Захранване - въпроси и отговори - тема 10

• 43 720
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
Пробвала съм и с намачкване с вилица, пак му се повръща. Пробвах с купешки пюрета, в които има по-едри парчета, пак не става. 🥺 Не знам какво друго да направя вече..

# 616
  • Sofia
Пробвала съм и с намачкване с вилица, пак му се повръща. Пробвах с купешки пюрета, в които има по-едри парчета, пак не става. 🥺 Не знам какво друго да направя вече..

Hope, нас ни пратиха на логопед, за да ни покаже упражнения за развиване на дъвкателния апарат, но точно преди да отидем взе че прояде.

# 617
Здрававейте,
Какво давате за вечеря на своите бебета?
Детенцето  ми е на 10м, яде за закуска попара, кус кус, юфка, авокадо, банани.../ за обяд стандартните   пюрета( правя ги вече да не са абсолютно гладки), следобедна - кашичка, грис, бисквитки... нещо подобно и вечеря???? Няммам представа. Храненията са ни в 10ч/ 14ч/ 17ч/ 21ч като между следобедната и вечерята  гризе нещо- или гризини на холе или кора хляб. Забелязвам, че много обича хляб, направо се разтапя.
От около 2 седмици ( тогова беше на АМ) вечеряше около 50мл и повече не искаше, заспиваше трудно, будеше се по 100 пъти, пак ядеше, ставаше в 6ч, после вече доспиваше до 10/11. Положението не беше добре. Преди няколко дни реших да пробвам с кисело мляко- направо умря от щастие, след това си заспа спокойна и така -11ч. и 30 мин съв. Много съм неподготвена и обичам да разнообразявам храната на детето и бих се раздавала да получа предложения.
Също така дали вече мога да започна с печена храна-например печени картофи?

# 618
На 10м детето все още има нужда от кърма/АМ,някои считат, че дори това е основната храна,която трябва да се приема.
До колкото разбирам (ако не греша) на 10м вие сте му заместила всички хранения,организма на детето все още не усвоява толкова добре хранителни вещества в твърдата храна, спрямо тези в кърмата/АМ и може би все още има нужда от млякото си,вие сте майката все пак,преценката е ваша.

# 619
  • Пловдив
Нашата е на 9+++ и е на частна кухня, като там всеки ден супата и основното са различни. На обяд давам основно , а на вечеря - супата. Така не се чудя какво да и дам, а и получава разнообразна храна.
Иначе ако искате вкъщи да приготвяте вечерята, вариант са супи/ крем супи, защото са по- лека храна.

# 620
  • Несебър
Ама, хора, това са позиви за догаждане, защото детето не е сдъвкало добре храната и се опитва да глътне по-голямо парче, не е защото му се повръща и му става неприятно. Просто трябва да се научи да дъвче и минава този период. Пробвайте вие да отхапете ябълка, да речем, и без да дъвчете да глътнете, ми разбира се, че и на вас ще ви се догади.

# 621
а тази супа как я давате? гола вода? това как засища повече от мляко за малко бебе?

# 622
Аз започнах да давам вечеря около годинката от нашата храна. Каквото ние вечеряме, това се предлагаше и на детето, само без сол. Така постепенно и другите хранения минаха на обща храна до към 1,2г.

# 623
  • Пловдив
Нямам намерение да влизам в спор кое колко засища и как трябва да се дава. Дамата попита, аз казах какво правим ние.

# 624
Аз захраних с кашите постепенно както с всичко останало- първия ден една две лъжички, втория малко повече и така.. Като оризовата каша я давах само два три дни, защото направи страшен запек...Правя ги с АМ и плод или само АМ, ако не слагам АМ после кърмя. Иначе сме на 8 месеца почти, но все още не е готова да заменям вечерното мляко с твърда храна. Дори закуска отказва, иска си мляко. Въпреки че вчера пробвах едно пюре на ДМ с ябълка, банан и просо и изяде за първи път цялото 😜🤭Чак не повярвах! Толкова е злояда...

# 625
  • София
За вечеря яде супата от кухнята с 2 сухара, но после пие и мляко директно преди сън (единствено хранене с АМ). Така му стават 5 хранения общо за деня и спи до сутринта без да се буди. На 8++++ е. Преди беше само на АМ и нон-стоп будене и въртене.
Ще взимам друга кухня скоро, която не пасира храната. Води се за 1г нагоре, но малкият има почти всичко въведено, което може да е до годинката + дъвче спокойно. Тогава ще давам готвеното, а супата за обяд.

# 626
  • Седмото небе
А кога/в кои месеци могат да се включат в захранването-грах, спанак, целина, краставица, зелен фасул, чушките-червена и зелена? Вместо оризова каша дали бих могла да дам просто сварен и пасиран ориз? Имам много хубав дългозърнест арабски, който и на мен самата чист без нищо ми е много вкусен, и се чудя дали за бебка би бил добре? Нашата педиатърка ни насочи кашите да въведем като сутрешна закуска, а за следобедна плодовете. Но преди да съм ги въвела тях, кашите предполагам ще трябва да са чисти? Или първо да започнем със СЗ и тогава сутрешната? Малко взех да се обърквам, а не ми е удобно да и звъня постоянно за такива неща...

# 627
  • София
Аз лично въведох така: грах към 7++, спанак към 5++, зелен фасул - 8+++, зелена чушка около 5+, червена чушка 7++. Целина и краставица още не съм давала.

Сварен и пасиран ориз съм давала с тиквички и месо за обяд. С плод не съм комбинирала. Отделно правих оризова каша от оризово брашно с тиква/сладък картоф. Предполагам, че може. То все е ориз под различни форми.
Плодове като отделно ядене не давам. Не засищат. Давам да си ги гризка като част от хранене.

Аз въведох СЗ преди закуската, която въведох с глутена.

# 628
  • Седмото небе
Благодаря за вниманието!
А какви варианти са били първите следобедни и сутрешни закуски, които сте предлагали? И колко време след зеленчуците ги въведохте?
Хем искам да направя всичко както си трябва, хем пък се притеснявам да не объркам нещо. А и тия разхлабващи/запичащи, комбинациите им и после нещата без и със глутен пък допълнително ме стресират... А като дойде ред за жълтък и месо съвсем ще омажа положението сигурно Cold Sweat

# 629
Нищо няма да объркате , просто спокойно си въвеждайте всичко, отделяйте по 3-4дни на нова храна и мисля, че няма да има проблем. Водете се по вашето дете, то най-добре ще ви Ориентира кога и какво. Аз пробвам да давам плодове между храненията, понякога правя сутрин вместо попара и каша, които не иска, пасиран банан и авокадо, а после АМ или кърмене, или някакво готово плодово пюре със зърнени, за следобед около 4-5 правя млечна каша овесена с плод или плодово пюре, пробвах с пшеничена, но не се харесва 😁

Общи условия

Активация на акаунт