар препоръча също захранване около 5ти. месец с оризова каша. Аз страшно се вълнувам от този нов етап и нямам търпение:relaxed:. Прочетох тази и предишната тема. Не можах обаче да си отговоря на 2 въпроса.
Горе долу имам изградена схема (странно не помня почти нищо от каката, но то беше отдавна, пък и сега доста са се изменили нещата) - първи зеленчук - 4-5дни като започвам с 2 лъжички. След тези 5 дни добавям по нещо ново на всеки 3дни.
-Мога ли още в началото да приготвя пюрето с капка зехтин/др.вид мазнина и копър, или трябва и тях да ги добавям като нова храна?
-След като съм въвела 3-4 или 5 зеленчука, продължавам ли да предлагам всяка нова храна само по 2 лъжички в началото? Например сладък картоф 5л+морков 5л+ тиква 5л. и нов 2л. или мога по равно количество да дам?

Flowers Four Leaf Clover

Ами аз не съм захранвала по толкова стриктна схема, честно казано. Отначало вкарах 2-3 основни зеленчука по няколко лъжички и после си давах смесени пюрета. Например, захранила съм с тиква, но не с картоф. Давах пюре тиква + картоф. След 2-3 дни, да кажем предлагах пюре с трети зеленчук. И така постепенно въведох зеленчуците. С плодовете по същия начин процедирах.
С кашите не бързах толкова. Не знам защо много педиатри препоръчват да се тръгне с каши.
Лично за мен по-добре да се въведат 5-6 зеленчука и 5-6 плодове и тогава да се започне с безглутенови каши.
Аз така захранвах. Но това си е лично мнение.

# 576
  • East Coast
fam Благодаря за отговора. И аз не съм от стриктните, поне с голямата не бях. Нея захраних с пюре от морков. Тогава даже се захранваше със сок в 3ти месец Rolling Eyes
Тук (щатите) всички таблици/ педиатри/ примерни менюта започват с каши и по-специално оризова, като най-безвредна и ниско алергична предполагам. Но пък моркова и картофа го дават по-късен зеленчук.

И пак да се повторя Yum Кога сложихте подправки на пюретата - имам малка градинка с подправки магданоз, копър, босилек. Но не помня дали се "захранва " и с тях. За копъра мисля е ок?
От кога може по капка зехтин в пюретата и какъв?

# 577
Не е нужно захранване със зелени подправки. След първите няколко храни (разбирай две-три седмици адаптационен период в захранването) спокойно можеш да добавяш и капка зехтин, и половин грам магданоз.

П.П. Много бебета са "захранени" с копър от ден 1, защото се съдържа в чая срещу колики Wink.

# 578
  • София
Чай от копър за колики още му давах. Подправки и зехтин от 6м ги започнах. Не съм въвеждала отделно. Ял е и магданоз, мащерка, канела, розмарин и за други в момента не се сещам честно казано.

# 579
  • Седмото небе
А каква е технологията при приготвянето на каши т.е. подготовка на зърната за тях? Че аз имах някаква много наивна идея Astonished която явно е абсолютно погрешна като предположение...
Също така как си подготвяте заготовки за зеленчукови и/ли месни пюрета?
Замразявате ли готови пюрета за даване след някакво време? И има ли друг адекватен начин за по-дълго съхранение на готова храна?
Въпросите са ми естествено към тези, които приготвят сами храната за дечицата си и имат реален, практически опит. Предварително благодаря, ако някой има желание да ми отговори!

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 21:38 от * SUPERMAMА *

# 580
  • София
Зърна накисвам за вечерта и сварям сутринта до готовност. После леко пасирам.
Някои ги смилат на брашно, но аз лично не съм го правила. Друг вариант е директно брашно да се вземе. Аз имам от елда, оризово и царевично.

Заготовки за зеленчукови пюрета не съм правила никога. Винаги си режа като ще готвя. Единствено имам замразена тиква, защото е домашна.
Заготовка за месо - сварявам го, оставям го да изстине, смилам заедно с част от бульона и слагам във фризера във формички за лед. После премествам в торбички с хубаво затваряне и това е.

# 581
И аз процедирам по същия начин, замразявам сварено и пасирано месо с част от бульона във формички за лед , от зеленчуците замразявам тиква и спанак, готови пюрета не съм замразявала.

# 582
Не съм накисвала нищо предварително. Давам елда, кафяв/бял ориз/просо за следобедна закуска. Сварявам и пасирам с плод. Скоро ще давам ръж, която възнамерявам да накисна предварително от вечерта. Овесените ядки също се препоръчва да се накиснат от вечерта и да се сварят на другия ден. Има фини, които доста бързо омекват.
Имам домашни сварени меса, разделени на порции и замразени в  торбички. Вадя, размразявам и добавям в пюрето.

# 583
Аз също приготвям храната на дъщеря ми откакто я захранвам. Варя зеленчуците на пара, първо пасирах,  сега намачквам добре с вилицата и прибирам във формички за лед. Сутрин вадя различни кубчета и до обяд е готово. Яйце варя преди храненето. По същия начин процедирах и с плодовете. Замразих миналото лято круши, праскови, нектарини, кайсии и от февруари давам от тях. Ябълка настъргана и намачкан банан.
Кашата приготвям от различни ядки, овесени, спелта, ръжени, като ги накисва от вечерта с лъжица кисело мляко или суроватка. Сутрин варя и пасирам леко. Към нея добавям една, две лъжици плодово пюре. Яде с голям апетит.
А да попитам, малко извън темата за захранването, с какво спят вашите мъниц? Имам предвид, че вече е топло за зимен спален чувал, а иначе се отвива. С лятно спално чувалче няма ли също да е топло? В стаята ни е около 23- 24 градуса. И откъде купувате такива на приемлива цена? Извинявам се, че се отклоних от темата.

# 584
алексия, ние спим заедно, ама ако ги оставя сам го завивам с едно одеало, не много тънко. Зависи дали ми се струва студено или топло и следя да не се поти 😁 Та чувал видях в Кик (ако имате при вас такъв), бяха евтини и изглеждаха хубави. ☺️ Друго за което се сещам - олх.

Общи условия

Активация на акаунт