Нашите орхидеи – тема 33

• 28 938
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
  • София
HeartЛилит<3,
13-15 градуса нощно време е малко малко, но не е смъртоносно за хибридни фаленопсиси. Имам позната, която ги отглежда на толкова и всичко е наред. Тя ги доосветява с фитолампи. Червените листа на голямата ми се струва, че са от преосветяване. Прекалено многото светлина често се отразява така. Сложете някаква лека завеска на прозореца. Важно е да осигурите 10-12 часа светлина на растенията. Може да ползвате лед крушка и настолна лампа, с която да допълвате липсващите часове светлина. Един механичен таймер ще ви избави от необходимостта да святкате и гасите ежедневно лампите.

# 91
Ехааааа, имаме си нова тема!!! Heart Момичета, супер мацки сте!!! Heart Eyes Такива огромни красоти сте показали, толкова труд сте вложили в отглеждането на цветята си, едно огромно БРАВО и признание от мен!!!! Blue Heart

Честит ОСМИ Март, момичета! Бъдете винаги красиви, отвън и отвътре! И бъдете все така прекрасни като цветята си!!!

Моите орхидеи също ви поздравяват (магазинен цъфтеж засега):

Това е Фаленопсис My Monroe 'Make Up'.

# 92
  • Бургас
GirlintheRain прекрасни цветове. Много ми харесва така как всички цветя са близо и цъфнали, разкошно килимче от цветове. А вандите красота, много бих искала такова цвете, но засега не се осмелявам. Колко цветя е колекцията ви до момента? Много ще се радвам да са ви здрави цветята и все в този прекрасен вид Hug

Честит 8-ми Март момичета Hug
Една снимка набързо от останалия цвят на перваза

# 93
Прекрасни са последните снимки.
GirlintheRain, разкошни са.

# 94
Честит празник прекрасни дами! Това е новото ми разкошество, помогнете какъв вид е и как да го гледам.

# 95
Честит 8-ми март, момичета!
Моята красавица ме зарадва точно за празника. Тя ми е първата орхидея. Даже с нея влязох в темата, за да ви попитам дали пуска цветонос или коренче.

# 96

Тази красавица е купена от Кауфланд преди две години. Цветовете и бяха снормална големина.
Последните и три цъфтежи,левия цветонос изкарва ,цвят с нормална големина.А десния ги вади гигант.Цвета е огромен не знам дали се вижда ,на какво се дължи това? Много ми е странно 🤷🏼♀

# 97
  • Мадрид / София
Честит 8 март!

Получава повече хран. в-ва и затова са по-едри цветовете. При растенията това е нормално явление.

# 98
  • Варна
Благодаря много на всички за помощта!
Градусите са около 13 - 15. Минито направо да го хвърля ли? Това новото листо му е от преди месец, ще се опитам да го спася. Освен топсин какво друго да взема за редуване?
Да ги преместя ли в по-топла стая, 20 градуса през деня и 22 през ноща?
Само че е спалня и съм чувала че не хубаво да са там, какво мислите вие?
Голямата е розова мисля, не е лилава. Ще извадя и ще прегледам корените.
Благодаря много още веднъж.

Аз не бих хвърляла за момента. Първо бих извадила голямата от субстрата да прегледам корените и ако има изгнили да ги изрежа. Бих надупчили саксията за по- добро движение на въздуха при корените. След това бих минала с активен въглен изрязаните места. Ще върна цветето в саксията и ще го накисна в ридомилд голд ( фунгицид), след 7 дни киснене в топсин( фунгицид), след още 7 отново в ридомилд голд и след още 7 дни  ще завърша лечението с киснене отново в топсин. Така в продължение на месец. През цялото това време орхидеите ми биха стояли в топлата стая зад щора или перде да виждат някакво слънце, но да не ги изгори. А дали ще се възстановяват времето ще покаже.

За минито бих приложила същото лечение и дупчене на саксията. Дали да му смените субстрата, както прецените, моето е в ситни кори, докато четох тук в темата, че друго прехвърлено в кори е умряло.Simple Smile

Така бих постъпила, но не съм от най- компетентните в темата. Рядко са ми боледували орхидеи и нямам голям опит в прилагането на различни видове фунгициди. Simple Smile

Успех и дано цветята Ви се възстановяват, Simple Smile

Честит празник, момичета !, Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 11:08 от floren

# 99
  • Майнатаун
Честит празник на всички прекрасни дами! Бъдете все така вдъхновяващи!

Floren, благодаря много за съветите. Колко време трябва да се кисне- 7 дни или през 7 седем дни да го правя? Simple Smile

# 100
  • Варна
Честит празник на всички прекрасни дами! Бъдете все така вдъхновяващи!

Floren, благодаря много за съветите. Колко време трябва да се кисне- 7 дни или през 7 седем дни да го правя? Simple Smile

През 7 дни киснете като редувате препаратите, започвате с ридомилд голд, че е по- силен фунгицид. Simple Smile

# 101
  • Бургас
Честит празник прекрасни дами! Това е новото ми разкошество, помогнете какъв вид е и как да го гледам.

Мая прилича ми на Онцидиум Туинкъл. Аз имам два в жълто и червено, но са от скоро и не мога да кажа дали се справям добре с отглеждането им, по скоро не защото на новия цветонос цъфнаха само 3-4цветчета а би трябвало да се отрупа.

# 102

Мая прилича ми на Онцидиум Туинкъл. Аз имам два в жълто и червено, но са от скоро и не мога да кажа дали се справям добре с отглеждането им, по скоро не защото на новия цветонос цъфнаха само 3-4цветчета а би трябвало да се отрупа.
Много благодаря ,саксията е много малка и счупена , да го изчакам да прецъхти и тогава да го пресадя или може и сега? Трябва ли да е в прозрачна саксие или?

# 103
  • Варна
Честит празник и от мен, орхидеени момичета Sparkling Heart
maia_at честита придобивка! Саксията е идеална за това растение, не е необходима по-голяма. Не е нужно и да е прозрачна. Добре е да има добър дренаж и да се полива редовно - този вид има тънки корени, които хем бързо изсъхват, хем бързо гният. Успех с отглеждането и да те радва дълго с цвят!

# 104
За Онцидиум туинкъл има материал на първа страница. Моите са в прозрачни саксии за мое спокойствие. Добре е саксията да е по-плитка или на дъното да се сложат едри кори за дренаж, нагоре да си е субстрата с който си е (кокосови влакна, торф и кори). Корените са в горните 2/3 на саксията.

Общи условия

Активация на акаунт