Нашите орхидеи – тема 33

• 29 467
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Честит празник момичета! Желая ви много здраве, а днес - цветни изненади!

# 106
  • Русе
Честит празник, дами!
Не съм се записала още в темата, но чета редовно.
Любимата бяла катлея отвори цвят при мен!

Разцъфна и един цветонос на Милтония Регинели.

Червената бургеара отвори втория цветонос с много по-наситени и красиви цветове.

За празника с малко нови фалчета се сдобих.

# 107
Све, бялата ти катлея ме разтопи. Трудно ли се гледа? На стайна температура ли я държиш? Нещо ме е страх от този вид май....

Рени, много е красиво! Какво е това, нещо камбриево ли?
Май от булбестите само дендробиум и цимбидиум вървят при мен, с другите нещо не се справям.

И от мен осмомартенски подаръци, още са стреснати и омачкани от транспорта.
Направо ми е неудобно да качвам снимки, цветовете хич ги няма, а само вечер на лампа успявам да снимам...

# 108
Флокс, втората орхидея предполагам е дендробиум?
Ако е така, то трудно ли се гледат такива? Като фаленопсите ли са?

# 109
Втората е епидендрум.
Дендробиум нобиле се гледа лесно, ако имаш хладно местенце за него. На топло не вирее и не цъфти, поне при мен. Дендробиум фаленопсис според мен се гледа трудно Grinning аз не се справям.

# 110
Е, помислих, че е дендробиум.
Аз специално за втората орхидея попитах дали лесно се гледа Grinning
За сега имма само опит с фаленопсите и са ми лесни, но се притеснявам от другите видове...

# 111
А, не разбрах. Мислех, че питаш за дендробиуми по принцип.
Тази е нова, не мога още да кажа дали се гледа лесно. То е и малко относително, за един лесно, за друг трудно, зависи от условията в дома и дали на цветето точно тези условия ще му харесат.

# 112
Така е.
Моите фаленопси се чувстват добре на прозорците ми, но тази година сложихме радиатори. Ей,много им хареса топлината идваща от тях!!.. Grinning

# 113
  • Велико Търново
Честит празник, момичета 💜
Днес се самозарадвах с тази красавица, много отдавна исках този цвят:

Майка ми решила да ми подари мини... Много е красиво, но корените са 🤮
Апокалиптично ли е положението както си мисля или има шанс?

# 114
Надежда, доста са зле корените. Ако ти се занимава я лекувай от гъбичното заболяване и изрежи гнилите корени. Лечението е дълго. Ако не ти се занимава, приеми, че са ти подарили букет Stuck Out Tongue Winking Eye

# 115
  • Мадрид / София
На минито първата снимка - корена може да се изреже до здраво (има и други здрави корени), но проблема е горе при розетката. Тези чернилки не ми харесват. И аз съм на мнение, че за да се оправи ѝ трябва лечение.
Извади я от субстрата и виж на какво дередже са корените.
Дендробиум фалеанопсис се гледа лесно, малко повечко влага отколкото на фалчетата и никакво местене на разни места. Обаче дендробиум нобиле при мен тази година пуска само кейки, то и няма от къде да цъфти при положение, че го купих с два цъфнали стръка и само едно младо ново стъбло. Е, младото изкара кейки и от някои стари също има наченки на кейки, но спряха да растат. Чудя се дали догодина ще имат цвят.
Сдобих се с нови бонсаи - другата ми луда страст. Но май приключих, че се запълни свободното ми пространство.

# 116
Анжела, дендробиум фаленопсис колко светлина иска според теб? На светло до прозореца не беше доволен, на по-засенчено пак не е доволен...

# 117
  • Мадрид / София
Мойте са на южен остъклен балкон и на 1 м навътре от стъклото. Слънце влиза само по обяд за 1-2ч.

Дендробиумите са на преден план, от дясно се вижда остъкления прозорец.
Виждат се в хоризонтално положение и кейките на нобилето.

# 118
Ох, разсмя ме с това нобиле. И на моето кейките растат по същия начин хоризонтално, на две педи от прозореца е и пак не му стига! Мисля, че някои орхита просто си растат настрани, каквото и да ги правиш. Имам и такива фалчета.
На печката адениум ли се готви Grinning не е по темата, но като не пишеш в другата, ще те питам тук Sunglasses

# 119
  • Мадрид / София
Да, адениума е на печката, както и проект за бонсай на асер палматум с много назъбени листенца. Ми там са поради липса на място. Фалчетата са ми в стаята на северната страна, но в стаята има парно следобяд и им е добре за сега. Нищо, че си траят и не пускат цветоноси.
Коя е другата тема, за която споменаваш?

Общи условия

Активация на акаунт