Кукър: рецепти и програми - Тема 3

  • 37 128
  • 293
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 681
В случая физиката е по-силна от химията, защото налягането си е налягане!  Никаква киселина не може да спре процеса на сготвяне под налягане Simple Smile

# 271
  • Мнения: 2 829
Абсолютно, от както съм с кукър изобщо не се замислям кое как слагам. Леща например готвя като задушавам в началото зеленчуците + подправки и домати, лещата и вода. Затварям и за 20 минути е готова,а ако оставя налягането да падне самичко ,често дори е разварена

# 272
  • София
  • Мнения: 1 561
Абсолютно, от както съм с кукър изобщо не се замислям кое как слагам. Леща например готвя като задушавам в началото зеленчуците + подправки и домати, лещата и вода. Затварям и за 20 минути е готова,а ако оставя налягането да падне самичко ,често дори е разварена

Точно преди да се сдобия с кукъра правих леща в обикновена тенджера, каква беше тая закалена леща, над 2 часа вря и си остана хрупкава, капама правя за по-малко време. Верно беше с изтекъл срок, но не беше с много.

# 273
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 169
Здравейте кукърджии!

От оняден съм и аз в играта, само на 2 манджи съм. Скумрия и Кюфтаци с доматен сос и естествено излязоха въпроси. Мултикукъра ми се казва Филип и е Philips 2237/40 с налягане.
1. Понеже знам, че картофи и домати не се слагат заедно, щото домата стяга картофа и увира много бавно, и загубих бая време за кюфтаците със сос....първо запържвам кюфтаците на СОТЕ, вадя ги, после лук, морков, чушка, добавих и картофите, запържвам над 30 мин, все твърди, айде вода, айде още сотиране, като изври пак добавям. Накрая ми писна, пльоснах едно малко бурканче млени дом.домати + половин от тия кутиите купешките, върнах кюфтаците и пуснах под налягане за 10 мин. Абе станаха мозък, ама много време!
Та в тоя ред на мисли вие слагате ли едновременно домати и компир в манджурляците?

2. Другата питанка ми е готов боб например с ребра, наденица как правите и на каква програма, трябва ли първо да се запържва лук, ребра, щото мисля да го прасна всичко у казана и за 5 минути под налягане.
Относно боба с ребра. Аз слагам всичко заедно, нищо не запържва. Едва след като е готов правя запръжка на котлона олио и червен пипер, но не е задължително. Рядко ми се случва да ги добавя просто ей така, без да ги запържва, но винаги накрая, когато е готов боба.

# 274
  • София
  • Мнения: 20 710
Доматите не са чак толкова кисели, та да окажат влияние. Рецептата за кюфтета по чирпански е със сурови картофи + домати и всичко в тавата/тенджерата. Разбира се, значение има и количеството.
Но концентрирана киселина от рода на оцет или вино наистина сковава картофите.

valerko, спорен мен се престараваш. Слагай едно след друго, напр. когато кюфтетата са полуготови, слагаш зеленчуците при тях и допържваш, накрая пускаш под налягане и си готов.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 12:25 от Cuckoo

# 275
  • София
  • Мнения: 1 561
Цитат
Относно боба с ребра. Аз слагам всичко заедно, нищо не запържва. Едва след като е готов правя запръжка на котлона олио и червен пипер, но не е задължително. Рядко ми се случва да ги добавя просто ей така, без да ги запържва, но винаги накрая, когато е готов боба.

За готов боб ли иде реч, от буркан?

Цитат
valerko, спорен мен се престараваш. Слагай едно след друго, напр. когато кюфтетата са полуготови, слагаш зеленчуците при тях и допържваш, накрая пускаш под налягане и си готов.

И това го има в играта, щото ми е за пръв път и го гледам още като голям камък. Следващия път всичко вътре и за 10 мин под налягане, па да видим какво ще стане.

# 276
  • София
  • Мнения: 20 710
И това го има в играта, щото ми е за пръв път и го гледам още като голям камък. Следващия път всичко вътре и за 10 мин под налягане, па да видим какво ще стане.
Аз нямам нито МК, нито ЕФ, обаче принципът е същият. А гледах при дъщеря ми на Тефал Уанпот, че винаги минава време, докато смени програмата, на котлона няма такива капризи Simple Smile

# 277
  • Мнения: 2 829
Аз и на суров боб слагам всичко на веднъж. Слагам на котлона 20 минути докато сменя първата вода,а през това време задушавам в кукъра лук, морков,чушка,домат и подправки. Към зеленчуците си добавям боба,пускам ребра/джолан или  каквото месо съм решила и затварям за 30-40 минути. Често зависи и от самият сорт ,затова когато готвя боб винаги оставям налягането да падне само,та да се досготви боба докато падне налягането.

# 278
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 169
За суров боб иде реч. 😉Винаги си накисвам боба. Престоява във вода поне 4-5 часа. За 40 мин е готов, може и по-малко, но аз така практикува винаги. Леща пак накисвам предварително и после в кукъра за 25 мин.

# 279
  • Мнения: 3 853
Лещата се вари максимум 15 минути. Накисната + 25 минути ще стане на каша или на яхния, в най-добрия случай.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 02:29 от GG*

# 280
  • Мнения: 2 912
Да, под налягане леща 15 Мин, без накисване, и може десетина минути "на топло". Сол се слага после, след сваряването.
Боб кисна една нощ, 25 Мин под налягане и двайсетина минути на топло. Пак сол след отваряне. Но домати/дом.пюре никога не са пречели на варенето.

# 281
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 169
Ние обичаме леща и боб яхния и по тази причина  са повече време в кукъра.

# 282
  • Асеновград
  • Мнения: 580
При мен червената леща става на каша и без накисване. На високо и на 5 минути и на 0 пробвах и чаках няколко минути и изпуснах на пулсации и каша. Ще си готвя другата. Тя е като сачми.Ill Колкото и да я вариш си стои цяла.Frowning1 Тя така и не ми хареса на вкус (червената), но трябваше да я направя, за да не я хвърлям. Все пак съм дал някой лев.

# 283
  • Мнения: 1 512
И леща и боб овкусявам преди да пусна налягането и никога не съм имала проблем със сваряването.

# 284
  • София
  • Мнения: 1 561
При мен червената леща става на каша и без накисване. На високо и на 5 минути и на 0 пробвах и чаках няколко минути и изпуснах на пулсации и каша. Ще си готвя другата. Тя е като сачми.Ill Колкото и да я вариш си стои цяла.Frowning1 Тя така и не ми хареса на вкус (червената), но трябваше да я направя, за да не я хвърлям. Все пак съм дал някой лев.

Пасирай я и направи турската супа, там още какво се слагаше, морков, лук

Общи условия

Активация на акаунт