Шестокласници 2021/2022

• 45 730
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
По новата програма рязко преминаха всички първи класове от съответен етап на образованието, т.е. 1-ви, 5-ти и 8-ми клас, незвисимо че преди това учеха по старата програма. Нашият набор беше първи с нови учебници в 1-ви клас, но не и от 5-ти клас. Учебниците може да са ползвани 2-3-4 пъти, но не са по старата програма.
ПП: знам от опит, защото това ни завари "неподготвени" със седмокласника и "притурките" към учебниците по история, биология и т.н. А в 8-ми клас купувахме нови учебници, които се издаваха седмици наред след началото на учебната година... И после по математика се оказа, че те не са учили питагорова теорема в 6 или 7 ми клас (не знам как е по новата програма, ще проверя), а в учебниците им по математика се очакваше да я прилагат...

# 586
Гледам някои са с нови, други са със стари учебници. Това означава ли, че едните учат по "старата", а други по "новата" програма? Или това с новите програми е поредното недоразумение на МОН?

Според мен самите училища правят икономия.

Икономия на какво?

Най-вероятно не успяха да направят промяна в част от предметите. И по тази прична са останали старите учебници.
Има проблем генерален, според мен. Опитах да си намеря сега втори учебник (един за вкъщи и един за училище) и се оказа че старите не се продават... Усещам как нещо ни прецакаха.

# 587
Ами при нас абсолютно всички учебници са нови. И така е било винаги, всяка година.
В държавните училища си е стандартна практика да се използват употребявани. Но в частните силно ме изненадва.

# 588
  • София
Скрит текст:
Гледам някои са с нови, други са със стари учебници. Това означава ли, че едните учат по "старата", а други по "новата" програма? Или това с новите програми е поредното недоразумение на МОН?

Според мен самите училища правят икономия.

Икономия на какво?

Най-вероятно не успяха да направят промяна в част от предметите. И по тази прична са останали старите учебници.
Има проблем генерален, според мен. Опитах да си намеря сега втори учебник (един за вкъщи и един за училище) и се оказа че старите не се продават... Усещам как нещо ни прецакаха.

Защо да са ви прецакали? Коя година е изданието на учебника, кое издателство?
Това че учебниците са употребявани не означава, че са по старата програма.

# 589
Големият ми син е осми клас и беше по старата програма. Малкият съответно е по новата. До четвърти клас бяха с различни учебници, но от пети учебниците са едни и същи. На големия след шести и седми клас им казаха да не си връщат учебниците, но на малкия учебниците са същите и са ползвани също. Та не зная по какви програми учат 😁

# 590
  • София
Големият ми син е осми клас и беше по старата програма. Малкият съответно е по новата. До четвърти клас бяха с различни учебници, но от пети учебниците са едни и същи. На големия след шести и седми клас им казаха да не си връщат учебниците, но на малкия учебниците са същите и са ползвани също. Та не зная по какви програми учат 😁

Да, защото от 5 до 7 клас големият Ви син е бил по новата програма.

Слагам отново коментара на Пенева  Simple Smile
По новата програма рязко преминаха всички първи класове от съответен етап на образованието, т.е. 1-ви, 5-ти и 8-ми клас, незвисимо че преди това учеха по старата програма. Нашият набор беше първи с нови учебници в 1-ви клас, но не и от 5-ти клас. Учебниците може да са ползвани 2-3-4 пъти, но не са по старата програма.
Скрит текст:
ПП: знам от опит, защото това ни завари "неподготвени" със седмокласника и "притурките" към учебниците по история, биология и т.н. А в 8-ми клас купувахме нови учебници, които се издаваха седмици наред след началото на учебната година... И после по математика се оказа, че те не са учили питагорова теорема в 6 или 7 ми клас (не знам как е по новата програма, ще проверя), а в учебниците им по математика се очакваше да я прилагат...

# 591
Учебника по математика, който взех като резервен, е издаден 2017. Може би следва да е по новата програма, тъй като нашите тръгнаха на училище 2016 и тогава смениха програмите в първи и в пети клас. Просто до момента винаги са били първи ползватели на учебниците, в т.ч. и миналата година.

# 592
Миналата година не отвориха учебника по Мат.Да видим тази година как ще е

# 593

Защо да са ви прецакали? Коя година е изданието на учебника, кое издателство?
Това че учебниците са употребявани не означава, че са по старата програма.

2017 Просвета, не ми изглежда по новата програма
Не ми е такава драма, просто се дразня като някой не си свърши работата. Още повече, че не са казали - не сме си ги купили тия учебници. Дадох 100 лв за помагала...

# 594
Учебното съдържание е същото ( или почти същото, не съм сравнявала). Има промени в структурата. Преди няколко години преместиха раздела за фигури и тела в началото, миналата година решиха да го върнат в края. Учебникът от 2017 присъства в одобрените за ползване. На Е-Просвета има качено издание от 2020. На пръв поглед е съвсем същото. Иначе мисля, че срокът за изполване на учебниците е три учебни години.
Иначе, според многоуважаемата д-р Кастрева:
Учебната 2021 – 2022 година ще бъде втора година на ползване на учебниците за VI клас и на електронно четимите им учебници. Допълнителни средства за закупуването им ще бъдат предвидени само в случай на увеличаване броя на учениците спрямо предходната учебна година.

# 595
Много благодаря, Дидева! Страхотен отговор както винаги. Това за мен е достатъчно успокоително.

# 596
  • Някъде там...
И миналата, и тази сме с употребявани учебници. Но не им личи много. Продължаваме с входните нива. По някои предмети е трагично положението... Онлайн, а?!

# 597
  • София
Моят стартира с 4 по ЧП, на 1т от 5ца. Като се има предвид, че грам не е преговарял и го кара на обща култура, направо съм впечатлена.
Днес е по география.

# 598
Нашите им направиха входните нива без преговор. За мен това е по-логичният вариант,  който отчита какво точно им е останало в главата. По БЕЛ на 16.09 - първи час Simple Smile
За сега се справя повече от добре (според мен може още Simple Smile) - абе доволна съм.

# 599
  • София
Нашите им направиха входните нива без преговор. За мен това е по-логичният вариант,  който отчита какво точно им е останало в главата. По БЕЛ на 16.09 - първи час Simple Smile
За сега се справя повече от добре (според мен може още Simple Smile) - абе доволна съм.

И при нас така. Още на 16.09 правиха входни по БЕЛ, Мат и АЕ. По разказвателните предмети също. В общи линии съм доволна, имайки предвид, че лятото се отдаде на пълна почивка и единствено четеше. Притеснява ме обаче БЕЛ, където според мен знанията и не са трайни, което значи, че не са били усвоени качествено.
Тази седмица приключват с преговора и отново ще правят тестове. Да видим какви ще са резултатите.

Общи условия

Активация на акаунт