Нашите орхидеи – тема 33

• 29 509
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Butterfly:3
Така изглежда цвят на Лиодоро (Големината на цвета е около 7см)

# 166
Момичета, имам питане.
Когато започнат да стареят и жълтеят старите, най-долни листа, махате ли ги, или ги чакате да увехнат напълно?
Чета противоречиви мнения. На места се казва, че растението от тях черпи полезни вещества, на други, че допълнително изтощават орхидеята.
По принцип аз ги оставям да изсъхнат напълно, но не знам дали не греша.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 14:52 от Sysly

# 167
  • Варна
Аз ги махам понякога, защото ме дразнят. По принцип е добре да се оставят, за да си изтегли растението всички хранителни вещества от тях.

# 168
  • Мадрид / София
Оставям ги докато могат сами да се отделят. Иначе наистина не е приятна гледка, но е част от цикъла.

# 169
Много красиви цветове имате, все така да ви радват Flowers Hibiscus Аз още чакам да се развиват пъпките на няколко от фалчетата ми, вероятно следващата седмица ще имам първо цветче отворено и тогава ще снимам и показвам.
Има сапуни и други препарати, които са с аромат на орхидея. Винаги ми е чудно точно на кой вид орхидея имат предвид? Май е просто някакъв аромат Smiley, но пък опаковките са красиви с орхидеи на тях.

# 170
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
орхидеята на една от колежките има аромат. Simple Smile установих го на обяд. Simple Smile
и двете, заедно и поотделно, установихме, че мирише на индрише. Simple Smile

# 171
орхидеята на една от колежките има аромат. Simple Smile установих го на обяд. Simple Smile
и двете, заедно и поотделно, установихме, че мирише на индрише. Simple Smile
Покажи снимков материал на "аромата" Wink, моля.

# 172
Имам една любима марка козметика - "Tesori d'Oriente". Една от сериите продукти е "Orchidea della Cina". На опаковките са плеснали един розов фаленопсис и миришат цитрусово-сладко Joy
Иначе Китайска орхидея наричат блетилата, но нямам спомен за някакъв аромат.
Най-обичам да сложат снимка на някакъв жълт фаленопсис в опит ни да убедят как нещото мирише на ванилия. Понякога има и ванилена шушулка за още по-силен ефект Joy

# 173

Току що се свързах с плантс и ми казаха, че имат Лиодоро като ми прикачиха тази снимка. Била ароматна.
Смятам да я поръчам. Дано наистина да мирише.. и то на хубаво надявам се Simple Smile

Някоя от Вас има ли самополивна саксия за орхидея, за да каже как са? Аз си взех 2 и днес присадих, та искам да видя вършат ли работа.

# 174
Лиодорото е класика сред ароматните орхидеи. Мирише много хубаво и силно.

# 175
  • Мадрид / София
Сега ще ме карате да търся лиодоро, ми имайте милост! Място нямам. ☺😊

# 176
  • София
Ако има една бройка немиришещо лиодоро някъде, то със сигурност ще се падне на Butterfly:3.
На всичко останали, лиодоро-тата ни миришат

# 177
Върти ми се някакъв спомен, че верно имаше някакъв хибрид, доста подобен на Liodoro, но без аромат.
Иначе сред тези, които не всички и невинаги са ароматни, при мен миришат Каодата и Шилерианата.

# 178
Разсмяхте ме момичета, но чак такъв карък не съм Grinning
Та да видим каква ще е работата. Сега да разкажа какво стана днеска.

Решавам аз , че ще пресадя новите орхидеи и си ги пресадих. И си викам , така така съм омацала всичко, дай да видя моите дето са от 4 години как са им корените. Вадя всяка една от саксиите им и изпаднах в ужас. Половината изгнили и изсъхнали, ама иначе розетката е перфектна и здрава, цъфтят си целогодишно по няколко пъти... Изчистих корените и ги полях пак. В спойлер прилагам снимка какво чудо и колко много съм изрязала и изхвърлила от всичките ми 4 орхидеи.  И, о най-голямото недоразумение! Не знаех, че слагат гъби в корените им... И не съм ги премахнала и те така седяли горките 4 години с гъби в корените... Днес ги премахнах.
Скрит текст:

Поръчах 2 такива самополивни саксии за орхидеи, но ми е интересно вършат ли настина работа. В тях пресадих 2 от новите ми орхидеи , та каквото стане. Само ми хареса много това, че никъде не се разтича вода!

Вещица ,  новите фаленопси пресадих в тях. Оранжевата и уж ароматната ..

# 179
  • Варна
Някоя от Вас има ли самополивна саксия за орхидея, за да каже как са? Аз си взех 2 и днес присадих, та искам да видя вършат ли работа.
Аз имам - едната е висяща и в нея е засадена Белина. Все още не мога да кажа категорично дали й харесва или не, иначе вече трета година е там, цъфти ежегодно. Мислех да я вадя тази есен, но не се престраших, та остана за сезона. Пуска ново листо в момента, корен нов няма, обаче.... Даже докато пиша май ще се меракландисам да я извадя за инспекция.
Другата ми е висока, с малка саксийка и дълбока кашпа, с един фитил, който осигурява влага на субстрата. В тази ми е колманарата - явно й харесва - тази година има 4 нови булби и четирите цъфтят.
А твоите саксии от кой вид са? И какво имаш засадено вътре?

ТОва наистина е Лодоро. Но нека не ти изпращат растението сега - студено е и може да измръзне по време на транспорта.
Добавям:  интересни са тези саксии - моите са други. След време ми е интересно как ще се развиват засадените в тях растения. Стискам палци да им хареса.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 18:38 от BЕЩИЦА

Общи условия

Активация на акаунт