Нашите орхидеи – тема 33

• 29 476
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
И у нас всяко свободно местенце е усвоено, че даже и не-свободните Grinning
Другата тема е Нашите Цветя. Не съм те виждала там, иначе бих те разпитала как отглеждаш адениума, че е в такова чудесно състояние. И за бонсаите също, ако искаш намини някой път да разкажеш Grinning

При мен на светъл северен прозорец орхите поне през зимата също са добре. В стаята е нормално топло. За първи път ги слагам там, не знам дали лятото няма да им е тъмно, защото пред прозореца се разлиства и едно дърво.

Според моят опит досега, само на западно изложение не им е добре, през лятото става твърде горещо там. Замалко да убия първия си цимбидиум на един западен прозорец, а едно каланхое направо си замина докато се усетя какво става .... то нали ги огрява през деня, докато не съм вкъщи, сутрин всичко си изглеждаше наред Laughing

# 121
Здравейте, докато се наканя да ви помоля за съвет дано не е станало късно.
Имам един минимарк от няколко години. Тази година цъфтя и после пусна кейки.
Въпросът ми е кога да го отделя, тъй като досега не ми се е случвало да имам бебе орхидея. Някъде, някога все си мисля,че съм чела нещо като неписано правило "да има поне 3 корена по 3см всеки".
Струва ми се обаче много далечно това като визия и като че ли едното листо започна да променя цвета си,което ме притеснява. Не искам да загубя кейкито,моля помагайте. Благодаря, предварително!

# 122
Кпм, майчиното растение в добро състояние ли е, има ли оцветени листа?

Една идея от мен. Без да режеш кейкито, увий около коренчето малко влажен сфагнум. Или направо подложи една чашка от кафе под него, с дребни кори и сфагнум, все едно ще го засаждаш. На чашката пробий дупки, да се оттича водата при поливане! Не заравяй целия корен в субстрата, а само връхчето леко да потъне. Нека то само да си порасне навътре.
Така ще може да се храни от майчиното растение, но и от коренчето.

# 123
  • Варна
Липсва му влага на този мъник-корените не се развиват, предполагам затова и листото омеква. Може би ще му хареса опръскване. А правилото си е баш написано - 3х3 - Мин.3 листа, Мин.3 корена с по 3см дължина. Ако са изпълнени условията, растението може да съществува самостоятелно.

# 124
Листото просто остарява. Затова изсъхва. Нямаш нужда от никакви заигравки с увиване на корени. На моите кейкита докато им дойде момента на делене (а той идва като е стабилно кейкито щото така с един корен е много въпросно за оцеляване а за цъфтеж до 3-4 години - абсурд) им изсъхват поне 3-4от началните листа. Ако изсъхва старо листи не е проблем, проблем е ако почне да жълтее ново (никога не се слупва). Проблем е ако почне да жълтее цветоноса. Тогава вече няма вариант. Но така както изглежда си е екстра. По принцип като се замисля стабилизирането на кейки в готовност за делене настъпва поне две години след пускането им. При мен се слупва минимум след три.

# 125
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мисля, че я притеснява леко червеникавия цвят на най-новото листо.
не мога да съм сигурна, но си мисля, че може да го е "парнало" слънцето.

# 126
Хайде и аз да покажа цвят! Магазинерски е, но по-добре от никакъв. ММ ме наблюдава от месеци как въздишам по вашите красоти, явно му е дожаляло и вчера ме изнада приятно. Heart Eyes

Скрит текст:
Вече имам такава, но пак много и се радвам.

# 127

Здравейте! Подариха ми тази орхидея Simple Smile  Това ми е първата орхидея. Ще прочета първи пост в темата, за да се ориентирам как се отглежда, надявам се да се справя. Имам опит с балконски цветя, макар че и лесни за отглеждане съм уморявала .

# 128
  • Мадрид / София
Fortuna, честито! Да те радва дълго с цъфтежи!
Ще те научи на търпение 😁. Малко поливане и много светло, без да е пряко слънце. Това като основа.
Има доста и хубави корени, както и листа, така че, този който ти я е избрал знае какво да гледа 👍🏻 От теб зависи да продължиш в отглеждането.

# 129
  • Русе
Све, бялата ти катлея ме разтопи. Трудно ли се гледа? На стайна температура ли я държиш? Нещо ме е страх от този вид май....
Phloxx, благодаря! За мен не се гледа много трудно катлея. Стои на 20тина сантиметра от южен прозорец, на най-светлото място с вандата и дендробиумите. Имам нещо, като зимна градинка, с югозападно изложение, много светло, с големи температурни разлики в денонощието. Като напече става много топло, но вечер е хладно. Всички камбриеви и други видове се чувстват добре там и по принцип цъфтят.

# 130
  • София
Вчера ми подариха това бижу (вече със сигурност е мини)! Simple Smile

# 131
  • Варна
Събира се поръчка за орхидеи от швертер Германия ( schwerter- orchideensucht.de), ако някои е пропуснал да съобщя. Разбрах, че поръчките се правят до събота.
За първи път ще участвам в такава поръчка и мисля като за начало да се включа с 2 орхидеи, че зная ли в какво състояние ще ги получа.

# 132
floren, искам Мини Марк! Пиши ми на лично, моля те, за подробности и цени.

# 133
Много, много съм щастлива! Днес пристигна подаръка ми от мен за мен! Heart
Поръчах ги онлайн и бях много скептично настроена как ще пристигнат, а те пристигнаха много добре опаковани!
Здрави и пълни с живот орхидеи - от корени и розетка, до цветоноси! Нещо, което рядко можеш да видиш в магазин.
Много съм щастлива! Heart Сега ще ги оставя трите заедно под карантина отделно и ако са ок, ще ги сложа при другите.
Двете орхидеи, са направо като дърво, толкова големи и огромни. Не очаквах такова нещо!
Третата, на снимката изглежда мини, но не е. Тя е с нормалните размери като другите ми орхидеи, като тези от магазина. Именно за нея пишеше, че е ароматна - да , ама не мирише. Май няма такава орхидея, каквато да мирише! Grinning

Нова цел: Да си купя изцяло бяла, жълта и оранжева орхидея. Чисти цветове.

Скрит текст:

# 134
Пеперудке 🥰 Със здраве да си ги отглеждаш 🌹 Страхотни подаръци си си направила 👏

Общи условия

Активация на акаунт