Нашите орхидеи – тема 33

• 28 934
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Бътерфлай, аз не съм в България. Ето го сайта, доставя и до БГ, но заради доставката вероятно няма да си струва.
Скрит текст:

Някое профи ако се включи, моля за диагноза Grinning Едно фалче прави червеникави петна от долната страна на листата, и точно по петната пуска медена роса. Изкъпах го преди да се сетя да снимам Confused
Камерата ми е много зле, петната реално са тъмно червени, както нормално си се оцветяват някои орхита от долната страна. Ако не беше росата точно по петната, нямаше да ме притеснят.
Иначе растението е замръзнало от месеци, не се развива.

# 76
  • Майнатаун
Здравейте на всички, включвам се с молба за помощ как да спася двете ми орхидеи. Имам 1 мини и една голяма. И двете са при мен от 1 година, но мисля че съм ги съсипала. Сложила съм ги на южен прозорец, но няма пряка слънчева светлина към тях. На минито положението е най-лошо, но и голямата не в топ форма.
 Какво да направя за да се върнат към живота?
Мини

Голяма

# 77
За голямата мога да ти кажа да я държиш 24 часа във вода и смятам, че ще се оправи. По снимките ми изглежда така, сякаш няма грам вода и влага.

# 78
Здравейте на всички, включвам се с молба за помощ как да спася двете ми орхидеи. Имам 1 мини и една голяма. И двете са при мен от 1 година, но мисля че съм ги съсипала. Сложила съм ги на южен прозорец, но няма пряка слънчева светлина към тях. На минито положението е най-лошо, но и голямата не в топ форма.
 Какво да направя за да се върнат към живота?
Мини

Голяма

Листата са такива защото не достига до тях влага.Колко често ги поливате?

# 79
  • Майнатаун
Не ги поливам често, защото са в стая която не се отоплява, може би веднъж на 2-3 седмици.
 Дали трябва да се смени субстрата на минито?
Белите петна са от една вода за орихидеи която ми дадоха да ги пръскам листата.

# 80
Водете се по цвета на корените.Не оставяйте да белеят толкова или поне не толкова често.Почнете на 7-8 дена макс 10,за да върнете отново влагата в орхидеята.
Това с пропускването на поливането се прави за да ,изкараш орхидеята от зоната на комфорт и да се “събуди” и да изкара нов цветонос. (При продължително нецъфтене 1г+)
Водя СС по една статия за влагата,не я откривам беше на друг език.Когато я намеря ще я публикувам.На мен ми помогна и с лекота ги гледам сега.

# 81
Значи правилно съм дала съвет.
На първо време ги потопи в един лиген тази вечер пълен с вода , нека престоят 24 часа, след което ги остави на мивката , за да се отече излишната вода. След това ги сложи в чинийките им и по-често ги поливай , 1 път поне на 10 дена разлика. Simple Smile))) Трябва да станат много хубав зелен цвят корените, а по самата саксия от вътршната страна , ще се виждат нещо като капчици, това означава, че има влага.

# 82
  • София
HeartЛилит<3,
аз не бих ги топила за часове във вода. Шансът така да изгният пресушените корени ми се вижда огромен. По малко - 1 супена лъжица на ден, в рамките на 3 дена, после по две, докато корените започнат да изглеждат сочни. Може да потопите листата във вода за час-два. Утре пак.

За парфюмните фабрики:
Има 6 сорта фалчета, които рускините наричат Парфюмна фабрика и които мисля са на Декорум. И 6-те са силно ароматни. Тук съм виждала Odorion, Scention и Dusty bell. Като размер са миди и са мултифлори. Цветчетата са около 4-5 см., твърди, цветоносите са силно разклонени, листата са на петна. Всяка има собствен, различен аромат. И трите съм ги виждала при Тихомир във Враца, а Dusty bell и в строителен маркет/верига веднъж. Другите три не съм ги засичала или поне не съм ги разпознала.

Ето я моята Scention тази година:

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 21:19 от Raya

# 83
А този Тихомир във Враца има ли сайт, нещо? За първи път чувам за него!

# 84
Здравейте, дами.
Моля за помощ относно името на тази орхидея
Благодаря предварително.

# 85
  • София
Ако напиша сайта ще е реклама. Съжалявам.
Вероятно и името на другата верига ще е по-добре да изтрия. Sad

# 86
  • Бургас
Лулит3 за мен минито е пред заминаване или дехидратирано или с гъбично заболяване, аз подобно не успях да спася, но може и да има шанс. Нормалната орха лилава ли е? Много лилавеят горните листа или снимката не е добра? Изкарайте я от корите вижте как са корените, може да изглеждат от саксията добре пък вътре сухи, изгнили, дехидратирани. За мен пак под въпрос за оцеляване...

# 87
Рая, благодаря, интересно ми беше да прочета.

Лилит, фаленопсисите обичат да живеят на топло. Ако ще ги гледаш в неотопляема стая, си избери друг вид орхидея, която обича на студено. Иначе само ще се мъчите взаимно.

За накисването в общ леген, ако едно растение е болно, скоро болестта ще се разпространи при всички. Само казвам в случай че някой не знае, иначе всеки може да си гледа цветята както прецени.

# 88
  • Варна
Лилит, за мен минито е пътник, предполагам е с гъбично заболяване. Не пречи 1 месец да се кисне в топсин и някакъв друг фунгицид. Да се редуват 2-та препарати.

На по- голямата бих сменила субстрата, този ми изглежда с доста торф, т.е. е влагосъдържащ субстрат, а в неотоплена стая може да е пагубно за орхидеята. Тази също ми стои болна и нея бих киснала във фунгициди.
След като са на студено растенията не бих ги пръскала отгоре защото щях да се притеснявам от загниване на розетката.

Само с вода не вярвам да се оправят нещата, но пък дано да имате късмет и да са само дехидратирани растенията.

Всъщност какво значи неотопляема стая, за какви градуси говорим ?

Рая, благодаря за полезните постове.Simple Smile

# 89
  • Майнатаун
Благодаря много на всички за помощта!
Градусите са около 13 - 15. Минито направо да го хвърля ли? Това новото листо му е от преди месец, ще се опитам да го спася. Освен топсин какво друго да взема за редуване?
Да ги преместя ли в по-топла стая, 20 градуса през деня и 22 през ноща?
Само че е спалня и съм чувала че не хубаво да са там, какво мислите вие?
Голямата е розова мисля, не е лилава. Ще извадя и ще прегледам корените.
Благодаря много още веднъж.

Общи условия

Активация на акаунт